OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 29.10.2020, 06:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 07.10.2020, 16:18 
Offline
Nemluva

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj vsem,

predem se omlouvam za zrejme stupidni dotaz na vec, kterou vsichni vedi…

K Atari 800Xl jsem se vratil po skoro 35letech, Sdrive mam v ruce asi 2 dny, takze jsem zatim jen pochopil (snad)
jak spoustet programy a hry, co si nakopiruju na SD kartu.

Byl by nekdo ochoten (s prihlednutim k tomu, ze to vysvetluje uzivateli typu "lama") vysvetlit jak nastavit Sdrive, abych byl schopen na SD kartu take ukladat ...napr. programy a rutiny v Basicu, TBAS, text napsany v Capkovi apod.

Po nekolika dotazech na jinych forech vsichni shodne tvrdi, ze to jde, ale nikdo mi zatim uspesne nepopsal, jak provest spravne mount Sdrive…

Predem diky,

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 07.10.2020, 22:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1832
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 609 times
Been thanked: 454 times
Mel si driv jenom kazetak nebo i disketovku? Jestgli si pamatujes jak se to delalo s disketou a DOSem, pak neni problem. SDrive se chova jako 4 disketove jednotky.

Staci mit v drivu namontovany obraz ATR s DOSem a treba s Turbo Basicem nebo jakymkoli jinym programem. Potom na zarizeni D: pristupujes uplne stejne, jako by to byla fyzicka disketa.

Taky je dobre si uvedomit, ze uprostred prace v SDrive disketu nemusi jit jednoduse vymenit. Obsluzny program sice lze spustit z DOSu, ale lepsi je si pred tim nez neco zacnes delat, namontovat vsechny disky, co potrebujes. Treba do D1 disk s programy a D2 s daty. atd.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 08.10.2020, 10:33 
Offline
Nemluva

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,

diky za Tvuj cas.

Ano, mel jsem pred lety XC12 s turbem a pak I 1050 floppy. Pochopitelne si praci s tim pamatuju jen matne…:(
Bohuzel nemam ted k dispozici ani jednu tuto jednotku, k 800XL jsem poridil nove ten Sdrive_Max (bez navodu)…

Takze bych mohl spustit z SD karty v Sdrive treba DOS 2.5 nebo SpartaDOS a s nim pak udelat na Sdrive obraz .ATR treba v D4 a
z ni pak bootovat 800XL rovnou do tohoto systemu? (omlouvam se, jestli se ptam nejak priblble)

Ohledne toho ukladani (treba program BAS) mi to stejne zatim neni uplne jasne… Basic nabootuju z SD karty (?) a pak muzu volat emulator ukladani (CSAVE) v Sdrive? Zatim jsem trochu zmatena lama :)

Hlavne se chci zeptat na jednu zasadni vec prosim…
Jak se vratim zpet do obsluzneho programu Sdrive (jak nabootuju do Sdrive) treba ze spustenho programu, hry atd. nebo z Basicu ci DOSu? Vetsinou se neda nijak odejit a po RESETu to konci modrou obrazovkou, pripadne to padne do Basicu...
Vypinat a zapinat tisickrat hlavni vypinac na 800XL mne obtezuje a predpokladam, ze i ten pocitac ...a za nejaky cas se mi na to vykaslou ty elyty, pameti atd.

Diky moc predem za trpelivost a pomoc,

Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 08.10.2020, 11:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1734
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 382 times
Been thanked: 636 times
Bohužel Atari nemá tvrdý reset. Řeší se to buď "mrtvým resetem" na nějaké cartridge nebo to jde obejít softwarově, když si nainstaluješ QMEG.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 08.10.2020, 12:43 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 907
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 12 times
Been thanked: 186 times
Citace:
poridil nove ten Sdrive_Max (bez navodu)

Čili s displejem a dotykovým ovládáním.
Tím se zjednodušuje mountování obrazů disket (a kazety).
Citace:
Takze bych mohl spustit z SD karty v Sdrive treba DOS 2.5 nebo SpartaDOS a s nim pak udelat na Sdrive obraz .ATR treba v D4 a z ni pak bootovat 800XL rovnou do tohoto systemu?

Přijde mi tu trochu přeházené pořadí.
Nahraju .ATR soubor s DOSem nebo SpartaDOSem na SD kartu, strčím do SDrive, nastavím tu image do D1 (protože obvykle se bootuje z D1) a po zapnutí z ní Atari nabootuje.
(Pokud se SDrive napájí z Atari, jako SDrive mini, pak nejprve zapnu Atari a pak nastavím image).
Citace:
Basic nabootuju z SD karty (?) a pak muzu volat emulator ukladani (CSAVE) v Sdrive?

Ne-e. CSAVE ukládá na pásku, ne na disketu.
Pro ukládání na disketu je SAVE "D1:PROGRAM.BAS"
Citace:
Jak se vratim zpet do obsluzneho programu Sdrive (jak nabootuju do Sdrive) treba ze spustenho programu, hry atd.

Vypnout zapnout.
Citace:
Vypinat a zapinat tisickrat hlavni vypinac na 800XL mne obtezuje a predpokladam, ze i ten pocitac

Namontovat RESET. Viz igiho blog
http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-trik ... ricks.aspx
http://blog.3b2.sk/igi/post/Studeny-res ... set-2.aspx
Nebo vyměnit OS ROM a dát si QMEG.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 08.10.2020, 12:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1832
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 609 times
Been thanked: 454 times
CSAVE uklada na kazetak, Na disk je SAVE "Dx:FILENAME.BAS", kde x je cislo jednotky.

Urcite si porid QMEG, nejenom kvuli resetu, ale i kvuli jednoduchemu spousteni her a dem. Dobry popis od Bohdana je na poslednich Flopech

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sdrive_ukladani dat
PříspěvekNapsal: 09.10.2020, 10:10 
Offline
Nemluva

Registrován: 07.10.2020, 15:26
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj,

diky moc za vsechny informace.

V tuhle chvili budu resit drobet jiny problem > vcera se pocitac roznemocnel.

Nejdrive divny artefakty pri bootu i v Basicu na modry obrazovce, pak v self-testu chybejici kusy grafiky, jako treba carkovane nebo chybejici vodorovne cary na obrazovce self testu nebo chybejici kus napisu RAM (jen R) a pritom vlastni test jede OK.

...a aby toho nebylo malo, chtel jsem prohodit desky za druhou, ktera vcera prisla z Aukra (majitel prodaval jako "netestovanou" ...rozumej "nejde a nevim co s tim, tak se toho chci zbavit" a po zapnuti jde tato deska rovnou do self-testu a skoro vsechny RAM jsou cerveny… ach jo.

Tak ted budu resit co s tou puvodni a jaky a kde sehnat pameti do ty druhy.

Za vsechny rady budu vsem povdecen a pri pripadnem setkani na nejake Atariade apod. koupim pivo (slibem nezarmoutim ne?) :)

Ahoj, P.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz