OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 03:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 21:47 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 922
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times
Citace:
Aká medzibloková medzera?

Mezera mezi bloky, Watsone.
Někde takovýhle trik byl, možná to nebyl Busy, paměť je zrádná. Nicméně oba uvedené způsoby (měření mezery, čtyři bity navíc) projdou kopírákem nepozorovaně a původní nahrávku z kopie nejde zrekonstruovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 21:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1388
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 11 times
Been thanked: 189 times
Tak ma napadlo, z originálu to ide nahrať do ZX Spectra? Možno urobil chybu pri kopírovaní už niekto predtým (povolil zachovanie poškodeného bloku), a ani tam nemusí byť ochrana. Že to píše Tape loading error inde ako dolu môže byť normálne, niektoré programy sa pri chybe dokonca rovno resetujú.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 22:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 83
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
Díval jsem se na ten program Shadow, ta ochrana je dooost dobrá, bez emulátoru hodně těžko překonatelná, používá to normální ROMkový loader, ale za hlavičkou i datovým blokem jsou (minimálně) 4 bity, které se pak spojí a tímto číslem (s přírůstkem 59) se celý blok vyxoruje. A kdyby tohle bylo málo tak se to pak ještě XORuje jednou a pak teprve se spustí ten první nahrávaný blok (BASIC), ale na ten už nevidím protože se nerozkóduje.

A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 00:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1388
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 11 times
Been thanked: 189 times
l00k píše:
A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...

Veď som písal, ale upresním: nahraje to hlavičku BASICu, a následne po zavádzacom signále hneď padne error, nenahrá sa nič. Ani nemôže, značkový byt (má byť 255) nesedí.

Asi to treba vysvetliť s obrázkami. Hore je poškodený súbor Artist 2, je vidieť čosi divné namiesto synchronizačného impulzu, ani za ním nieje 255. Dolu vzor ako to má vyzerať. Zavádzací signál ukončuje synchronizačný impulz, nasleduje značkový byt (pre hlavičku 0, pre telo 255, inak môže byť akýkoľvek), potom samotné dáta. Pokiaľ nesedí značkový byt, tak sa nič nenahráva, je error. Navyše je tam iba 99 bytov a očakáva sa 426.


Přílohy:
poskodene.png
poskodene.png [ 35.26 KiB | Zobrazeno 455 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 09:10 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
l00k píše:
Díval jsem se na ten program Shadow, ta ochrana je dooost dobrá, bez emulátoru hodně těžko překonatelná, používá to normální ROMkový loader, ale za hlavičkou i datovým blokem jsou (minimálně) 4 bity, které se pak spojí a tímto číslem (s přírůstkem 59) se celý blok vyxoruje. A kdyby tohle bylo málo tak se to pak ještě XORuje jednou a pak teprve se spustí ten první nahrávaný blok (BASIC), ale na ten už nevidím protože se nerozkóduje.

A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...


Aha, jedná se tedy doslova o ochranu? Jak jí tedy mohl tehdejší uživatel odkódovat? Ten ARTIST 2 v jíné wavce asi nedohledám, ale v té TAPce je z na 100pro z verze, která skutečně
ZX Spectrem prošla bez jakýchkoliv errorů. Chová se úplně stejně jak u SHADOW 1, tak pokud by byla prolomena ochrana Shadow 1, mohlo by to fungovat i pro ARTIST 2, ale vůbec na něm nelpím, je jich tu už hodně verzí, ale spíš ten SHADOW 1 by mě zajímal, zda to není oproti těm, které tu už máme jiná další verze. Diiiik


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 11:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 83
Bydliště: Holešov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 12 times
Tak udělej Wav z toho Shadow1 a já to lousknu, šlo by to asi i bruteforce (zkusit 256 možností) z toho co je, rychlejší to bude přes ten Wav.

podle mně to tehdá nikdo neodkódovával... vzali to na dvojčeti natvrdo kopie kazety.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 22:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1388
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 11 times
Been thanked: 189 times
Netreba nič lámať. Pokiaľ to používa pridaný 4-bit ako busyho loadery, stačí pridať jeden celý byt kde to bude, a ešte jeden ako nový CRC. Takto mám uložené originálky od Ultrasoftu. Dajú sa kopírovať, sú v TAPke, a pritom je to neupravený originál, funkčný. Teda až na ochranu proti kopírovaniu. :D Príklad v prílohe, tiež to má ochranu. Teda malo. Ale aj tá sa dá obnoviť, stačí previesť späť do wav a zmazať v editore 12 bitov na konci blokov.


Přílohy:
F.I.R.E..tap [46.47 KiB]
20 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2020, 09:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2865
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 294 times
Been thanked: 538 times
dex píše:
Citace:
Aká medzibloková medzera?
Mezera mezi bloky, Watsone.
Někde takovýhle trik byl, možná to nebyl Busy, paměť je zrádná.
Urcite to nebol Busy. Ten pouzival, ako PotPalo pise, iba 4 bity navyse za koncom bloku. Medziblokove medzery sa nikdy nekontrolovali.
PotPalo píše:
Netreba nič lámať. Pokiaľ to používa pridaný 4-bit ako busyho loadery, stačí pridať jeden celý byt kde to bude, a ešte jeden ako nový CRC.
Dokonca ani ten CRC netreba. Mame kopiraky, ktore vedia korektne skopirovat aj blok so zlou paritou. Akurat teda kontrola, ci sa nahral spravne, je malinko komplikovanejsia (treba vediet spravnu hodnotu parity co vypise kopirak).
Ladislav píše:
Proto to nahrávám přes ZX Spectrum na disketu přes MASTERCOPY, neboť rovnou vidím, ze kterého kazeťáku a jakou výstupní hlasitostí to do ZX Spectra projde. Wavka je teprve pak vyrobena přepisem z diskety z MASTERCOPY, úplně stejně, jako kdybych to z kopíráku nahrál do kazeťáku. V ten moment, ale kazeťák nahrazuji digitálním záznamem na harddisk, kde vznikne rovnou wavka. Čili ta wavka je ověřená, že 100procentně prošla do ZX Spectra BEZ JAKÉKOLIV HLÁŠKY “tape loading error”.
A to je prave zle, ako uz napisal PotPalo. To ze to kopirak skopiruje (zdanlivo) v poriadku, este neznamena, ze program je v poriadku. Vid moje ochrany pre Ultrasoft.
Wavku treba robit tak, ze sa kazeta pusti na kazetaku so spravne nastavenou kolmostou hlavy a priamo sa analogovo nasnima do WAV (idealne 44.1 kHz/16 bit). A az takto nasnimana WAVka sa nasledne podrobuje akemukolvek dalsiemu digitalnemu spracovaniu. Jedine takto nasnimana WAVka je kopia 1:1 povodnej pasky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.11.2020, 21:45 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
KAZETA 015:
Velice zajímavá, neboť jsem ji vytáhnul z krabice, která se mi dostala do ruky nedávno od člověka, který našel plnou krabici kazet PROMÁČENOU jak na ní na půdě několik let pršelo. Kazety vysušil (viz zvlněné obaly kazet) . A světe div se - dají se přečíst :+)
Tak tady jedna z nich, postupně je sem budu přidávat dále i s kazetami od kolegy SCJOE.

Kazeta tedy plná ASSEBMLERŮ, DISASSEMBLERŮ, RŮZNÝCH BASICŮ, PASCALŮ, což je pro mě španělská vesnice, ale za zmínku pro mě určitě stojí TASWORD pro EPSON FX80, CHESS COPY, SPEAKEASY, CHIP (logické obvody), 122 strojových programů SUPERCODE.
Od ing. Tomáše Vlčka SÉRIOVÝ PŘENOS ZX-SAPI 1 a CENTRONICS utilita (co znamená v MENU volba 10xPERSPEKTIVY ?)
PAINTBOX, UDG, SPRITE DESIGNER. LEONARDO, MicroProlog a takový ten standard (VU-CALC, VU-3D, Diagnostika magnetofonu, TEST ZX, HEADER...)

Co je to ten KEY v2.0?

Nešel přečíst jen jediný soubor okolo DVLP, tak ten je neúplný. COPY COPY nejde, ale nechá se najít jinde.

Jo a v krabici jsou tuším 2 kazety pro počítač ONDRA a 2 pro SHARP - máte-li zájem, pošlu Vám je.


Přílohy:
Prepis 015.zip [361.6 KiB]
19 krát
Kazeta 015.jpg
Kazeta 015.jpg [ 457.37 KiB | Zobrazeno 316 krát ]
Kazeta 015 - screen$.jpg
Kazeta 015 - screen$.jpg [ 684.79 KiB | Zobrazeno 316 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.11.2020, 22:58 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 292
Has thanked: 75 times
Been thanked: 48 times
Program PER.-TISK. :like:

Tohle se mi líbí nejvíc. Opravdu záznam vysílala televize nebo rádio? Uvnitř je i krásně okomentovaný zdroják tiskové rutiny, která jde použít na zapojení Centronics Special Didaktik B, takže mejitelé Jíííry UPI nebo ADPI8255 mohou pouze zapnout tiskárnu.

Citace:
CENTRONICS utilita (co znamená v MENU volba 10xPERSPEKTIVY ?)

viz příloha, tištěno na 24. jehličkové Epson LQ-100 zachráněné na sběrném dvoře :mrgreen:
Asi to má nějaké hlubší dobové souvislosti. Název pořadu třeba?


Přílohy:
persp.jpeg
persp.jpeg [ 42.04 KiB | Zobrazeno 297 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.11.2020, 01:04 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
misticjoe píše:
Nelze spoléhat, že to vydražil někdo odsud. Ideální by bylo vyslat dotaz na prodejce, zda by přeposlal prosbu na kupujícího.

HURRRRAAAAA - podařilo se mi kupujícího dohledat a kazety by měly být na cestě ke mě k digitalizaci - tak jsem zvědav! :like:


Přílohy:
Snímek obrazovky 2020-11-12 v 0.02.38.png
Snímek obrazovky 2020-11-12 v 0.02.38.png [ 441.76 KiB | Zobrazeno 242 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 15:17 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Ještě než nasdílím další 2 kazety, tak zasílám
odkaz na jiné vlákno, kam jsem nasdílel originální texty DTP Text Machine a Screen Machine přímo od autora pana Ondřeje Mihuly:
viewtopic.php?f=37&t=8626&p=116145#p116145


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 17:42 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
KAZETA 16:
bambilión návodů pro D-Text, R-Text, Tasword a D-Writer

Přikládám i odzkoušené verze programů, na kterých lze návody otevřít (D-Text ver.4 (u ver.5 po nahrání textu píše error...), R-Text ver.3 (lze v něm otevří taktéž většinu návodů).
Pokud je návod pro Tasword, tak je-li bez gramatiky, nebo s gramatikou přes grafický mód, tak je to otevřitelné např. ve standardní verzi Taswordu. Pokud je diakritika psána metodou delšího podržení písmena, lze otevřít v Taswordu ver.BUSY. Vše přiloženo v příloze.

Jo a to mi připomíná, že bych chtěl pak založit vlákno, kam bychom shromažďovali veškeré tyto návody.


Přílohy:
Kazeta 016.jpg
Kazeta 016.jpg [ 604.66 KiB | Zobrazeno 117 krát ]
Prepis 016.zip [237.03 KiB]
11 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 18:16 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
KAZETA 017:

Páska kazety plná chyb, avšak utility a uživatelské programy se podařilo zachránit:
- tiskové rutiny pro BT-100, Tasword CS BT-100, Návod pro BT-100, Návod pro D-Text, D-Writer BT-100
- tisková rutina pro Robotron K6403 a 2. verze Diagnostiky


Přílohy:
KAZETA 017.jpeg
KAZETA 017.jpeg [ 173.2 KiB | Zobrazeno 108 krát ]
Prepis 017.TAP.zip [77.28 KiB]
11 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 19:40 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
KAZETA 018:
Tak a kazety, o které jsem prosil kupce na Aukru (viz výše), se mi skutečně dostaly do ruky a už je digitalizuju, tady jedna z nich:

Pro mě z ní zajímavé ZÁPISNÍK A ANTÉNY od AMISIN, SOFT.CLOCK, UDG, TYPOGRAPH...
Nepodařilo se mi zachránit DBASE a ASTRONOMER (ten mě mrzí nejvíc...)

P.S. jedinečný popis kazety Propisotem...


Přílohy:
KAZETA 018.jpeg
KAZETA 018.jpeg [ 221.68 KiB | Zobrazeno 93 krát ]
Prepis 018.zip [184.63 KiB]
9 krát


Naposledy upravil Ladislav dne 22.11.2020, 19:58, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 80 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz