OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 20 čer 2018, 20:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ukladani dat skrz DivID
PříspěvekNapsal: 31 led 2016, 12:08 
Offline
Stydlín

Registrován: 12 led 2016, 10:58
Příspěvky: 8
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Mozna bude ma otazka hloupa a stupidni, ale nikde jsem zatim nenasel jak ukladat (treba pozice ve hre, nebo skousel jsem necoposkladat v SQ trackeru) data na kartu? DivID je genialni, ale poradte pls jak to poslat z pocitace na CF kartu. Znamy mi cosi rikal ze by se asi musela upravit ROMka, ale tak moc do toho nevidim. A divil bych se kdybych byl jediny kdo by to potreboval.
:lamer:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ukladani dat skrz DivID
PříspěvekNapsal: 31 led 2016, 12:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1790
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 283 times
Been thanked: 272 times
Mas tam nejspis FATWare. Zkus www.esxdos.org .

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ukladani dat skrz DivID
PříspěvekNapsal: 31 led 2016, 13:01 
Offline
Stydlín

Registrován: 12 led 2016, 10:58
Příspěvky: 8
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time
Starej_Mraf píše:
Mas tam nejspis FATWare. Zkus http://www.esxdos.org .

Ano mam tam nahrany FATWare 0.12a Takze staci jen vymenit system v DivID??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ukladani dat skrz DivID
PříspěvekNapsal: 31 led 2016, 14:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2037
Has thanked: 75 times
Been thanked: 279 times
Neo_3Dfx píše:
Starej_Mraf píše:
Mas tam nejspis FATWare. Zkus http://www.esxdos.org .

Ano mam tam nahrany FATWare 0.12a Takze staci jen vymenit system v DivID??

Přesně tak... FATware umí jenom číst.

A ještě jedna drobná oprava - píše se to DivIDE s tím "E" na konci, protože to je IDE interface ;)

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ukladani dat skrz DivID
PříspěvekNapsal: 31 led 2016, 14:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 702
Has thanked: 87 times
Been thanked: 164 times
No, protože vidím, že jsi vskutku DivIDE nedotčený, tak tě zkusím trochu nakopnout správným směrem.

Firmware do DivIDE se flashuje ZX Spectrem. Ke každému firmwaru se dá odněkud stáhnout TAPka s obsahem Flash i softwarem v jedné binárce. Nahraješ, spustíš se správně switchovaným DivIDE (musí být povolen zápis do Flash) a je skoro hotovo. Dá se často spouštět třeba i z toho Fatware .

ALE! Konkrétně některé firmwary, kromě obsahu Flash očekávají i konkrétní data na IDE zařízení (CFce, nebo SD kartě v redukci na IDE ...). Kdysi používaný Demfir očekává ISO image sestavený tak, že je v něm uložená i druhá část Demfiru, která se "bootuje" do RAM (viz návod http://demfir.sourceforge.net/). Nyní aktuální ESXDOS potřebuje filesystém FAT a v adresáři /bin binárky příkazů a v adresáři /sys systémové soubory z nichž jednak bootuje, druhak tam má modifikovaný (? ... asi, nahradit jinou verzí nešel) TRDOS atd...

Když flashování selže, není to katastrofa. Nefunkční firmware nevadí, vždycky se dá resetovat do BASICu, pak nahrát firmware z pásky (audio výstupu PC) znovu a naflashovat třeba něco jiného.

Kód:
cygnus bin # ls
cd cp divideo dskprobe dumpmem file gramon hexdump chmod ls lstap man mkdir mon more mv partinfo playpt3 playsqt playstc playwav snapload speakcz tapein tapeout ti to vdisk

cygnus sys # ls
BDIR.KO BETADISK.SYS BFILE.KO CONFIG ERRMSG.KO ESXDOS.SYS nmi_help.scr nmi.sys TAPE.KO TRDOS54T.KO

Ještě je dobré vědět, že pro snapshoty musí existovat složka /tmp, během snapování (práce v NMI menu) se tam ukládá obrázek _NMI_BKP.SCR, aby mohla být obrazovka po dokončení obnovena.

ESXDOS umí zapisovat do souborů TAP, nebo do image TRD. V obou případech musí být TAP, nebo TRD připojený. Jednodušší TAP se připojuje příkazem tapein (doporučuji udělat kopii pojmenovanout ti a tapeout jako to ... je to pohodlnější).

Tapein připojuje TAPku pro LOAD, tapeout pro SAVE. V případě TRDOSu se prostě jen "vloží" TRD do zvoleného drivu (ABCD) a pak se s ním pracuje docela normálně, jako s TRDOSem a skutečnou disketou.

Pro běžné spouštění her vystačíš pravděpodobně pouze s NMI menu. Je v něm to nejdůležitější, včetně mapování TAPek pro zápis. Viz help k němu.

Ad. upravená ROM ... ne, to není potřeba. DivIDE umí přepnout do vlastní paměti, když v ROM ZX Spectra probíhá program konkrétními adresami. Kupříkladu rutinou pro LOAD a SAVE. V ten okamžik přepne ROM a program běží v paměti DivIDE, tam už je modifikovaný kód, který místo kazety pracuje s IDE zařízením. Analogicky pro TRDOS a MDOS (který ESXDOS nepodporuje, ale je podporován samostatným firmwarem). Po dokončení se zas vrátí zpět a pokračuje v ROM na desce ZX Spectra.

A z toho taky vyplývá, že to nemusí fungovat vždy a všude.

Pokud je program slušný a používá rutiny ROM, tak fungovat bude. Pokud má obsluhu pásky vlastní, tak fungovat nebude a stále bude pracovat s páskou. Takových moc není, ale existují. SQ Tracker, pokud vím, využívá ROM.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz