OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 30.05.2020, 19:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 11:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 185
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 21 times
Been thanked: 14 times
Co byste doporučili na "normální" práci s proximáckým Desktopem? Mám ten program rád a docela bych i psal a tiskl, ale nepřišel jsem na pohodlný způsob ukládání textů spolu s Divide. Používám esxdos, ale tam sice jde uložit přes tapein (skok do Basic, .tapeout texty.tap) ale Desktop ho už neumí nahrát zpět (samozřejmě přes tapein). MDOS3 mi nevyhovuje pro nutnost použití slepených imagů disket.

Napadlo mě, že kdybych znal adresu, od které se ukládá text (jeho délku desktop nepřímo ukazuje), sejvnul bych text z basicu přes výše uvedené, kde esxdos normálně funguje. Je to sice krkolomné ale v basicu bych dolepil jednoduchou obsluhu. Zkoušel jsem v emulátoru najít adresu uloženého textu, což je od adresy 24304.

Takže teď už jen zbýva relativně "jednoduchá věc". Jak v BASICu do řádků vložit systémové příkazy .tapein a .tapeout?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 12:39 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 722
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 147 times
Kdysi jsem upravil Desktop pro MB-02+, aby fungovalo ukládání a čtení souborů "na kazetu".
Jde o to, že Desktop uloží hlavičku a 3 bloky (text, fonty, obrázky) spojené nestandardním voláním ukládání do zdánlivě jednoho bloku.
Moje úprava udělá jen to, že se uloží hlavička a tři bloky oddělené, uložené naprosto standardním voláním SAVE a LOAD.
Na MB-02+ to funguje, pod ESX DOSem, pokud emuluje standardní kazetové služby a bezhlavičkové soubory, pak musí taky.

Někdo z embéčkářů by ten můj Desktop měl mít.

Jinak já bych na DivIDE samozřejmě použil MDOS3 a Desktop pro D40/D80.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 15:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1326
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
Funguje i TRDOSová verze Desktopu z image diskety. Ale ukládání taky vyřešili uložením do víc souborů.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 15:41 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05.12.2013, 09:01
Příspěvky: 217
Bydliště: Praha
Has thanked: 574 times
Been thanked: 36 times
zxcygnus píše:
Funguje i TRDOSová verze Desktopu z image diskety. Ale ukládání taky vyřešili uložením do víc souborů.

Ahoj. Kde se dá stáhnout ta "TRDOSová verze Desktopu" ?

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css; DigitalTapeRecorder_v2 ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 16:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1326
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
Trelix píše:
Ahoj. Kde se dá stáhnout ta "TRDOSová verze Desktopu" ?
Nebyl asi nikde zveřejněný. Teď je tady https://cygnus.speccy.cz/download_zx.php / resp. https://cygnus.speccy.cz/download/utili ... os.tar.bz2

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 01.12.2019, 18:32 
Online
Kecálek

Registrován: 13.03.2016, 18:54
Příspěvky: 217
Has thanked: 41 times
Been thanked: 25 times
Spojovani tech souboru do jednoho umel DTP Pressor. Jako soucast DOM.
Autor MTS https://mts.speccy.cz/
Je to napsane v basicu, treba bys to pouzil.

Jinak ja osobne pouzivam s Desktopem Divide a MDOS a DOM pochopitelne take.
Uz kvuli konverzim a prenosu textu na PC.
Stejne uspesne s Desktopem funguje i D80mini.
Tam to mas primo na disketu a nemusis resit slepovani.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 11:22 
Offline
Prvnička

Registrován: 27.02.2018, 07:35
Příspěvky: 13
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Ahoj, měl by někdo Desktop pro D40/80 a taky jeho manuál?
Už si zaboha nemůžu vzpomenout jak se to s tou D40 používalo.

Chtěl bych to vyzkoušet s MDOS3, ale později s D80mini až jí budu mít...
K tomu mimochodem - jak vlastně dostat data z PC na disketu D40/D80, nějak "masověji"? Existuje nějaký způsob udělat "image" a ten pak frknout na disketu na PC? Tj. nemyslím kopírovat to přes ZX po souborech, což by asi šlo... (sorry za trošku offtopic dotaz :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 08:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2655
Has thanked: 109 times
Been thanked: 385 times
Nabla128k píše:
K tomu mimochodem - jak vlastně dostat data z PC na disketu D40/D80, nějak "masověji"? Existuje nějaký způsob udělat "image" a ten pak frknout na disketu na PC? Tj. nemyslím kopírovat to přes ZX po souborech, což by asi šlo... (sorry za trošku offtopic dotaz :-)
Existuje - RIDE. Skoč na konec vlákna (je dlouhé), tam najdeš odkaz na stažení aktuální verze.

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 14:32 
Offline
Prvnička

Registrován: 27.02.2018, 07:35
Příspěvky: 13
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Jiiira píše:
Nabla128k píše:
K tomu mimochodem - jak vlastně dostat data z PC na disketu D40/D80, nějak "masověji"? Existuje nějaký způsob udělat "image" a ten pak frknout na disketu na PC? Tj. nemyslím kopírovat to přes ZX po souborech, což by asi šlo... (sorry za trošku offtopic dotaz :-)
Existuje - RIDE. Skoč na konec vlákna (je dlouhé), tam najdeš odkaz na stažení aktuální verze.


Supr, koukám na to. Jen tedy provoz reálné FDD na reálném řadiči na PC bude u mě trochu problém, tímto směrem muzeum neprovozuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 14:43 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2655
Has thanked: 109 times
Been thanked: 385 times
Nabla128k píše:
Jiiira píše:
Existuje - RIDE. Skoč na konec vlákna (je dlouhé), tam najdeš odkaz na stažení aktuální verze.
Supr, koukám na to. Jen tedy provoz reálné FDD na reálném řadiči na PC bude u mě trochu problém, tímto směrem muzeum neprovozuju.
Já mám za tím účelem schován svůj předchozí "hlavní" počítač - Core 2 Duo s XPčkama, to zas není takový muzeum... 8-)

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Desktop a DivIde s esxdos
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 15:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1615
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 351 times
Been thanked: 591 times
Budoucí verze RIDE mají podporovat USB floppy řadič Kryoflux, který lze připojit k moderním PC :-).

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: chip128 a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz