OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 říj 2017, 12:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 11 srp 2017, 19:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1330
Has thanked: 12 times
Been thanked: 215 times
Dá se INPUT příkaz přesměrovat na určitou pozici v obrazovce, aniž by se odskrolovaly spodní řádky ?

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 12 srp 2017, 16:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6251
Bydliště: Praha
Has thanked: 746 times
Been thanked: 739 times
Já myslel, že INPUT AT x,y;"text",a$ ... to něco odscrolluje?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 12 srp 2017, 19:18 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1678
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 170 times
Been thanked: 300 times
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 12 srp 2017, 19:24 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 184
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Sinclair BASIC >>> Commodore BASIC v2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 05:46 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1330
Has thanked: 12 times
Been thanked: 215 times
Busy píše:
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!"


Ale to jen na obrazovku vypise text a jeste skonci s hlaskou "J Invalid I/O device, 1:1 a to i v pripade zadani promenne za Hello world. Pokud mam nejaky existujici basicovy radek a dojde k teto chybe, stiskem edit se hlaska nesmaze, ale text radku se kompletne vypise za ni do editacniho radku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 09:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1678
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 170 times
Been thanked: 300 times
VELESOFT píše:
Busy píše:
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!"
Ale to jen na obrazovku vypise text a jeste skonci s hlaskou "J Invalid I/O device, 1:1
V tom pripade musis nieco robit zle pretoze toto normalne funguje.
VELESOFT píše:
a to i v pripade zadani promenne za Hello world.
To preto lebo nemozes pozadovat hodnotu premennej cez kanal #2. Editor funguje len cez kanal #0. Musis sa prepnut zase na kanal #0:
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!";#0;"Zadaj hondnotu: ";hodnota
VELESOFT píše:
Pokud mam nejaky existujici basicovy radek a dojde k teto chybe, stiskem edit se hlaska nesmaze, ale text radku se kompletne vypise za ni do editacniho radku.
Toto je znama chyba romky ktora nema ziadny priamy suvis s INPUTom. Za urcitych okolnosti si romka zabudne poznacit ze pri pisani dialogoveho riadku sa ma zmazat editacna zona a potom to vyzera presne ako v pripade INPUT "J Invalid I/O device, 1:1"; LINE a$


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 09:42 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 166
Bydliště: Košice
Has thanked: 65 times
Been thanked: 64 times
Velesoftovi zrejme išlo o to, aby mohlo byť aj samotné zadávanie hodnoty v príkaze INPUT presmerované kamkoľvek do obrazovky, teda mimo "štandardnej editačnej" zóny.

_________________
http://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 12:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1330
Has thanked: 12 times
Been thanked: 215 times
Busy píše:
Editor funguje len cez kanal #0. Musis sa prepnut zase na kanal #0:
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!";#0;"Zadaj hodnotu: ";hodnota


Toto sice funguje, ale vypise to "Hello world" na pozici 10,10 ale text "Zadaj hodnotu:" i se zadanim cisla je uz opet dole v editacni zone. To cos napsal, funguje stejne jako PRINT AT 10,10;"Hello world!": INPUT "Zadaj hodnotu: ";hodnota.

Ja jsem chtel vedet, jestli lze kompletni INPUT (text i zadavani hodnoty) smerovat na presnou pozici AT na obrazovce.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: INPUT v BASICu
PříspěvekNapsal: 13 srp 2017, 14:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1678
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 170 times
Been thanked: 300 times
rombor píše:
Velesoftovi zrejme išlo o to, aby mohlo byť aj samotné zadávanie hodnoty v príkaze INPUT presmerované kamkoľvek do obrazovky, teda mimo "štandardnej editačnej" zóny.
Jasne, ale otazka je co je myslene pod pojmom standartna editacna zona. Ci su to spodne dva riadky, alebo kanal #0. INPUT nie je viazany iba na spodne dva riadky, ale je mozne v nom "natiahnut" kanal #0 aj na viac riadkov a zadavanie hodnoty nasledne moze byt kdekolvek v ramci tychto riadkov. Vid priklad nizsie.
VELESOFT píše:
Busy píše:
Editor funguje len cez kanal #0. Musis sa prepnut zase na kanal #0:
INPUT #2;AT 10,10;"Hello world!";#0;"Zadaj hodnotu: ";hodnota
Toto sice funguje, ale vypise to "Hello world" na pozici 10,10 ale text "Zadaj hodnotu:" i se zadanim cisla je uz opet dole v editacni zone. To cos napsal, funguje stejne jako PRINT AT 10,10;"Hello world!": INPUT "Zadaj hodnotu: ";hodnota.
Ano, presne tak.
VELESOFT píše:
Ja jsem chtel vedet, jestli lze kompletni INPUT (text i zadavani hodnoty) smerovat na presnou pozici AT na obrazovce.
Ano, toto je mozne. Aj v ramci spodnej casti obrazovky (kde funguje editor) mozes pomocou AT nastavovat poziciu. Skus napriklad nieco taketo:
INPUT AT 22,0; AT 10,10;"Text1:";a$;AT 6,6;"Text2:";b$
Prvy AT 22.0 ti nastavi spodnu cast obrazovky na potrebnu velkost a nasledne sa mozes v ramci nej lubovolne pohybovat pomocou dalsich AT-ov.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz