OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 24 říj 2019, 04:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 22:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2493
Has thanked: 98 times
Been thanked: 366 times
Prohození signálů D0 a D7 máš v obsahu EPROMky zohledněné?

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 05:03 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
To jsem zapoměl napsat, D0 a D7 jsou prohozené propojkama.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 10:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1100
Has thanked: 148 times
Been thanked: 271 times
Jiiira píše:
Prohození signálů D0 a D7 máš v obsahu EPROMky zohledněné?
jj, viz foto tady https://egalerie.net/index.php/opravy/B ... e/IMG_6398

Buď předrátovat na desce (doporučuji), jako na té fotce, nebo přehodit bity v EPROM, což je taky ok, ale komplikace pokaždé, když do toho chceš dát jinou ROM. Holt se v Mikrobázi tehdy spletli a všechny desky mají chybu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 19:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak to tu zase prochazim a nic me nenapada. Kontroluju prehozeni D0 a D7. Z EPROM pin 11 na 18 LS245 a z 19 na 16...tak jak je na fotce.
Ted jeste uvazuju zda vyhodit a preklemovat odpor co byl puvodne na vedeni IC2 Pin4 na A8, a pak jestli vymenit odpory R4 a R5 za 5k6(mam tam 20k ale ve schematu je psany ze jsou pry udajne OK...tak nevim). Diody jsem promeril, vypadaji OK, odpory souhlasi teda mimo tech dvou, stary keramicky kondiky muzu zkusit taky vymenit za nove jestli muzou mit nejakej zasadni vliv aby to ani nehleslo.
Pak uz me fakt jedine napada ta EPROMka...ze jsem ji spatne naplnil. Programator mam TL866II Plus, a jen proste otevru "trdos_505_cz_velesoft.rom" nebo "TR-DOS_5_05.rom" a nacpu to tam? Programovani EPROMky a jejich naplne jsou pro me zatim novinka :(
Jeste jsem se docetl v manualu z Mikrobaze ze ten tripolohovej prepinac by mel mit v stredni poloze(tj uplne rozpojenej) kompatibilitu pro Spectrum 48k. Dal jsem teda tripolohovej a porad stejny...bud na obrazovce zmatek nebo cerna obrazovka. kdyz vyndam IC1 tak bud zmatek nebo Spectrum nabehne ok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 20:34 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 267
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 30 times
Kontroloval jsi EPROM před programováním na výmaz? Musí mít samé FF. Při programování by měla proběhnout i verifikace. Já mám programátor Willem na LPT, který jsem si kdysi spájel. Vše se tam nastavuje jumperama a po naprogramování (dělá se při mírně zvýšeném napětí 5.7V) načtu a porovnám obsah ještě při standardním napětí +5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 20:45 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
jj, verifikace probehla, zkousel jsem pro jistotu vickrat. Zkusil jsem vsechny tri verze TRDosu co tu mam stazeny 5.03, 5,05 a 5.05CZ, jeste jsem nasel doma EPROMku M27C256B-10FI nacpal to do ni a porad stejne.
A to jsem si myslel ze to je celkem jednoducha deska a pobezi na prvni dobrou :-D No asi po tech cca 30ti letech co nekde lezela zapomenuta uz nebude uplne fit. Mozna nejaky prokov mezi vrstvama. No budu hledat dal, spoj po spoji a zkusim ty kondiky a odpory vymenit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 00:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1100
Has thanked: 148 times
Been thanked: 271 times
majkl.s píše:
Tak to tu zase prochazim a nic me nenapada. Kontroluju prehozeni D0 a D7. Z EPROM pin 11 na 18 LS245 a z 19 na 16...tak jak je na fotce.
Na fotce je funkční ověřený stav, tak pokud to tak je, mělo by to být správně.
majkl.s píše:
... a pak jestli vymenit odpory R4 a R5 za 5k6(mam tam 20k ale ve schematu je psany ze jsou pry udajne OK...
Můžeš dočasně zkusit k těm 20k připájet paralelně 8k2 (to dá dohromady cca 5k8 a to už je dost blízko 5k6), jestli se něco změní.
majkl.s píše:
Diody jsem promeril, vypadaji OK, odpory souhlasi teda mimo tech dvou, stary keramicky kondiky muzu zkusit taky vymenit za nove jestli muzou mit nejakej zasadni vliv aby to ani nehleslo.
Kondenzátory? Nepravděpodobné. Na stránkování EPROM by neměl mít vliv žádný z nich.
majkl.s píše:
Pak uz me fakt jedine napada ta EPROMka...ze jsem ji spatne naplnil. ...
Můžu jen hádat, tenhle programátor nemám a soubory by měly být ok, fungují v emulátoru a ze stejných souborů jsem programoval své EPROM.
majkl.s píše:
Jeste jsem se docetl v manualu z Mikrobaze ze ten tripolohovej prepinac by mel mit v stredni poloze(tj uplne rozpojenej) kompatibilitu pro Spectrum 48k.
Dvoupolohový stačí. V jedné poloze startuje TRDOS po resetu, ve druhé ne.
majkl.s píše:
kdyz vyndam IC1 tak bud zmatek nebo Spectrum nabehne ok.
Jasně, protože tím znemožníš přistránkování ROM s TRDOSem.
majkl.s píše:
jj, verifikace probehla, zkousel jsem pro jistotu vickrat. Zkusil jsem vsechny tri verze TRDosu co tu mam stazeny 5.03, 5,05 a 5.05CZ, jeste jsem nasel doma EPROMku M27C256B-10FI nacpal to do ni a porad stejne.
A to jsem si myslel ze to je celkem jednoducha deska a pobezi na prvni dobrou :-D No asi po tech cca 30ti letech co nekde lezela zapomenuta uz nebude uplne fit. Mozna nejaky prokov mezi vrstvama. No budu hledat dal, spoj po spoji a zkusim ty kondiky a odpory vymenit
Hledej chybu pouze na desce DOSu s odpojenou deskou řadiče. Dokud nebude fungovat TRDOS, nemá cenu připojovat druhou desku.

Odpory? Možná, zkusil bych.

Bez ZX Spectra lze ověřit, že jsou alespoň staticky očekávatelné logické hodnoty na správných místech a že vstupy jsou vstupy a nejdou do zkratu.

Určitě propípat všechny spoje. Tyhle staré desky občas neměly v pořádku prokovy. I ten opravovaný Betadisk jsem kontroloval komplet, ale to bylo pro změnu proto, protože pár spojů bylo přerušených předchozím kutilem.

Doporučuju zkontrolovat desku i na zkraty, alespoň něco, třeba ZX sběrnici, že není propojeno něco kam být nemá a patici ROM. Zažil jsem i desky, kde byl svod, nikoli zkrat a i to stačí k nefunkčnosti. Jsou-li IO v paticích všechny, je to snadné, ideálně zkontrolovat všechno proti všemu bez IO. Ono to až tak moc zdlouhavé a pracné není.

Pro pořádek, teď se orientuju podle https://cygnus.speccy.cz/obrazky/betadisk/dos_5.0x.png ... ale to by se mělo shodovat s Mikrobází až na ten přepínač a úpravu pro CP/M kvůli přímému přístupu na porty řadiče.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 05:46 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Diky za rady, ty odpory zkusim paralelne pridat a pak jeste jednou projedu komplet vsechny cesty podle schematu. Kazdopadne diky, snad se ro povede ozivit...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 20:35 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak úspěšnost nulová...R4 a R5 jsem dal jaké mají být, proměřil celou desku podle schematu(vše odpovídá, jen jsou jinak zapojené piny na IC7 74LS245 což je asi jen chyba v číslování ve schematu, podle zapojeni to odpovída fotkám z funkčního betadisku, a pak mi na desce přebývá dioda D8 - ve schematu není, ale na fotkách je osazena), zkusil jsem přidat podle schema R7 z D2/D3 na VCC, znovu jsem ještě otestoval ICčka, porovnal obsah EPROMky se souborem no a kdo by to byl řekl...pořád se to chová naprosto stejně :-D
Takže buď je tam někde zkrat kterej jsem přehlídnul, nebo mam špatné integráče(kupoval jsem 74LSxx), špatnou EPROMku se kterou se Spectrum nekamarádí, nebo je nemocný Spectrum
Asi to na chvíli dam k ledu, a někdy na to zkusím znovu mrknout i s osciloskopem jestli tam něco vykoumám no a pak to asi poletí :-D
Ale díky za rady a snahu


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 22:34 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 267
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 30 times
Já měl na deskách zkraty mezi sousedními spoji, které byly blízko u sebe. Vlasové spoje. Musíš to proměřit i na zkraty. Když proměříš spoje podle schématu, tak zkraty nezjistíš. Zjistíš akorát spoje, které jsou přerušené. Klidně může být odprásknutý M1 z CPU a pak to taky nepojede. Na funkci počítače to jinak nemá žádný vliv. M1 je to vyvedeno jen pro periférie. Interně se nepoužívá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 23:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1100
Has thanked: 148 times
Been thanked: 271 times
Není v ZX Spectru čirou náhodou ROM NEC? viewtopic.php?f=39&t=2091
pcmaker píše:
Já měl na deskách zkraty mezi sousedními spoji, které byly blízko u sebe. Vlasové spoje. Musíš to proměřit i na zkraty....
Měl jsem rozdvojku sběrnice, která měla mezi dvěma adresami svod v řádu desítek kiloohmů. To lze těžko označit za zkrat, ale stačilo to, aby samotné ZX Spectrum s rozdvojkou fungovalo, ZX Spectrum s DivIDE taky, ale nikdy v kombinaci ZX Spectrum + rozdvojka + DivIDE.

Takže nejenom zkraty, ale občas se vyplatí měřit ohmetrem s rychlým autorange, na kterém se to pěkně ukáže.

/M1 může být problém.

Nevzdával bych to. Betadisk není tak složitý, aby se nedal oživit a chyba na něm spolehlivě najít.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 09 říj 2019, 15:20 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem teď rozloupnul Spectrum a bafla na mě ROMka NEC 8417X9 D23128C 057. Jinak je to Spectrum 48k Issue 4A 1983...bez zjevných úprav, a mimo ULA která je v patici je vše zapájené do desky. A ty propojky H nebo N jsou propojené na N. Takže to je nejspíš ten problém. A teď teda přichází otázka jestli můžu jen tupě vyndat původní EPROM NEC a dát místo ní patici a do ní jinou EPROMku nebo se musí ještě něco upravit? Jsou nějaké požadavky na tu EPROMku nebo tam můžu fiknout tu co mám v šuplíku ST M27128AF1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 09 říj 2019, 15:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1100
Has thanked: 148 times
Been thanked: 271 times
majkl.s píše:
můžu jen tupě vyndat původní EPROM NEC a dát místo ní patici a do ní jinou EPROMku nebo se musí ještě něco upravit?
Viz http://blog.retroleum.co.uk/electronics ... -an-eprom/

Je potřeba tam přidat hradlo OR, obvykle tam dávám SMD 74LS32, není to tak obludné a vejde se to do prostoru s propojkama H/N. Odkazovaný návod používá diody, asi ok, ale regulérní hradlo mi přišlo lepší.

Požadavky na EPROM snad nejsou, cokoli ne úplně pomalého (každá 27C12827C256 od 200ns?) snad funguje, resp. zatím mi fungovalo vše, co jsem tam dal.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 09 říj 2019, 16:11 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky za odkaz...no na to se vrhnu asi až o víkendu. Díky za rady, dam vědět jak to dopadlo

EDIT: Tak mi to nedalo a tu starou ROMku NEC jsem vyndal a místo ní dal svojí(s tou variantou diod z toho webu). Spectrum s ní běhá OK, ale s Betadiskem stále žádná změna. No tak jsem tu dělal experimenty. Když ze spectra vyndam ROMku a dam jí do Betadisku tak to na ní naběhne v pohodě, v druhé poloze spínače jsou jen bílé pruhy přes obraz což je asi jako že nemá ROMku. Zkusil jsem ještě udělat testovací ROMku co jsem našel na test HW, a tu ať dám do spectra nebo betadisku tak běží, ale jak jsou současně dané dvě ROMky jak v Betadisku tak ve Spectru tak to prostě spolu nejde :-D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 09 říj 2019, 21:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1100
Has thanked: 148 times
Been thanked: 271 times
Se obávám, že to hradlo OR je tam fakt nutné. Je to kvůli tomu, aby se EPROM dala správně vypnout/zapnout signálem /CE, když je /ROMCS a /MREQ ve správné kombinaci (tj. obojí v L = /OE aktivní v L). Když interní ROM neodpojíš (připojením H na bázi Q1 v Betadisku, ten tahá /ROMCS do H), tak může kolidovat s ROM v Betadisku, procesor může dostávat pomíchaná data (nebo naopak žádná, je-li ROM odpojená a nemá být). Takže to stále může být příčina problému, dokud to nebude udělané správně.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz