OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 02.07.2020, 23:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 546 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 13.04.2020, 13:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Keď sa už pripomienkuje, tak mne vadí, že atribút H akosi stráca svoj význam.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14.04.2020, 10:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
Mne osobne by sa to pacilo takto:
Citace:
CONTINUE
Pokud neni v pameti zadny BASIC program, CONTINUE slouzi jako CAT
Alebo pripadne COPY ak je obrazovka cista (vsetky pixely su nulove a atributy maju defaultne hodnoty)
Citace:
RUN <*><!>"soubor"
hvezdicka ci vykricnik je nepovinny. Nastavi RAMTOP podle adresy zacatku
souboru (typ Bytes - "soubor.b") -1 a z teto adresy soubor spusti. Pokud
neni soubor nalezen, RAMTOP se nemeni. Nahrazuje trojici:
CLEAR adr-1: LOAD *"soubor"CODE : RANDOMIZE USR adr
Na toto by som dal prikaz NEW a potom by ani hviezdicku ci vykricnik nebolo treba.
Citace:
GOTO <*><!>"soubor"
Temer to same co RUN, ale nenastavuje se RAMTOP. Nahrazuje dvojici:
LOAD *"soubor"CODE : RANDOMIZE USR adr
Toto je vobec nutne ? Pretoze loadnut code do pameti a spustit ho, pricom nechat stack na povodnom mieste, to nie je moc kosher. A pre subory ktore su v obrazovke, popr. v printer bufferi, by sa CLEAR nemusel menit defaultne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14.04.2020, 10:53 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1367
Has thanked: 180 times
Been thanked: 294 times
Poznámka od Betadiskáře - RUN * "jmeno" CODE mi dává smysl, na TRDOSu se to velmi dobře osvědčilo.

Ale nesedí mi kombinace s CLEAR, protože CLEAR nemusí být nutně startovní adresa -1 a přesto bych rád načetl binárku a spustil jedním příkazem a to i opakovaně, typicky třeba první obrázek v Pressoru dejme tomu na 40000 a pak hlavní soubor hry od 24500. Nejprve udělám CLEAR 24499, pak 2x RUN z diskety a hotovo. Tj. vlastně to, co zamýšlený GOTO, jen bych tak rád viděl RUN, aby se to s TRDOSem nepletlo.

GOTO "jméno" CODE se na TRDOSu mimochodem používá ke spouštění snapshotů.

CONTINUE mi trochu uniká smysl.

Ale co mi trošku chybělo na MDOSu je stručný a kompaktní CAT versus detailní ukecaný (jako je nyní). Na TRDOSu CAT vypisuje do dvou sloupců jen názvy s příponou (a velikost v sektorech, to by na MDOSu nemělo smysl) zatímco LIST vypisuje vše, jedno jméno na řádek s velikostí, startovní adresou (start řádkem pro BASIC) spolu s detaily o disketě. Něco jako CAT pro normální CAT a CAT - (s mínusem, nebo jiným znaménkem) pro stručný a kompaktní?

Přejmenování souborů LET FN mi přijde divné, kopírování příkazem MOVE místo COPY, přepínání drivů pomocí MOVE atd... ale to stejnak nezměníme.

Možná to přepínání drivů, u TRDOSu 5.05cz to bylo zkráceno z *"a:" na prosté *a, *b... což je pohodlné.

Idea CLS atribut se mi líbí, analogicky příkaz ATTR pro následující PRINT.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14.04.2020, 11:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 348
Bydliště: Košice
Has thanked: 199 times
Been thanked: 171 times
Busy píše:
Citace:
GOTO <*><!>"soubor"
Temer to same co RUN, ale nenastavuje se RAMTOP. Nahrazuje dvojici:
LOAD *"soubor"CODE : RANDOMIZE USR adr
Toto je vobec nutne ? Pretoze loadnut code do pameti a spustit ho, pricom nechat stack na povodnom mieste, to nie je moc kosher. A pre subory ktore su v obrazovke, popr. v printer bufferi, by sa CLEAR nemusel menit defaultne.
Toto bola práve moja najobľúbenejšia a najviac využívaná alternatíva práve na spúšťanie obrazovkových utilít. Napr. GOTO "d+" pre Devast+.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14.04.2020, 12:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Vidím že ste sa vydali cestou Windowsu: Nová verzia, funkcie v podstate robia to, čo vie aj stará verzia, len syntax je iná, takže na starom MDOSe fungovať nebudú.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14.04.2020, 14:28 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 17:48
Příspěvky: 348
Bydliště: Košice
Has thanked: 199 times
Been thanked: 171 times
PotPalo píše:
Vidím že ste sa vydali cestou Windowsu: Nová verzia, funkcie v podstate robia to, čo vie aj stará verzia, len syntax je iná, takže na starom MDOSe fungovať nebudú.
Tieto nové formy príkazov som nikdy nepoužil v programe. A hádam ani tak neboli zamýšľané. Boli pre mňa užitočné pri hackovaní hier, zostavovaní programov a podobne, práve kvôli tomu, že sú skrátené a rýchlo sa napíšu.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 09:32 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1367
Has thanked: 180 times
Been thanked: 294 times
rombor píše:
Tieto nové formy príkazov som nikdy nepoužil v programe. A hádam ani tak neboli zamýšľané. Boli pre mňa užitočné pri hackovaní hier, zostavovaní programov a podobne, práve kvôli tomu, že sú skrátené a rýchlo sa napíšu.
Přesně ze stejných důvodů je užitečná ISOROM u Betadisku. V loaderech se syntaxe s vykřičníkem místo RANDOMIZE USR 15616 nepoužívá (jde to, ale byla by hloupost to dělat). Zatímco pro člověka v BASICu, který musí po patnácté zadávat RANDOMIZE USR 15619:REM:, nebo jen ! je to bez debat nesrovnatelně pohodlnější.

Pokud tak může být vylepšen MDOS, jen dobře. Stejně je nutné pro distribuci do světa program zkusit i na originálních MDOSech.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 13:30 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
rombor píše:
Busy píše:
Citace:
GOTO <*><!>"soubor"
Temer to same co RUN, ale nenastavuje se RAMTOP. Nahrazuje dvojici:
LOAD *"soubor"CODE : RANDOMIZE USR adr
Toto je vobec nutne ? Pretoze loadnut code do pameti a spustit ho, pricom nechat stack na povodnom mieste, to nie je moc kosher. A pre subory ktore su v obrazovke, popr. v printer bufferi, by sa CLEAR nemusel menit defaultne.
Toto bola práve moja najobľúbenejšia a najviac využívaná alternatíva práve na spúšťanie obrazovkových utilít. Napr. GOTO "d+" pre Devast+.
Slo mi len o to, ze je zbytocne na toto minut hned dva rozne prikazy. Kludne by mohla byt funkcia loadu + spustenia v jedinom prikaze, pricom ak sa subor loaduje do obrazovky, tak sa RAMTOP samozrejme menit nebude. Takto to uz davno funguje napriklad v bsdose.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 19:14 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 110
Bydliště: Opava
Has thanked: 19 times
Been thanked: 27 times
rombor píše:
Keď už sa robia o/úpravy MDOS 2.1, mne v ňom chýbajú rozšírené verzie niektorých príkazov z MDOS3, ale neviem, či by na nich ešte bolo miesto.
Ja som zo začiatku uvažoval, či si neurobiť vlastnú úpravu, a ak by nebolo miesto, tak vyhodiť veci okolo IDE, ale potom som to vzdal, keďže neznalý celého kódu by som asi narobil viac problémov, ako úžitku.

+ další náměty. Děkuji za ně, ale ode mne se toho nedočkáte. Důvod je prostý - kompatibilita. Neuznával jsem to ani v MDOSu 3. Ale rozumím tomu, že tato vylepšení člověku poskytnou pohodlnější práci. Co můžu, je mdos2.1 lépe okomentovat, abyste kdo máte chuť tam mohli něco tvořit. Osobně nepovažuji za dobré odstraňovat práci s IDE neboť právě proto jsem ten MDOS dělal - diskety svou práci odvedly a byl čas přesunout svá data na lepší médium...
Nyní v mdosu nezbývá skoro ani byte volného místa. Dal by se jedině ještě vyhodit ten úvodní obrázek co má něco přes 500 bajtů. Škoda jen, že se mi systém nepodařilo více propojit s PC (tj. abych nepřenášel data přes diskety, či nemusel odpojovat harddisk a složitě (dalším programem na pc) soubory vybírat/ukládat). Já experimentoval s 8255 přenosem (ano sériák by byl lepší, ale Kompakt ho nemá...), což se mi nádherně povedlo, ale zůstalo to jen u zxs<->zxs (utilita speccyFTP pro MFC), na PC je totiž 8255 rarita, i když objednaný a přes paypal zaplacený jsem ho měl, ovšem darebáci mi ho z Anglie nikdy neposlali... :-(
Dneska by se mi moc líbil přenos přes modrý zub, téma jsem tady založil, uvidíme, třeba to také někoho zaujme. Z Pc bych odeslal a MFC by přijal a uložil (či naopak).

A jako vrchol bezdrátovosti by bylo fantastické, kdyby zxs nepotřebovalo žádné médium a řadiče, ale data (hry, programy) se nahrávala přes WIFI přímo z internetových cloudů. Dostupné kdykoliv a odkudkoliv, bez obav že se médium pokazí. Ale to už je sakra sci-fi :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 19:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1190
Has thanked: 288 times
Been thanked: 316 times
MTs píše:
A jako vrchol bezdrátovosti by bylo fantastické, kdyby zxs nepotřebovalo žádné médium a řadiče, ale data (hry, programy) se nahrávala přes WIFI přímo z internetových cloudů. Dostupné kdykoliv a odkudkoliv, bez obav že se médium pokazí. Ale to už je sakra sci-fi :)
To už je opravdu sci-fi. Starý hardware přeci používáme proto, abysme s ním pracovali taky pokud možno postaru :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 19:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Asi som divný, ale ja som robil vždy práve opak: snažil som sa posťahovať čo sa len dalo, a uložiť na CD/DVD/HDD, aby som bol nezávislý na internetovom pripojení. "Co je doma, to se počítá, pánové." Raz pochopia všetci, až zrazu na pár dní vypadne pripojenie, a budú čumieť do čiernej obrazovky. Ja len zapnem PC alebo Didaktik, a mám čo potrebujem.

Modrý zub som tiež zamietol. To je vhodné tak na audio z mobilu do slúchadiel. Na PC je to hrozne spracované, nabúrateľné, polofunkčné, to určite nie.

Čo tak IRDA? ;)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 20:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
MTs píše:
Já experimentoval s 8255 přenosem (ano sériák by byl lepší, ale Kompakt ho nemá...), což se mi nádherně povedlo, ale zůstalo to jen u zxs<->zxs (utilita speccyFTP pro MFC), na PC je totiž 8255 rarita
Ale ved na PC mame LPT a ten sa tiez da krasne prepojit s 8255. Ja som to tak mal, dlho a uspesne pouzival :)
Viem ze dnes je uz aj LPT dost rarita, ale napr. rozsirujuce karty s LPT sa stale daju bezne kupit za par eur.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 15.04.2020, 20:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Zabudnite na seriák a LPT! Treba to vymyslieť cez audio! To má každý PC, aj Didaktik/Spectrum, stačí správny softvér, a zvládalo by to aj rýchlosti v desiatkach kb. Na strane Didaktiku/Spectra by sa to malo dať nakonfigurovať aj na iné vstupy/výstupy, takže kto má voľný nejaký ten port na 8255, mohol by to napojiť tam.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 16.04.2020, 00:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 266
Bydliště: Skalica
Has thanked: 13 times
Been thanked: 124 times
MTs píše:
Škoda jen, že se mi systém nepodařilo více propojit s PC (tj. abych nepřenášel data přes diskety, či nemusel odpojovat harddisk a složitě (dalším programem na pc) soubory vybírat/ukládat). Já experimentoval s 8255 přenosem (ano sériák by byl lepší, ale Kompakt ho nemá...), což se mi nádherně povedlo, ale zůstalo to jen u zxs<->zxs (utilita speccyFTP pro MFC), na PC je totiž 8255 rarita, i když objednaný a přes paypal zaplacený jsem ho měl, ovšem darebáci mi ho z Anglie nikdy neposlali... :-(
Dneska by se mi moc líbil přenos přes modrý zub, téma jsem tady založil, uvidíme, třeba to také někoho zaujme. Z Pc bych odeslal a MFC by přijal a uložil (či naopak).

A jako vrchol bezdrátovosti by bylo fantastické, kdyby zxs nepotřebovalo žádné médium a řadiče, ale data (hry, programy) se nahrávala přes WIFI přímo z internetových cloudů. Dostupné kdykoliv a odkudkoliv, bez obav že se médium pokazí. Ale to už je sakra sci-fi :)

Osobne by som doporucil sposob ako popisuje cygnus https://cygnus.speccy.cz/popis_zx-spect ... _rs232.php na strane PC jednoduchy USB to serial prevodnik a na strane ZXka AY pripadne 8255.

PotPalo píše:
Asi som divný, ale ja som robil vždy práve opak: snažil som sa posťahovať čo sa len dalo, a uložiť na CD/DVD/HDD, aby som bol nezávislý na internetovom pripojení. "Co je doma, to se počítá, pánové." Raz pochopia všetci, až zrazu na pár dní vypadne pripojenie, a budú čumieť do čiernej obrazovky. Ja len zapnem PC alebo Didaktik, a mám čo potrebujem.
Nie si divny a naprosto s tebou suhlasim. Ked pozeram ako miznu web stranky a dalsie online data, tak mat vsetko co sa da offline (doma na disku CD,DVD,BD idealne M-DISK) je podla mna tiez jedine riesnie co ma buducnost, ale kto chce mat vsetko online, tak raz bude mat naozaj len prazdnu obrazovku a na nej mozno par reklam.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 22.04.2020, 03:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1104
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Teraz som mal otvorenú moju D40, a všimol som si niečo, na čom možno záleží. Na mechanike TEAC (ktorú mi tam dali v servise) je odstránené odporové pole pri signálovom konektore. Na rovnakej mechanike, čo mám neviem odkiaľ, toto pole je. Obe mechaniky mi fungujú. Je možné, že toto odporové pole ťahá signály dolu (alebo hore, nemeral som), a v kombinácií so záťažou v D40 pri použití ako mechanika B to už je na kraji nejakého limitu. V samotnej D40 sú pull-up odpory 680 Ohmov (podľa mňa by 2k2 úplne stačilo) na vstupoch z mechaniky, čo je samo o sebe dosť brutalita. Keď sú mechaniky dve (dve D40, nie D40B), je to spolu 340 Ohmov pull-up. To potom mechanika musí mať celkom slušnú úroveň signálov, aby to prebila. Ja by som tieto pull-up odpory (R5, R1, R2, R3) nezapojil napevno na +5V ako to je, ale na signál POWER [každý zvlášť ešte cez diódu], ktorý má 5V iba keď je mechanika A. Potom by pri použití mechaniky ako B (nezapojený kábel COMPUTER) tieto pull-up neboli napájané, [ani by sa neovplyvňovali navzájom].

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 546 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz