OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 21 zář 2019, 02:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 16:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 19:04
Příspěvky: 835
Has thanked: 94 times
Been thanked: 33 times
Existuje nejaké BASICovské demo pre C64/128, ktoré ukazuje čo najviac možností v BASICu tohto počítača? Niečo ako bol na Sharpe Opening 800 (farebné možnosti, HW scroll, otáčanie a zväčšovanie znakov, logický súčet farieb, ...). Je mi jasné, že Commodore má iné možnosti.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 17:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
Skor sa opytam takto: A ma C64 basic vobec nejake moznosti (okrem POKE) ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 18:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 19:04
Příspěvky: 835
Has thanked: 94 times
Been thanked: 33 times
Takže BASIC nepozná grafiku ani zvuk?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 20:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1762
Has thanked: 83 times
Been thanked: 333 times
BASIC ano, ale ten na C=64 ne. Je to totálně osekané minimum M$ BASICu bez jakýchkoliv speciálních příkazů.

_________________
Alan Kay: „Java je to nejhorší utrpení co se stalo počítačům od doby MS-DOSu.“


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 20:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1718
Bydliště: Brno
Has thanked: 423 times
Been thanked: 138 times
Zajimavé, já jsem někde četl na Basic C64 samou chválu... .

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 21:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
V Basicu 2.0 nenapíšete stručně a jasně ani krátký prográmek (nezná totiž PLOT).

Obrázek

Zkuste BASIC 3.5 (Plus/4), Simons BASIC, BASIC 8 (rozšíření k BASICu 7.0 pro C128) a GeoBASIC.
Ten poslední je nejméně známý, manuál k němu je např. v této studnici poznání (registrace do fóra je potřeba, ale dále německy nemusíte umět, jen pro OneDrive opište login a heslo).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 21:49 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 312
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times
SCjoe píše:
V Basicu 2.0 nenapíšete stručně a jasně ani ... :bang:


Zkuste BASIC 3.5 (Plus/4), Simons BASIC, BASIC 8 (rozšíření k BASICu 7.0 pro C128) a GeoBASIC.


To je bohužel pravda. Jak mám C64 rád, tak opravdu její BASIC je mezi 8 bity asi ten nejhorší - poněvadž neumí používat HW vlastního počítače. Divné že? Skvělý Basic je na CPC 464/6128, potom též Sharp MZ měl skvělej a C128, jenže v tom beztak nikdo moc nic nedělal :-(

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 22:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
Mne se na C64 libi, ze neni uplne "clean computer" (jako Sharpy MZ) a da se s nim po zapnuti neco delat, i puvodni holy BASIC 2.0 umi komunikovat s modernim SD2IEC.
Navic se pocita s rozsirenimi BASICU v cartridgich, komplexne jako Simons, nebo treba jen jako malickost v FCIII.
Ono uz udela radost namisto LOAD "*",8,1 i kratke DLOAD ci sipkaL :-)

Moznost podobnych rozsireni jsem si pral mit na ZX Spectru, napr. BetaBASIC v ROM modulu!!!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 17 úno 2015, 23:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
Blize k topicu:
https://www.youtube.com/watch?v=2mOywBhDr94
https://www.youtube.com/watch?v=Jd3unct-FKo

Urcite by se dalo vygooglovat i neco k rozsirenim (100 grafickych prikazu dostal C64 uz v r. 1983)
http://c64warez.com/files/browse/Basic/Extensions
a dalsim:
https://www.youtube.com/watch?v=H8609Pel_RU


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 18 úno 2015, 07:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2253
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 248 times
Been thanked: 427 times
SCjoe píše:
Ono uz udela radost namisto LOAD "*",8,1 i kratke DLOAD ci sipkaL :-)
Moznost podobnych rozsireni jsem si pral mit na ZX Spectru, napr. BetaBASIC v ROM modulu!!!
Na ZX 128 je to este 2x jednoduchsie nez ta sipka - po zapnuti staci stlacit enter a "ides" :neener:
Ale ten betabasic v romke, to by bolo vazne skvele ... :thumbup:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 18 úno 2015, 08:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1746
Has thanked: 1144 times
Been thanked: 325 times
Busy píše:
este 2x jednoduchsie nez ta sipka - po zapnuti staci stlacit enter a "ides"

To je jako srovnavat nesrovnatelne, ohen a vodu. Srovnavat smysluplne jde jen takove spectrum, ktere ma pripojene mbecko :-)

K c64 pripojis cartridge a BASIC umi nove prikazy (na c128 je to dovedene k dokonalosti).
A i k 64k rozsirene pameti bylo dmacko...

Na zx spectru se rozsireni neujala, ani rom pro if2...
Proc jen jeden vyrobce prevzal koncepci if1 a hookcody pres rst8 ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 19 úno 2015, 10:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 22:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Některé prameny uvádí že BASIC V2 na C64 je pomsta od Micro$oftu za to že Tramiel s nima udělal obchod, jenže ne na licenci BASICu jako jiní výrobci počítačů, ale koupil ho od nich jako finální produkt (někde jsem četl že to bylo za $25.000) takže v konečném důsledku s počtem prodaných kusů C64 na tom Tramiel vydělal.

Jestli je to pravda už dneska asi nikdo nedohledá.... ale ten BASIC je opravdu strašný a stupidní. Protože je tenhle BASIC V2 použitý u předchůdce Commodore VIC20 tak si myslím že ho prostě použili prostě že už ho měli.

Když jsme s Factorem6 dělali textovku ByteFest tak jsem musel řešit spoustu chyb a omezeni které na C64 ten BASIC má a už nikdy více BASIC V2 pro delší programy...
Tutorial BASICu a vlastně kompletní dobové představení C64 je na Trubce ;-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 19 úno 2015, 13:17 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 12:46
Příspěvky: 2198
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 79 times
Been thanked: 154 times
Takze jeky je podle vas nejlepsi basic na experimentovani ?
rad bych neco zkusil jen tak pro radost.
kdysi jsem si hral ze spritama atd

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 19 úno 2015, 14:27 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 13:24
Příspěvky: 798
Has thanked: 13 times
Been thanked: 94 times
SCjoe píše:
Mne se na C64 libi, ze neni uplne "clean computer" (jako Sharpy MZ) a da se s nim po zapnuti neco delat, i puvodni holy BASIC 2.0 umi komunikovat s modernim SD2IEC.


Tak vždyť je to emulace disketovky, to by bylo smutné, aby s tím basic neuměl pracovat. Ale srovnej to třeba s malým Atari (a to neber jako rýpání), kde se pracuje z basicu se soubory na diskovém zařízení stylem load "D1:program.bas" a OS umí rovnou bootovat.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Demo v BASICu
PříspěvekNapsal: 19 úno 2015, 16:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1111
Has thanked: 241 times
Been thanked: 231 times
Milsa píše:
Existuje nejaké BASICovské demo pre C64/128, ktoré ukazuje čo najviac možností v BASICu tohto počítača? Niečo ako bol na Sharpe Opening 800 (farebné možnosti, HW scroll, otáčanie a zväčšovanie znakov, logický súčet farieb, ...). Je mi jasné, že Commodore má iné možnosti.


Basicovských dem pro C64 je poměrně hodně. Stačí hledat ;)

http://www.pouet.net/search.php?what=basic&type=prod

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz