OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 17:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 23.07.2020, 16:48 
Offline
Nemluva

Registrován: 29.06.2020, 11:21
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím vás.
Mám tady jedno "funkční" Atari 800xl. Je v něm zvětšená paměť. Když se zapne tak naběhne do Q-meg. Vzadu jsou dva přepínače, jejichž funkce je mi záhadou. Tuším že jedním by se měla odpojit přidána paměť a Atarko by mělo být v původním stavu. Ale když přepnu jeden (menší) tak se nic nezmění. A u druhého (většího) po zapnutí Atarko nenaběhne, jen černá obrazovka a sem tam po stisknutí resetu naskočí do basicu.
K tomuto stroji jsem koupil sd2sio od Poláků (lotharek, nebo tak nějak). Pokud ho připojím, tak i když dělám vše podle návodu, tak mi neustále píše že není vložena sd karta. Jednou nebo dvakrát se podařilo že sd2sio načetlo kartu. Ale než jsem cokoliv udělal, tak ji zase nevidělo. Karty jsem zkoušel dvě. Obě jinde fungují. Obě na Fat16, nebo na FAT32.
Budu rád za jakékoliv rady.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 23.07.2020, 21:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1060
Has thanked: 226 times
Been thanked: 121 times
Ahoj, bylo by dobré připojit nějakou fotku základní desky. Takhle se nedá nic identifikovat.
Co se týká SIO2SD, máš na té SD kartě obslužný software?
Měl by tam být v kořenovém adresáři soubor sio2sd.xex.
A v adresáři ATARI by měly být hry a programy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 24.07.2020, 11:30 
Offline
Nemluva

Registrován: 29.06.2020, 11:21
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Omlouvám se že fotky dávám formou odkazu, ale nejak se mi je sem nedaří dostat, Jsou to odkazy na moje google Fotky, tak snad v pohodě.
1) Sio2sd se zázračne rozchodilo, když jsem vytáhnul z atari cartrige Turbascop
2) Co to teda je v tom atari za dodělávku a k čemu jsou ty přepínače?
3) při brouzdání na netu jsem narazil na hlášku, že upravené atari se musí připojit k tv jen po anténím výstupu, že výstup na cinche/scart je po modifikaci nefunkční? Je to pravda?
4) já teda nejsem nějaký odborník na jemné umění pájení a bastlení, ale ten papír jako izolant mě dostal:)
5) prvně jsem myslel, že vytuněné atari bude něco lepšího, ale teď začínám mít pocit, že pro občasného retro hráče by byla neupravená verze lepší. Jaký máte názor?

https://photos.app.goo.gl/trQ5dqC9hcyKEEPb6

https://photos.app.goo.gl/GLE66cCNuMhxRk8s5

https://photos.app.goo.gl/wQgFeGzAcfKZmcTeA

https://photos.app.goo.gl/kWyVfPoFpa3uzrpc6

https://photos.app.goo.gl/uDWQiJXG4PG4pzr97


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 24.07.2020, 14:16 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 918
Has thanked: 19 times
Been thanked: 107 times
2) Dodělávky:
QMeg ROM 3
Rozšíření RAM, asi 320kB
přepínače budou přepínat Atari/QMeg ROM a vypínat tu RAM

3) To je nesmysl. Na monitor konektoru máš minimálně standardní AV aout, co se přímo připojit na kompozitní video a potom luma (+sync). Na některých 800Xl akorát nebývá chroma signál, pokud bys chtěl udělat propojení přes S-video (nejkvalitnější výstup obrazu, co se dá z malého atari dostat) a je potřeba ho na konektor přemostit z desky.

4) je to trochu divoké, ale pokud to funguje...

5) Qmeg a rozšířená RAM je určitě zásadní výhoda. Půjdou ti všechny hry i dema, co vyžadují rozšířenou RAM.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 29.07.2020, 19:58 
Offline
Nemluva

Registrován: 29.06.2020, 11:21
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Rozšíření bude asi na 320kB. Předchozí majitel něco v tom smyslu říkal.
Ten velký přepínač (na první fotce vpravo) když se přepne do druhé pozice, tak Atari nenajde. Skončí na černé, obrazovce. Chápu to že by mělo najet do Basicu?
Druhý přepínač (menší v vlevo) by tedy měl připojit/odpojit rozšířenou paměť, ale jak zjistím kdy to dělá a kdy ne? A jestli vůbec? Nějakým příkazem na vypsání volné paměti? C64 mi vypíše volnou paměť, ale Atarko si vystačí se suchým READY. Teda pokud vůbec něco zobrazí viz první přepínač


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 29.07.2020, 22:14 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 876
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 181 times
versicht píše:
Ten velký přepínač (na první fotce vpravo) když se přepne do druhé pozice, tak Atari nenajde. Skončí na černé, obrazovce. Chápu to že by mělo najet do Basicu?

Závisí, co je v ROM a jak je velká.
Jasné je, že je tam QMEG.
Co se připne tou druhou polohou, zda přepnutí správně funguje a zda je v druhé polovině EPROMky (předpokládám dvojnásobně velké, než původní OS ROM) něco funkčního, je otázka.

(Do Basicu umí skočit i QMEG (start+Z), Basic je totiž v jiné ROM než OS.
U QMEGu též pomáhá držet Option při zapnutí nebo resetu, opačně než u Atari OS.)

Citace:
Druhý přepínač (menší v vlevo) by tedy měl připojit/odpojit rozšířenou paměť, ale jak zjistím kdy to dělá a kdy ne? A jestli vůbec? Nějakým příkazem na vypsání volné paměti? C64 mi vypíše volnou paměť, ale Atarko si vystačí se suchým READY.

A kolik volné paměti C64 vypíše, když připojíš 16 MB REU nebo GeoRAM?

Atari o rozšířené paměti samo neví (ovšem QMEG umí využívat rozšířenou paměť CompyShop, jen do 192 KB, pro RAMdisk).
Pro zjištění velikosti je nejlepší program, který to otestuje, Satantronic má pěkný program pro testy až do 1 MB.
http://atari.sk/extended-ram-test-0-22-0-xram0220-xex/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 800xl a sio2sd
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 09:45 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 17.05.2017, 12:13
Příspěvky: 103
Bydliště: Nováky, SK
Has thanked: 170 times
Been thanked: 14 times
Keď sa vypne Q-meg, malo by Atari nabehnúť do Basicu. Takže môže byť poškodená ROM, čo je v podstate jednoduchá oprava. Nie je vidno pod tú "papierovú izoláciu", tak neviem, či je v ROM v pätici, lebo ak áno, stačí ju vybrať a nahradiť novou. No problém môže byť aj v tom zasunutom cartridge. Zapni počítač bez neho, alebo ak s ním, tak ho zapínaj spolu so stačenou niektorou funkčnou klavesou (obvykle OPTION).

_________________
8-bit
:atari:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz