OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 04:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 10:04 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Zdarec,

koupil jsem 1541 jako funkční ale stav neznámý. Bez kabelů.
Vypadá zachovale, ale nejede.

Po zapnutí, svítí zelená, a červená bliká, 1-2sec.
Prostudoval jsem servisní manuál, a nějaké stránky, sledoval youtube.
Je to mechanika ALPS 1984, ASSY #250442, PCB #251830.
https://postimg.cc/8fhBjQ3S

Někde jsem se dočetl že snad SRAM 2Kx8.
Koupil jsem novou, zatavenou, nerozbalenou, napájel patici, ale pořád stejná chyba, červená bliká.

Zkoumám teď DOS epromky, mám binárky, chci nějak porovnat.

Máte někdo zkušenost, poradíte?
Díky.

Tom


Naposledy upravil tcat dne 19.11.2020, 10:06, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 10:06 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 29.08.2014, 10:59
Příspěvky: 268
Has thanked: 25 times
Been thanked: 42 times
Začal bych určitě u těch epromek - zkontroluj obsah a pak se uvidí, co dál...

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 10:11 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Citace:
Začal bych určitě u těch epromek

Aha, už na tom dělám.

Jsou dvě, 8Kx8 každá,
325302-01
901229-05

Kdyby to bylo ono, jaká je vhodná náhrada EPROM, EEPROM?

Díky moc.
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 16:10 
Offline
Prvnička

Registrován: 07.01.2020, 22:08
Příspěvky: 17
Bydliště: Brno
Has thanked: 12 times
Been thanked: 1 time
Porovnej obsahy třeba s tím, co je zde: http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... index.html

Přímá náhrada se občas vyskytne na Ebay.
(E)EPROM 28C64 tam přímo 1:1 nepasuje, pár vývodů je potřeba předrátovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 22:27 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 26.03.2015, 18:45
Příspěvky: 530
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 16 times
Been thanked: 68 times
raději pozor na schémata, nevím jak u 1541, ale u 1541-II jsou chyby

_________________
C64C, C64C s S-Video, C64 MK2 reloaded, floppy 1541-II 2x, Commodore monitor 1084, 1541 ultimate II+, FCIII, SD2IEC, XU1541
*** 8bit lives matter ***


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 14:52 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Ahoy,
trochu to u mne vázne, nemám totiž programátor, jste někdo z Prahy, a uměl byste romky přečíst?
Díky
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 23:45 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 254
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times
Pokud blikne 3-4x, tak je to chyba ROM, jen zjistit která, jsou tam dvě.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 10:48 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Díky, že někdo reaguje.

Citace:
Pokud blikne 3-4x, tak je to chyba ROM, jen zjistit která, jsou tam dvě.

Rozumím, ze servisního manuálu čtu, viz obrázek.

Bliká ale neustále cca 1x za sekundu.
Co když je ale romka špatná právě v části kódu kde běží samotná diagnostika?

Když vyndám samotnou romku UB4 z patice, DOS2 [$e000-$ffff], led svítí trvale, žádný kód se nespustí.
Po zapnutí se skáče na $ffff?

Ray Carlsen - servisní technik ve výslužbě - tohle jsou jeho poznánky
http://personalpages.tds.net/~rcarlsen/ ... 41chip.txt
Citace:
UB2 TMM2016AP-10 16K SRAM also TMM2116AP-15 or MB8128-15
When drive powered up, motor runs continuously and red LED flashes
slowly (about 1 flash per second).


UB2 u mě osazeno HM6116LP-4, HITACHI.
Objednal jsem novou HM6116LP-3, osadil, ale pořád bliká.

Připadá mi, jako by se procesor neustále resetoval.
Studuju reset obvod, a dekódování adres pro ROM a RAM.

Může být SRAM opět vadná, i když dodaná jako nová [NOS]?

Díky
Tom


Přílohy:
self-diag.png
self-diag.png [ 57.67 KiB | Zobrazeno 471 krát ]
hm611p3-1.JPG
hm611p3-1.JPG [ 90.6 KiB | Zobrazeno 471 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 15:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 254
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times
tcat píše:
Po zapnutí se skáče na $ffff?

6502 stejně jako 6510 po zapnutí skáče na adresu uloženou na $FFFC-$FFFD v ROM, kde je reset rutina.
$FFFE-$FFFF je IRQ vector.

tcat píše:
Připadá mi, jako by se procesor neustále resetoval.
Studuju reset obvod, a dekódování adres pro ROM a RAM.


CPU se nemá jak sám od sebe resetovat.Reset puls je vytvářen v případě C64 556kou a 1541 má na to sestavu hradel a resetována je i externě přes reset pin.
Pokud resetovací obvod selže,tak většinou visí v trvalém resetu a v tomto stavu se motor neustále točí a svítí obě ledky.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 22.11.2020, 21:01 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Citace:
Pokud resetovací obvod selže,tak většinou visí v trvalém resetu a v tomto stavu se motor neustále točí a svítí obě ledky.


Aha, díky, zatím tomu moc nerozumím, ale s trochou pomoci bych to mohl snad opravit, pokud to opravitelné je.
Tady právě červená 1x bliká a motor se točí, proto jsem se poustil do výměny SRAM.

Teď budu zkoumat DOS romky.

Díky
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 23.11.2020, 20:18 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 254
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times
tcat píše:
Citace:
Pokud resetovací obvod selže,tak většinou visí v trvalém resetu a v tomto stavu se motor neustále točí a svítí obě ledky.


Aha, díky, zatím tomu moc nerozumím, ale s trochou pomoci bych to mohl snad opravit, pokud to opravitelné je.
Tady právě červená 1x bliká a motor se točí, proto jsem se poustil do výměny SRAM.

Teď budu zkoumat DOS romky.

Díky
Tom


Opravitelná 1541 je bez problému.Pokud bliká 1x a točí se motor tak to vypadá na problém jinde než přímo ROM.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 25.11.2020, 17:05 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Mám dump obou romek, bin a hex.

Výsledek porovnání 325302-01 s binárkou, jsou identický, checksum f575a
Výsledek porovnání 901229-05 s binárkou, 1171 rozdílů, checksum 114585

Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 25.11.2020, 23:31 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 254
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times
tcat píše:
Mám dump obou romek, bin a hex.

Výsledek porovnání 325302-01 s binárkou, jsou identický, checksum f575a
Výsledek porovnání 901229-05 s binárkou, 1171 rozdílů, checksum 114585

Tom


To je docela dost na to aby POST nefungoval korektně.Na test by to chtělo vypálit image nebo sehnat 100% ROM.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 26.11.2020, 01:20 
Offline
Kecka

Registrován: 11.10.2020, 21:29
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Díky za pomoc, snad se dostávám dál.

Chci nahradit původní NMOS 2364 350ns [450ns nevím]
touhle
M2764A 100ns [vím].

Image mám ten se kterým sem to srovnával.
901229-05, checksum = f0cc5

Má trochu jinak piny, předrátoval bych to přímo v patici [estetika = 0].

Jak moc vadí ten rozdíl v rychlostech, mezi RAM, DOS1 a DOS2?
Díky
Tom


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 1541 flopina
PříspěvekNapsal: 26.11.2020, 16:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 23.05.2013, 20:30
Příspěvky: 254
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 36 times
tcat píše:
Díky za pomoc, snad se dostávám dál.

Chci nahradit původní NMOS 2364 350ns [450ns nevím]
touhle
M2764A 100ns [vím].

Image mám ten se kterým sem to srovnával.
901229-05, checksum = f0cc5

Má trochu jinak piny, předrátoval bych to přímo v patici [estetika = 0].

Jak moc vadí ten rozdíl v rychlostech, mezi RAM, DOS1 a DOS2?
Díky
Tom


rychlejší EPROMka určitě nic nezkazí,akorát by pinově by to mělo být kompatabilní,co se týče datových,adresních pinů a chip enable (E) a address enable (G), ty budou na desce spojené.
Které piny konkrétně nesedí?

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, SuperCPU64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz