OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 21 říj 2018, 02:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 06:11 
Offline
Prvnička

Registrován: 08 led 2017, 13:37
Příspěvky: 21
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
má cenu řešit u tohoto typu recap?
Příloha:
+2_inside.jpg
+2_inside.jpg [ 148.58 KiB | Zobrazeno 368 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 10:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 792
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
smittthy píše:
má cenu řešit u tohoto typu recap?
Nevím. Projevuje se nějaká vada?

Má cenu řešit jiné věci - originál audio je mizerně zapojené (slabá mono AY, silný beeper), je dobré to předělat na ACB/ABC stereo, tranzistor pro kompozitní video je možná obráceně, přimíchávat zvuk do kompozitního videa zhoršuje obraz (přidává šum, vypájet jeden kondenzátor, viz schéma), magnetofon se vyplatí upravit tak, aby zesilovač byl zapnutý, jen když se používá, jinak trvale šumí do zvuku... možná pro to vše bude někde návod.

Já do své šedé +2 dal i spínaný stabilizátor (a taky ISOROM, KMouse a scandoubler), takže jsem kondenzátory měnil primárně za větší, ale to je na tvém uvážení, nikoli nutnost.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 10:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
zxcygnus píše:
magnetofon se vyplatí upravit tak, aby zesilovač byl zapnutý, jen když se používá, jinak trvale šumí do zvuku...
Nie u vsetkych sa prejavuje tato chyba. Napriklad v mojej +2 ma magnetofon cisty zvuk bez sumu. Zato ale napriklad v Rumatisoftovej +2 to sumelo hrozne, ale nebol to typicky sum sposobeny elektronikou, ale ako keby do signalu neustale prenikal hluk od nejakeho tociaceho sa motora. Aj vtedy, ked bol magnetofon vypnuty a motorcek sa netocil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 12:35 
Offline
Prvnička

Registrován: 08 led 2017, 13:37
Příspěvky: 21
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
zxcygnus píše:
Nevím. Projevuje se nějaká vada?


možná to nesouvisí a těžko se to popisuje - mám připojeno DivIDde při natažení sw třeba hra Myth - History in the Making - kde je potřeba měnit zbraně klávesou space - tak po zapnutí kompu projedu celý první díl a po nahrání druhého dílu a zmáčknutí space se hra kousne a jde restart, poté znova natáhnu hru a hned první zmáčknutí space an restart.
Nechám komp vypnutý hodinu a opět nějaký čas funguje. Projevuje se to vždy.

Zvuk tedy prozatím neřeším i tak se mi zdá dobrý.

http://www.benophetinternet.nl/hobby/va ... cables.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 14:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1988
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 218 times
Been thanked: 366 times
smittthy píše:
zmáčknutí space se hra kousne
Presne takto sa mi +2 spravala aj zamlada ked som mal zatazenu zbernicu. Pomohlo mi pouzitie budicov zbernice. Neviem ci to bude problem aj tu, lebo samotne divide by nemalo predstavovat nejak velku zataz, v kazdom pripade si skus tu hru zahrat aj bez pripojeneho divide.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 20:59 
Offline
Prvnička

Registrován: 08 led 2017, 13:37
Příspěvky: 21
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Tak odzkoušeno bez DivIde - hra nahrána přes klinec v kazeťaku a chování prakticky stejné po čase začne zlobit.
Možná je to hrou jiná hra jde bez problémů třeba Tarzan go escape.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 21:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 698
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
Z mojich skúseností pri +2 Issue 1 treba recapom začať a potom hľadať ostatné závady. Od 30+ ročných kondenzátorov nemožno očakávať nič.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 21:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1383
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 254 times
Mám též Iss1 a ty žlutý koďany jsou dle rlc můstku téměř jak nový, respektive lepší než nějaké nové Hitano.
Samo to nemusí platit všude, snad jen koupit nějaký kvalitnější když už.
Ale byl tam jeden ne_žlutý a ten byl kaput. Ale už nevím který to byl a ščot se mi rozebírat nechce.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 21:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 698
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
To je doska od dosky. Riešil som 3 a na každej boli inej farby (šedá, modrá, žltá) a väčšinou kaput. Brum vo zvuku je väčšinou príznak zlých kondenzátorov minimálne v napájacej časti.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 21:29 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2528
Has thanked: 128 times
Been thanked: 172 times
Co jsem rozebiral zdroje z Mac LC II, tak znackove (Nichicon?) jsou po petadvaceti letech jako nove, neznackove jsou vytekle zespodu - takze bych eventuelne vytahnul jeden, pomeril a pokud bude v poradku, tak vratil zpatky a vsechny kondenzatory stejne znacky nechal byt.
Daji se jeste koupit slusne axialni elektrolyty?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 18 říj 2018, 21:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 698
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
To je hlúposť. Zmeriaš jeden dobrý, ale tri ďalšie budú kaput, alebo minimálne out of spec. Brum tam nie je pre nič za nič. Takže vymeniť filtrácie na napájacích vetvách je základ. Mám v šuflíku plnú misku elektrolytov, čo sa tvária na meráku OK, ale v záťaži kolabujú a robia paseku.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 19 říj 2018, 06:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1383
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 254 times
Kubik píše:
Daji se jeste koupit slusne axialni elektrolyty?
Bohužel je to problém.
Bývají ještě dostupné Vishay/BC/Phillips, ale bůh-ví jak na tom jsou co se kvality týče - nové asi nebudou.
I třeba GME nějaký má. GES nabízí ty Hitano, na ty už jsem opatrnější.

Jinak můj příspěvek výše - je to prostě individuální, ale občas mi přijde prdlý koďany měnit jen proto že je
řekněme "trendy" ;-)
Symptomy jsou jasné, pokud možno změřit a pak měnit...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 19 říj 2018, 07:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1898
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 112 times
Axiální kondy se dají sehnat, vlastnosti mizerný a drahý je to jak sfiňa :evil:
https://cz.mouser.com/datasheet/2/88/TT ... 552998.pdf
https://cz.mouser.com/datasheet/2/427/516d-239875.pdf
https://cz.mouser.com/datasheet/2/293/e-tvx-1224044.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 19 říj 2018, 07:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 792
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
rEVERz píše:
občas mi přijde prdlý koďany měnit jen proto že je řekněme "trendy" ;-) Symptomy jsou jasné, pokud možno změřit a pak měnit...
Přesně, vrhnout se do toho a vyměnit vše za nový čínský šmejd je opravdu práce k ničemu.

Na druhou stranu, třeba tím, jak jsem si do +2 dal Velesoftův scandoubler, tak jsem trochu bojoval s kvalitou napájení. Prostě se mi v obraze na VGA monitoru projevoval i malý šum na napájecí větvi (byť málo) a v kombinaci se spínaným stabilizátorem to nakonec vedlo k tomu, že jsem místo 100uF osazoval třeba 1500uF a větší keramiky. Už taky nevím přesně co a kam, ale na tom nezáleží. Projevy byly docela zřetelně vidět. Počítač se přitom choval zcela spolehlivě.

Podobně v ZXS 48k, tam si s tím taky lze pohrát a šum v obrazu minimalizovat. Pokoušel jsem se to i fotit, trochu to jde, ale není to tak zřetelné jako naživo. Skoro mám pocit, že tam nejvíc pomáhaly větší keramiky okolo RAM a určitě větší elektrolyty v analogové části.

Jinými slovy - jde to, má to smysl. ALE! Je to piplačka, Nelze to doporučit někomu, kdo neumí pájet perfektně bez poškození desky. Je třeba volit kvalitní kondezátory dobrých značek, přiměřeně větší kapacitu (a raději na větší napětí, ať jsou méně namáhané), měnil a přidával jsem i keramiky (na 1uF X7R), pár kondíků jsem přidal i ke konkrétním IO přímo na napájecí nožičky, posiloval jsem na pár místech GND (ne v +2), protože spoj mi připadal tenký a vedl oklikou atd... atd...

Jsem si docela jistý, že ne všechny kondenzátory, co jsem použil, splňují "kvalitní dobrých značek"... taky jsem omezený tím, co jde koupit.

S těmi axiálními je fakt problém. Ono už jich je na výběr zatraceně málo a jestli spadají pod "kvalitní" to nedovedu odhadnout. Spíš jsem si jistý, že jde většinou o dlouho skladované. A jestli se elektrody rozpadnou za pár let provozu změřit neumím.

Ze zkušenosti - vliv na spolehlivost to má jen do určité míry, jen z počátku a jen pokud opravdu počítač pracoval na hranici, kdy už šum na napájení, zvláště je-li zatíženo periferií, něco může ovlivnit.

Jak píše z00m - brum ve zvuku je důležitý příznak. Podobně třeba vodorovné tmavé pruhy v obraze, to je totéž. Pokud se nic takového neprojevuje, tak je možné, že jsou kondenzátory v pořádku a závada je jinde.

Taková vada, že se počítač chová divně před zahřátím/po zahřátí klidně může být i některým vadným čipem. Měl jsem ULA do 128k, která pracovala jen od určité teploty, dokud byla studená, tak se počítač občas resetoval a tak... Závada se postupně zhoršila až k nepoužitelnosti. Výměna pomohla.

Nejprve zkoumat, měřit, pozorovat, zkusit prohodit se zdravým strojem, co je v paticích. Pak teprve pájet.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum+2 šedý Issue 1
PříspěvekNapsal: 19 říj 2018, 21:06 
Offline
Prvnička

Registrován: 08 led 2017, 13:37
Příspěvky: 21
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
divné je, že při nahrávání jiné hry třeba toho Tarzana tak ten počítač jede bez problémů třeba 24 hodin


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: vanthomas a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz