OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 16 led 2018, 08:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 27 lis 2017, 23:59 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Jednoho dne mi přestalo fungovat DivIDE. Při zapnutí zůstane na obrazovce hláška "mounting drives" a nic se neděje, jindo to zase padne rovnou do basicu.
Nevěděl by někdo, kde může být chyba?


Přílohy:
DIVIDE.JPG
DIVIDE.JPG [ 202.07 KiB | Zobrazeno 531 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 28 lis 2017, 07:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1065
Has thanked: 206 times
Been thanked: 202 times
To vypadá jako nějaká nečistota na sběrnici. Vyčistit lihem nebo gumou na gumování. Zkontrolovat oba konektory, není odchlíplý nebo deformovaný nějaký plíšek? Jiné interfacy fungují? Na jiném Spectru to DivIDE funguje?

Když nepomůže důkladné vyčištění, tak reflash firmwaru.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 28 lis 2017, 10:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 560
Has thanked: 70 times
Been thanked: 136 times
Factor6 píše:
...Vyčistit lihem nebo gumou na gumování.
Na tu gumu pozor. Nesmí být příliš abrazivní a nesmí nechávat zbytky. Očištění lihem a papírovým ubrouskem je potom stejnak potřeba. Kontakty konektoru v ZXS jsou pocínované, ale nemusí se nutně lesknout jako zrcadlo.

Viz třeba detail tady http://cygnus.speccy.cz/obrazky/repas_i ... izator.jpg - tak vypadá čistá sběrnice, která funguje zcela spolehlivě. To, že tam jsou stopy po kontaktech protikusu vůbec nevadí. (detail nic moc, prostě jsem narychlo vybral fotku ze svého webu)

Mimochodem, ESXDOS se částečně spouští z CFky (vidím, že máš 2GiB Transcend), je ta CF ok? Je kompletně čitelná? (badblocks -sv /dev/něco ... pozor! ne w, to znamená write). To, že se při prvním resetu zobrazí init. screen je ok, to, že se potom resetuje rovnou do BASICu taky. Init. a detekce HDD (CFky) se dá zopakovat podržením SPACE při resetu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 28 lis 2017, 23:46 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
CF kartu jsem otestoval v PC, je v pohodě čitelná, mám na ní i potřebné soubory.
Zkoušel jsem to na ZX Spectrum +2A a didaktiku M, bohužel vždy se stejným výsledkem, trápil jsem to docela dost, ale ani jednou se mi to nepodařilo rozjet.
Většinou tam zůstane už jen Detecting Devices....jindy to po zapnutí problikne rychle do basicu, samo bez detekce a občas to hodí i totální barevnej chaos na obrazovce.
Sběrnicí to nebude a tu CF kartu bych také vyloučil, ale co dál?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 29 lis 2017, 09:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1133
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 146 times
Ja bych tu CF kartu definitivne vyloucil jako problem az v pripade, ze zkusis jinou a bude se to chovat stejne. Peclive bych prohlednul, jak je pripajeny sbernicovy konektor, protoze ten je pri zapojovani mechanicky namahany a neco muze upadnout.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 29 lis 2017, 10:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6466
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Už se mi také stalo, že CFka byla v DivIDE z ničeho nic nepoužitelná, ale wokna obsah načetly. Až když jsem se z ní pokusil obsah vykopírovat zpět do PeCe, tak se začaly objevovat chyby čtení. Musel jsem jí znova formátnout a vše nahrát znovu.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 29 lis 2017, 10:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1065
Has thanked: 206 times
Been thanked: 202 times
A to DivIDE jsi si stavěl sám nebo je od někoho postavené? Já měl totiž podobný problém, stavěl jsem si to kdysi sám a pak jsem zjistil, že byly mimo jiné studeňáky na WK konektoru.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 29 lis 2017, 15:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1359
Has thanked: 15 times
Been thanked: 221 times
a tu cf mas napajenou primo z upravene cf redukce ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 29 lis 2017, 16:19 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
misticjoe píše:
Už se mi také stalo, že CFka byla v DivIDE z ničeho nic nepoužitelná, ale wokna obsah načetly. Až když jsem se z ní pokusil obsah vykopírovat zpět do PeCe, tak se začaly objevovat chyby čtení. Musel jsem jí znova formátnout a vše nahrát znovu.

Z karty jde vše v pohodě vykopírovat, zformátoval jsem ji a zkontroloval.
Factor6 píše:
A to DivIDE jsi si stavěl sám nebo je od někoho postavené? Já měl totiž podobný problém, stavěl jsem si to kdysi sám a pak jsem zjistil, že byly mimo jiné studeňáky na WK konektoru.

DivIDE bylo koupeno komplet sestavené od Nobyho.
VELESOFT píše:
a tu cf mas napajenou primo z upravene cf redukce ?

Ano, CF je napajena z redukce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 30 lis 2017, 15:28 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Použil jsem zcela novou CF kartu a výsledek naprosto stejný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 30 lis 2017, 16:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1070
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 185 times
Been thanked: 374 times
Neupadl Ti na té redukci drátek na napájení CF karty?
http://www.divide.cz/index.php?y=CF_lezata.cz

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 30 lis 2017, 17:16 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
solaris104 píše:
Neupadl Ti na té redukci drátek na napájení CF karty?
http://www.divide.cz/index.php?y=CF_lezata.cz

Drátek je na svém místě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 30 lis 2017, 18:09 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1230
Bydliště: Praha
Has thanked: 159 times
Been thanked: 216 times
Zdá se že to k ničemu nevede - nechceš mi to poslat na testnutí apod. ?

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 01 pro 2017, 10:08 
Offline
Stydlín

Registrován: 26 črc 2017, 21:53
Příspěvky: 9
Bydliště: Hradec Králové
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Sehnal jsem jiné DivIde, vyměnil eeprom a nic se nezměnilo, vyměnil jsem paměť sram 32kb a vše naběhlo jak má. Budu to ještě testovat, ale vypadá to, že to běží!
Na vině tedy byla vadna paměť.
Všem moc děkuji za pomoc a ochotu!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nefunkční DivIDE 57c
PříspěvekNapsal: 01 pro 2017, 12:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1359
Has thanked: 15 times
Been thanked: 221 times
dupalinos píše:
Sehnal jsem jiné DivIde, vyměnil eeprom a nic se nezměnilo, vyměnil jsem paměť sram 32kb a vše naběhlo jak má. Budu to ještě testovat, ale vypadá to, že to běží!
Na vině tedy byla vadna paměť.
Všem moc děkuji za pomoc a ochotu!


Tak ja napisu memory tester pro divide i divmmc. Budu muset stejne otestovat nejake sramky pro Hooda a tohle budu potrebovat. Pujde o test sram az do 512kB

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz