OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 18 čer 2019, 17:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 266 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14 dub 2019, 19:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
misticjoe píše:
A já budu zasejc za konzervu, protože stále bych rád viděl jen D80 mini. :-)

Tu je prototyp uz takmer funkcneho radica, ale stale mam problem zo strankovanim :bang:
Ale problem sa riesi ;) tiez sa nemozem dockat funkcnej D80 :S
BTW, ten zlty drot je sig. NMI, ktory som nenaroutoval, pretoze som mal preklep v nazve sig. a tym padom mi soft nezobrazoval prepoj :( no co prototyp.


Přílohy:
D80mimi-Prototyp.jpeg
D80mimi-Prototyp.jpeg [ 225.45 KiB | Zobrazeno 1051 krát ]

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14 dub 2019, 20:37 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Hlavne nech to funguje aj s Didaktikom (viz. problém s DivIDE, rezistorové pole).

Skrutky. Nebolo by lepšie tie cestičky okolo dier dať ďalej, nech netreba dávať papierovú podložku? Inak sa môže pritiahnutím skrutky poškodiť lak a skratovať niekoľko cestičiek.

Stránkovanie hnevá ako? Odpája pôvodnú ROM, alebo ani to? Pri SNAP je to v D40 riešené nasilu, "vnútením" inštrukcie RST0 na adresu 102. Pokiaľ na to vnútenie GALy nebudú stačiť, treba ich posilniť nejakou 74LS...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 14 dub 2019, 21:41 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
Tak D80 funguje - zatial okrem SNAPu
Po obede som este upravil rovnicu v GAL_A a teraz som preprogramoval ten GAL no a D80mini funguje. Uz som testoval par veci a zatial vsetko OK teda okrem toho SNAPu. Zajtra to poriesim.
PotPalo píše:
Hlavne nech to funguje aj s Didaktikom (viz. problém s DivIDE, rezistorové pole).
S M-kom ide ako hodinky ;)

PotPalo píše:
Skrutky. Nebolo by lepšie tie cestičky okolo dier dať ďalej, nech netreba dávať papierovú podložku? Inak sa môže pritiahnutím skrutky poškodiť lak a skratovať niekoľko cestičiek.
To je len docasne bez podloziek, uz doma nemam - musim kupit. Na cesticky nieje viac miesta :( PCB som sa snazil urobit co najmensie.

PotPalo píše:
Stránkovanie hnevá ako? Odpája pôvodnú ROM, alebo ani to? Pri SNAP je to v D40 riešené nasilu, "vnútením" inštrukcie RST0 na adresu 102. Pokiaľ na to vnútenie GALy nebudú stačiť, treba ich posilniť nejakou 74LS...
Stránkovanie uz nehneva. D80 s MDOS v.2 nieje riesene vnutemim RST0.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 16 dub 2019, 20:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 18:54
Příspěvky: 131
Has thanked: 19 times
Been thanked: 11 times
LMN128 píše:
Ahoj, pokud by mel autor zajem, tak by mohl take vzniknout takovyto moderni klon jako soucast prave dokoncovaneho MB03+. MB03+ jiz obsahuje vse potrebne (ram, rom, ovladaci logiku) Jedine o co by se rozsirilo, je deska s FDC radicem a konektorem floppy. MB03+ ma nachystane rozsirujici konektory, prave pro tyto ucely.


Peclive jsem hlasoval na Facebooku MB03+. Pochopitelne pro horizontalni variantu.
Nebo jak dostanu rozsirujici desku na rozsirujici konektory (+kabelaz pro FDD) pri vertikalni variante ?
To budu muset od Spectra oddalit pomoci rozdvojky ?

Asi by to chtelo zalozit nove tema, toto uz se od D80 mini vzdaluje prilis.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 23 dub 2019, 21:14 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
D80mini mam takmer finalnu verziu.
Testoval som citanie aj zapis a vsetko OK, len Uvodna disketa ku Kompaktu nefunguje okrem M-ka na ziadnom z testovanych Speccy :cry:
Vsetko ostatne cca 15 testovanych disket funguje dobre. Neviem co je na tej Uvodnej diskete problem, ze pred naskocenim menu to zamrzne - na Gama192k sa zase spusti jeden program bez toho, aby naskocilo menu. Busy mozno bude vediet poradit co moze byt pricina.
Co sa tyka HW:
- na PCB budu male zmeny, vdaka ktorym bude mozne pouzit nielen GAL22V10, ale aj GAL20V8
- Stale mam problem s NMI (SNAP) - po stlaceni sa pocitac resetuje :( mam par napadov, ako to vyriesit, ale tiez to nemusi pomoct.
- Treba este doriesit ROMku, aby nebol problem na 128k Spectrach (strankovanie) Najde sa niekto, kto ma na to cas????? - treba len odstranit inicializaciu 8255ky.
- Pri deaktivovanom MDOSe, som radic testoval s divIDE a MDOS3 - funguje to perfektne.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 23 dub 2019, 21:32 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
To NMI je ako riešené? Prepne ROM a aktivuje NMI, alebo nejako inak? Musí sedieť hardvér s verziu MDOSu. Pokiaľ prepne ROM a skočí na adresu 102, musí byť v MDOSe na adrese 102 obsluha NMI. MDOS1 ju tam tuším nemá, rieši sa to cez reset.
Na D40 s MDOS1 je to tak, že NMI sa normálne vykoná (ROM sa neprepne), ale pri čítaní inštrukcie procesorom z adresy 102 sa vnúti RST0. Takže pri PRINT PEEK 102 normálne na adrese 102 vidíme čo tam je, ale keď tam beží program, je tam akoby RST0 (čo je vlastne CALL 0). A tu nasleduje MDOS: pokiaľ pri resete vidí adresu návratu 103, vykoná sa SNAP rutina. Potom to kontroluje adresu #247, či je tam 69 alebo 79, a ak nie, pokračuje normálny reset. Otázne je, ako je to riešené v novších verziách MDOSu.

Čo robí RANDOMIZE USR 102 ? Pri D40 vykoná SNAP. Na emulátore s D80 nastane reset.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 23 dub 2019, 22:22 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
Pri stlaceni tlacidla SNAP sa vygeneruje NMI sig. a radic skoci do MDOSu na adresu 102 (#66), co je obsluha SNAPu - rutina v ROM MDOSu.
Mam tusenie, ze je problem v okamihu kedy prepne MDOS. But je to skoro alebo neskoro, cize by to podla mna chcelo len "zosinchronizovat". Mam Kompakt kde je ten isty radic, tak skusim zmerat spozdenie sig. CSROM voci NMI.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 24 dub 2019, 00:00 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Billy48 píše:
... skusim zmerat spozdenie sig. CSROM voci NMI.

Myslím že to nebude pevná pauza, záleží od dĺžky inštrukcie ktorá sa práve vykonáva. ROM by to malo prepnúť až keď CPU spracuje NMI, teda keď skočí na 102 (a do zásobníku uloží adresu návratu). Aby sa nestalo, že sa prepne ROM v polovici napríklad LD HL,nn, na čo nn sa načíta už z ROMky MDOSu.

V podstate by to malo fungovať dvojfázovo:
1. stlačením tlačidla SNAP sa vygeneruje signál NMI na zbernicu
2. v okamihu keď sa začne čítať (pre vykonanie) inštrukcia z adresy 102 (to sa dá detekovať sledovaním A0-A15, MREQ, M1, a RD), prepne ROM, takže to obslúži už MDOS

Tým pádom nejaké časovanie pauzy pred prepnutím netreba riešiť, stačí počkať až sa začne načítavať z adresy 102 a vtedy prepnúť ROM.

Vychádzam z predpokladu že ako píšeš, obsluha SNAPu je v MDOSe na adrese 102, nemám ako odskúšať. Kto je múdrejší, nech objasní ako Kompakt používa SNAP, či pri USR 102 prepne do MDOSu priamo, a nie cez USR 0.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 25 dub 2019, 16:07 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Billy48 píše:
...Treba este doriesit ROMku, aby nebol problem na 128k Spectrach (strankovanie) ... - treba len odstranit inicializaciu 8255ky.....

Myslím, že to nebude iba inicializáciou 8255ky, treba to prekopať celé, plus treba na to náležite pripraviť GALy, aby dekódovali adresy dôslednejšie. Podľa wiki 128k používa tieto porty:
Kód:
desítkově šestnáctkově dekódování         význam
254       FE                    xxxxxxx0  klávesnice, magnetofon, reproduktor, barva okraje
32765     7FFD         0xxxxxxx xxxxxx0x  stránkování paměti
49149     BFFD         10xxxxxx xxxxxx0x  data hudebního čipu AY
65533     FFFD         11xxxxxx xxxxxx0x  výběr datového registru hudebního čipu AY

Pri tomto dekódovaní to bude stránkovať na skoro všetko. ;) Alebo to bude mršiť AY. A ja že prečo mi pri nahrávaní levelu z D40 začalo šumieť AY.

Ozaj, a čo kompatibilita s +2A a +3?


Přílohy:
eeprom_if2 plus2a plus3 compatibility.png
eeprom_if2 plus2a plus3 compatibility.png [ 17.42 KiB | Zobrazeno 750 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 26 dub 2019, 22:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
PotPalo píše:
Myslím, že to nebude iba inicializáciou 8255ky, treba to prekopať celé, plus treba na to náležite pripraviť GALy, aby dekódovali adresy dôslednejšie. Podľa wiki 128k používa tieto porty:
Kód:
desítkově šestnáctkově dekódování         význam
254       FE                    xxxxxxx0  klávesnice, magnetofon, reproduktor, barva okraje
32765     7FFD         0xxxxxxx xxxxxx0x  stránkování paměti
49149     BFFD         10xxxxxx xxxxxx0x  data hudebního čipu AY
65533     FFFD         11xxxxxx xxxxxx0x  výběr datového registru hudebního čipu AY

Pri tomto dekódovaní to bude stránkovať na skoro všetko. ;) Alebo to bude mršiť AY. A ja že prečo mi pri nahrávaní levelu z D40 začalo šumieť AY.

Nie, ako tu uz pisal rombor, tak novy radic (pouzity v D80 prip. KOMPAKT s MDOS2) pouziva menej portov a tie, ktore nekoliduju so strankovanim ani s AY. Ako som tu uz pisal, D80mini funguje aj s Gamou192k pri pouziti MDOSu 2.1 od MTs. Orig. MDOS 2 po resete zostane cervena obrazovka a comp zamrzne - pricina je urcite ta inicializacia 8255ky. Tak ci onak sa da D80mini pouzivat aj na 128k Spectrach, ale len s MDOS2.1.
Tabulka portov:
Kód:
#83   10000011  FDC Status
#87   10000111  FDC Data
#8F   10001111  FDC Operation Register
Co sa tyka portov v D80mini, tak budu uplne adresovane.

PotPalo píše:
Ozaj, a čo kompatibilita s +2A a +3?
to je vynikajuca poznamka :like: skusim pouzit ten sposob ako je na prilozenej scheme a ak to pojde pridam dve diody a tym padom to pojde na kazdom Spectre. Vynikajuca rada, to by mna nenapadlo.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 26 dub 2019, 22:22 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
A prečo potom nepoužiť MDOS2.1 keď to s ním funguje? Alebo je to niečo úplne iné ako MDOS2?

Inicializáciou 8255 zrejme myslíš jej povolenie (OUT 153,16). Daj odkaz kde môžem stiahnuť ten MDOS, pozriem na to. Tiež by pomohol jeho výpis (nemusí byť komentovaný).
Alebo port 127? Ten by nemal spôsobovať problémy. MDOS1 napríklad pri resete (USR 0) resetne 8255 cez OUT 127,x, takže resetne akýkoľvek interface 8255, nielen ten svoj.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 26 dub 2019, 23:15 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 152
Bydliště: Skalica
Has thanked: 8 times
Been thanked: 73 times
PotPalo píše:
A prečo potom nepoužiť MDOS2.1 keď to s ním funguje? Alebo je to niečo úplne iné ako MDOS2?
MDOS2.1 je 10x lepsi ako MDOS2, ale preco neodstranit tu inicializaciu? Je to zbytosnost, ktora znemozni pouzit MDOS 2.0 na ZXS128k.
Info ohladom MDOSu 2.1 je tu: https://mts.speccy.cz/ chod na ZX Software/MDOS 2.1 tam je manual - precitaj si ho - doporucujem ;)
Komentovany vypis MDOS 1 a 2 je tu: https://ci5.speccy.cz/mdos3/mdos3-download stiahni mdos3.zip chod do adresara v zipku mdos3/doc/for_coders/ tu najdes komentovany vypis MDOSov.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA '87 '88 '89, DIDAKTIK M '90 '91, DIDAKTIK KOMPAKT '92 '93, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cerná), ROBOTRON K6304, 2x divIDE, 2x K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500. Amiga 500plus, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 27 dub 2019, 00:33 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Tak som to pozrel, okrem už spomínaných portov to používa ešte tieto:

#7F =127 01111111 - detekcia prítomnosti inej 8255
#97 =151 10010111 - zablokovanie možnosti 8255
#99 =153 10011001 - blokovanie 8255

Takže jediné čo tomu vadí je port 153, ako som písal, robí to OUT 153,0 čo prestránkuje 128k.
Na adrese #279A: D3 99, prepísané na 00 00. Prikladám upravený súbor, dĺžku súboru si skráť podľa potreby.

K tomu +2A a +3: bude to chcieť jumper, úplne samokompatibilné to nejde.

edit: v podstate keď tam 8255 ani možnosť blokovania nebude, nieje treba ani detekcia 8255. Načo by to zbytočne siahalo na port 127, 151, a 153. V prílohe je MDOS2 bez funkcie 8255, takže týchto troch portov sa ani nedotkne.

(příloha snazána na přání uživatele)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 27 dub 2019, 07:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 17:48
Příspěvky: 242
Bydliště: Košice
Has thanked: 129 times
Been thanked: 127 times
Už som to tu chcel napísať skôr, len som sa k tomu nejako nedostal.
Je to tak, jediným problémom je adresa portu #99 (153) - EN8255\. Vďaka neúplnému dekódovaniu adries portov (IC14 na pôvodnej schéme) sa tento port zrkadlí na adresách #99, #9B, #9D a #9F. Takže stačí v pôvodnej MDOS2 ROM na adrese #279B zameniť byte #99 za #9B alebo #9F. Odporúčam #9B, keďže aj Sweet pri úpravách File Managera od George K. (https://ci5.speccy.cz/assembler/programujeme-pro-mdos3-4) použil port #9B (155) - aby to bolo jednotné.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net - PP 01 Emulátor, PP 01, SD-ROM Modul


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 27 dub 2019, 12:32 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 501
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 78 times
Dobre, v prílohe je to s 9B (port 155), zvyšok je nemenený, aj keď sú tam tie výstupy zbytočné.
(příloha smazána na žádost uživatele)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 266 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Ladislav a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz