OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 13.08.2020, 12:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 435 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 20.07.2020, 11:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 538
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 278 times
Hotovo, vyzkoušeno, u mě chodí naprosto perfektně ;) Chodí i se ZX Nucleonem :slint: , takže konečně se budu moci oprostit od nechutných SD karet :thumbup:


Přílohy:
Beta128X_1.jpg
Beta128X_1.jpg [ 273.05 KiB | Zobrazeno 961 krát ]
Beta128X_2.jpg
Beta128X_2.jpg [ 147.08 KiB | Zobrazeno 961 krát ]
Beta128X_3.jpg
Beta128X_3.jpg [ 206.89 KiB | Zobrazeno 961 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 21.07.2020, 16:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05.12.2013, 09:01
Příspěvky: 228
Bydliště: Praha
Has thanked: 618 times
Been thanked: 38 times
U předchozího typu jsi zmiňoval problémy se snapy. Tuhle chybku už X-ko nemá?
(Tedy ne že bych je nějak moc využíval - jen jsem zvědavej)
;)

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css; DigitalTapeRecorder_v2 ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 21.07.2020, 17:57 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 327
Has thanked: 40 times
Been thanked: 33 times
Mne zaujal JP2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 07:17 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 538
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 278 times
Trelix: Snapy na Betě jsou vůbec téma samo pro sebe ;) Jednak je to blbě řešené hardwarově (napřed se generuje NMI, potom se zpožděním se procesoru přistránkuje ROM TR-DOSu a možná i něco dalšího) a softwarově to také není žádná sláva. Stačí párkrát přeskočit mezi Basicem a TR-DOSem, nebo trochu zakouzlit se zásobníkem, a snap často padá.

V této verzi X jsem převzal HW generování NMI z Pentagonu, kde je to podle mě lépe řešené, než v originální Betě, po stisku tlačítka se nejprve přistránkuje ROM a až potom vygeneruje NMI. Navíc generování NMI proběhne jenom v tom případě, že CPU vykonává instrukci v rozsahu adres paměti mimo ROM, čili od 4000h dále, takže nehrozí kolaps vlivem přepnutí ROMek. Čili HW je podle mě řešen lépe, nedokonalosti v SW v TR-DOSu ale zůstávají dál.

Co mě osobně mrzí trochu víc, že na Betě (je jedno na které) a Nucleonu/Pentagonu evidentně nefunguje spolehlivě bootování do TR-DOSu po stisku tlačítka RESET. Na Pentagonech to vyřešili zapojením, kde je tahle funkce znemožněná, a volbou TR-DOS v úvodním 128 menu. Zajímavé je, že ve verzi 5.05 to funguje, ale v 5.03 ani 5.04 ne, podle mě jde o nějaký SW konflikt v těchto verzích, ale ač jsem hledal několikrát, nic jsem nenašel. Takže ani na tomto mém řadiči ve spojení s Nucleonem nejde bootování do TR-DOS po resetu u verzí 5.03 a 5.04.

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

ZX Nucleon 512KB: hlavní počítač
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB/192KB: další počítače
Beta Disk 128X: hlavní úložiště
Beta Disk 128C: záložní úložiště
Delta Disk: bývalé úložiště
DivMMC EnJOY! PRO MINI *lite*: nepoužívané úložiště
Multiface 128C (Debugged): Nabourávač her
Externí ROM 64KB a 128KB: Externí test. ROMky
Advanced Parallel Interface ADPI8255A: Nejlepší paralelní IFC
Kempston Interface: Můj IFC pro joystick
Multishots Interface: Můj IFC pro 2 joysticky
Orpheus Interface: Nejlepší AY-interface + pro joystick

http://css-electronics.8u.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 09:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1417
Has thanked: 184 times
Been thanked: 302 times
Snapshotům jsem se nikdy nenaučil zcela věřit. Možná tak na DivIDE, kde to je vcelku ok, pokud při stisku tlačítka nepohnu periferií na sběrnici.
css píše:
Co mě osobně mrzí trochu víc, že na Betě (je jedno na které) a Nucleonu/Pentagonu evidentně nefunguje spolehlivě bootování do TR-DOSu po stisku tlačítka RESET...
Ale ten boot mě mate. Se svými třemi Mikrobázovými Betadisky ho používám roky i když s TRDOSem 5.05cz

Co jsem ale už kdysi dávno vypozoroval a později změřil, je že tlačítka reset v počítači (48k+, 128k +2) mají odpor větší než třeba spínač v UR-4 a že to má vliv. Dokonce do té míry, že mi to u +2 funguje tak, že stisk tlačítka na počítači vede k resetu a skoku do BASICu (ZX ROM) a stisk tlačítka na UR-4 spustí TRDOS a bootuje z diskety ačkoli by obojí mělo být propojené a chovat se stejně. Přepínač byl celou dobu ve stejné poloze pro spouštění TRDOSu. Jeden čas jsem toho využíval, protože mi to přišlo jako velmi praktická možnost :)

Na druhou stranu vidím, že používáš mikrospínače, ne tlačítka s uhlíkovou gumou, takže to nebude tím, ale i tak to je zajímavé chování.

Fakt ale taky je, že TRDOSy 5.03 a 5.04 (cz i ten ruský) jsem nikdy neměl důvod používat.

A mimochodem i ISOROM 128 má volbu v menu pro spuštění TRDOSu, nejenom Pentagony.

Doplňuji: Na ZXS 48k+ se to chová stejně jako na té +2, teď jsem to zkusil a stisk resetu na počítači fakt skočí do BASICu i když jsou propojené skrz (vidím to i na LEDce v UR-4, mám tam signál RESET připojený přes invertor)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 10:34 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 44
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
A půjde dát ten betadisk dát naležato ? Že bych vyměnil přímý floppy konektor za 90st, jen nevím jestli ta destička se sběrnicovým konektorem nemá nějakou zvláštní funkci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 12:25 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 538
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 278 times
zxcygnus: To je zajímavý zjištění! No já sice používám v ZX Nucleonu na reset mikrospínače, ale reálně mají při stisku odpor 330R, který je v sérii s tlačítkem pro omezení vybíjecího proudu resetovacího elytu. Elytům nedělá dobře přímé zkratování. Jenže potom jde resetovací signál přes invertor se Schmittovým KO na vstupu (74LS14), aby měl reset pro CPU dvě jednoznačné úrovně 0 a 1, ne jako ve Spectru, kde se pomalu nabíjí elyt a jde to rovnou na vstup CPU.

Takže nekvalitní reset bych s vysokou pravděpodobností vyloučil.


Naposledy upravil css dne 22.07.2020, 12:28, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 12:27 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 538
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 278 times
vlada: S velkými obtížemi, celé je to designované právě na stojato. Pokud bys chtěl na ležeto, byla by pro tebe lepší moje původní verze 128C, která byla celá horizontálně. Sežeň ještě 4 lidi a můžu ti nechat udělat tišťáky na tuhle verzi ;-), minimum je právě 5 kusů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 22.07.2020, 13:19 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 44
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
A Betadisk 128C funguje s Nucleonem ? Četl jsem tu o nějakých obtížích.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 25.07.2020, 12:37 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 538
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 278 times
Vyřešení záhady Beta disku + ZX Nucleonu:

Konečně se mi podařilo vyřešit problémy s Betadiskem a ZX Nucleonem :) :like: A rovnou přiznávám, že se to nestalo ani tak pečlivým měřením, zjišťováním a zkoušením, ale víceméně náhodou :D

Tak si to pěkně shrneme. Betadisk 128 trpěl dvěma problémy:
1) Už od původní verze 128C, která prakticky kopírovala originál, fungovalo nespolehlivě tlačítko NMI/MAGIC.
2) Po vyzkoušení ZX Nucleonu nefungoval boot do TR-DOSu po resetu, byla-li tato funkce přepínačem zapnuta. Respektive aby to bylo ještě složitější, boot nefungoval u verzí 5.03 (originální od Technology Research), 5.04T a 5.041 (obě z Ruska, podporují turbo format). U české 5.05cz bootování fungovalo. Všechny verze používám s fixem HL' pro návrat do Basicu od Velesofta.

ad1) U problému s nespolehlivou funkcí NMI/MAGIC tlačítka se ukázalo, že má dvě příčiny, a sice ne moc dobře navržený obvod pro generování NMI a přistránkování TR-DOS, a také softwarové ošetření v TR-DOSu má své mouchy. HW část jsem u nejnovější verze řadiče 128X předělal, je převzatá z Pentagonu a funguje logičtěji než u původního Betadisku. Po stisku NMI se nejprve přistránkuje ROM TR-DOS a až následně vygeneruje NMI puls, a to vše jen a tehdy, pokud CPU vykonává instrukci někde v adresovém prostoru mimo ROM. Původně to bylo naopak. Teď už je snad zabezpečeno, že se CPU nemůže zatoulat při běhu programu, když se přepne ROM v nevhodný okamžik. Softwarové mouchy v TR-DOSu ale jsou stále, někdy snap po stisku NMI může spadnout v důsledku předchozí práce se zásobníkem atd.

ad2) A teď ten hlavní vleklý problém, a sice nefunkční bootování po resetu u verzí 5.03, 5.04T a 5.041. Ukázalo se, že jsem se nechal svézt na falešnou stopu v domnění, že je to problém vyloženě ZX Nucleonu a Betadisku. Nenapadlo mě vyzkoušet jiný 128 stroj. A ouha, úplně stejné nesmysly se děly i u Gamy 128 a Gamy 192! Náhodou jsem zrovna šťoural v disassemblingu verze 5.05cz (ta jediná, která fungovala) a všiml jsem si, že po resetu skáče na krátkou rutinku, která přistránkuje u 128ky půlku ROM s 48-Basicem a základní, 0. stránku RAM od 49152d. A světe div se!, ostatní 3 verze nic takového neprovádějí, a proto po resetu, kdy je přistránkovaná ROM se 128-Basicem, padají při nastaveném bootu! Nechápu, jak mohl výrobce tak zásadní věc přehlédnout :roll:

Každopádně vytvořil jsem fix všech těchto tří verzí, obsahují tedy Velesoftův fix HL' a můj fix pro 128-boot po resetu. Fix je udělán u všech verzí stejně, na stejném, jinak volném místě ROM, popis je v přiloženém textu. Kdo chce, může si svoji ROM v Betě přeprogramovat.

Čili od teď všechny mé Betadisky budou obsahovat tyto fixnuté verze TR-DOS a funguje na nich bootování po resetu na ZX Nucleonu i ostatních 128 strojích.


Přílohy:
TR-DOS with fixed HL'+BOOT_IN_128-MODE.rar [25.49 KiB]
40 krát

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

ZX Nucleon 512KB: hlavní počítač
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB/192KB: další počítače
Beta Disk 128X: hlavní úložiště
Beta Disk 128C: záložní úložiště
Delta Disk: bývalé úložiště
DivMMC EnJOY! PRO MINI *lite*: nepoužívané úložiště
Multiface 128C (Debugged): Nabourávač her
Externí ROM 64KB a 128KB: Externí test. ROMky
Advanced Parallel Interface ADPI8255A: Nejlepší paralelní IFC
Kempston Interface: Můj IFC pro joystick
Multishots Interface: Můj IFC pro 2 joysticky
Orpheus Interface: Nejlepší AY-interface + pro joystick

http://css-electronics.8u.cz/
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 29.07.2020, 22:08 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 44
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Už je doma...


Přílohy:
IMG_0191.jpg
IMG_0191.jpg [ 193.4 KiB | Zobrazeno 510 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 00:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1146
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 170 times
Nemôžem si pomôcť, ale nevidím cez to dobre na monitor. :twisted:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 00:41 
Offline
Kecka

Registrován: 16.08.2018, 15:10
Příspěvky: 44
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
To je ale přece cílem, říká se tomu ergonomie. :) Nutí to člověka se koukat ze stran, tu zprava, tu zleva atd., čímž si procvičuješ krční páteř, narozdíl od strnulého civění do monitoru. :D

Ale vážně. Pokud se monitor podloží, třeba SP210tkou, myslím, že se s tím dá žít. Ale já se to budu snažit položit, nemyslím si, že to bude nějaký velký problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 09:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 854
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 255 times
Been thanked: 227 times
Tak použít průhledný skleněný plošňák. :-) https://www.youtube.com/watch?v=rj4qe6bdu7k

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 30.07.2020, 10:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1417
Has thanked: 184 times
Been thanked: 302 times
Hm, překáží. Nezmiňoval jsem to cca před měsícem? Ona ta původní konstrukce nebyla naležato jen tak pro nic za nic.

Mimochodem, jak je to skutečně vysoké?

Mám teď na stole 19" monitor, který nelze na noze posouvat výš/níž, jen otáčet okolo svislé osy a naklánět. Dolní okraj obrazovky začíná zhruba ve výšce 12.5cm nad plochou stolu (z mého pohledu přiměřeně ergonomické) a PAPER/BORDER má hranici někde okolo 17-17.5cm. Věci přesahující 13-14cm by mě asi rozčilovaly.

Ono už i DivIDE a UPI nastojato je tak na hranici (obojí dosahuje zhruba 11-12cm výšky), kdy to je jakš takš snesitelné a bezproblémové i mechanicky z hlediska vyvracení z konektoru/ZX sběrnice, stačí o tak dlouhou desku omylem zavadit a katastrofa může být na světě, protože dlouhá páka. Tím nemyslím, že se to zlomí v místě, kde CSS jistě použil kovové úhelníky, ale že se tím drknutím pohne a třeba i vysune něco jiného.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 435 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz