OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 26 bře 2019, 06:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 185 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 25 úno 2017, 23:04 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 14:23
Příspěvky: 119
Bydliště: Skalica
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times
Zdravim, su niekde podklady na vyrobu MB02, alebo je k dispozicii len schema?

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 26 úno 2017, 11:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 734
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 67 times
Been thanked: 216 times
Asi len schema, ale skus napisat Nobymu, myslim ze mal dosky. Pripadne oslov priamo LMN z 8bc, ci by neuvolnil gerbery.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 12:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1463
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Mozna by stalo za to udelat ze srandy takove MB LITE :-) To by si diky nizsi cene mohlo poridit vice lidi.

- mala deska
- nizka cena
- flash rom by se osadila 512kB (stoji par desitek korun ve srovnani se staryma romkama, ktere se uz spatne a draho shani)
- sram 512kB (za nejakou tu stovku uz se koupi)
- dekoder portu a vubec vetsinu logiky by zastalo nejake levne mrnave hradlove pole/cpld
- MB IDE by mohlo zcela odpadnout a nahradil bych ho tim nejjednodussim 8bit IDE (nepotrebuje temer zadne dalsi soucastky) s tim, ze by nekdo musel upravit rutiny v EASY HDD / hdd patch. Tady bych jeste upozornil na to, ze by slo pouzit zapojeni pro 8bit IDE pro CF karty, ktere umeji vyuzit plnou kapacitu i v 8 bit rezimu.
Tak to byl minimalni zaklad aby mohl bezet BS-DOS.

A ted volitelne casti:
- PIO 8255 neni povinna, na desce by mohla byt jen pripravena patice, at si clovek nekupuje to co nevyuzije.
- RTC 72421A bych take ponechal volitelne/patice.
- Z80 DMA se puvodne vyuzivala pro obsluhu FDD, ale mechanika zde neni - jeji funkci zastoupi superrychle IDE. DMA se pouzivalo jeste pro par upravenych her a multicolory/dema. Takze kdo by ozelil zobrazovac fullscreen multicolor obrazku, par demicek a her, bez DMA se da obejit.

I v takovemto provedeni by MB LITE mohlo fungovat stejne jako original MB02+, navic by bylo male, levne a odpadlo by externi napajeni. Jedine co by se muselo poresit, je uprava EASY HDD.
Softwarovy flasher pro "nove" FLASH EPROMky take nemame, ale ten by sel myslim rychle napsat.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 14:19 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2119
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 236 times
Been thanked: 401 times
Otazka je ci by take MB Lite malo v dnesnej dobe vobec nejaky vyznam. Pretoze by to bolo v podstate len take rozsirene divide v bledomodrom.

Dalsie uvahy:

Moznost pouzitia 8255 by vyzadovalo velku plochu plosaku kvoli obrovskej DIL40 petici (robi sa aj PLCC44 len neviem nakolko je dostupna), spuste spojov (24 vodicov) a velkemu konektoru (na MB02 je kvoli tomu 37-pinovy canon). Tomu, kto by ho nechcel, by zbytocne zvecsovalo velkost celeho MBLite mozno aj 2+ nasobne.

Pokial chceme nejak sahat na plnohodnotne IDE ako take (hlavne z toho pohladu ze uz nebude mozne plnohodnotne vyuzivat vsetky IDE zariadenia - harddisky, cederomky...) vobec by som sa v dnesnej dobe na IDE uz neviazal a osadil rovno jednu alebo dve petice na MicroSD karty a tym padom by sa dalo usetrit dalsie miesto lebo by uz vobec nebol potrebny velky IDE / CF konektor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 15:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1463
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Busy píše:
Moznost pouzitia 8255 by vyzadovalo velku plochu plosaku kvoli obrovskej DIL40 petici (robi sa aj PLCC44 len neviem nakolko je dostupna), spuste spojov (24 vodicov) a velkemu konektoru (na MB02 je kvoli tomu 37-pinovy canon). Tomu, kto by ho nechcel, by zbytocne zvecsovalo velkost celeho MBLite mozno aj 2+ nasobne..


Ano, 8255 v PLCC, ale dostupnost jsem neoveroval, treba uz se ani nedela. Konektor by mohl byt na kraji desky, takze by tolik mista nesezral. A nebo rovnou udelat jen desku bez DMA,8255 a tyto dva svaby mit pripadne na druhe desce, podobne jako se pripojuje MB-IDE do MBcka. Kdo by chtel plnou sestavu, holt by si prikoupil modul. No co, MB01 bylo take dvoudeskove, ne ?

Busy píše:
Pokial chceme nejak sahat na plnohodnotne IDE ako take (hlavne z toho pohladu ze uz nebude mozne plnohodnotne vyuzivat vsetky IDE zariadenia - harddisky, cederomky...) vobec by som sa v dnesnej dobe na IDE uz neviazal a osadil rovno jednu alebo dve petice na MicroSD karty a tym padom by sa dalo usetrit dalsie miesto lebo by uz vobec nebol potrebny velky IDE / CF konektor.


Ano, SD je rozumna volba, ale vyzaduje oproti 8bit ide dalsi hardware a take s ni byva trochu problem. Napriklad zapis na pomale SD karty trva v esxdosu neskutecne dlouho. Slo by to i rychle, ale to by system musel mit poradne velky buffer a zapisovat velke bloky najednou, jinak práce po sektorech je bida. Zapis 128kB souboru SNA na ZX trva s pomalou kartou az desitky vterin ci minuty. Ano, tam jde take o zapis do FAT tabulky atd, ale i tak je to peklo. Takze pokud SD kartu, pak jedine nejakou drazsi, odzkoušenou na ZX. Seznam existuje. U CF karty tento problem nebyva (alespon jsem se s tim nesetkal) a zapis 512B sektoru je rychly. Takze CF bych zatim uplne neodsuzoval. Zaroven jsem chtel poukazat na to, ze i zde by se dalo "usetrit" na HW pri zachovani stejne funkcnosti.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 16:54 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2119
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 236 times
Been thanked: 401 times
VELESOFT píše:
Kdo by chtel plnou sestavu, holt by si prikoupil modul. No co, MB01 bylo take dvoudeskove, ne ?
Moja stara MB01 dokonca stvordoskova :) (doska s 2x8255, doska s 3x32kB SRAM, doska s FDC radicom, doska s DMA a budicmi zbernice)
VELESOFT píše:
Napriklad zapis na pomale SD karty trva v esxdosu neskutecne dlouho. Slo by to i rychle, ale to by system musel mit poradne velky buffer a zapisovat velke bloky najednou, jinak práce po sektorech je bida. Zapis 128kB souboru SNA na ZX trva s pomalou kartou az desitky vterin ci minuty.
To sa mi nejak nezda. Nebude to skor zle napisanou komunikaciou s HW ? Ake velke buffery su treba ? Pokial tam bude 512kB ram, nejake buffery by nemuseli byt problem. Ako toto riesi napr. take DivMMC ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 20:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1463
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Busy píše:
To sa mi nejak nezda. Nebude to skor zle napisanou komunikaciou s HW ? Ake velke buffery su treba ? Pokial tam bude 512kB ram, nejake buffery by nemuseli byt problem. Ako toto riesi napr. take DivMMC ?


DIVMMC pouziva buffer tusim 2kB stejne jako divide. Jenze flash pamet v levnych SD kartach ma obrovske "sektory" nebo spis bloky, ktere maji rozmer az 128kB co je mi znamo. Zjisteno to bylo i realnym testem na ZX. Autor Esxdosu to tehdy dost resil. Ano, velky buffer by to urychlil, ale ono se da obejit i bez nej, kdyz si koupime rozumnou SD kartu. Jedna z nejpomalejsich/nejhorsich SD karet byla ta, kterou drive BEN dodaval s DIVMMC.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 22:10 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 14:23
Příspěvky: 119
Bydliště: Skalica
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times
VELESOFT píše:
Mozna by stalo za to udelat ze srandy takove MB LITE :-) To by si diky nizsi cene mohlo poridit vice lidi.
Ak na to MB Lite urobis dosku tak si ju urcite kupim. Ale ja mam doma radic a rad by som ho vyuzil na nieco poriadne ako je MB02. A ak nezozeniem orig. plosnaky co uz viem ze nie, tak sa chystam az bude cas, prekrestit schemu vratane zmien - logiku do cpld a doplnit este jednu 8255ku a supnut to na pcb. Jedna 8255 na priamy konektor a druha na canon (zapojenie special dibaktik b - pre tlaciaren) a k tomu kempston. dalsia drobnost by bola moznost pomocou jumpera - prip. ak by sa dal na piny prepinac - prehodit vzajomne adresy oboch 8255tiek. Pretoze ak by som dal do priameho konektoru napr. D/A prevodnik, tak by som ho potreboval na standartnych adresach a ak by som chcel tlacit tak zase opacne. Este by som tam mozno dal 8251 s MAX232, ale s tou nemam skusenosti, takze by som sa snou musel pohrat. A urcite flash a 512k SRAM
Busy píše:
Moja stara MB01 dokonca stvordoskova :) (doska s 2x8255, doska s 3x32kB SRAM, doska s FDC radicom, doska s DMA a budicmi zbernice)
Mas niekde foto, to je masinka, ktoru by som chcel vydiet :slint:

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 01 bře 2017, 23:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 222
Has thanked: 21 times
Been thanked: 28 times
"Mozna by stalo za to udelat ze srandy takove MB LITE :-)..."

Něco takového?

http://www.truppel-online.de/Fotos/Seite.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 07:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2119
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 236 times
Been thanked: 401 times
VELESOFT píše:
flash pamet v levnych SD kartach ma obrovske "sektory" nebo spis bloky, ktere maji rozmer az 128kB co je mi znamo. Zjisteno to bylo i realnym testem na ZX. Autor Esxdosu to tehdy dost resil. Ano, velky buffer by to urychlil, ale ono se da obejit i bez nej, kdyz si koupime rozumnou SD kartu. Jedna z nejpomalejsich/nejhorsich SD karet byla ta, kterou drive BEN dodaval s DIVMMC.
Nutnost zapisovat vzdy cely 128 kB blok nevidim ako nejaku principialnu prekazku rychlosti. Pameti je na to dost (512kB SRAM) takze uz zalezi jedine na tom ako rychlo dokaze CPU bez DMA tie data natlacit do SD karty. Aj keby to trvalo sekundu-dve, stale je to podla mna akceptovatelne. Nastastie samotne citanie (ak sa nemylim) nevyzaduje nutnost citat vzdy cele 128kB bloky naraz takze to je vzdy (temer) okamzite.

Este ma napadlo - ako to riesi redukcia IDE/SD ? Ked do takej redukcie zapojis SD kartu co ma 128kB sektory a do IDE zapises sektor iba 512 bajtov, ako sa to bude spravat ?
Billy48 píše:
Este by som tam mozno dal 8251 s MAX232, ale s tou nemam skusenosti, takze by som sa snou musel pohrat.
K 8251 este treba nejaku podporu okolo - okrem MAXu aj citac 8253 pre generovanie hodin.
Ale podla mna, ked uz vobec nejaky seriak, tak to by som uz radsej pridal HW totozny so SIFom, nech mame nejaku kompatibilitu a nezavadzame nove (ne)standarty.
Billy48 píše:
Busy píše:
Moja stara MB01 dokonca stvordoskova :) (doska s 2x8255, doska s 3x32kB SRAM, doska s FDC radicom, doska s DMA a budicmi zbernice)
Mas niekde foto, to je masinka, ktoru by som chcel vydiet :slint:
Zial nemam :( Ked som mal MB01 tak som este nemal fotak a ked som mal fotak, tak som uz nemal MB01...
pcmaker píše:
"Mozna by stalo za to udelat ze srandy takove MB LITE :-)..."
Něco takového?
http://www.truppel-online.de/Fotos/Seite.html
Asi ano, ale bez FDC radica a 8255, ktore tam (v podstate) zaberaju najviac miesta.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 09:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1463
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
Busy píše:
Nutnost zapisovat vzdy cely 128 kB blok nevidim ako nejaku principialnu prekazku rychlosti. Pameti je na to dost (512kB SRAM) takze uz zalezi jedine na tom ako rychlo dokaze CPU bez DMA tie data natlacit do SD karty. Aj keby to trvalo sekundu-dve, stale je to podla mna akceptovatelne. Nastastie samotne citanie (ak sa nemylim) nevyzaduje nutnost citat vzdy cele 128kB bloky naraz takze to je vzdy (temer) okamzite.

Este ma napadlo - ako to riesi redukcia IDE/SD ? Ked do takej redukcie zapojis SD kartu co ma 128kB sektory a do IDE zapises sektor iba 512 bajtov, ako sa to bude spravat ?.


Netreba vzdy zapisovat 128kB, to je jen ten nejhorsi pripad, ke kteremu dochazi u levných karet. System to brzdi, protoze zapisuje jen po 2kB (maximalne) a pak zase cte jine sektory a pak zapise zase 2kB a zase cte odjinud. Pritom pokud se nepletu stale pouziva stejny buffer a tedy si ho opakovane prepisuje.

- Nacitani sektoru kvuli obsluze FAT16/32 zabira nejaky cas, ale samotne jejich cteni je na jakekoli SD karte vzdy rychle (v kombinaci s nasim pomalym ZX :-) )
- Dale nasleduje zapis 2kB bloku nebo mensiho.
- Dale zase cteni několika sektoru
- Pak zase zapis 2kB , a tak dokola...
A v prubehu stale se opakujicich zapisu a cteni se jeste modifikuje fatka. Podle me jak zapisu treba jen prvni dva kB, zbylych 126kB se musi taky reflashnou uvnitr SD. Zapisem libovolne velkeho bloku dat pod 128kB stejnak dojde interne k reflashnuti celeho 128kB bloku. S 2kB zapisem tak bude muset byt blok ve flash pameti zapsan hned 64x. Tim tedy dojde k nadmernemu opotrebovani SD karty a zaroven k neskutecnemu zpomaleni. Staci si za kartu jen trochu priplatit a sezenete jinou slusnou s podstatne mensim flashovacim blokem radove v kB, kde nebude dochazet ke zminenym neduhum.

S redukci SDtoIDE jsem to netestoval. Mam ji sice doma, ale klasicke DIVIDE uz ne... Tyto redukce maji take pomerne maly buffer a predpokladam, ze problem bude podobny.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 09:43 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 734
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 67 times
Been thanked: 216 times
Billy48 píše:
A ak nezozeniem orig. plosnaky co uz viem ze nie, ....


Skus napisat este Ingovi Truppelovi, mozno ma volnu dosku tej jeho SMD verzie. On to normalne predaval, tak mozno mu nejaka ostala. Tu v okoli to jeho MBcko mal Marwin a Omega.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 10:19 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 144
Has thanked: 28 times
Been thanked: 50 times
Billy48 píše:
Ak na to MB Lite urobis dosku tak si ju urcite kupim. Ale ja mam doma radic a rad by som ho vyuzil na nieco poriadne ako je MB02. A ak nezozeniem orig. plosnaky co uz viem ze nie, tak sa chystam az bude cas, prekrestit schemu vratane zmien - logiku do cpld a doplnit este jednu 8255ku a supnut to na pcb. Jedna 8255 na priamy konektor a druha na canon (zapojenie special dibaktik b - pre tlaciaren) a k tomu kempston. dalsia drobnost by bola moznost pomocou jumpera - prip. ak by sa dal na piny prepinac - prehodit vzajomne adresy oboch 8255tiek. Pretoze ak by som dal do priameho konektoru napr. D/A prevodnik, tak by som ho potreboval na standartnych adresach a ak by som chcel tlacit tak zase opacne. Este by som tam mozno dal 8251 s MAX232, ale s tou nemam skusenosti, takze by som sa snou musel pohrat. A urcite flash a 512k SRAM


Nechci vymejslet, ale nesla by rovnou integrovat i KMOUSE 2016? Protoze by se na sbernici ZXS tim padem uvolnilo misto o jednu periferii a spektru by se tak napetove ulehcilo.

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 10:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1463
Has thanked: 17 times
Been thanked: 243 times
hood píše:
Nechci vymejslet, ale nesla by rovnou integrovat i KMOUSE 2016? Protoze by se na sbernici ZXS tim padem uvolnilo misto o jednu periferii a spektru by se tak napetove ulehcilo.


Slo by to, ale opet by to vyzadovalo další hardware, vetsi desku, vetsi CPLD = vyssi cena, atd... a pak uz to neni LITE.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba MB02
PříspěvekNapsal: 02 bře 2017, 11:56 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 07:10
Příspěvky: 144
Has thanked: 28 times
Been thanked: 50 times
VELESOFT píše:
hood píše:
Nechci vymejslet, ale nesla by rovnou integrovat i KMOUSE 2016? Protoze by se na sbernici ZXS tim padem uvolnilo misto o jednu periferii a spektru by se tak napetove ulehcilo.


Slo by to, ale opet by to vyzadovalo další hardware, vetsi desku, vetsi CPLD = vyssi cena, atd... a pak uz to neni LITE.


Podle mě by KMOUSE mela byt autoamticky soucasti vseho HW na ZXS. Nebo aspon volitelne dokoupitelna.

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 185 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz