OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 čer 2019, 08:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BASIC 3.5 pro C64
PříspěvekNapsal: 22 úno 2015, 19:51 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
Řeknu asi kacířskou myšlenku, ale pokud tu vyloženě nejde o hw C64, ale spíše o kvalitu a požitek z programování v Basicu, nebylo by lepší dělat rovnou v C128 modu s Basicem 7, který toho umí podstatně víc a má i větši volnou RAM apod?
Dnes v době VICE a všemožné emulace mi přijde trošku škoda zanedbávat C128 :-)

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC 3.5 pro C64
PříspěvekNapsal: 22 úno 2015, 23:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8023
Bydliště: Praha
Has thanked: 1088 times
Been thanked: 955 times
C128 a jeho BASIC jsou značně nedocenění. Bude to rozhodně i tím, že drtivá většina majitelů C128 zná jediný přikaz a to GO64. :-(

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC 3.5 pro C64
PříspěvekNapsal: 23 úno 2015, 10:43 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
misticjoe píše:
C128 a jeho BASIC jsou značně nedocenění. Bude to rozhodně i tím, že drtivá většina majitelů C128 zná jediný přikaz a to GO64. :-(


Na české wiki jsem narazil na tohle info (znamená to tedy, že v modu C128 nejsou žádné sprity? to by mohl být důvod proč je mrak her na C64 a minimum na C128:

MOS 8564/8566 VIC-II E (NTSC/PAL)
přímý přístup do registru / Textový mód: 40x25 znaků, 16 barev
Grafický mód: 160x200, 320x200 / 8 hardwarových spritů
2 kB vyhrazené RAM pro 4-bitovou barevnou hloubku / využívá též hlavní RAM pro videopaměť

MOS 8563/8568 VDC (RGBI, kompatibilní s PC CGA)
nepřímý přístup do registru / Textový mód: 80x25 znaků, 16 barev (z jiné palety než VIC-II)
Grafický mód: 640x200, 640x400 (prokládaně)
žádné hardwarové sprity
16/64 kB vyhrazené video RAM

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC 3.5 pro C64
PříspěvekNapsal: 23 úno 2015, 13:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
wankes píše:

Na české wiki jsem narazil na tohle info (znamená to tedy, že v modu C128 nejsou žádné sprity? to by mohl být důvod proč je mrak her na C64 a minimum na C128:


nie trosku si to nepochopil.

C128 moze ist v 40 znakovom a 80 znakovom rezime. v 80 znakovom rezime sa pouziva cip ktory nema sprity a ai iny video vystup. V 40 znakovom sa pouziva klasicky VIC-II takze aj zo sprites.

http://www.commodore.ca/manuals/128_sys ... ct-06b.htm (ako na to v Basicu 128-micky)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BASIC 3.5 pro C64
PříspěvekNapsal: 23 úno 2015, 15:07 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:17
Příspěvky: 186
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 291 times
Been thanked: 29 times
misticjoe píše:
C128 a jeho BASIC jsou značně nedocenění. Bude to rozhodně i tím, že drtivá většina majitelů C128 zná jediný přikaz a to GO64. :-(


C128čka byl můj první komp a když jsem si osahal jeho Basic a ukazoval v té době kamarádům co programovali v jiných BASICích, tak docela žasli, co všechno tenhle umí. Šlo v něm např. jedním příkazem udělat zvuk letadla, lokomotivy, výbuch atd. a práce se sprity byla jedna báseň. S kamarádem jsme se předháněli, kdo udělá šílenější hru typu jede autíčko, letí letadlo, raketa apod. Nepoštěl jsem se do žádných velkých projektů, protože jsem měl ještě jiné aktivity a tak nebylo tolik času, ale komunikoval jsem tehdy s lidmi z rakouska co se tomu věnovali více a žasl co s tím bez problémů šlo. Vždycky jsem pak litoval, že není nativního SW pro C128 více, a jak píše Misticjoe, je pak nejpoužívanším příkazem GO64.

_________________
A1200, Blizzard 1230/50MHz, 64MB RAM, CF-IDE 2GB, WHDLoad registered; A600 HD, 2MB Chip, Fúria EC020 inside; CD32; C128, FDD 1541 II, UK1541; C64 I, FDD 1541 I;
Atari 1040 STFM; Atari 1040 STE; ZX Spectrum +2, divIDE, CF-IDE 1GB; Didaktik Gama; Sega Mega Drive, Mega EverDrive v2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 23 úno 2015, 17:25 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
Tak vzhledem k tomu, že literatura je v PDF běžně dostupná a éra VICE emulátorů zpřístupnila Commodore 128 většině zájemcům - tak snad nastane renesance programování v Basicu 7 :-)))


Přílohy:
Poznámka: :-)
C128 Basic7.gif
C128 Basic7.gif [ 6.62 KiB | Zobrazeno 10420 krát ]

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 23 úno 2015, 17:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Ma tak napadlo. Basic 7.0 nieje zohnatelny aj na C64?

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 24 úno 2015, 08:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
zz_indigo píše:
Ma tak napadlo. Basic 7.0 nieje zohnatelny aj na C64?

Asi ne, taky mne napadlo (kdyz uz byl prepsan pro Plus/4),
ani tihle znalci a nadsenci, kterych jsem se kdysi ptal, o tom nevi
http://www.winsoft.se/2014/02/commodore ... -graphics/
http://c128.com/eyetoy-kinetic-combat-p ... modore-128

Jeden z kompileru castecne umel produkovat kod bezici na c64, ale ted uz nevim, ktery a jak.

Mit tak zalohu commodore128.org, treba uz to tam nekdo probiral...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 24 úno 2015, 21:51 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
Pro C64 byl myslím používán hlavně Simons Basic a potom od Commodore ver. 3.5 vyšší verze už ne, ale na tu C128 existovala i ver.8 (a pro C65 byla ve vývoji ver. 10)

http://commodore128.mirkosoft.sk/basic_v8.html

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 25 úno 2015, 00:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
Loni pribyl BASIC 7.80
https://sites.google.com/site/h2obsessi ... /basic7-80

Pro uplnost: z roku 1989 je TOOL BASIC 7.5
http://www.c128.net/download/toolbasic.htm


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 25 úno 2015, 14:25 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
SCjoe píše:
Loni pribyl BASIC 7.80
https://sites.google.com/site/h2obsessi ... /basic7-80

Pro uplnost: z roku 1989 je TOOL BASIC 7.5
http://www.c128.net/download/toolbasic.htm


:ac: ale ta 7.80 je pro C 128 ??? nebo pro C64
......mimochodem k C 128 Basicu v.7 náhodou nějaká česká knížka v PDF není?
zdroje co mám (i na facebooku c64.cz) linky tak jsou na pěkné, ale ANG/DE knihy

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 25 úno 2015, 16:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1699
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
Ceske manualy k C128 mam vystavene na
http://sam.speccy.cz/csdocs.html
(ted je stranka trochu rozdrbana, tak je treba skrolovat smerem dolu)

BASIC 7.80 je pro VDC chip C128, vice kompatibilni se systemem nez BASIC 8.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 27 úno 2015, 00:10 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 20:30
Příspěvky: 207
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times
zz_indigo píše:
Ma tak napadlo. Basic 7.0 nieje zohnatelny aj na C64?


Pro C64 existovala cartridge a ROMka s Basic 3.5. Commotronic to měl v nabídce.
Část syntaxů z Basic 7 je i v 3.5.Ale já tedy psal vyloženě něco jen na C128 pod Basic 7.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 27 úno 2015, 13:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Comos píše:
zz_indigo píše:
Ma tak napadlo. Basic 7.0 nieje zohnatelny aj na C64?


Pro C64 existovala cartridge a ROMka s Basic 3.5. Commotronic to měl v nabídce.
Část syntaxů z Basic 7 je i v 3.5.Ale já tedy psal vyloženě něco jen na C128 pod Basic 7.


na 3.5 chyba podpora sprites a riadneho zvuku

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 programování v BASICu 7.0
PříspěvekNapsal: 28 úno 2015, 10:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 23:38
Příspěvky: 540
Bydliště: Praha
Has thanked: 332 times
Been thanked: 116 times
SCjoe píše:
Loni pribyl BASIC 7.80
https://sites.google.com/site/h2obsessi ... /basic7-80

Pro uplnost: z roku 1989 je TOOL BASIC 7.5
http://www.c128.net/download/toolbasic.htm

Je to špička!! Díky! :dcod:

_________________
https://zxretrosoft.iplace.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz