OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 02.12.2022, 04:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Informace pro nové uživatele
PříspěvekNapsal: 24.05.2019, 16:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1936
Has thanked: 248 times
Been thanked: 490 times
Jarda píše:
Stojím před volbou vhodného monitoru k Spectru ZX , televize na 36 kanálu UHF to už nezvládne...
Já bych v první řadě začal tou nejjednodušší hardwarovou úpravou - vyřadit modulátor a místo modulovaného UHF signálu vyvést na cinch modulátoru kompozitní PAL. Když se to udělá šetrně, je to úprava vratná, která zachovalé nijak ZXS nepoškodí.

V ten okamžik budeš mít na výběr víc zobrazovadel a získáš o něco málo lepší obraz, každá TV s "video vstupem" by to měla zvládnout, příp. některý z video -> VGA konvertorů.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný monitor pro ZX
PříspěvekNapsal: 25.05.2019, 00:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1710
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Moderná TV to nezvláda, lebo Spectrum a aj Didaktik majú primitívne modulátory, ktoré nemodulujú zvuk. A nové TV detekujú naladenie kanálu práve podľa zvukovej nosnej. Pokiaľ tam nieje, TV ten kanál vidí prázdny a ladí ďalej, alebo ak ho zadáme ručne, prepne sa na modré pozadie ako bez signálu.

To ladenie už robila OTF z roku 1995, pri automatickom ladení to nezastavilo, ale prebehlo to ďalej. Muselo sa to naladiť ručne. Namiesto zvuku je samozrejme šumenie (a pekne nahlas, treba vypnúť zvuk), zvuk nieje namodulovaný, ani ako ticho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný monitor pro ZX
PříspěvekNapsal: 25.05.2019, 07:58 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 216
Bydliště: Praha
Has thanked: 0 time
Been thanked: 53 times
Já mám TV Sony Bravia KDL-26P3000 a tam mi to ladí jak víno. Jak Didaktiky GAMA, tak i Mko tak i plusko i +2A. Získal jsem ji, když TV NOHA vyhazovala televizory s DVB-T1. Je tam ještě i analog a tak jsem s tím moc spokojený.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný monitor pro ZX
PříspěvekNapsal: 25.05.2019, 10:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 754
Has thanked: 18 times
Been thanked: 40 times
PotPalo píše:
Moderná TV to nezvláda, lebo Spectrum a aj Didaktik majú primitívne modulátory, ktoré nemodulujú zvuk. A nové TV detekujú naladenie kanálu práve podľa zvukovej nosnej.


Tohle se mi nikdy nestalo. Měl jsem však problém na Philips 14PT1354, kde z nějakého důvodu obraz ne a ne naskočit barevně (pouze fialově jakoby SECAM což je blbost). Jinak používám Daewoo K14V3N a k plné spokojenosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodný monitor pro ZX
PříspěvekNapsal: 25.05.2019, 22:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3336
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 348 times
Been thanked: 690 times
128-my maju vo VF modulovany aj zvuk, s nimi by ta telka ist mala. Pokial ta telka nema rucne ladenie, nalad ju automaticky pomocou 128 a potom v modulatore jemne dosteluj modulacnu frekvenciu na tu co bude naladena na telke.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 16:02 
Offline
Stydlín
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 7
Bydliště: Brno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Dovolte oprášit staré téma...
Na starší LCD TV bez problémů naladím ZXS 48k automatickým laděním. TV mi ale neumí říct, kde to přesně naladila.
Na novějším LCD, které umožňuje manuální zadání kanálu i frekvence, se mi ZXS už nepodařilo naladit ani autoscanem, ani zadáním kanálu, ani frekvence (36/594).
Je z toho nějaká cesta ven? Pokud to nebude nutné, nechtěl bych jít cestou předělání výstupu na kompozit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 18:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
CO je to za starší TV? Neviděl jsem telku co by nenapsala seznam s kanály.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 18:52 
Offline
Stydlín
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 7
Bydliště: Brno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Nějaký starší Thomson - typ už nedohledám. Teď vidím, že v editaci kanálů to zobrazí aspoň frekvenci - 591,7. Ale to není podstatné - uváděl jsem to spíš jako možnost potvrdit si, kde to našel.
Čemu nerozumím, je ten rozdíl v demodulátorech - proč to jeden najde i automaticky a druhý ani tak, ani po zvolení konkrétního kanálu nebo frekvence. V čem je rozdíl a jestli má nějaké neinvazívní řešení. Obě TV mají rok produkce +/- tak 5 let. Ta druhá je Sencor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 22:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
Spíš bude uladěný ten modulátor. Nastavil bych nejbližší kanál a doladil cívku v počítači. TV na které to běží má zřejmě širší automatické dolaďování.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.10.2022, 14:21 
Offline
Stydlín
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 7
Bydliště: Brno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Tak nakonec to bylo opravdu v odlišných vlastnostech demodulátorů. Když jsem nastavil manuálně frekvenci kanálu na hodnotu, kterou našla první tv automaticky, šel pak signál jemným doladěním najít. Když ale přes tu stejnou frekvenci přecházel automat nebo funkce vyhledání (což je u této tv něco mezi úplným automatem a jemným doladěním), tak se to nechytilo.
Takže naladěno na 591,7MHZ.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.10.2022, 16:34 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 343
Has thanked: 76 times
Been thanked: 34 times
Odpověď máš na začátku vlákna od PotPalo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2022, 09:01 
Offline
Stydlín
Uživatelský avatar

Registrován: 30.09.2022, 15:39
Příspěvky: 7
Bydliště: Brno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Ano, díky, já jsem ji četl, ale nemůžu ji nijak potvrdit. Obě mé "moderní" TV signál našly, ta druhá až po nějakém laborování. Takže v obou případech to zřejmě s nemodulací zvuku nijak nesouvisí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2022, 09:42 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 881
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 93 times
Tak k videu přimíchej zvuk na 5,5MHz a hned se uvidí
Příloha:
FM-Transmitter-Circuit-diagram.jpg
FM-Transmitter-Circuit-diagram.jpg [ 23.92 KiB | Zobrazeno 2497 krát ]

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.10.2022, 14:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1710
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 266 times
Ono to môže byť aj tým že TV hľadá obraz vo formáte 576i, teda interlaced (prekladane, párne a nepárne polsnímky), zatiaľ čo tu máme menej používaný 576p (každá snímka je celý obraz, 50 za sekundu). Mal som prevodník PAL-VGA, ktorý po pripojení k ZX Spectru zobrazil zamrznutý obraz, ktorý sa postupne vytratil. Prevodník totiž zobrazil nepárnu snímku a čakal na párnu (nepárne ignoroval), ale taká u Spectra neexistuje, takže sa nedočkal. Klasický PAL signál z DVD alebo videa fungoval normálne.

Navyše tým jednoduchým modulátorom trvá 5 minút než sa ustáli frekvencia. Na moderných TV s AFC to nevadí, ale na čiernobielej kde sa ladilo ručne to po zapnutí bolo treba doladiť, a po zahriati počítača znova.

Už som uvažoval vymeniť modulátor v Didaktiku M za nejaký normálny. Mám nejaký zo starého VHS videa ktorý má aj zvuk, frekvenciu drží, a napájanie má 5V, ale nakoniec som prešiel na kompozit a modulátor som neriešil.

Niektoré moderné TV už majú problém aj s tým kompozitným video signálom, a ešte modernejšie už analógové vstupy ani nemajú. Analóg je na ústupe.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz