OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 14.12.2024, 15:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 25.09.2024, 05:06 
Prvnička

Has thanked: 8 times
Been thanked: 15 times
Ahoj!

Předem se omlouvám, pokud se tento problém řešil jinde (žel jsem takové téma nenašel), ale stojím před následující věcí - mám .WAV nahrávku nezazálohované kazety s programem v Turbo 2000. Nahrávka programu je zjevně v pořádku, protože jednak zvukový signál vypadá čistě, je bez zjevných výpadků zvuku a kolísání v rychlosti a druhak se mi ho (po drobném štelování emulátoru) povedlo nahrát do Altirry. Rád bych ale udělal i nějakou .CASku. Postahoval/zkompiloval jsem si na to a8cas a pak Turgen, jen abych následně zjistil že https://a8cas.sourceforge.net/ Turbo nepodporuje (nebo přesněji ho umí jen exportovat, ne ho zpracovávat) a Turgen umí WAVky jen generovat, ne je převádět (i když jsem někde četl že umí i samotný wav2cas převod, jen jsem tedy po letmém prolítnutí návodu ani po vlastním brouzdání aplikací nepřišel na to jak). Také jsem chtěl zkusit a8cas-util (http://www.arus.net.pl/FUJI/a8cas-util/), ale ten se mi žel nepovedlo zkompilovat.

Vím, že je tu mnoho šikovných lidí, co by mi tento převod udělali sami kdybych jim zmiňované WAVky poslal, ale zrovna toto bych se rád naučil a následně i obstaral nějak sám. Jen potřebuju drobet poradit kde začít:). Existuje tedy nějaká cesta, jak bez použití původního HW převést Turbo 2000 do něčeho jako je .CAS?

Předem moc díky za odpovědi!

PříspěvekNapsal: 25.09.2024, 14:28 
Pan Štábní

Has thanked: 68 times
Been thanked: 504 times
Určité možnosti jak to provést jen na PC samozřejmě jsou.

Existují specializované programy, které analyzují WAV soubory s turbo záznamem, dekódovaný záznam pak uloží jako soubory .XEX nebo datové soubory.

Turbo Decoder: https://github.com/baktragh/turbodecoder. Tento program byl původně součástí projektu TURGEN, ale později byl osamostatněn
Program odkazovaný na webu a8.fandal.cz: https://web.archive.org/web/20130825060619/http://a8.fandal.cz/turbo.php. Bohužel jenom @fandal by asi věděl, kam se program od Roberta Vaculíka poděl. Možná na jeho webu je, jenom chybí odkaz.

Emulátor Altirra podporuje Turbo 2000 a další, takže v emulátoru (po patřičném nastavení) lze pustit kopírovací programy pro Turbo 2000, které kopírují ve směru kazeta > disketa.

Backup 3.1:https://a8.fandal.cz/files/binaries/utilities/backup_3.1.zip
TCONVERT: http://sdq.czweb.org/old_computers/atari/projects/tc/index.html
COPY T/H (speciál jen pro emulátory): https://baktra.wz.cz/baktra-software/special-turbo-2000-copiers-and-tools/

PříspěvekNapsal: 25.09.2024, 14:40 
Prvnička

COPY T/H a ještě jiný program co jsi měl na stránce jsem zkoušel, ale z nějakého důvodu měl s wavkou problémy a to i při stejném nastavení čtení kezety, za pomocí kterého se mi povedlo program na Alttiře spustit (doufám že tento popis dává smysl:D). Ale zkusím program poslané výše. Díky moc!

PříspěvekNapsal: 25.09.2024, 18:07 
Prvnička

Ok, tak ani Turbo Decoder, ani ty programy do Altirry nefunguji. Zvlášť u té Altirry to ale nechápu. Jak jsem již psal, když jsem se snažil nahrát samotný program (bez snahy ho zkopírovat) tak to při patřičném nastavení funguje dobře a nejen na jednom počítači. Jen pro zajímavost, v "Configure system/Peripherals/Cassette" jsem dal následující nastavení:

Turbo support: "SIO command (Turbo 2000)"
Invert turbo data: "No"
Turbo decoder: "Slope"
Direct read filter: "Normal (2000 baud)"
Avoid OS C: random VBI-related errord: "No"

Nicméně při totožném nastavení mi nahrávání téměř vůbec nefunguje jak u COPY T/H tak u TCONVERT. Konkrétně se ten program vždy chviličku nahrává (jsou tam šedivý proužky), ale po chvíli vždy vypadně a na místech, kde by měl emulátor číst Turbo data a ukazovat Šedivé proužky, neukazuje nic (případně ukazuje žlutočerverné proužky v případě TCONVERT).

Vím, že si teď budu protiřečit, ale bylo by ok, kdybych ti tu wavku baktro (případně někomu jinému) poslal a mrkl bys na to, co dělám špatně nebo kde je chyba?

PříspěvekNapsal: 26.09.2024, 16:46 
Pan Štábní

Wav soubor samozřejmě nasdílej, třeba přes Google drive, nebo něco podobného. Pokud je to něco tajného, tak pošli odkaz přes SZ. Nastavení emulátoru je správné.

Pokud se ti již povedlo v emulátoru program načíst, tak by neměl být problém určit nějaký postup kopírování na disk.

Já zatím hádám buď nestandardní format bloku nebo že jde spíš o Super Turbo (které TCONVERT ani COPY T/H neumí)

PříspěvekNapsal: 26.09.2024, 17:24 
Prvnička

Tajné to není, stejně bychom to po digitalizaci zveřejnili na stránkách našeho spolku, taklže zde je odkaz:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
(kdyby byl nějaký problém s přístupem, tak piš)

Samotná nahrávka je kdyžtak dělaná v 16bitové hloubce a se vzorkovací frekvencí 96kHz.

Jenom pro kontext se jedná o jazykově naučný program z počátku 90. let vyvýjený pod bývalým Cítovským počítačovým klubem pro počítače Atari 800XL, Atari 800XE a Atari 130 XE a zřejmě distribuovaný JRC, které má v programu logo a adresu. Zde je kdyžtak odkaz na předmět se samotnou kazetou:
https://inventory.herniarchiv.cz/asset/ ... anglictina

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 03:32 
Pan Štábní

Nahrávka se skládá ze tří čáští:
1. Kazetový boot soubor
2. Nestandardní blok Turbo 2000
3. Soubor ve formátu Turbo 2000 - kilobytové bloky

Není divu, ze si s tím kopírovací programy pro Turbo 2000 neporadí.

Při troše snahy půjde jednotlivé části vydolovat a pak poslepovat do .CAS souboru. Zkusím to.

Na první část zabere a8cas.
Druhou část se pokusím vydolovat pomocí Turbo dekodéru v režimu čtení nestandardních bloků.
Třetí část by měla jít vydolovat turbo dekodérem nastaveným na dekódováni Turbo 2000 kilové bloky.

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 12:59 
Pan Štábní

Dolování a poslepování se zadařilo.
V příloze je .zip archiv, kde jsou .CAS soubory pro každou část zvlášť a také jeden velký .CAS, kde je všechno.

Struktura hry je jak jsem očekával
První část je boot soubor. Nic než zavaděč nestandardního bloku Turbo 2000. Adresa a dálka bloku jsou zadrátované v zavaděči.
Druhá část je zajímavá. Obsahuje program v Atari BASICu, ale doplněný o "běhové prostředí". Běhové prostředí obsahuje nějaké rutiny ve strojovém kódu a také ovladač zařízení T: (Turbo 2000 - kilové bloky). Program je v .zip archivu i jako .bas soubor. Lze tak prohlížet listing, ale bez běhového prostředí nepoběží.
Třetí část je soubor s daty SHOOT.DAT uložený jako Turbo 2000 - kilové bloky.

Jak jsem doloval...
První část pomocí a8cas na PC, brnkačka.
Druhou část pomocí Turbo monitoru TM-2004 puštěném v emulátoru Altirra. Jediný zádrhel byl v zjištění prvního byte nestandardního bloku, ale to se povedlo disassemblováním první části. Dle očekávání to bylo $80. Dobré by bylo najít místo v paměti, kam ten první byte TM-2004 ukládá.
Třetí část jsem vydoloval programem KIBLO puštěném v emulátoru Altirra. Stačil by samozřejmě jakýkoliv jiný kopírák pro T2K kilové bloky.

Jak jsem slepoval...
První část byla v podobě .CAS souboru
Druhou část jsem po načtení TM-2004 uložil pomocí Altirra debuggeru a příkazu .writemem. Uložený soubor jsem pomocí programu TURGEN převedl do Turba 2000 jako .CAS a pak hexaeditorem upravil. Tady je vidět, že mi chybí nějaký nástroj na tvorbu nestandardních bloků T2K.
Vydolovanou třetí část jsem pomocí programu TURGEN převedl do systému Turbo 2000 - kilové bloky jako .CAS soubor.
Všechny tři .CAS soubory jsem slepil pomocí nástroje Tape Image Extractor v programu TURGEN.

Proč jsem nakonec nepoužil Turbo Decoder...
Protože dekóduje hůře než emulátory i jiné podobné programy. To ale bylo vždycky. Zkrátka bídný program.

Primární úkol, pořízení .CAS souboru, je tedy splněn.

Možná by šlo zajít ještě dál a připravit disketovou verzi.

Přílohy:
strelnice.zip [39.83 KiB]
36 krát

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 15:02 
Prvnička

Wau, děkuju mockrát! Se nedivím, že jsem to nerozklíčoval sám:D

Mám ještě druhou podobnou kazetu, tak na ní zkusím zreplikovat to voodoo cos tu popisoval. Kdybych s tím měl nějaký trabl, tak napíšu, ale snad to dám nějak dohromady:).

Ještě jednou díky moc!

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 15:44 
Pan Štábní

Disketová verze. Dost nečistý hack.

1. První dvě části hry upravené na .XEX soubor
2. XEX soubor přidán na disk s uDOSem (Ultra Small DOS) a přejmenován na AUTORUN. Řetězec T:SHOOT.DAT nahrazen D:SHOOT.DAT
3. Soubor SHOOT.DAT přidán na disk.
4. Hotovo

Pro spuštění hry stačí disk nabootovat.

Poznámka nakonec. Protože hra používá nečisté metody pro inicializaci BASICu, bude fungovat jenom s originálním Atari BASICem, nelze tedy použít například Altirra BASIC. To je vlastnost hry samotné, nikoliv důsledek vydolování z kazety.

Edit: Kazetová verze kvůli načítání ze zařízení T: vnucovala stisk klávesy (aby to nemusel dělat uživatel). Z disketové verze jsem vnucení klávesy odstranil, protože je nepotřebné a způsobovalo přeskočení titulní obrazovky.

Přílohy:
Poznámka: Oprava čekání na klávesu
strelnice_h02.atr [90.02 KiB]
33 krát

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 16:41 
Profík

Has thanked: 22 times
Been thanked: 51 times
K tomu emulátoru se musí teda ještě doplnit Atari BASIC? Neboť mi to nejede (viz poznámka výše).

edit: nejde mi ani kazetová verze...

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 17:19 
Pan Štábní

tommik píše:
K tomu emulátoru se musí teda ještě doplnit Atari BASIC? Neboť mi to nejede (viz poznámka výše).

edit: nejde mi ani kazetová verze...

Je třeba mít .ROM soubor od Atari BASICu a emulátor nakonfigurovaný tak, aby ten .ROM soubor použil.

PříspěvekNapsal: 27.09.2024, 21:29 
Profík

Has thanked: 22 times
Been thanked: 51 times
Tak jsem to vykoumal a už to jede. Ten emulátor se musí ručně navést, aby oskenoval firmware soubory... pak to nešlo zvolit protože to neměl naskenované tu cestu...

PříspěvekNapsal: 28.09.2024, 16:07 
Prvnička

Ok, tak jem zkoušel zopakovat tvou metodu na té druhé kazetě s těmi vzdělávacími programy a i když se mi zdařilo nějak rozklíčovat, jak správně používat TM-2004 a jak se hrabat v paměti Altirry, tak bohužel mi to je na dve věci, protože ať dělám co dělám, tak ten druhý blok dat, který je v tom nestandardním Turbu to prostě nevidí a nezachytává. Chtěl bych tě tedy poprosit o dvě věci:

1) Mrknul bys prosím i na tu druhou kazetu, jestli se ti zadaří to co u té první: https://drive.google.com/drive/u/0/fold ... o4cULu21z0

2) Existuje šance, že budeš letos na ByteFestu a že by sis kdyžtak našel čas toto probrat na živo? Zjevně totiž musím někde dělat něco blbě, nebo musím mít něco někde špatně nastavené, ale už mi trochu dochází nápady co a kde, což se ale takhle přes fóra řeší trochu blbě.

PříspěvekNapsal: 28.09.2024, 16:31 
Kecálek

Has thanked: 7 times
Been thanked: 122 times
Muzu ATR verzi Strelnice pridat na svou stranku a8.fandal.cz?

F.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]