OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 26 dub 2019, 01:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 22:44 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Zvláštní chování tohoto kousku s připojeným DivIde, deska je zachovalá žádné velké bastleni , provedl jsem recap , cpu a rom jsem dal do patic a odzkoušel vyměnit za jiné.
DivIde plně funkční ve 128+2 šedý.
Při připojení DivIde bez CF karty spectrum najede a problikne obrazovka s informacemi o Divide.
Po vložení CF zůstane v základním obraze s artefakty
Nějaké nápady na co se podívat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 23:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 7936
Bydliště: Praha
Has thanked: 1065 times
Been thanked: 950 times
CFka si něco sebere. Ne moc, ale sebere. Tam může být už ten rozdíl mezi fachá/nefachá. Jde do DivIDE použít redukce s vlastním napájením? Teď nevím, aby to neudělalo bordel. Pokud ano, šel bych touto cestou. Když to pak poběží, je jasné, že sběrnice v tvém gumákovi nedává dostatek šťávy.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 04 led 2019, 23:22 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Na to kouknu změřím před a po vložení CF.

A vlastní napájení mne taky napadlo ale to bych nezkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 12:39 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Pokud jde o 5v tak s CF i bez CF 4,93v měřeno přímo na sběrnici, napětí je tedy v pořádku, pro jistotu jsem použil druhý zdroj.
Zkusmo jsem vložil jinou CF a ejhle exdos naběhl vše OK,
ale zmáčknutí tlačítka vede jenom k restartu a ne k naběhnuti do rootu CF?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 13:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1461
Bydliště: Praha
Has thanked: 204 times
Been thanked: 285 times
Máš osciloskop ?
Asi bych projel vše mimo datové sběrnice(páč ta zdá se jde) zda se tam něco děje.
Podle mě to po stisku NMI leze kam nemá.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 13:34 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Osciloskop v práci mám a dokonce jsem sním jednou úspěšně měřil průběh při stmívání LED modulů,
jinak velcí kamarádi nejsme ale zkusím si to v týdnu oživit.

Jediná pribastlena věc je na procesor tuším 10 pin. Zkusím sem dát fotku.

Vyřešeno na kartě chyběl ESXIDE ROM po dohrání vše ok.
Tak poprosím o vysvětlení propojení na procesor.


Přílohy:
20190105_123719-1-1.jpg
20190105_123719-1-1.jpg [ 444.24 KiB | Zobrazeno 870 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 17:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1132
Bydliště: Praha
Has thanked: 120 times
Been thanked: 265 times
Přibastlený tranzistor na procesoru je u issue 2 originál z výroby.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 18:28 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
vanthomas píše:
Přibastlený tranzistor na procesoru je u issue 2 originál z výroby.


Díky za objasnění


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 18:44 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Ještě dotaz - regulátor 5V se hodně hřeje oproti +2 tak dvojnásobně pomůže vyměnit za tento
https://www.gme.cz/stabilizator-pevneho ... 7805cv-stm
je na 1,5A měl být výkonnější?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 19:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1461
Bydliště: Praha
Has thanked: 204 times
Been thanked: 285 times
smittthy píše:
Ještě dotaz - regulátor 5V se hodně hřeje oproti +2 tak dvojnásobně pomůže vyměnit za tento
https://www.gme.cz/stabilizator-pevneho ... 7805cv-stm
je na 1,5A měl být výkonnější?
Nepomůže.
To spíše něco jako toto:
https://www.ebay.com/itm/DC-DC-5V-36V-t ... fresh=true

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 19:09 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
Vypadá to dobře a není to drahé


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 19:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2196
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 132 times
Lineární regulátor tam můžeš dát třeba 10A, ale hřát se bude stejně.
Lepší dát jinej napájecí zdroj, regulovanej 8V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 20:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1461
Bydliště: Praha
Has thanked: 204 times
Been thanked: 285 times
smittthy píše:
Vypadá to dobře a není to drahé
To byl takový rychlý nástřel, já bych asi šáhnul spíše po DC/DC.
Případně, jak píše danhard, menší vstupní napětí a ještě třeba low-drop náhradu té 7805.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 20:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2196
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 10 times
Been thanked: 132 times
Těch 8V tam potřebuješ, aby chodil měnič +12V pro paměti a 7805 to ještě zvládá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum 48 issue two problem
PříspěvekNapsal: 05 led 2019, 21:28 
Offline
Kecka

Registrován: 08 led 2017, 14:37
Příspěvky: 50
Has thanked: 0 time
Been thanked: 5 times
U ZXS+2 nemám originální zdroj tak používám náhradu 9V 5A a ten regulátor je fakt vlažný , no je tam taky větší chladič .
Najdete nějakou smysluplnou náhradu o které tady mluvíte v nabídce GME?
může být třeba toto Traco Power TSR 1-2450?
Jinak jsem právě dodělal kompozitní video a gumak šlape jako víno :D

Teda šlape s jedinou CF obyčejnou - ostatní co šlapou s +2 nejdou ale ty jsou industrial .


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz