OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

BETADISK 128
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=1954
Stránka 123

Autor:  VELESOFT [ 30 říj 2014, 18:03 ]
Předmět příspěvku:  BETADISK 128

Polaci zacinaji stavet betadisky :-)

http://speccy.pl/forum/index.php/topic,1623.msg21503.html#msg21503

Autor:  pcmaker [ 30 říj 2014, 18:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

To bych chtel taky. Muzes uz podle plosneho spoje trosku ten vytvor okomentovat? Ale taky je mozne, ze uz mas plosny spoj doma, protoze kdo jiny, ze? Je to nejake jednoduche, ale GALky tam nevidim. Je tam jeden odkaz na verzi DOSu 3.0, coz se mi nelibi. Neni to pruchozi, ale nekam se musi pripojit joystik, pripadne dalsi periferie. Konektor U15. Je to nejaky expanzni slot pro rozsireni, nebo pokracovani sbernice? Jezek prece nelze pouzit. Betadisk pozastavuje tusim IORQ pro dalsi zarizeni, aby s nimi nekolidoval. Je tam jeden klasicky vyvodovy svab DIL14. Proc? SMD verze neni k dispozici? Nemohu si pomoci, ale tyhle klasicke konstrukce s TTL mne vzdycky dostanou. Pekne. A kdyby to fungovalo. Hmm. Predpokladam, ze pro Zaxona byla tohle zabava na jeden vecer.

Autor:  VELESOFT [ 30 říj 2014, 19:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

pcmaker píše:
To bych chtel taky. Muzes uz podle plosneho spoje trosku ten vytvor okomentovat? Ale taky je mozne, ze uz mas plosny spoj doma, protoze kdo jiny, ze? Je to nejake jednoduche, ale GALky tam nevidim. Je tam jeden odkaz na verzi DOSu 3.0, coz se mi nelibi. Neni to pruchozi, ale nekam se musi pripojit joystik, pripadne dalsi periferie. Konektor U15. Je to nejaky expanzni slot pro rozsireni, nebo pokracovani sbernice? Jezek prece nelze pouzit. Betadisk pozastavuje tusim IORQ pro dalsi zarizeni, aby s nimi nekolidoval. Je tam jeden klasicky vyvodovy svab DIL14. Proc? SMD verze neni k dispozici? Nemohu si pomoci, ale tyhle klasicke konstrukce s TTL mne vzdycky dostanou. Pekne. A kdyby to fungovalo. Hmm. Predpokladam, ze pro Zaxona byla tohle zabava na jeden vecer.


Ctyrvrstva deska, sbernice je pruchozi a ano jsou tam jen prokovy pro pripojeni pinove listy, do ni lze ale zapajet desku s konektorem sbernice, holt bude kolmo. Jde o betadisk 128 postaveny na jedne desce z klasickych 74xx ale v SMD verzi. Nic noveho na tom neni, proste klasicky obslehnuty betadisk, presne podle schematu. Vic podrobnosti o tom nevim. Navrh takove desky sezere vic jak jeden vecer, ikdyz 4 vrstvy to dost usnadni. Zaxon vlastne jak tak koukam nic noveho nevymyslel, vzdy jen prevzal hotove reseni, obsleknul schemata a lepil projekty dohromady. DIVMMC od Zaxona je take klasicke DIVMMC, ale nakreslene na nove desce. Stejne tak BEN VERSTEEG vzal puvodni DIVMMC a jen prekreslil desku.

Autor:  VELESOFT [ 03 úno 2015, 18:30 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Tak uz je BETADISK 128 v prodeji: (v prepoctu za nejakych 1550 Kc + postovne)
http://www.sellmyretro.com/offer/details/4147

Autor:  Duchacek [ 03 úno 2015, 19:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?

Autor:  VELESOFT [ 03 úno 2015, 19:20 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Duchacek píše:
Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?


Je to napajene jen z 5V ze ZX sbernice a radic je tam WD2793 (5V verze stareho WD1793). Je jasne, ze to neco bastit bude, ale kolik je presna spotreba by mohl zmerit sam Zaxon.

Autor:  Duchacek [ 03 úno 2015, 20:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

VELESOFT píše:
Duchacek píše:
Podle fotek mi to pripada ze to napaji z 5V primo ze Speccy, vyhodil 7805 co je v original Bete.
Myslite ze to treba u gumaka nebude delat paseku?


Je to napajene jen z 5V ze ZX sbernice a radic je tam WD2793 (5V verze stareho WD1793). Je jasne, ze to neco bastit bude, ale kolik je presna spotreba by mohl zmerit sam Zaxon.


Ja mam dve Bety s WD2797 i WD2793. Asi to jen tak ze zvedavosti zmerim.

Autor:  pcmaker [ 03 úno 2015, 21:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Pekne, ale napajeni ze Spectra se mi nelibi. Zrejme to chtel za kazdou cenu dostat do te male krabicky.

Autor:  suksoft [ 03 úno 2015, 21:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

To externi napajeni je silne diskutabilni. Otazka je co to udela ze Spectrem kdyz Betadisk bude mit napajeni a vlastni pocitac uz ne.
Kdyz bude problem s napajenim pres konektor tak neni problem na ten vnitrni kondenzator Betadisku pripojit kablik a to vyvest specialne do Spectra nebo to udelat tak ze se zrusi interni napajeni Spectra a vse se bude napajet z PC zdroje, coz mi pripada jako idelani. Stejne tam bude muset pro realnou mechaniku byt silnejsi zdroj +5V nebo dokonce i +12V. I autor MB02+ (pred nedavnem daval na web foto) to resil pres externi napajeni z pc zdroje pro externi HDD.

Proste jedno napajeni pro pocitac a vsechny periferie je nejlepsi a nejbezpecnejsi reseni.

Autor:  Duchacek [ 03 úno 2015, 22:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

suksoft píše:
To externi napajeni je silne diskutabilni. Otazka je co to udela ze Spectrem kdyz Betadisk bude mit napajeni a vlastni pocitac uz ne.
Kdyz bude problem s napajenim pres konektor tak neni problem na ten vnitrni kondenzator Betadisku pripojit kablik a to vyvest specialne do Spectra nebo to udelat tak ze se zrusi interni napajeni Spectra a vse se bude napajet z PC zdroje, coz mi pripada jako idelani. Stejne tam bude muset pro realnou mechaniku byt silnejsi zdroj +5V nebo dokonce i +12V. I autor MB02+ (pred nedavnem daval na web foto) to resil pres externi napajeni z pc zdroje pro externi HDD.

Proste jedno napajeni pro pocitac a vsechny periferie je nejlepsi a nejbezpecnejsi reseni.


Betu s 2797 jsem dratoval na uni plosnak, napajel jsem ji ze zdroje z ktereho jsem napajel i mechaniku. Par let to takhle chodilo, nez jsem si postavil Betu na plosnaku z MBaze, tam je 7805.

Autor:  Trelix [ 01 čer 2015, 11:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Někde jsem četl, že BETA se nedoporučuje připojovat na ZX 128 +2B . Co je na tom pravdy? Máte s tím nějakou zkušenost?

Autor:  VELESOFT [ 01 čer 2015, 17:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Trelix píše:
Někde jsem četl, že BETA se nedoporučuje připojovat na ZX 128 +2B . Co je na tom pravdy? Máte s tím nějakou zkušenost?


Ano, je to tak. +2A a +3 stroje maji na sbernici jine signaly k blokovani romky a navic jsou dva a jeste k tomu na jinych pinech. Dale beta128 sleduje stav strankovaciho portu ZX128, ale na +2A/+3 je podobnych portu vice a beta128 z toho totalne zblbne. Dalsi problem je se ZX romkou, ktera u +2A neni zrovna kompatibilni. A asi posledni problem je skutecnost, ze modely +2A a +3 podporuji i allram rezim, ze kterym beta128 nemuze fungovat, pokud se aktivuje.. Doporucuju betadisk128 radeji ani nezkouset pripojovat k +2A/+3.

Autor:  danhard [ 04 čer 2015, 08:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Bude mi to chodit taky s MB8866 ? (polaritu dat otočím).

Autor:  iwosh [ 10 lis 2015, 23:49 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

Nemal by niekto ozadzovaci plan? ZAXON sa so zverejnenim asi velmi neponahla.

Autor:  mirectt [ 12 lis 2015, 00:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: BETADISK 128

http://www.eightbitclone.com/beta

Stránka 123 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/