OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 lis 2017, 02:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 16:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1045
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 171 times
Been thanked: 360 times
Před více než rokem jsem si říkal, že by bylo dobré mít k dispozici externí ROM. Bylo by to vhodné pro diagnostiku vadných ZX Specter. Tak jsem díky rEVERzovi dal dohromady schéma, kde jsme použili tehdy běžně dostupnou 32KB flash memory. Uživatel by měl k dispozici tedy dvě 16KB ROM, mezi kterými se dá přepínat jumperem. V jedné mám klasickou 48 ROM, kde mám modifikovanou úvodní hlášku na (c) 2017 Sinclair Research Ltd. Ve druhé mám diagnostickou ROM. Otestoval jsem to i s 16KB cartridge hrami jako JetPac a Pssst. Škoda, že mi PCB přišla až po Bytefestu :-(. Cena za PCB je 60,- bez poštovného. Kdo má zájem, ať mi napíše SZ. Pro rEVERze mám PCB odloženo a omlouvám se, že jsem moc líný a tak dlouho mi to trvalo :-).

Diagnostickou ROM jsem použil tuto:
http://blog.retroleum.co.uk/electronics ... -spectrum/

IC1 AT29C256
IC2 74LS32
C1 100n
R1 1k8
JP1 3-pinová lišta s jumperem
JP2 3-pinová lišta s jumperem
S1 reset tlačítko je volitelné


Přílohy:
External_ROM.JPG
External_ROM.JPG [ 140.82 KiB | Zobrazeno 692 krát ]

_________________
ZX Spectrum, Amiga
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 18 říj 2017, 18:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1045
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 171 times
Been thanked: 360 times
Tak karty jsou rozebrány:
rEVERz
Trelix
Martin8bity
uunek
petr21

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 06:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1704
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 174 times
Been thanked: 302 times
<skryta_reklama> Popripade namiesto originalnej ZX romky si tam clovek moze dat BSrom140 </skryta_reklama>


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 07:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 142
Has thanked: 4 times
Been thanked: 58 times
Kdo chvili stal, uz stoji opodal ;-) Nechystas dovyrobu? Ja bych mel taky zajem tak o kus-dva.

_________________
Sharp MZ-800+RD+QD+FDD+RS232+plotter, MZ-1500, MZ-2500, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 08:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1045
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 171 times
Been thanked: 360 times
Nechystám, ale mohu Ti poslat podklady pro výrobu.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 08:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1020
Has thanked: 190 times
Been thanked: 179 times
Zase s křížkem po funuse. Otázka - potřebuji to nutně? Odpověď. Ani ne.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 10:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1795
Has thanked: 61 times
Been thanked: 242 times
solaris104 píše:
Před více než rokem jsem si říkal, že by bylo dobré mít k dispozici externí ROM. Bylo by to vhodné pro diagnostiku vadných ZX Specter.

Hmm, škoda, že jsi něco neřekl ("Když nevím, tak se zeptám", že). Něco velmi podobného mám už léta (kdysi jsem to předváděl i na ByteFestu) a i když to není přesně to samé, upravit existující konstrukci by bylo bývalo snadnější, než se s tím dělat od nuly, a mohl jsi těch 16KB stránek mít k dispozici rovnou osm... 8-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 14:32 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 52
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Kdo vyloženě nespěchá, právě pracuju na mírně vylepšené verzi, také se mi bude hodit :)

Bude tam ROM 64KB, takže volitelné 4 různé ROMky po 16KB, generátor NMI s tlačítkem a sběrnice bude průchozí na opačnou stranu desky.


Ale jak říkám, zatím je to rozpracované cca z 50%.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 19 říj 2017, 16:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1295
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 76 times
Měl jsem to před 30-ti lety tak, že tam byl i externí procesor.
Romka byla od 2716, doba byla taková :)
Vyfotím, až najdu foťák :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 20 říj 2017, 12:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Kdyz by jste nechavali delat desticky, tak bych si s dovolenim take vzal ...dva kousky. Diky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 20 říj 2017, 20:14 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 52
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Taxem se dneska dokopal k extravykonu :D a dokoncil jsem navrh desticky externi ROM, vysledek muzete videt dole.

Pristi tyden necham udelat 1 vzorek pro me a soucasne na otestovani a kdyz bude vsechno fungovat, nechal bych udelat v Chine nejakou serii, pokud bude zajem. Cenu bych pak tady nadhodil.

Parametry:

- ROM 64KB rozdelena na 4 stranky po 16KB, takze maximalne 4 testovaci nebo jine ROMky jsou k dispozici
- jako ROM je pouzita EPROM 27(C)512 - vyhnul jsem se EEPROMCE a FLASH, jednak mam doma EPROMEK hromadu, jednak si neumim predstavit, jak a proc by nekdo chtel programovat jeji obsah primo Spectrem, kdyz stejne FLASH a EEPROM od ruznych vyrobcu maji ruzny prog. algoritmus, takze by to stejne nebylo vzajemne kompatibilni
- prepinani stranek je otocnym BCD prepinacem - pohodlnejsi, nez jumpery
- pruchozi sbernice na systemak na opacne strane desky, pruchozi jsou kompletne vsechny signaly!, i ty, co nejsou normalne zapojene, kdyby je nekdo potreboval vyuzit
- napajeci cesty jsou sirsimi cestickami a jsou navic pocinovane (odmaskovane)
- zem je tzv. rozlitou medi
- na desce je tlacitko RESET a tlacitko NMI, generator NMI pulzu je TTLkem 74121, sice ponekud starsi svab (ale furt je u Texasu ACTIVE!) :D , ale to na Spectru snad nevadi, navic jsou ho vsude tuny za pul darma

EDIT: Tak jsem to nevydrzel, a jeste v noci rovnou objednal v Chine serii 10 kusu, cena byla tak lakava, ze jsem se rozhodl to risknout ;) Takze jakmile dorazi a jednu si osadim a vyzkousim a bude fungovat bez potizi, budou zde ostatni k dispozici :!:
:P


Přílohy:
ext1.png
ext1.png [ 99.53 KiB | Zobrazeno 430 krát ]
ext2.png
ext2.png [ 100.31 KiB | Zobrazeno 430 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 21 říj 2017, 19:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1795
Has thanked: 61 times
Been thanked: 242 times
Ušetřil by sis spoustu práce, kdybys to nedělal průchozí - pro více interfejsů najednou se líp hodí ZX ExpBoard ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 21 říj 2017, 19:39 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 52
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Když ale tomu ZX ExpBoard chybí právě ta ROMka ;-)

A práce to byla docela pěkná a byla to výzva to dotáhnout do konce s průchozí sběrnicí, a povedlo se! :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 21 říj 2017, 19:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1795
Has thanked: 61 times
Been thanked: 242 times
css píše:
Když ale tomu ZX ExpBoard chybí právě ta ROMka ;-)
Eh, cože? ExpBoard je (zcela úmyslně) jenom sběrnice, do které si můžeš zastrčit 3 kartičky, z nichž jedna je třeba ta s ROMkou... A navíc je průchozí, vzadu má přímý konektor - na té fotce bohužel není moc vidět...

Teď jsem to měl na ByteFestu, jak můžeš vidět na fotce tady... V hlavní roli (v pořadí podle slotu): DivIDE, SAAY!, Simple Joy IF - a přímý konektor vzadu je stále volný 8-) ...

css píše:
A práce to byla docela pěkná a byla to výzva to dotáhnout do konce s průchozí sběrnicí, a povedlo se! :-)
Jo, to věřím, že tě to bavilo... ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externí ROM
PříspěvekNapsal: 22 říj 2017, 22:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 141
Has thanked: 13 times
Been thanked: 15 times
Pěkné, ale nebude se to dobře pájet. Ty pájecí plošky udělej větší.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz