OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 12 pro 2018, 08:04

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 13 led 2018, 22:00 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 20:13
Příspěvky: 30
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times
Už delší dobu si pohrávám s myšlenkou zkusit postavit nějaký obvod z TTL logiky.

CIA 6525 mi pro to přijde jako vhodný kandidát, protože není nijak extrémně složitá a myslím si, že by bylo možné skutečně udělat funkční plugin replacement.

Šel by do toho někdo se mnou ? je to výzva Danharde :)

Jen uvedu že jsem docela dost pracovně vytíženej, mám velkou rodinu, ale chtěl bych to zkusit a sám to určitě teď nedám ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 09:09 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1986
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Kompletní CIA 6526 z logiky je poměrně dost materiálu.
Je tam celkem 20 byte registrů, při zadrátování do nějakého CPLD by to zabralo cca 200 makrocel a to už je relativně velké CPLD, dražší než CIA.
Nevím jak jsou CIA využity, některá by se dala patřičně zjednosušit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 09:14 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 20:13
Příspěvky: 30
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times
Ale tady nejde o ekonomiku věci, tady jde o to si pohrát :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 10:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
z TTL to bude dost rozsáhlé. I když použiješ řadu HCT, tak ani potom nebude spotřeba právě zanedbatelná. Vyjde to na dost velkou desku, tedy náklady budou díky té desce dost velké. Teoreticky vzato, by jsi to mohl vydrátovat na univerzálce. Jenže bezporuchovost tak velké vydrátované desky může dosti krátká. A co s tím pak, až to uděláš? Spíš bych to viděl na nějaké hradlové pole. Tím spíš, že makro ve VHDL je známé.

Myslím, že jestli chceš něco dělat z TTL, tak lze najít vhodnější projekty. :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 11:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 12:18
Příspěvky: 190
Has thanked: 5 times
Been thanked: 31 times
Nebyl by na to pohrátí lepší integráč REC 8726? To je ten integráč, co řídí Commodore REU a je k nesehnání. Se dělaj REU repliky, ale bez něj a člověk si ho tam musí přecvaknout z nějaký původní REU.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 12:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1986
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
REC 8727 vypadá jako zajímavější projekt a mělo by se to vejít jako přímá náhrada do XC95144XL-10TQG100C
http://www.elysium.filety.pl/docs/reu/r ... rs.html.gz
http://ar.c64.org/rrwiki/images/9/90/17 ... matics.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 12:45 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2672
Has thanked: 139 times
Been thanked: 184 times
Ono celkove stavet nejake existujici obvody z TTL... no nevim. Co treba vymyslet a postavit si z TTL vlastni procesor, nebo tak neco?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 13:09 
Offline
Kecka

Registrován: 10 zář 2017, 20:13
Příspěvky: 30
Has thanked: 29 times
Been thanked: 3 times
Nemá to mít nějaké reálné využítí, jde prostě o mentální cvičení, na procesor si netroufám, nicméně existuje TTLková 20MHz verze 6502 (project 74) :)

Pak taky existuje diskrétní verze 6502 https://monster6502.com/

Vybral jsem si obvod který není složitý, je dobře popsané jeho chování a je reálná možnost že dokážu ho doma se svým vybavením odladit, nic víc nic méně ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 19:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
Kubik píše:
Ono celkove stavet nejake existujici obvody z TTL... no nevim. Co treba vymyslet a postavit si z TTL vlastni procesor, nebo tak neco?


Ano, to je zajímavý nápad. Pro inspiraci: existuje z 1.poloviny 70-tých let minulého století (1972) stolní počítač HP 9810A a větší bratříček HP 9820A, které oba nemají žádný procesor ani žádné hradlové pole a celé jsou postaveny na TTL obvodech. Oba mají sběrnici, sloty, pro jednotlivé desky. Sběrnici mají vyvedenou ven a existjí k nim interface pro připojení ploterů, externích páskových jednotek a bůhví čeho ještě. Mají klávesnici jako dnešní počítače a také alfanumercký maticový LED displej.

http://www.computerasylum.co.uk/calcula ... index.html
a

http://www.computerasylum.co.uk/calcula ... index.html

Tak kdo si troufne udělat něco třeba menšího podobného bez mikropočítače, bez hradlového pole, pouze z TTL ? Dnes po 45 letech ... Kdo na to mentálně ještě má ? :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 19:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
Charlie_XZ píše:
Nemá to mít nějaké reálné využítí, jde prostě o mentální cvičení, ....a je reálná možnost že dokážu ho doma se svým vybavením odladit, nic víc nic méně ...


Na odlaďování TTL obvodů ti stačí napájecí zdroj 5V a TTL logická sonda + chytrá hlava. Víc není potřeba.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 19:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
computerasylum píše:
Charlie_XZ píše:
Nemá to mít nějaké reálné využítí, jde prostě o mentální cvičení, ....a je reálná možnost že dokážu ho doma se svým vybavením odladit, nic víc nic méně ...


Na odlaďování TTL obvodů ti stačí napájecí zdroj 5V a TTL logická sonda + chytrá hlava. Víc není potřeba.


Na hazardne stavy to moc nestaci. Ale v 90% suhlas

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 15 led 2018, 19:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Kubik píše:
Ono celkove stavet nejake existujici obvody z TTL... no nevim. Co treba vymyslet a postavit si z TTL vlastni procesor, nebo tak neco?

Kenbak 1?

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Diskrétní CIA 6526
PříspěvekNapsal: 16 led 2018, 10:26 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1986
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 9 times
Been thanked: 116 times
Kenbak 1 je založen na 2ks posuvných registrů 1024 bit, jinak je všechno na TTL nízké integrace. Celkem asi 130 IO. Všechno mají v HADEXu :lol:

https://www.tinaja.com/glib/shiftreg.pdf

6526 postavená na TTL by obsahovala cca 60 pouzder a je to čistě přepis funkčních bloků podle katalogového chování.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz