OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 19.02.2020, 08:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 18:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
na jedné C64 mi nejde zdroj, měřil jsem primár na vidlici a je přerušený - možná kabel, možná vinutí

uvažuji o stavbě nového, který by současně napájel i floppy

C64 má dle štítku
+5V DC 1.7A
9V AC 1A

1541 II má
+5V DC 0.7A (na druhém zdroji je 1A)
+12V DC 0.5A

tak bych potřeboval
+5V DC 3A
+12V DC 0.5A
9 V AC 1A

přemýšlím jaká varianta zdroje bude nej
A) 9VAC a z něj pak udělat 5V DC + druhý nezávislý zdroj 12V DC
B) nějaký ATXmini napájecí modul co bude mít 12V a 5V + druhé nezávislé trafo na 9 VAC
C) něco jiného, co poradíte?

nevíte kolik skutečně bere C64C z 9 VAC?

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Naposledy upravil sandokan dne 16.01.2017, 20:24, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 18:52 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3424
Has thanked: 164 times
Been thanked: 258 times
Vzal bych trafo 2x9AC, z jednoho udelal spinanym zdrojem 5V, a z druheho opet spinanym zdrojem 12V. Vychazi mi, ze obe vetve by braly nejakych 15W, takze by to mohlo jit.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 19:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
dobrej nápad,
našel jsem doma malou cihličku 5V 2.4A - to je na hraně :-(
mám i druhou 12V 1A
asi koupím nějaké spínané zdroje, které vykuchám a dám do nové krabičky společně
jen najít něco použitelného.
těch 9 AC je trochu komplikace
ale našel jsem za 170 Kč
https://www.mironet.cz/premiumcord-napajeci-adapter-230v-9v-1a-stridavy+dp207809/

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 19:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1618
Bydliště: Praha
Has thanked: 236 times
Been thanked: 321 times
Taky by určitě stálo změřit kolik origo zdroj dává naprázdno na těch 9VAC.
Já na to možná juknu zítra...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 19:26 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
já naměřil 10.5 VAC čínských jednotek naprázdno (piny nejblíž zámku)

na 5V jsem naměřil 5.17 VDC naprázdno
dle https://www.c64-wiki.com/index.php/Power_Supply
jsem těsně nad a mám občas kontrolovat, předpokládám, že po připojení C64 to lehce spadne

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Naposledy upravil sandokan dne 16.01.2017, 19:33, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 19:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3424
Has thanked: 164 times
Been thanked: 258 times
Ja bych to resil takhle:

Obrázek
http://www.reichelt.de/Printtrafos-25-50VA/EI-66-23-209/3/index.html?ACTION=3&LA=2&ARTICLE=27397&GROUPID=4536&artnr=EI+66%2F23+209&SEARCH=%252A

A za to na jednu vetev (po usmerneni a filtrovani) KIS-3R33S:
http://njhurst.com/blog/01322309277
Obrázek

Kupoval jsem je na eBay, deset kousku asi za sedm EUR. Takhle hole je uz moc casto nevidam, jsou vetsinou naletovany na nejaky desticce s konektorama.

Na druhou vetev nejaky step-up od cinana na 12V podle libosti, plus tech 9V AC primo do C64.

Samozrejme pojistky, usmernovace, filtrovani atd atd. A predpokladam, ze mas zkousku z padesatky (nebo kolikatka to ted je :) )

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 19:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
na těch 9V je to trafo co si vybral ideální

jsem někde četl, že je lepší mít galvanicky oddělený těch 9VAC

takže na zbytek spínané zdroje
z jedné větve pak 12VDC
z druhé 5VDC - bude to na hraně s proudem :-(

asi to bude lepší přidat spínaný 230VAC / 5V DC

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Naposledy upravil sandokan dne 16.01.2017, 20:18, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 20:17 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2289
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 85 times
Been thanked: 161 times
A co toto ?

http://c64.cz/index.php?recenze=powersupply

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 20:22 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 408
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 9 times
Been thanked: 50 times
na to jsem koukal, nevím co tam přesně má, ale asi spínaný 12 a 5 a samostatné 9VAC
asi to bude nejjednodušší a nejlevnější cesta

_________________
C64C, C64C s S-Video, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 21:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 208
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times
Můžete se inspirovat designem zdroje z C128,akorát bych použil DC/DC měnič na 5V větev.Pokud nepotřebujete 9VAC na RTC,tak ji můžete vynechat.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 21:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3424
Has thanked: 164 times
Been thanked: 258 times
sandokan píše:
na těch 9V je to trafo co si vybral ideální

jsem někde četl, že je lepší mít galvanicky oddělený těch 9VAC

takže na zbytek spínané zdroje
z jedné větve pak 12VDC
z druhé 5VDC - bude to na hraně s proudem :-(

asi to bude lepší přidat spínaný 230VAC / 5V DC

Delaji se i vetsi, a krome toho nezapominej, ze spinany zdroj "zachovava" vykon, takze z tech 2A/9V na vstupu muzou bejt 3A/5V na vystupu.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 21:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3424
Has thanked: 164 times
Been thanked: 258 times
Comos píše:
Pokud nepotřebujete 9VAC na RTC,tak ji můžete vynechat.

Urcite??? Ja mel pocit, ze z 9V AC se vnitrne dela dalsi vetev 5V a nejake 12V a 9V na kdovico... (kazetak a video?)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 22:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1618
Bydliště: Praha
Has thanked: 236 times
Been thanked: 321 times
No tak ono záleží pro jaký C64 to je, že. Minimálně 9V je pro kazeťák a ty CIA(nutné třeba pro EF3). Ale jinak u novějších desek stačí 5V.
U C64 typ1 toho je napájeno z 9V tuším mnohem více. SID,VIC...

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 22:26 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 208
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 34 times
Kubik píše:
Comos píše:
Pokud nepotřebujete 9VAC na RTC,tak ji můžete vynechat.

Urcite??? Ja mel pocit, ze z 9V AC se vnitrne dela dalsi vetev 5V a nejake 12V a 9V na kdovico... (kazetak a video?)


Napsal jsem to trochu blbě, nepotřebujete těch 9V střídavých pokud k ničemu nevyužijete TOD a na User Portu pro nějaké zařízení.Řada lidí použila PC zdroj a z toho jen větve 12V/5V.
V C64 je část obvodů napájená 5V přímo ze zdroje a část z 5V stab. z původní 9VAC větve.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: nový zdroj pro C64 a floppy
PříspěvekNapsal: 16.01.2017, 23:56 
Offline
Kecálek

Registrován: 12.05.2013, 22:02
Příspěvky: 246
Has thanked: 9 times
Been thanked: 46 times
rEVERz píše:
No tak ono záleží pro jaký C64 to je, že. Minimálně 9V je pro kazeťák a ty CIA(nutné třeba pro EF3). Ale jinak u novějších desek stačí 5V.
U C64 typ1 toho je napájeno z 9V tuším mnohem více. SID,VIC...

Sice uz jsem to tu nekde psal ale nenasel jsem to ted a trochu to upresnim...

Podstane je pro jakou revizi C64 ten zdroje potrebujes.

Starsi desky kde je stary chipset 65xx (pozna se treba podle stareho SIDu 6581)
tak potrebuje tech ~9V z kterych se interne tvori 12V a 5V pro napajeni VIC-II
(asi kvuli ruseni v obraze od zbytku systemu) dal se z nich dela 12V pro napajeni
SID, dal je z toho napajenej motor kazetaku (cca 6,5V) a z te stridaviny je brano
50Hz pro CIA jako zdroj hodin pro TOD (TimeOfDay) ktery potrebuje(jak rEVERz zjistil)
treba cartridge EasyFlash-III pro flashovani.

V novejsi revizi je z tech ~9V napajen kazetak a dela se z toho ~9V pro SID (8580)
zbytek systemu jeden na 5V vetev. Takze je mozne C64 napajet trea z PC zdroje
5/12V kdy tech 12V se pripoji na jeden pin kde ma byt tech ~9V (teoreticky je jedno
kam-uvnitr je usmernovac ale jen jeden jde pres vypinac tak radsi ten;-) ) a C64 pojede.

Pokud chces pouzit nejaky trafo muzes treba jako popisuje Cygnus v tomhle vlaknu adapter
z kteryho jen vyhodis desticku usmernovace (a pak se da pouzit i pro napajeni nejakych
Atari z rady XL a periferii co jedou taky na ~9V).
Kdyz bys mel nejaky silnejsi trafo tak z nej po usmerneni muzes pouzit nejaky step-down menic
na 5V a mas hotovo.

Originalni zdroje maji uvnitr 78S05 coz je 2A verze (takze 2A v pohode staci i pro
starsi-zravejsi verzi ale je lepsi mit rezervu) a jeste jsou podepreny odporovym
delicem aby davaly 5,2V. Jednak se pocitalo s nejakym ubytkem na kabelu a druhak
to pry bylo lepsi pro stabilitu pocitace(nekde to rikal Bil Herd).


sandokan píše:
na jedné C64 mi nejde zdroj, měřil jsem primár na vidlici a je přerušený - možná kabel, možná vinutí

jestli se ti do toho chce tak zkus ten zdroj otevrit
jak jsem psal tady
V trafu na primaru primo na vinuti je tepelna pojistka a ta prerusi primar vetsinou v dusledku toho ze odejde usmernovaci dioda (nebo stabilizator) a sekundar jde pak do zkratu a trafo se prehreje.

Jack_Free píše:

A rozhodne zadne floppy 1541 mechaniky kvuli zdroji nelikvidovat !!!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz