OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 úno 2018, 13:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Čísla řádků programu nad 9999
PříspěvekNapsal: 17 zář 2013, 15:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6627
Bydliště: Praha
Has thanked: 794 times
Been thanked: 771 times
Na tohle se ptám spíš ze zvědavosti, než že bych to nutně potřeboval. Kdysi dávno se mi podařilo přerušit nahrávání Commanda a dostal jsem se do BASICu. Už nevím, co všechno hra řešila via basic, ale zaujalo mě, že tam byly klidně řádky 48952 a BASIC ani trochu neprotestoval.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čísla řádků programu nad 9999
PříspěvekNapsal: 18 zář 2013, 06:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1789
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 185 times
Been thanked: 327 times
misticjoe píše:
Na tohle se ptám spíš ze zvědavosti, než že bych to nutně potřeboval. Kdysi dávno se mi podařilo přerušit nahrávání Commanda a dostal jsem se do BASICu. Už nevím, co všechno hra řešila via basic, ale zaujalo mě, že tam byly klidně řádky 48952 a BASIC ani trochu neprotestoval.
Rutinka v romke dokaze vypisat iba stvorciferne cislo riadku, preto ak si tam videl napr. 48952 tak to sa mohlo stat napr. tak ze to bol riadok cislo 4895 a znak '8' bol prvy znak na riadku. Ak by si takyto riadok spustil, urobilo by to Nonsense in basic 4895:1 kedze znak '8' nie je ziadny platny prikaz basicu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čísla řádků programu nad 9999
PříspěvekNapsal: 18 zář 2013, 08:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1080
Has thanked: 215 times
Been thanked: 208 times
Busy píše:
misticjoe píše:
Na tohle se ptám spíš ze zvědavosti, než že bych to nutně potřeboval. Kdysi dávno se mi podařilo přerušit nahrávání Commanda a dostal jsem se do BASICu. Už nevím, co všechno hra řešila via basic, ale zaujalo mě, že tam byly klidně řádky 48952 a BASIC ani trochu neprotestoval.
Rutinka v romke dokaze vypisat iba stvorciferne cislo riadku, preto ak si tam videl napr. 48952 tak to sa mohlo stat napr. tak ze to bol riadok cislo 4895 a znak '8' bol prvy znak na riadku. Ak by si takyto riadok spustil, urobilo by to Nonsense in basic 4895:1 kedze znak '8' nie je ziadny platny prikaz basicu.


Normálně to není možné. Řádek 10000+ je možné udělat jako fake, ale nikdy se nebude jako číslo 10000+ chovat a bude to jen fake na oko. Viz. co psal Busy. Popsaný jev je výsledek chybného načtení bajtů při nahrávání, pravděpodobně špatnou kvalitou záznamu/nastavení magnetofonu.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čísla řádků programu nad 9999
PříspěvekNapsal: 18 zář 2013, 08:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1789
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 185 times
Been thanked: 327 times
Inak samotny interpreter basicu pri behu dokaze pracovat s cislami riadkov az do 16383. Priklad: Zadajte 9999 PRINT "Toto je riadok 10000", potom zadajte POKE 23756,16. Tym sa cislo riadku 9999 zmeni na 10000. A v pohode sa da spravit GOTO 10000 a program bude pekne fungovat.

Akurat LIST v tomto pripade vypise :000 PRINT... :) pretoze konverzia dvojbajtovej hodnoty cisla riadku nepocita s tym zeby cislo riadku mohlo mat viac ako 4 cislice. Preto ako najvyssi desiatkovy rad neuvazuje desattisic, ale iba tisic, a prva cislica mu potom (logicky) vyjde s hodnotou 10. A hned za znakom "9" nasleduje v ascii kode znak ":" preto sa tato dvojbodka vypise na miesto prvej cislice.

PS: Schopnost interpretra pracovat s cislami riadkov az do 16383 som vyuzil vo svojej bsrom a opravil som rutinku vypisu cisla riadku tak, aby vedela vypisovat aj desattisice, takze tam mozete pracovat s 5-cifernymi cislami riadkov uplne plnohodnotne - daju sa riadne editovat a vypisovat LISTom. A samozrejme bsrom plnohodnotne podporuje aj editaciu nulteho riadku ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Čísla řádků programu nad 9999
PříspěvekNapsal: 18 zář 2013, 17:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6627
Bydliště: Praha
Has thanked: 794 times
Been thanked: 771 times
Takže šlo o nějaký fake nebo error. Škoda. Myslel jsem, že existuje nějaký ten fígl.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz