OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 24 kvě 2019, 21:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 21 dub 2019, 20:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 143
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times
Busy píše:
Pokial si chcete vyskusat kolko Bd prenesie vas kazetak (diktafon, zvukovka v PC,...) mozete si to vyskusat s tymto programom: http://busy.speccy.cz/tvorba/speedy.htm
Je to zvlastne ale v emulatore, ktory dokaze sejvovat turbo nahravky do formatu CSW (ZXSpin) nie je mozne pouzivat vysoke rychlosti, zaznam sa potom neda nacitat ani v inom emulatore. V Kwikload-e, ktory podporuje max. rychlost 6000 Bd sa takyto problem nevyskytuje. Taktiez pri pouziti roznych turbo-rom, ktore pouzivaju rychlost 4500 Bd nie je so zaznamom do CSW problem.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128
ZX Diskface Plus A | BetaDisk 128C Interface
D40 & D80
divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker
WANTED: DPRUN for ZX Diskface Plus A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 23 dub 2019, 16:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 143
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times
Ani na realnom kazetaku za mi nepodarilo so Speedy Load dosiahnut rychlost viac ako 2500.

Ale s turbo romkou 4500 uplne nadherne.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128
ZX Diskface Plus A | BetaDisk 128C Interface
D40 & D80
divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker
WANTED: DPRUN for ZX Diskface Plus A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 23 dub 2019, 17:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1349
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 278 times
Been thanked: 495 times
Tady píše, že používá 3000 baudů. Já to zkoušel jen s tzxduinem a digital tape recorderem od Trolsoftu. Ale mělo by to fungovat i s real kazeťákem.
http://www.alessandrogrussu.it/setoload.html

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 24 dub 2019, 08:20 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2172
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 239 times
Been thanked: 412 times
iwosh píše:
Ani na realnom kazetaku za mi nepodarilo so Speedy Load dosiahnut rychlost viac ako 2500.
Ja si pametam, ze mne urcite na +2 kazetaku z tychto rychlosti pekne islo este aj 2600 Bd. Ale 3000 uz urcite nie.

Ono to cele vzniklo nasledovne:

Nahodou sa ku mne dostal jeden z najstarsich turbo programov - Speedyload od Ness Micro Systems z roku 1983. Ten neumoznoval vybrat rychlost, pouzival presny dvojnasobok - 3000 Bd. Pacil sa mi, na vsetkych mojich kazetakoch (vratane +2) fungoval spolahlivo, tak som ho zacal pouzivat a aj do svojich programov (MRS, TapeCode...) som z neho pouzil konstanty na rychle nahravanie.

Potom som objavil nejaku madarsku knizku (nazov a autora si uz nepametam) ktora sa zaoberala roznymi strojakovymi rutinkami, medzi inymi bola aj load rutinka v romke, a v tejto knizke bola uvedena tabulka konstant pre rozne rychlosti od 1500 az do 7500. Toto ma zaujalo a inspirovany vyssie spominanym programom od Ness Micro Systems, som vytvoril podobny program (s podobnym nazvom), ktory tak isto umoznoval vytvorit turbo rutinku v ramke, ale s tym, ze som do svojho programu vlozil tuto tabulku s konstantami a uzivatel si mohol zvolit aj rychlost aku potreboval. Tak vznikol tento moj Speedyload co spominam v predchadzajucich prispevkoch. Zial, ukazalo sa ze tie madarske konstaty asi neboli urcene uplne idealne, pretoze maximum, co som na kazetakoch bol schopny nahrat, bolo tusim 2700 alebo 2800 Bd. Pritom napriklad medzi dvomi pocitacmi (signal neskresleny kazetakom) nebol problem ani s rychlostou 7500.

Neskor som objavil este nejaky dalsi program na turbo, ktory umoznoval nahravat rychlostou 6000 Bd. Nazov a autora programu si uz nepametam, je teoreticky mozne ze to bol ten Kwikload 2 ale prakticky skor asi nie, lebo si nepametam ze by umoznoval menit rychlost a aj ten nazov sa mi zda znacne nepravdepodobny. Zaujimave na nom bolo, ze na takom malom kazetacku znacky Sharp mi tato rychlost 6000 Bd krasne fungovala (a aj som si nejaky cas takto nahraval programy, napr. MRS), ale na +2 kazetaku to uz neslo (predpokladam ze nezvladal tak vysoke frekvencie), tak tuto rychlost som uz nepouzival a v mojich programoch som ostal pri rychlosti 3000 Bd (s konstantami od Ness Micro Systems) ktora mi spolahlivo fungovala aj s kazetakom +2.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 24 dub 2019, 09:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 143
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times
Busy píše:
iwosh píše:
Zaujimave na nom bolo, ze na takom malom kazetacku znacky Sharp mi tato rychlost 6000 Bd krasne fungovala...
Ani sa necudujem, ako tak pozeram Sharpy su na ebaji pomerne drahe.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128
ZX Diskface Plus A | BetaDisk 128C Interface
D40 & D80
divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker
WANTED: DPRUN for ZX Diskface Plus A


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Turbo loadery pro ZX
PříspěvekNapsal: 06 kvě 2019, 15:20 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 450
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 61 times
Busy píše:
Pokial si chcete vyskusat kolko Bd prenesie vas kazetak (diktafon, zvukovka v PC,...) mozete si to vyskusat s tymto programom: http://busy.speccy.cz/tvorba/speedy.htm

Skúšam tento program, konkrétne rýchlosti 7500 a 4500, ale nefunguje to. Nenačíta ani hlavičku.
Používam emulátor RealSpectrum pod Windows. Výstup do wav súboru, ten vytvorí, je to slušne nahrané. Následne pripojím tento wav súbor ako vstup a skúšam z neho nahrať cez BS Speedy s rovnakou rýchlosťou, ale neberie to. Zavádzací signál vidí, ale dáta už nenačíta. V čom je chyba? Ešte som skúsil prehrať tento súbor do Didaktiku, tiež neberie.

Poradí niekto konštanty, ktoré zaručene fungujú pri prepojení dvoch Didaktikov, prípadne emulátor-Didaktik s najvyššou rýchlosťou?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz