OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 18 lis 2018, 13:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 16:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
SC1 píše:
No tak abych se přiznal, tak zkratky se mi líbí snad ještě míň než tokeny. ? (PRINT) jsem třeba ještě zkousnul v pohodě jako normální věc, ale věci jako GR. (GRAPHICS) na Atari mi už připadaly "nesmírně cizí a falešné" :-).

A co este skratky v C64 basicu.

SC1 píše:
Zadával se za příkaz PRINT kombinací kláves Clear+něco a měl sloužit jako ekvivalent spektráckého příkazu CLS. Ale bůhví proč většinou smazal obrazovku (a rozepsanou řádku) bezprostředně po stisknutí té kombinace kláves. Dodnes jsem nepochopil, jak to mělo fungovat :-). Prostě jsem to jako dítě taky neměl lehké :lol: .


Nemal sa zadavat do apostrofou? Tak to mal basic v C64.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 18:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1582
Has thanked: 990 times
Been thanked: 271 times
Pro spectracky BetaBASIC se zminuji zkratky na str. 62 ceskeho manualu (http://sam.speccy.cz/csdocs.html)
Jen jsem onehda neprisel na to, v ktere verzi funguji nebo jak je rozchodit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 19:56 
Offline
Stydlín

Registrován: 18 pro 2014, 22:43
Příspěvky: 9
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak hlásím, že desetiletý synátor po dvou dnech učení dnes už bez potíží naprogramoval kalkulačku, kde si po zadání dvou čísel pomocí INKEYSu zvolí, zda chce sčítat, odčítat, dělit, nebo násobit a počítá mu to ;-)

Ale na základě jeho další touhy po poznání vyvstalo pár DALŠÍCH OTÁZEK PRO VÁS:
1) Jak se při ukládání programu na kazetu dělalo, aby se po nahrátí z kazety program rovnou spustil?
2) Za IF a THEN se dá napsat více podmíněných příkazů i na více řádků, nebo musí být vše za IFem jen odděleno dvojtečkami?
3) Jak se dělalo u PRINTu, aby se další zobrazovaný text psal ještě na tentýž řádek a ne na další?
4) Zrovnatak si pamatuju, že se dalo nějakým "lomítkem" zalamovat řádek přímo v textu pro vypsání za PRINTem
5) Jak se v INKEYSu testuje klávesa ENTER?

Tak zas máte o čem přemýšlet ;-)

Jinak na to, co se tu psalo (ohledně těch celých příkazů na klávesách), pro učení to považuju za dobrou věc - jednak se vyvarujeme překlepům při psaní příkazů, a pak taky při editaci delších řádků netrvá procházení tak dlouho ;-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 20:35 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
1) SAVE "xxx" LINE X
2) resival jsem to pomoci goto nebo gosub
3) ;
4) to nevim
5) chr$ (13) tuším

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 20:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7537
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Možná by se slušelo k bodu 1 napsat, že v "LINE X" to "X" znamená číslo řádku, od kterého se má po nahrání program spustit.
2) Napíšeš třeba
15 IF kalkulacka=45 THEN GOSUB 120
20 PRINT "VYPSAL JSEM TEXT"
120 PRINT "Právě si vyhrál lízátko!"
121 PRINT "Výsledek na kalkulačce je: "; : PRINT kalkulacka : PRINT "GRATULUJI!"
122 RETURN

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 22:26 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 424
Has thanked: 364 times
Been thanked: 197 times
Citace:
Po letech jsem opět nakopl Didouše a chtěl bych naučit syna trošku programovat.


Didiuš je určitě super a užili jsme si s ním spousty skvělé zábavy. Nicméně si nejsem jistý jestli je dobrý nápad učit syna programovat právě na něm.

Syn potřebuje vidět že dělá něco smysluplného a Didaktik už je dnešním počítačům trochu vzdálený (klávesnice, televize jako monitor, absence filesystému atp)
Zkrátka je to jako by váš otec přišel a chtěl vás učit programovat na děrných štítcích. Pro něj to mělo určitě svoje kouzlo, ale vás to moc motivovat nebude.

Já bych spíš pořídil třeba Raspberry, připojil bych LEDky na gpio. Je na něm krásně vidět z čeho se počítač skládá, může programovat na moderním prostředí hardware, grafiku, různé algoritmy..

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 23:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2016
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 220 times
Been thanked: 373 times
4) PRINT "Hello" ' "world!" ... slovo world sa vypise na dalsi riadok
5) IF CODE INKEY$=13 THEN .... alebo IF INKEY$=CHR$ 13 THEN ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 23:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2016
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 220 times
Been thanked: 373 times
Rosta_Kolmix píše:
Tak hlásím, že desetiletý synátor po dvou dnech učení dnes už bez potíží naprogramoval kalkulačku, kde si po zadání dvou čísel pomocí INKEYSu zvolí, zda chce sčítat, odčítat, dělit, nebo násobit a počítá mu to ;-)
Gratulujem :) Btw. aj tato kalkulacka je naprogramovana v basicu (a nasledne kvoli rychlosti skompilovana HiSoftom): http://busy.speccy.cz/tvorba/kalk.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 02:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1611
Has thanked: 65 times
Been thanked: 275 times
Rosta_Kolmix píše:
Tak hlásím, že desetiletý synátor po dvou dnech učení dnes už bez potíží naprogramoval kalkulačku, kde si po zadání dvou čísel pomocí INKEYSu zvolí, zda chce sčítat, odčítat, dělit, nebo násobit a počítá mu to ;-)

Šikovný kluk, mohl bys mu ještě ukázat nejjednodušší spectráckou kalkulačku, která umí počítat i velmi složité výrazy s funkcemi a závorkami, dokonce včetně proměnných zadaných předem (ale s nimi se musí spustit pomocí GOTO 10, protože RUN je vymaže):
Kód:
10 INPUT t$
20 PRINT VAL t$

Jenom doufám že to pro něj nebude demotivující :lol:

Další krásná věc je zadávání barviček přímo do řetězce, po přechodu na PC jsem to těžce postrádal a vlastně postrádám dodnes. A až si s tím budete hrát, nezapoměň na to že existují i barvy 8 (transparentní) a 9 (kontrastní)!

BASIC zadrátovaný v klávesnici je sice zpočátku trochu nepříjemný, ale když si člověk zapamatuje často používané příkazy, hodně to zrychlí zadávání. Zvlášť na tak mizerných/levných klávesnicích jaké Sinclairy měly. Navíc to vývojářům ušetřilo hromadu práce a kódu které by spotřeboval parser, naopak díky tomu mohli nabídnout kontrolu syntaxe přímo v editačním řádku! Nebyli ani zdaleka první kdo něco podobného použil, třeba minipočítač Wang 2200 měl na vybranou ze dvou klávesnic, textovou pro psaní textů, a basicovou pro psaní programů. No a nebyli ani poslední, třeba i Philipsu VG5000 podobnou pomůcku dostal i M$ BASIC, i když tam se příkazy daly psát i po písmenkách: http://dcvg5k.free.fr/picture/vg5000.jpg (To PRT vpravo nahoře znamená PRINT.)

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 09:47 
Offline
Radil

Registrován: 11 pro 2013, 16:35
Příspěvky: 331
Has thanked: 31 times
Been thanked: 26 times
zz_indigo píše:


O těch jsem neměl dodnes tušení. Ty teda taky stojí za to...

zz_indigo píše:
Nemal sa zadavat do apostrofou? Tak to mal basic v C64.


Na C64 i na Atari se symbol "smazání obrazovky" zadával do uvozovek jako řidicí znak. Na C64 to bylo tuším inverzní srdce a fungovalo to celkem spolehlivě. Jakmile se napsalo PRINT", tak počítač následující speciální znaky bral jako řídicí a nevykonával je, pouze zapsal to toho PRINTu.
Na Atari to byla inverzní šipka a z pěti pokusů o zapsání tohoto znaku za PRINT" to počítač 4x pouze tupě vykonal (čímž okamžitě smazal obrazovku i rozepsaný řádek) a napopáté teprve zapsal. Někdy bylo pokusů i víc. To jsem měl chuť vraždit.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 10:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
berk píše:
Citace:
Po letech jsem opět nakopl Didouše a chtěl bych naučit syna trošku programovat.


Didiuš je určitě super a užili jsme si s ním spousty skvělé zábavy. Nicméně si nejsem jistý jestli je dobrý nápad učit syna programovat právě na něm.

Syn potřebuje vidět že dělá něco smysluplného a Didaktik už je dnešním počítačům trochu vzdálený (klávesnice, televize jako monitor, absence filesystému atp)
Zkrátka je to jako by váš otec přišel a chtěl vás učit programovat na děrných štítcích. Pro něj to mělo určitě svoje kouzlo, ale vás to moc motivovat nebude.

Já bych spíš pořídil třeba Raspberry, připojil bych LEDky na gpio. Je na něm krásně vidět z čeho se počítač skládá, může programovat na moderním prostředí hardware, grafiku, různé algoritmy..


No vyhoda 8bitou je to ze zapnes, napises a vydis vysledok. Iked aj na raspi existuje par projektou ktore ho vedia prepnut do stavu blbeho 8-bitu

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 12:14 
Offline
Radil

Registrován: 11 pro 2013, 16:35
Příspěvky: 331
Has thanked: 31 times
Been thanked: 26 times
berk píše:
Já bych spíš pořídil třeba Raspberry, připojil bych LEDky na gpio. Je na něm krásně vidět z čeho se počítač skládá, může programovat na moderním prostředí hardware, grafiku, různé algoritmy..


Na Raspberry podle mě nikdo nemůže vidět, z čeho se počítač skládá, leda by si udělal rtg křemíku. Z čeho se počítač skládá je dobře vidět třeba na standardním zapojení i8080. Ale to je asi stejně až pro ty starší...

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 14:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Řešíte blbiny. Téměř cokoliv je pro výuku dobrý. Prostě, aby dítě pochopilo, že počítač není jen dnešní klasický GUI s ikonkama a přístupem na net. A na to stačí téměř cokoliv, ale chce to někoho, kdo to umí vysvětlit. Ukázkově špatný přístup je zde http://www.feministky.com/jaky-poita-si-vybrat :D

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 14:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Ja by som zacal i tak z karlom/logo-m. a na ten staci aj web prehliadac (skoda ze je tam diakritika)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: DIDAKTIKový BASIC
PříspěvekNapsal: 04 bře 2015, 17:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1611
Has thanked: 65 times
Been thanked: 275 times
zz_indigo píše:
Ja by som zacal i tak z karlom/logo-m. a na ten staci aj web prehliadac (skoda ze je tam diakritika)

Tenhle Karel je perfektní, občas ho používám a často doporučuji. Máš tam odkaz na stažení kompletního interpretu v archivu, a jestli ti vadí nabodeníčka, můžeš se v tom trochu pohrabat a odstranit je. Já jsem ty hlavní věci překládal do angličtiny na ukázku člověku z Anglie, a zvládl jsem to i s nulovou znalostí JavaScriptu za pár dní ;-)

Starej_Mraf: Jo feministky.com, to je geniální záležitost. Chtěl bych znát chlápka co to stvořil, a zeptat se ho co mu ty slepice provedly, že se jim takhle mstí :-D

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz