OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 srp 2018, 07:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 12:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 zář 2013, 17:35
Příspěvky: 118
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times
BruXy píše:
No vzhledem k tomu, že máš šedou +2 nejrychlejší bude vytáhnout kompozitní video z pinu 1 na 8pin DIN konektoru.

Protože RGB signály jsou v TTL úrovních, je nutné si zjistit, zda ten kabel je zapojen s těmi odporovými děliči (pokud ho budeš kupovat, viz 128_rgb.pdf). U starších televizí je nutný ten blanking signál na SCART:


Ach nie, naozaj su v TTL urovniach? Si si naozaj isty? Ja to mam uz par rokov natahane napriamo z konektora v +2 na SCART a ziadny problem v tom nevidim. Na Blanking v SCARTe staci priviest Video vystup, ktory je k dispozicii.

Ad. joystick - kupit dva 9pinove cannony a pospajkovat ich dokopy nie je ziadna raketova veda. Ak to chalanisko nezvladne, tak nech sa zastavi na nejakom zraze (Bytefest v Prahe, JHCon v Jindrichovom Hradci, Forever v Hornej Suci), alebo v nejakom klube (Sinclair Club Plzen, 8bit klub Brno, Sindikat v Bratislave).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 13:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 28 kvě 2013, 10:24
Příspěvky: 215
Has thanked: 6 times
Been thanked: 79 times
mikezt píše:
BruXy píše:
Ach nie, naozaj su v TTL urovniach? Si si naozaj isty? Ja to mam uz par rokov natahane napriamo z konektora v +2 na SCART a ziadny problem v tom nevidim.


Nastopro, používám stejný kabel který jsem si ubastlil k ZXS+128k. Mimochodem, jak máš potom vyřešený signál brightness?

A když pustíš stroj s break+reset, máš všechny pruhy, jako zde?

Obrázek

Je možné, že tvoje televize TTL úroveň zkousne, ale pak máš jen 8 barev...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 13:45 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 726
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 621 times
Been thanked: 46 times
Sinclair klub v Plzni? Asi bych se někdy stavel, az budu zas na navsteve u mamy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 13:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 zář 2013, 17:35
Příspěvky: 118
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times
BruXy píše:
Nastopro, používám stejný kabel který jsem si ubastlil k ZXS+128k. Mimochodem, jak máš potom vyřešený signál brightness?

A když pustíš stroj s break+reset, máš všechny pruhy, jako zde?

Obrázek

Je možné, že tvoje televize TTL úroveň zkousne, ale pak máš jen 8 barev...


Vsetko funguje normalne. TTL to urcite nie je, pozri sa do schemy: http://zxm.speccy.cz/dok/sch/plus2sch.png
Je tam primiesany aj brightness. Snad len doporucujem pozriet, ci je dobre osadeny TR4 (osadzovali ho zle, sice podla potlace na plosaku, ale vyvody potom nesedia podla schemy) a odstranit zvuk z video signalu (nie som isty, asi je to C31, ked tak ma niekto opravte).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 14:16 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1201
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 225 times
Been thanked: 408 times
TTL je u klasicke ZX 128, kde se musí přimíchat bright. U ZX 128 +2 už je bright součástí RGB.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 14:28 
Online
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1906
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 210 times
Been thanked: 347 times
mikezt píše:
BruXy píše:
Protože RGB signály jsou v TTL úrovních, je nutné si zjistit, zda ten kabel je zapojen s těmi odporovými děliči (pokud ho budeš kupovat, viz 128_rgb.pdf).
Ach nie, naozaj su v TTL urovniach? Si si naozaj isty? Ja to mam uz par rokov natahane napriamo z konektora v +2 na SCART a ziadny problem v tom nevidim.
No, takto. RGBI signaly na 128 a sedej +2 su v TTL urovniach, ale zaroven aj nie su :) Cierna bez brightu dava 0V (podla ocakavania), biela (resp. uroven pri zapnutej cervenej, zelenej alebo modrej na prislusnom pine) s brightom dava poctivych 5V (pretoze su to klasicke TTL vystupy, akurat su oddelene 75R odpormi), avsak biela bez brightu znamena, ze TTL uroven 5V je cez dalsi odpor 75R a diodu stiahnuta do nuly (cez vystup I), takze vtedy je realne napetie na prislusnom vystupe cca 3V.

Pokial sa takto RGB zapojene vystupy pripoja priamo na analogovy RGB vstup monitora/televizora, ktory je schopny akceptovat az 5V (ma dostatocny rozsah pre vstupne napetia), bude sa vsetko zobrazovat presne tak ako ma, vratane bright-u. (a pokial vstupny rozsah telky nestaci, staci pouzit tri odporove delice na signaly R,G,B).

Ale pokial sa taketo RGB (a plus k tomu I) pripoji na nejake TTL vstupy, cierna 0V bude stale logicka 0, a biela nezavisle od bright-u bude vzdy logicka 1 pretoze logicka 1 je v TTL logike definovana ako napetie vyssie ako 2.4V. Takze tymto vystup RGBI priamo zapojeny na TTL vstupy bude tiez riadne fungovat pretoze aj napriek 75R odporom a diodam stale splna normu TTL :)

Takze zaver: RGB vystup zo 128 aj +2 je navrhnuty tak genialne, ze sa da priamo pouzit aj ako analog (popripade plus odporove delice pre jednoduche primitivne zrazenie napetia ak to treba) a zaroven sa da priamo pouzit aj ako digitalny RGBI vystup v norme TTL !

Napriklad ja som tuto vlastnost krasne vyuzil na Demobite'95 kde som mal na svoju +2 pripojeny CGA monitor, ktory ma prave digitalne RGBI TTL vstupy. A doma mam na RGBI pripojene schmittove hradla TTL (MH7414) a vystupny signal beriem az za nimi, co mi umozni mat absolutne dokonaly krasny cisty obraz bez akehokolvek rusenia :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 14:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 zář 2013, 17:35
Příspěvky: 118
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times
Busy píše:
Napriklad ja som tuto vlastnost krasne vyuzil na Demobite'95 kde som mal na svoju +2 pripojeny CGA monitor, ktory ma prave digitalne RGBI TTL vstupy. A doma mam na RGBI pripojene schmittove hradla TTL (MH7414) a vystupny signal beriem az za nimi, co mi umozni mat absolutne dokonaly krasny cisty obraz bez akehokolvek rusenia :)


...ale ciernobiely.

Ale vdaka za upresnenie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 14:40 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 726
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 621 times
Been thanked: 46 times
Pochytil jsem 5V a RGB, zbytek je pro mě španělská vesnice :D Asi budu ladit pres anténu :) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 15:21 
Online
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1906
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 210 times
Been thanked: 347 times
mikezt píše:
Busy píše:
doma mam na RGBI pripojene schmittove hradla TTL (MH7414) a vystupny signal beriem az za nimi, co mi umozni mat absolutne dokonaly krasny cisty obraz bez akehokolvek rusenia :)
...ale ciernobiely.
Zalezi na tom co potom s tymi vystupmi robis. V principe s nimi mozes urobit presne to iste co sa robi s TTL vystupmi RGBI pramo z uly: mozes ich pripojit na nejaky monitor co ma digitalne RGBI vstupy (napr. ten vyssie spominany) CGA, alebo pomocou odporovo-diodovej siete do RGB primiesat bright a pouzit ich ako analogove RGB, alebo si k nim pripojit nejaky (kvalitnejsi) PAL modulator a zmixovat si krystalovo ciste farebne video/S-video ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 15:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 674
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 59 times
Been thanked: 197 times
Springy píše:
Pochytil jsem 5V a RGB, zbytek je pro mě španělská vesnice :D Asi budu ladit pres anténu :) .


Normálne si kúp u Nobyho ten SCART kábel a pripoj to k tv ním :-)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 15:43 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 726
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 621 times
Been thanked: 46 times
Noby je ten pán, co vyrábí divide?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 15:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 674
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 59 times
Been thanked: 197 times
Springy píše:
Noby je ten pán, co vyrábí divide?


Áno :-)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 19 zář 2013, 18:17 
Ano! Noby je ten pán co vyrábí divIDE.

V RGB kabelu jsou do serie odpory 820R, v TV jsou 75R proti zemi. To bude asi ten žádaný odporový dělič.

Teoreticky ten kabel jde použít i k +2A, ale TV se nepřepne sama do RGB. Na +2 se do TV je připojen pin 1 z počítače na pin 16 ve scartu, je to sice video signál, ale má stejnosměrnou složku 1.2V, což stačí na přepnutí TV.
V +2A a +3 je na tomto pinu +12V přes odpor, tuším 10k nebo nějaká větší hodnota. A protože TV má na vstupu 75R proti zemi, tak vznikne asi 0.9V, což většině TV nestačí, aspoň mému LCD monitoru ne.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 10 říj 2013, 16:23 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 726
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 621 times
Been thanked: 46 times
Můžu se zeptat, k čemu je to udělátko na fotce?


Přílohy:
20131010_171743.jpg
20131010_171743.jpg [ 1.47 MiB | Zobrazeno 1968 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Začátečník
PříspěvekNapsal: 10 říj 2013, 16:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7232
Bydliště: Praha
Has thanked: 882 times
Been thanked: 841 times
No máš to tam napsané. Interface pro Kempston joysticky. Jestli mě paměť nešálí, tak by s tím měl fungovat jakýkoliv joy od "moderních" strojů Amiga, Atari, atp.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz