OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 26.10.2020, 09:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 773 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 02:09 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
Siahať na rýchlosť posuvu by som nechcel. Ja by som to upravil takto:

od 234E pôvodne:
jp XHOME
ret (16 krát)

po úprave (fix):
ld d,0
ld a,7
call 265B (pokračovanie pôvodnej rutiny XHOME)
cp 10h
ret nz
ld d,0
ld a,7
jp 265B

Na XHOME (2657) by som dal jp fix, takže by fungoval aj SHOME, aj programy ktoré by si zaumienili skákať priamo na adresy SHOME alebo XHOME (možno také ani neexistujú, teda tie programy :D ).

Môže byť?

Ozaj, to pomalé seekovanie po resete má svoj dôvod, rovnako ako staré 386ky pri boote seekovali pomaly. Je to po zapnutí, takže mechanika mohla dlho stáť, na koľajničkách môže byť prach a nečistoty. Rýchly pohyb by mohol zlyhať, preto je prvé seek pomalé, a teda silnejšie, aby sa zhrnula prípadná špina a tým vyčistila dráha. Takže ostáva SHOME.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 03:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
Prikladám nejaké binárky, môžete sa hrať:

MDOS 2.0, opravené chyby:
chyba SEEK ERROR po track 79+,

MDOS 2.1, opravené chyby:
chyba SEEK ERROR po track 79+,
kompatibilita s 128k (OUT 153),
formátovanie poškodenej 40t diskety,
opravené číslovanie snap/fotoshotov.

Chyba SEEK ERROR po track 79+ sa prejavuje iba s "B" radičmi GM82C765B a WD37C65B.

Inak tieto dve budú aj súčasťou programu na programovane eepromky v D80mini (už čoskoro, ostáva len otestovať). Opravené chyby som radšej spomenul všetky oproti pôvodným verziám mdosov.

Sťahovať tu: viewtopic.php?f=39&t=6733&start=720#p114862

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 09:29 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
pwramp píše:
Omlouvám se, ale nepřečetl jsem celou diskuzi, když sem pošlete hotovou binárku do eepromky, rád to vyzkouším, ale nemám bohužel teď čas se tomu věnovat tak, abych si to že střípků diskuze po bajtech skládal (i když bych rád). Předem díky!


MTs píše:
Umíš nasimulovat na MDOS 2.0 tu chybu se špatným výpisem CAT znovu? Já si vybavuju, že v hluboké minulosti jsem se na svém Kompaktu s tímtéž problémem setkal. Pokud ano, je to super a záhadě přijdeme na kloub. Pokud to byla "náhoda" (ta samozřejmě neexistuje), pak :hang:

Jestli chybu vyvoláš úspěšně znovu, rád bych věděl, jak jsou v této konstalaci nastavené systémové proměnné té mechaniky (tj. ix+0 až ix+11). Pokud máš mechaniku A, je to 12 bajtů od adresy 15872 (#3e00).


Pro pwramp: Nejlepší by bylo kdybys to natočil jako video. Od resetu mašiny, přes read toho vzdáleného sektoru až po Cat (ale až na konec Catu, ať zhasne mechanika). Jakmile zhasne mechanika, dej znovu CAT. Mdos se totiž chová jinak když musí mechaniku zapnout, takže při retry když pořád svítí to není to samé jako když retry přerušíš, tj. mechanika zhasne a vyvoláš operaci znovu. Na výpis těch proměnných ti když tak udělám prográmek, nahrál bys ho do paměti úplně na začátku po resetu mašiny, dejme tomu na 23296. Pak bys ho jen zavolal (před zadáním CAT i po něm).
Vyvolání chyby také podle mě vyžaduje správně naformátovanou disketu (číslování stran) což pwramp splňuje (je formátováná přes mfc), nevím jakou jsi testoval ty PotPalo ?

Edit: Přišel jsem na to. Vybavilo se mi to při louskání zdrojáku i díky tomu, že už jsem to vlastně jednou opravoval :-D Chybu musí být schopen vyvolat každý s MDOSem 2.0. Na 2.1 nelze vyvolat, neboť jsem celou problematiku s číslováním druhé strany diskety přepracoval. Myslím, že chybu je možné vyvolat jak na špatně tak na správně číslované disketě. Čím plnější bude (více položek ve FAT) tím lépe (hezčí chaotický výpis při CAT). Posledně načítaný sektor musí být z té vzdálené stopy a pocházet ze strany 0. Musí být zastaveny motory mechaniky (tj. sektor se úspěšně načte a mechanika zhasne). Následně stačí dát CAT, které vyvolá test ready disketovky. Ten projde úspěšně, ale při něm se také posílá hlava home (dojde k tomu equipment erroru, který není hlášen ani testován), přičemž dojde k uložení hodnoty do systémových proměnných (ix+10 a následně z ní na ix+11). Načítání bootu při cat zjistí, že vlastně nejsme na nulté stopě, takže hodí sector not found s retry. Následně se posílá hlava na nultou stopu, ale děje se zase home/recalibrate bez ověření, nedělá se klasický seek. Vše je ok až do doby než se pokusí cat načíst sektor z druhé strany diskety. Díky systémových proměnných mu je vnuceno omylem číslo strany 0, které se tam dostalo ready testem s equipment errorem a už nebylo přepsáno) a tak se čte místo DIR sektorů znovu boot a fat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 15:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
MTs píše:
Posledně načítaný sektor musí být z té vzdálené stopy a pocházet ze strany 0.

Takže napríklad sektor 1429 pri štandardne formátovanej diskete? Ja čo som skúšal tak s disketami formátovanými pod MDOS1. Ale čítal som posledný sektor diskety, teda 1439. Inak je to hnusná chyba. Nieje možné, že pokiaľ namiesto CAT dám SAVE, tak sa to rovnako pomýli a prepíše mi to nultý sektor?

Hlásim že program na programovanie EEPROM funguje. Idem spraviť TAPku, a neviem či ho mám dať sem, alebo mu založiť novú tému (v hardware alebo software?). Čo je lepšie?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 19:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
PotPalo píše:
Takže ostáva SHOME.

ano ano SHOME při equipment erroru je důvod proč po resetu počítače MDOS disketovku označil jako že není připojena. Také se mi na MDOSu 2.0 stávalo. Tenkrát jsem věřil na duchy. Lze také jednoduše nasimulovat - načíst poslední stopu a zresetovat mašinu. 8-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 19:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2799
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 289 times
Been thanked: 526 times
PotPalo píše:
Ozaj, to pomalé seekovanie po resete má svoj dôvod, rovnako ako staré 386ky pri boote seekovali pomaly. Je to po zapnutí, takže mechanika mohla dlho stáť, na koľajničkách môže byť prach a nečistoty. Rýchly pohyb by mohol zlyhať, preto je prvé seek pomalé, a teda silnejšie, aby sa zhrnula prípadná špina a tým vyčistila dráha. Takže ostáva SHOME.
To sa mi zda velmi malo pravdepodobne. Pomalsi seek nie je o nic silnejsi. A spine je v tomto pripade jedno, ci bude zhrnuta rychlo alebo pomaly :)
V kazdom pripade, tu je moj druhy navrh, zachovavajuci krokovacie casy a funkcny aj pre pripade MDOS2-only aplikacie ktora by pripade volala priamo XHOME (osobne o takej neviem, ale istota je kalasnikov):
Kód:
Adresa      Original      Patch
======      ========      =====
2657: XHOME ld   d,0      nop
2659:       ld   a,7      call #27F0

27F0:       db FF,FF,FF   call #27F6
27F3:       db FF,FF      bit  4,a
27F5:       db FF         ret  z
27F6:       db FF,FF      ld   d,0
27F8:       db FF,FF      ld   a,7
27FA:       db FF,FF,FF   jp   #265B


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 19:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
PotPalo píše:
Nieje možné, že pokiaľ namiesto CAT dám SAVE, tak sa to rovnako pomýli a prepíše mi to nultý sektor?

Než studovat stroják je lepší to asi vyzkoušet. :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 19:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
Stejně si myslím, že MDOS 2.0 byl unikát a měl by zůstat v původním stavu i se svýma chybama. Ať není uživatel opravdu o vůbec nic ochuzen. Prostě v dobrém i špatném :P

Samozřejmě nechť vylepšuje a patchuje každý dle libosti, ale mělo by se změnit i info po LIST*. Ať uživatel zkrátka ví ("2.0a" například).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 21:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
@busy: to si tam kde som bol ja na začiatku, dve volania podprogramu naviac (a niekomu to vadilo, lebo tesný zásobník pri snapovaní či čo). Potom sme to usmolili na jedno volanie, a zasa sa vraciaš ku dvom len aby si ušetril dve LD. Ja to už po tretí raz prerábať nebudem, už to mám hotové, použil som to moje posledné riešenie, ktoré má iba jedno volanie, miestom to tam vošlo tak nieje čo riešiť.

@MTs: žiadnu verziu už prepisovať nebudem. V programe mám Info kde sú spomenuté zmeny v priložených MDOSoch, a kto chce nech si ich dá aj na nálepku na EEPROM. V ZIP súbore s obsahmi epromiek nieje problém mať textový súbor kde je popis čo je to zač (rozumný človek si to popíše priamo v názve súboru že je to upravené). Ja opravujem chyby v programoch anonymne.

Trochu som sa s tým TAP súborom zdržal, niečo mi tu nechutne infrazvukom hučí prerušovane nad hlavou, kompresor alebo odvlhčovač alebo iný pekelný stroj. V takých podmienkach je ťažké pracovať. Navyše som ešte opravoval jednu chybu, robil malé vylepšenie, a už tretí krát menil názov programu. :D

A neviem sa rozhodnúť v názve medzi: EEPROM write utility (EWU) a EEPROM flash utility (EFU). Pamäť flash sa flašuje, pamäť eeprom sa tiež flašuje, alebo iba zapisuje? hmmmm...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 17.10.2020, 21:31, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 21:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2799
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 289 times
Been thanked: 526 times
PotPalo píše:
@busy: to si tam kde som bol ja na začiatku, dve volania podprogramu naviac (a niekomu to vadilo, lebo tesný zásobník pri snapovaní či čo). Potom sme to usmolili na jedno volanie, a zasa sa vraciaš ku dvom len aby si ušetril dve LD. Ja to už po tretí raz prerábať nebudem, už to mám hotové, použil som to moje posledné riešenie, ktoré má iba jedno volanie, miestom to tam vošlo tak nieje čo riešiť.
Kluuuud, to bol len navrh, ktory mozes alebo aj nemusis pouzit, alebo aspon inspirovat, je to len na tvojom rozhodnuti :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 17.10.2020, 22:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
Môžete sťahovať:
D80mini EEPROM write utility (D80miniEWU)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 02:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1313
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 10 times
Been thanked: 186 times
MTs píše:
Stejně ale udělám verzi 2.2. :-)

A aké v nej budú úpravy a zmeny? Niečo prevratné?

MTs píše:
Stejně si myslím, že MDOS 2.0 byl unikát a měl by zůstat v původním stavu i se svýma chybama. Ať není uživatel opravdu o vůbec nic ochuzen. Prostě v dobrém i špatném :P

S týmto celkom nesúhlasím, MDOS 2.0 je v tom nevinne. Niekto si zmenil radič počas výroby a MDOS na to nebol pripravený. "Ochuzený" je ten čo má smolu a má mechaniku s nesprávnym radičom. Tá oprava je v podstate iba "compatibility fix". Buď tá, alebo vymeniť radič, výsledok rovnaký. Možno by bolo dobré sa spýtať užívateľov, čo by brali radšej: softvérová oprava, alebo výmena IO radiča? (osobne beriem tú softvérovú, než zháňať takmer nedostupný integrovaný obvod)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 09:43 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
PotPalo píše:
MTs píše:
Stejně ale udělám verzi 2.2. :-)

A aké v nej budú úpravy a zmeny? Niečo prevratné?


Uvidíme :). Každopádně opravím taky ve zdrojáku ty chyby, zvednu verzi a datum, doplním manuál.
Ale pecka by byla kdybych dokázal obrazovkovou devastaci zapackovat na nějakých 600 bajtů. Busy, nemáš nějaký zázračný packer?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 10:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.04.2020, 16:24
Příspěvky: 165
Bydliště: Opava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 35 times
PotPalo píše:
@MTs: žiadnu verziu už prepisovať nebudem. V programe mám Info kde sú spomenuté zmeny v priložených MDOSoch, a kto chce nech si ich dá aj na nálepku na EEPROM. V ZIP súbore s obsahmi epromiek nieje problém mať textový súbor kde je popis čo je to zač (rozumný človek si to popíše priamo v názve súboru že je to upravené). Ja opravujem chyby v programoch anonymne.

To je chyba. Ty se na to díváš tak, že si flashuje sám uživatel a tak ví co si tam dává (přečte si txt, který je i třebas i přiložen, nebo to má v tom názvu souboru jak píšeš). Já se na to dívám tak, že dostanu hotové zařízení se systémem , za pár let to třebas i změní majitele a ten dá LIST* a systém se mu bude hlásit stejně jako ten z roku 93 a přitom je upravený. To se pak z uživatelského hlediska velice blbě hledají chyby. Profík si DROM uloží a binárně porovná s originálním mdosem, ale lama bude věřit na duchy. V dnešní době je už to ale asi celkem fuk, už je to jen o hrstce profi lidí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Moderní klon D40/D80?
PříspěvekNapsal: 18.10.2020, 10:39 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2799
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 289 times
Been thanked: 526 times
MTs píše:
Ale pecka by byla kdybych dokázal obrazovkovou devastaci zapackovat na nějakých 600 bajtů. Busy, nemáš nějaký zázračný packer?
Mam ! Teda, prva vezia to az na tych 600 bajtov nedala (iba okolo cca 3600) ale uz pracujem na druhej verzii :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 773 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: KrteCZek a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz