OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 11 pro 2017, 20:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04 pro 2017, 01:55 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 529
Has thanked: 66 times
Been thanked: 125 times
Možná hloupý dotaz, ale čím přesně se liší TRDOS v ESX DOSu od těch, co jsou v ROM?

Ve složce sys je soubor trdos54t.ko, líbilo by se mi, kdybych ho občas mohl nahradit jiným TRDOSem, ale to přímo nejde. Zkusil jsem.

Zaprvé trdos54t.ko je velký pouze 13638 bytů, ne 16384. Zadruhé když jsem zkusil soubory binárně porovnat, jsou zcela odlišné (ne části, ale úplně viz začátek na screenshotu), není to jen TRDOS upravený tak, aby místo WD1793 volal služby pro IDE zařízení.

Je komprimovaný? Jak?

Jako líbilo by se mi, kdyby v tom TRDOSu byly opravené některé chyby, třeba opakování hlavičky při výpisu diskety pomocí LIST a takové detaily, ale není to nijak akutní, spíš jsem jen zvědavý, proč to vlastně nejde přímo.


Přílohy:
screenshot.png
screenshot.png [ 36.53 KiB | Zobrazeno 224 krát ]

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2017, 07:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1321
Has thanked: 802 times
Been thanked: 222 times
Dobry dotaz, pridam se, je to patchnuty trdos nebo jen emulace?

Velesoft kdysi psal:
Info about TR-DOS emulation in esxdos:
- WD1793 ports are emulated (all IN/OUT instrutions) with special software emulator
- trdos 5.04T source code are recompiled to 8kB external ram and some parts are loaded from IDE device
- software calling tr-dos via #3D2F/#3D30 also work, only timing of FDC emulation is similar than real FDD.
Compatibility is better than in vTR-DOS in ATM TURBO 2+.


plus clanek na
https://spectrumforeveryone.com/2017/04 ... mmc-enjoy/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2017, 15:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1350
Has thanked: 14 times
Been thanked: 221 times
po celou dobu vyvoje trdos emulace jsem byl s autorem v kontaktu. takze detailu vim hodne. esxdos pouziva kod na bazi zdrojaku trdos 5.04t ale prekompilovany aby bezel od 8192. ruzne rutiny se podle potreby dohravaji, jinak by se to neveslo. trdos je o trochu ocesany, napriklad nema rutinu pro ukladani trdos snapu na disketu. softwarove jsou emulovane porty radice, misto instrukci IN a OUT jsou tam odskoky na vlastni kod. dokonce si ze zasobniku cte adresy pro vynucene odskoky do trdos rom a podle konverzni tabulky skace na vlastni. nektere rutiny trdosu pro esxdos jsem sam opravoval. napriklad nahravani trdos snapu z diskety je o dost lepsi a automaticky se korektni IM1/2 registr R atd..

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2017, 17:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1321
Has thanked: 802 times
Been thanked: 222 times
Díky za vysvětlení.
Nevím, jaký přesný důvod dotazu má Cygnus, já v emulu často používal českou verzi TRDOSu, tuším hlavně kvůli příkazu RUN (CODE?).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 pro 2017, 20:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1350
Has thanked: 14 times
Been thanked: 221 times
Na diskusnim foru esxdosu si muzete stahnout novou verzi NMI s podporou nahravani Trdos Navigatoru pri spusteni TRD image. Navigator je disketovy manager s podporou az ctyr disket a zvlada vse potrebne i bez znalosti prace s trdosem. Kopirovani souboru na disketach, prejmenovani, vytvareni adresaru v TRD imagi atd...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 pro 2017, 01:09 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 529
Has thanked: 66 times
Been thanked: 125 times
SCjoe píše:
Díky za vysvětlení.
Nevím, jaký přesný důvod dotazu má Cygnus, já v emulu často používal českou verzi TRDOSu, tuším hlavně kvůli příkazu RUN (CODE?).
Já jsem narazil na ten LIST, který je v českém TRDOSu opravený tak, že hlavičku vypisuje jen 1x a ne každou obrazovku po SCROLL?, navíc by na konci měl poslat znak CR, aby se to celé vytisklo korektně.

Jak to bylo s tím RUN musím vyzkoušet, nevím jestli fungovalo korektně i SCREEN$ místo CODE, myslím, že nefungovalo přepínání mechanik pomocí zjednodušeného zápisu *a, *b místo *"a:"... ale obecně se jedná o drobné detaily, nic zásadního.

Mám zrovna všechny DivIDE v Kapse ne doma u sebe. Tak to budu moct důkladně projít až někdy později.

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz