OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 21 zář 2019, 17:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 30 říj 2015, 20:16 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 13:24
Příspěvky: 798
Has thanked: 13 times
Been thanked: 94 times
computerasylum píše:
Atari 800XL potřebuje +5V a má odběr 1.5A,


Samotné Atari má odběr asi 0,7A a i originální zdroj od XL je jenom 1A (plná černá žebrovaná kostka). 1,5A mají zdroje pro XE (rakvička se štítkem nahoře) a pak byly ještě černé žebrované s průduchy a ty byly taky 1,5A.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 říj 2015, 21:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 17:37
Příspěvky: 1863
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 143 times
krupkaj píše:
serii clanku o Atari zdrojich ma u sebe Igi

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zd ... upply.aspx


Tak to je opravdu drsné. Kdo chce, nechť si ty zdroje postaví a vyzkouší. Například ten poslední, trafo 9V AC, za ním graetz, to dává 12.6V DC. Stabilizátor 74S05 s maximem 2A. Autor tvrdí, že z něj dostane 3A. Při 3A odběru by musel uchladit (12.6 - 5)V * 3A = 22.8 Watt. :) :) Ten stabilizátor prostě shoří. Pro vyzkoušení, až si to postavíte, zapojte na zdroj místo atari počítače odpor 1.6 Ohm s výkonem min. 15 Watt. Pak to zapněte a uvidíte co se bude dít.

Stejně drsné je paralelní řazení 7805 v předposledním zdroji. Kdo nevěří, nechť si to vyzkouší.
Nejhorší je, že lidé při vlastních konstrukcích velmi často podceňují konstrukci zdrojů a pak se diví, že mají problémy. Bohužel, takovýchto šílených nápadů je po celém internetu mraky. :(

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 říj 2015, 22:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1511
Bydliště: Praha
Has thanked: 217 times
Been thanked: 300 times
computerasylum píše:
Tak to je opravdu drsné...

Nemá cenu vždy komentovat vše co nám, řekněme, nevoní ;-)
Igi je hlavně praktik a co uvádí většinou řádně vyzkoušel v provozu. Sám tam uvádí tučně že je potřeba chladit a to řádně.
Jsou to běžná zapojení až na některé vyjímky.

Já osobně si myslím že bastlení zdrojů ala 78xx je trochu přežitek když mohu koupit za pár babek zdroj
spínaný a studený jak psí čumák.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 říj 2015, 23:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
Computerasylum mas tam preklep 74S05 misto 78S05.

REVERz jestli znas toho Igiho, tak mu pomoz spravne oznacit kondenzatory. Rozhodne neni dobre pouzivat 33 k a 100 nF v jednom schematu. Elektrolyticke kondenzatory maji mit take znacku. Kdyz uz bude upravovat schema, tak at kdyz pouziva evropskou znacku odporu, tak by mel pouzit i evropsky elektrolyticky kondenzator.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 říj 2015, 00:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:40
Příspěvky: 1786
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 566 times
Been thanked: 427 times
Igi sem chodi, tak si to treba precte. Kazdopadne na konci toho clanku sam doporucuje prejit na spinane zdroje.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> 12. - 14. 4. 2019 <<<
PL.Atariada.cz >>> 7. - 9. 6. 2019 <<<


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 říj 2015, 01:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
computerasylum píše:
Autor tvrdí, že z něj dostane 3A. Při 3A odběru by musel uchladit (12.6 - 5)V * 3A = 22.8 Watt. :)

Ale prdlačku, to trafo je měkký a bude rád, když to bude na výstupu bez zvlnění :)
Kromtoho ohřátá 78S05 nedá víc než 2,5A


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 lis 2015, 15:59 
Offline
Prvnička

Registrován: 28 říj 2015, 11:57
Příspěvky: 18
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
uf, to se tu pěkně rozrostlo, atárko běží i na 7805 mám ho šroublý na pořádném asi 5 mm tlustém chladiči a stejně to ve výsledku má asi 80°C :D kamarád ale prý nějaký zdroj má, já bych ale raději šel do zdroje spínaného, uvidím.
SIO2SD si někdy koupím a budu posílat do atárka programy přes paměťovku, asi nejlepší volba
Marek nepozizek: zajímavá úvaha, není to tak, jsem jen, nazval bych to retromaniak. Někdo sbírá hrníčky a já sbírám "artefakty dávnověku", s tím rozdílem že se s nimi chci naučit, je to něco "nového" a především hodně zajímavého.
díky za reakce.
Přešel bych k dalšímu dotazu. Programování jsem řádně prozkoušel, a naskytl se problém, když napíšu program co generuje náhodné čáry po obrazovce ze stanoveného bodu nebo náhodného samostatně běží v pořádku. napsal jsem program o asi cca 80-ti řádkách vše teoreticky v pořádku, vše podle pravidel, v reálu běžela spolehlivě část programu, jednou ze tří pokusů to projelo na konec. psalo mi to problém 141 což je kurzor mimo plochu, příkaz byl však napsán bezchybně. neví někdo o co by mohlo jít? jestli jsem se špatně vyjádřil tak napíšu přesně případ wocogo. Dík


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 lis 2015, 17:56 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 685
Bydliště: Praha
Has thanked: 49 times
Been thanked: 177 times
Podíval bych se na generování náhodných souřadnic (funkce RND), jestli se náhodou nemůže vygenerovat souřadnice větší než dovoluje daný grafický mód.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 lis 2015, 18:46 
Offline
Prvnička

Registrován: 28 říj 2015, 11:57
Příspěvky: 18
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
GR.7+16 má 150 sloupců a 80 řádků pokud vím dobře. fakt nevím co se stalo :) někdy ten program zkusím napsat znova a ozkouším.
pokud například takovýto zápis: PLOT0,0:DR.P1,P2:P1=(RND(0)*150):P2=(RND(0)*80) je správně tak mi celkem vrtá hlavou co se mohlo stát. :)
nebo potom napsat u P1 149 a u P2 79. zajímavé je že si takto hraju už pár dní a vše funguje. dnes při zápisu o chybě jsem si vylistoval řádek který byl v chybovém hlášení a tam všechno v pořádku :D "mindfuck"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 10:31 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 zář 2013, 14:54
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Has thanked: 15 times
Been thanked: 42 times
K těm náhodným číslům - tys na to kápnul sám. Občas ti to nageneruje číslo vyšší, než je potřeba. Souřadnice jsou od 0 do 149 resp. 79. Takže ti to někdy vyskočí mimo (150,80 nejde zobrazit).

_________________
http://www.cinemax.cz /// http://letdisk.wordpress.com

LetDisk / Hlava Kasandry / ALERT

[800XL / 1985]---->[520STM / 1989]---->[1040STE / 1991]---->[Falcon 030 / 1993]---->[Lynx 2 / 1994]---->[800, 600XL, 1200XL / 2013]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 11:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16 kvě 2013, 17:05
Příspěvky: 287
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 131 times
Been thanked: 91 times
pawouk píše:
GR.7+16 má 150 sloupců a 80 řádků pokud vím dobře. fakt nevím co se stalo :) někdy ten program zkusím napsat znova a ozkouším.
pokud například takovýto zápis: PLOT0,0:DR.P1,P2:P1=(RND(0)*150):P2=(RND(0)*80) je správně tak mi celkem vrtá hlavou co se mohlo stát. :)
nebo potom napsat u P1 149 a u P2 79. zajímavé je že si takto hraju už pár dní a vše funguje. dnes při zápisu o chybě jsem si vylistoval řádek který byl v chybovém hlášení a tam všechno v pořádku :D "mindfuck"

Gr. 7+16 má 160 x 96 pixelů.

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 11:32 
Offline
Prvnička

Registrován: 28 říj 2015, 11:57
Příspěvky: 18
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
tak jsme zase na začátku. Pak mě napadá že to mohlo vygenerovat číslo menší než 0 a to jsem zkoušel některým způsobem a na to jsem nepřišel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 13:06 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 zář 2013, 14:54
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Has thanked: 15 times
Been thanked: 42 times
Není podstatné, kolik to má přesně sloupců a kolik řádků. Musíš myslet na to, jak funguje RND a jak se souřadnice adresují. Nejvyšší hodnota je zkrátka pocet_sloupcu-1,pocet_radku-1. Jinde problém nebude.

Z tohoto je to jasné:

10 GRAPHICS 8
15 COLOR 1
20 FOR I=1 TO 100
30 X=RND(0)*319
40 Y=RND(0)*159
50 X1=RND(0)*319
60 Y1=RND(0)*159
65 PRINT X,Y,X1,Y1
70 PLOT X,Y
80 DRAWTO X1,Y1
90 NEXT I
100 END

Kdybys dal do řádků 30-60 hodnoty 320 nebo 160, tak to taky hodí chybu. Prostě sloupec 0 je taky sloupec.

Úplně korektní zápis by ale měl pracovat jen s celočíselnou částí náhodného čísla, abys do kreslicích příkazů neposílal desetinná čísla. Potom, když použiješ INT(X), tak ale musíš zadat rozsah o 1 vyšší, tj. v příkladu 320 a 160. Potom se nemusíš spoléhat na to, jestli PLOT nebo DRAWTO číslo správně zaokrouhlí. A lépe se s takovými hodnotami pracuje.

Takže
X=INT(RND(0)*320)

_________________
http://www.cinemax.cz /// http://letdisk.wordpress.com

LetDisk / Hlava Kasandry / ALERT

[800XL / 1985]---->[520STM / 1989]---->[1040STE / 1991]---->[Falcon 030 / 1993]---->[Lynx 2 / 1994]---->[800, 600XL, 1200XL / 2013]


Naposledy upravil Marek Nepozitek dne 06 lis 2015, 14:23, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 14:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2398
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
ctirad píše:
... 7805 dává až 1A, takže na vyzkoušení určitě stačit bude. Mimochodem dávat dva stabilizátory paralelně je nesmysl, nebude to fungovat.

Pokud vím, tak to tak má zdroj od Sam Coupé :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 14:48 
Offline
Prvnička

Registrován: 28 říj 2015, 11:57
Příspěvky: 18
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0 time
dobrá, zkusím to tak příště, já myslel že je v tom 150 sloupců a 80 řádků, takže je to ještě poddimenzované, co mě ale zajímá jestli to při mém zápisu může vygenerovat číslo třeba -0,585125. ale že by to dvakrát vygenerovalo stejnou "chybu" za sebou... zadalší mi taky vrtá hlavou že se nemusel přepnout grafický mód, nojo ale když to napoprvé projelo celé a jediné co jsem udělal bylo, že jsem napsal podruhé RUN tak nevím.

a k tomu stabilizátoru, ono to funguje, troufám si říct spolehlivě ale do sériovky bych s tím nešel.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz