OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 říj 2018, 17:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 14:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
PotPalo píše:
Ešte je tam vlastne aj RAM...
Ram je ta ista, tu netreba prepinat pri prepinani MDOS 1 verzus MDOS 2 ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 14:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
tomascz píše:
Pokud by se osazovalo Intelem, musel by se do "D80 Mini" dodělat hack, který byl použit i u mechanik s MDOSem 2.
Co nie problem, hack spociva (ak si dobre pametam) iba v skrateni index pulzu, aby sa stihol precitat prvy sektor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 14:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1110
Has thanked: 237 times
Been thanked: 227 times
Na desce by byla patice pro Intel/WD a jumper na přepínání podle toho, který čip se použije. ROMka by byla v EEPROM s takovou kapacitou, aby se vešly (za sebou nahrané) obě verze, případně víc, pokud bereme v potaz i hacky typu MDOS3.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 14:56 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 846
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Busy píše:
tomascz píše:
Pokud by se osazovalo Intelem, musel by se do "D80 Mini" dodělat hack, který byl použit i u mechanik s MDOSem 2.
Co nie problem, hack spociva (ak si dobre pametam) iba v skrateni index pulzu, aby sa stihol precitat prvy sektor.
No, pokud to tam někdo dodělá, tak jsem pro intelácké řešení - řadič bude levnější (aspoň podle eBaye) a nebude třeba řešit opravy v MDOSu, které mu brání v čitelnosti pod PC :like:

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 15:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
Aki píše:
Na desce by byla patice pro Intel/WD a jumper na přepínání podle toho, který čip se použije.
Do jednej petice by to asi neslo, kazdy z nich ma uplne iny pinovy layout a aj sa inak zapaja. Okolo petice by muselo byt 40 prepinacich jumperov a vela miesta na krizovanie vsetkych spojov. To je uz jednoduchsie urobit dve samostatne jednotky, jedna s WD, druha s Intelom, a bud bude aktivna jedna, alebo druha. A zaberie to 2x viac miesta...

Osobne si myslim ze vobec nie je nutne mat oba radice. Ved nestaviame nejaky testovaci trenazer, kde musime vediet vytvorit podmienky pre oba MDOSy. Uplne postaci ked tam pojde jeden radic. Z dovodu podstatne lepsej dostupnosti a nizsej ceny by som predsa len, napriek urcitej sympatii pre WD (dokaze precitat aj diskety ktore intel uz nedokaze), volil ten Intel. A mam taky pocit ze intel sa (v pripade potreby) lahsie nadratuje do FPGA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 16:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 203
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Jasné že netreba prepínať RAM, to viem. Myslel som to tak, že tam budú 3 šváby: EPROM, ROM, a nejaký super IO s radičom a elektronikou v jednom (čo ale asi neexistuje, tak tam toho bude musieť byť viac). V každom prípade by to mohlo mať dva konektory na mechaniku, nech sa rovno dá zapojiť A aj B.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 16:10 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
PotPalo píše:
V každom prípade by to mohlo mať dva konektory na mechaniku, nech sa rovno dá zapojiť A aj B.
To vobec nie je nutne, na jeden FDD kabel zapojis dve mechaniky naraz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 17:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 203
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
To áno, ale D80 tuším používa neštandardné adresovanie mechaník na kábli, takže by to asi nefungovalo so štandardným FDD káblom pre dve mechaniky. Alebo by to fungovalo, ale bežal by motor na druhej mechanike aj keď nemá. Neviem presne, musel by som to pozrieť. Lepšie by boli dva konektory, a prípadne aj swap jumper ktorým by sa nastavovalo ktorá bude A a ktorá B, nech sa nemusia zakaždým prehadzovať káble.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 19:16 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 971
Bydliště: Praha
Has thanked: 89 times
Been thanked: 219 times
Nestandardní adresování mechanik na kabelu používá hlavně IBM PC :twisted: , bohužel je takových nejvíc...
Dva konektory jsou opravdu zbytečné, vyrobit správný kabel je otázka pěti minut.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 20:01 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 210
Bydliště: Košice
Has thanked: 91 times
Been thanked: 79 times
Pár poznámok.

Ja sám som tu spomenul, že ten druhý typ radiča pre MDOS 2 je i8272. Avšak podľa tejto schémy je tým radičom GM82C765B. Neštudoval som detailne tento radič, ale v každom prípade má úplne iný pinout oproti i8272 a celkom pravdepodobne aj iné ovládanie (ale môžem sa mýliť). Pokiaľ viem, i8272 potrebuje extra separátor dát a zápisovú predkompenzáciu a podľa uvedenej schémy tam nič také nieje a zjavne to má GM82C765B integrované v sebe.
Tým som chcel povedať, že pokiaľ tá schéma neklame a ja sa nemýlim, tak MDOS 2 má rutiny ušité pre GM82C765B a s i8272 nebude (nemusí) fungovať.
Budem rád, ak ma niekto opraví.

Ďalšia dôležitá vec.
Zaznela tu požiadavka, aby disketovka fungovala aj so Speccy 128. To ale vidím ako problém. Nejde tu ale o 128-ROM, ale o stránkovací port (7FFDh) a AY porty (0BFFDh, 0FFFDh). Tie sú v ZX Spectrum 128 Toastrack a 128+2 (u +2A a +3 si nie som istý) vyberané v dolnej polovici adresy iba pomocou A1=0. To znamená, že porty radiča a spol. (81h, 85h, 89h, 91h, 99h), ktoré majú A1=0, kolidujú s neúplne dekódovanými portami v ZX128.
Ja som síce mal k 128+2 pripojenú D40, ale mal som v počítači úpravu (už som tak počítač získal), ktorá zúplňovala dolnú časť adresy 0FDh portov.
Opäť sa môžem mýliť a niekto ma presnejšie znalosti.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 03 říj 2018, 20:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 203
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
V D40 mám nastavené na DS0 (na mechanike je možnosť DS0, DS1, DS2, DS3), a druhá mechanika je tiež DS0. O zvyšok sa stará kábel. Sú dve zapojenia: Floppy Diskdrive pinout. Kábel extended čo mám odskúšaný má prekrížené piny 10 s 12 a 14 s 16 (zistené metódou pokus-omyl, dokumentácia nebola), zatiaľ čo bežný PC FDD kábel to má inak. Teraz ma napadlo, pokiaľ radič naraz zapína signály Drive select a Motor, tak to mám možno zle zapojené, ale nevadí to. Na bežnom kábli sa krížia 10 s 16 a 12 s 14, čo v podstate funguje v konečnom výsledku rovnako. No nič, tak potom stačí jeden konektor, požiadavku beriem späť :D . Myslel som že je to atypické, ale asi nieje. Zmiatol ma pôvodný zámer výrobcov mechaník mať 4 mechaniky na jednom kábli, čo sa zrejme neujalo, zaujímavejšie bolo ovládať nezávisle motor. :? Tiež som kedysi začul, že sa dajú pripojiť až 4 mechaniky k didaktiku, a nie len dve.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 04 říj 2018, 09:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
vanthomas píše:
Dva konektory jsou opravdu zbytečné, vyrobit správný kabel je otázka pěti minut.
Vyrabat proprietarny kabel nie je nutne, staci pouzit standartny pecedlovy FDD kabel a konektor na novej D80 spravne zapojit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 04 říj 2018, 09:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
PotPalo píše:
Zmiatol ma pôvodný zámer výrobcov mechaník mať 4 mechaniky na jednom kábli, čo sa zrejme neujalo, zaujímavejšie bolo ovládať nezávisle motor. :?
Presne tak. Na MB02 sa pouziva standartny PeCedlovy kabel na pripojenie dvoch mechanik. A pekne to funguje, daju sa ovladat samostatne selekty a motory oboch mechanik. Napriklad ked sa kopiruje z jednej diskety na druhu, tak sa (vdaka samostatnemu ovladaniu motorov) necha mechanike, s ktorou sa prave nepracuje, tocit motor, aby sa nemusela startovat ked sa s nou zase behom par sekund bude pracovat. Kopirovanie je tak celkovo ovela rychlejsie.
PotPalo píše:
Tiež som kedysi začul, že sa dajú pripojiť až 4 mechaniky k didaktiku, a nie len dve.
Ano, systemove struktury a ovladanie v MDOSe je pripravene pre styri mechaniky, ale uz si nepametam, ci je na to D40/D80 aj nejak hardwerovo predpripravena. Napriklad MB02 tiez umoznuje priamo pripojit styri mechaniky a robi sa to specialnou rozdvojkou (len poprepajane konektory, ziadna elektronika) ktorou mozno na jeden FDD konektor pripojit dva FDD kable (a na kazdy FDD kabel potom standartne dve mechaniky).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 04 říj 2018, 23:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 56 times
Been thanked: 191 times
Chci se optat pro schema https://z00m.speccy.cz/images/d80_v2_sch.png

- na co je tam odpor R1?
- proc R4 ma tak obrovskou hodnotu - i 10K by bylo hodne. Ocekaval bych hodnotu nekde u 1K. V pripade pripojeni hodne stare mechaniky co ma terminator 150R je proud pro signal IDX 260x mensi nez treba pro DS0!
- vi nekdo k cemu je ten obvod IC5A? Co realne resi? Proc se nemuze pouzit realny index z mechaniky?
- osobne bych odpory R2, R3 a R4 dal 1K.
- co mne docela prekvapuje je na tom vyvodu 4 FDD konektoru signal HDL/. Nemuzu si pomoc ale autor michal dve zapojeni. Budto se ma pouzit moderni zapojeni, kde je DS0 a DS1 a je moznost pouzivat oddelene zapinani motoru - proste to co se bezne pouzivalo v IBM PC nebo puvodni co melo DS0 az 3 (dosti casto se to pouzivalo pod CP/M). Ten signal HDL se pouzival u hodne starych mechanik a ty rozhodne nebudou mit moderni zapojeni FDD konektoru.

zajimave odkazy:
https://ci5.speccy.cz/docs/d40d80
http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... 2C765B.pdf
http://rtfm.vtt.net/pinouts/data/8InchD ... .shtml.htm
http://www.threedee.com/jcm/terak/docs/ ... roller.pdf
http://matthieu.benoit.free.fr/intel/IP ... ignals.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 05 říj 2018, 10:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 203
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 3 times
Been thanked: 33 times
Vyzerá to tak, ako by IC5A predlžoval index pulz z mechaniky. Žeby kvôli kompatibilite s disketami formátovanými pod MDOS1?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 105 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: smittthy a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz