OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 23 srp 2019, 23:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 05 úno 2019, 23:05 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
Zišiel by sa mi nejaký tape kopirák, ktorý používa rutinu v ROM. Teda žiadne efekty a počítanie času, ani kompresia počas nahrávania, ale obyčajné volanie do ROM. Môžete mi nejaký doporučiť?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 úno 2019, 23:29 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 368
Has thanked: 2 times
Been thanked: 86 times
Třeba JP Clone https://spectrumcomputing.co.uk/index.p ... 96&id=8300
Ale doporučit nejde žádný.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 úno 2019, 01:39 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
Odskúšam, uvidím. Ide o to, že mám nahrávky v mp3 a potrebujem z toho spraviť TAP. Najjednoduchšie je v emulátore otvoriť pásku na zápis (preto volanie ROM, vytvorí TAP súbor), a postupne vyberať mp3 na nahratie. Nahrá, uloží...
Tak ono by to išlo aj nejakým "mp3 to TAP" konvertorom, ale nič použiteľné som zatiaľ nenašiel. A navyše je to jednorazová záležitosť.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 úno 2019, 10:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 14:08
Příspěvky: 768
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 74 times
Been thanked: 226 times
Neviem či sa dobre pamätám, že aj Kreybigov Mr. Copy+ volá ROMkové podprogramy:
http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0008469

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 úno 2019, 11:40 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
Super, pozriem aj naň, až ho budem zasa potrebovať. Už som tých pár súborov skopíroval, a navyše som zistil, že niektoré z nich už mám skopírované dávno, len som na ne zabudol. Nuž čo, lepšie zálohovať dvakrát, ako vôbec. :mrgreen:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 úno 2019, 12:08 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 11:46
Příspěvky: 142
Bydliště: Ústí nad Orlicí
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times
PotPalo píše:
Odskúšam, uvidím. Ide o to, že mám nahrávky v mp3 a potrebujem z toho spraviť TAP. Najjednoduchšie je v emulátore otvoriť pásku na zápis (preto volanie ROM, vytvorí TAP súbor), a postupne vyberať mp3 na nahratie. Nahrá, uloží...
Tak ono by to išlo aj nejakým "mp3 to TAP" konvertorom, ale nič použiteľné som zatiaľ nenašiel. A navyše je to jednorazová záležitosť.


Přesně tak, na tuto činnost osobně používám WA Copy.

http://www.worldofspectrum.org/infoseek.cgi?regexp=^WA+Copy$&pub=^$

_________________
https://zx-spectrum.cz
https://maps.speccy.cz
https://www.zx-spectrum.cz/collection/
https://cs.speccy.cz
https://spectrumcomputing.co.uk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 úno 2019, 10:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2233
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 421 times
z00m píše:
Neviem či sa dobre pamätám, že aj Kreybigov Mr. Copy+ volá ROMkové podprogramy:
http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0008469
Ano. Vsetky taketo historicke kopiraky volaju rutinky do romky, lebo vtedy este programatori nevedeli (alebo ich nenapadlo) robit vlastne rutinky.

Ale pozor, flash LOAD pri tape-emulacii nepojde lebo load rutinka sa vola nestandartne, ale flash SAVE by malo chodit korektne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 úno 2019, 13:05 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
To je v poriadku, z MP3 to aj tak flash LOAD nepoužíva.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 úno 2019, 15:24 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
Busy píše:
...load rutinka sa vola nestandartne...

Toto mi objasni, ako neštandardne? Na nahranie akéhokoľvek súboru stačí volať rutinu na adrese 1378 (0562h), čo ja považujem za štandard (aspoň TAPaTAPa s tým pracuje ako so štandardom a podporuje všetky možnosti), jediný rozdiel sú flagy C, Z a dĺžka v DE. Po návrate z rutiny sa už iba odpočíta DE (a zistí či sa neprekročila maximálna dĺžka), podľa H sa zistí či sedí CRC, a značkový bajt je prvý nahraný bajt. Toto by snáď mal podporovať každý turbo systém.
Keby som nebol lenivý ( :oops: ), tak by som si ten kopirák narýchlo napísal sám, ale fakt že sa mi nechcelo pre tých pár súborov. :mrgreen:

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 úno 2019, 21:16 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2233
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 421 times
PotPalo píše:
Busy píše:
...load rutinka sa vola nestandartne...

Toto mi objasni, ako neštandardne? Na nahranie akéhokoľvek súboru stačí volať rutinu na adrese 1378 (0562h), čo ja považujem za štandard (aspoň TAPaTAPa s tým pracuje ako so štandardom a podporuje všetky možnosti), jediný rozdiel sú flagy C, Z a dĺžka v DE.
Presne tak. Standart je do A vlozit flagbajt, do DE presnu dlzku a CY nastavit podla toho ci chcem load alebo verify (+ zmeny vykonane od #556 do #562) a po nahrati vyhodnotit CY ci je vsetko OK alebo nie.

Lenze kopirak dopredu nevie, aky blok, s akou dlzkou a akym flagbajtom do neho ides prave nahravat. A na to, aby load rutinka nahravala blok lubovolnej dlzky a s lubovolnym flagbajtom, musis nestandartne nastavit vstupne parametre (Zero flag ako priznak aby netestoval flagbajt a dlzku na maximalnu moznu) a na konci nestandartne vyhodnotit vysledok - nie podla CY, ale podla hodnoty parity rozhodnut ci je nahravanie OK a "rucne" dopocitat dlzku bloku. Presne ako pises dalej:
PotPalo píše:
Po návrate z rutiny sa už iba odpočíta DE (a zistí či sa neprekročila maximálna dĺžka), podľa H sa zistí či sedí CRC, a značkový bajt je prvý nahraný bajt.
PotPalo píše:
Toto by snáď mal podporovať každý turbo systém.
A toto prave nie je pravda. Niektore turbo systemy alebo tape emulatory funguju tak ze vyhladaju v tapke najblizsi blok ktoremu zodpoveda dlzka a flagbajt, a tento blok nasledne nahraju. Pre kopirak by to znamenalo, ze ziadny blok nebudu vediet nahrat, pretoze v DE bude dlzka maximalnej volnej pameti, a nie dlzka bloku ktoru kopirak ani nema ako vediet.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 úno 2019, 21:56 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
No teda, že by to takto oje.... oné. Ale napríklad madload nevie dopredu dĺžku, ukončenie nahrávania spraví až koniec bloku. Ale to zasa nieje turbo, takže nič.

Ja som na to v TAPaTAPa myslel, a dá sa takto nahrať akýkoľvek blok, správa sa to rovnako ako pri nahrávaní z pásky (aj CRC), aj keď nesedí dĺžka požadovaného bloku s tým v module. Však keď už idem niečo nasimulovať (alebo naemulovať), tak poriadne.

Ešte ma napadla možnosť, že po nahratí určitej dĺžky sa po návrate z rutiny zasa volá rutina od polovice (využil som to aj v mojom loaderi), ako keď sa nahráva v inom poradí ako je pamäť, ale to už používajú kopiráky vlastnú rutinu, a zasa to nieje to turbo. Preto v turbo režime môj loader nahral iba basic, aj keď ďalšie nahrávanie volá rutinu v ROM.

Ono celé to turbo load na emulátore funguje divne, pokiaľ nevie nájsť blok a zacyklí sa to, tak je pomaly problém stopnúť to, takmer to nereaguje.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 10 úno 2019, 19:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2233
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 421 times
PotPalo píše:
Ono celé to turbo load na emulátore funguje divne, pokiaľ nevie nájsť blok a zacyklí sa to, tak je pomaly problém stopnúť to, takmer to nereaguje.
Tak ale to je uz problem vylucne zle odladeneho emulatora...

Ked som robil tape emulaciu a flash loading pre MB02, tak som to vymyslel tak ze ak sa "paska" prejde cela a pozadovany blok sa nenajde, tak to vyhodi chybu "File not found".


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 bře 2019, 01:32 
Offline
Radil

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 536
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 4 times
Been thanked: 84 times
;)


Přílohy:
simplecopy.TAP [1.36 KiB]
52 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21 bře 2019, 18:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 144
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times
8-)
Pekne. Ale asi si ho drobatko upravim pre vacsie subory ;)

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Plus A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 dub 2019, 13:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 01:17
Příspěvky: 509
Has thanked: 11 times
Been thanked: 21 times
V souvislosti s touto problematikou alias formát TAP:

Existuje nějaká norma / předpis / doporučení na délku mezer mezi (zaváděcími) hlavičkami a daty? Všiml jsem si totiž, že ne všechny soubory TAP mají tyto mezery stejné. Navíc ne každý "loader" je odladěn na optimální délku této mezery (např. zvuk po nahrání BASICovského zavaděče utínající část dalšího zaváděcího tónu - Spectrum je zaměstnáno generováním zvuku namísto naslouchání - apod.). Dokonce jsem se před lety snažil tyto mezery upravovat pomocí ZX Editoru (?) abych dosáhl optimálního průběhu načasování nahrávání.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz