OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 03.06.2020, 23:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 07:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
Po několika letech jsem se rozhodl že otestuji své archivované Atari 800XL
Abych tedy porovnal nějaké ty gamesy které mám na C64 a utvrdil se v mém názoru " že to stejně máme na :cman: lepčí"ale narazil jsem na problém.
Po zapnutí spadnu do memory testu kde se zobrazuje několik červených kostiček (špatná ram) a nemohu se dostat nikam jinam.
Je nějaká pomoc jak obejít tento test ?
Ať mačkám co chci nic nepomáhá stále se objevuje jen ten test.
Je to tak že pokud je ram v háji nelze nic dělat a musí na opravu ?

To Atarko prošlo rukama šíleného bastlíře a obsahuje nějaké 4 spínače a jednu řadu 10 mikropřepínačů ON/OFF.
Nevím k čemu slouží ani jedno ani druhé a hrabat se v tom zatím nemám odvahu, bojím se co tam uvidím a hlavně co utrhnu až se budu cpát dovnitř.

p.s. pokud to čte Reverz ......ano, to je Atarko od kterého jsi kuchal ten kazeťák, tak předpokládám že stroj na tom bude obdobně :bang:

Edit a ty CD se raději zdrž komentářů .......... moje víra v :cman: je pevná, jak jsem předvedl na PLatariádě, kde jsem byl v oslabení :poke:

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 08:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.05.2014, 09:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Mě se chce něco říct...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 08:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.05.2014, 09:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Ne vážne, něco podobného jsem řešil s Atari z popelnice tady na fóru. Ty bastly nerozchodil ani MUDr. rEVERz. Nakonec z něj vzniklo klasické holátko.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 08:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
Jasná věc, o tom vím.
Jde mě o ten test, jde se tomu nějak vyhnout ?
Nebo bude muset Ačko k dochtoroj ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 09:10 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.05.2014, 09:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
No ramka je v kelu, to je jasné. To se dá vyřešit PBI 320XL rozšířením od Ctirada. No a co se týče náběhu do SELF testu, prostě to vypni a hýbej s postupně s přepínači. Jeden bude přepínat rozšířenou RAM mezi RAMBO a COMPY, dalěí bude asi přepínat QMEG/BASIC, dalěí bude pro CENTRONCS - pokud tam je... Pokus se to dostat alespoň do QMEGU. Musíš laborovat. No ale k doktorovi by to chtělo.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 11:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1802
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 587 times
Been thanked: 438 times
Ja myslim, ze to je jednoznacne, RAMky ven, dat patice a nove. Ctiradovo rozsireni to resi taky, ale nejsem si jistej, jestli ma jeste model pro XL

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> letos odložena na neurčito <<<
PL.Atariada.cz >>> 19. - 21. 6. 2020 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 15:02 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1678
Bydliště: Praha
Has thanked: 240 times
Been thanked: 328 times
ja_jsem_cd píše:
Ne vážne, něco podobného jsem řešil s Atari z popelnice tady na fóru. Ty bastly nerozchodil ani MUDr. rEVERz. Nakonec z něj vzniklo klasické holátko.

Není to snad obrana mé sebestřednosti, ale já ten bastl nakonec dal ;-) Jen jsem to opomněl napsat do daného příspěvku.
Stálo mě to 3ks dramek které mi ten bastl odpálil :-( A ve finále to fungovalo tak hodinu v kuse než se to zase podělalo.
Ztratil jsem nervy, vše co tam bylo navíc dal pryč, a zjistil další skryté vady. No prostě teď je z té desky taková "vývojová" :-)
Ani na "restaurování" se nehodí, tedy spíše na díly.

Ale mám tu jednu holou desku 800XL co jsem ve čtvrtek dostal. Vyměnil jsem celkem dost součástek napadnutých měděnkou a opravil stuďáky
v generátoru PAL signálu. Ještě tak hoďku mi to zabere než bude ok(mytí apod.).
Pak jsem složil ze dvou jednu pěknou, byť žlutou, kastli. Tedy můžeme udělat výměnu kus za kus. Tedy pokud netrváš na těch
rozšířeních.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 27.06.2015, 15:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2439
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 173 times
rEVERz píše:
ja_jsem_cd píše:
Ne vážne, něco podobného jsem řešil s Atari z popelnice tady na fóru. Ty bastly nerozchodil ani MUDr. rEVERz. Nakonec z něj vzniklo klasické holátko.

Není to snad obrana mé sebestřednosti, ale já ten bastl nakonec dal ;-) Jen jsem to opomněl napsat do daného příspěvku.
Stálo mě to 3ks dramek které mi ten bastl odpálil :-( A ve finále to fungovalo tak hodinu v kuse než se to zase podělalo.
Ztratil jsem nervy, vše co tam bylo navíc dal pryč, a zjistil další skryté vady. No prostě teď je z té desky taková "vývojová" :-)
Ani na "restaurování" se nehodí, tedy spíše na díly.

Ale mám tu jednu holou desku 800XL co jsem ve čtvrtek dostal. Vyměnil jsem celkem dost součástek napadnutých měděnkou a opravil stuďáky
v generátoru PAL signálu. Ještě tak hoďku mi to zabere než bude ok(mytí apod.).
Pak jsem složil ze dvou jednu pěknou, byť žlutou, kastli. Tedy můžeme udělat výměnu kus za kus. Tedy pokud netrváš na těch
rozšířeních.


To zní rozumně, určitě by mě nějaké funkční :atari: hodilo.
Nějak se můžeme domluvit SZ ?
Nic méně, nedalo mě to a ten bastl jsem opatrně rozebral a nafotil, pokud by někdo věděl co to vlastně má dělat ?
Je vidět že tam jsou zdvojené paměti ?
Zřejmě upravený video výstup a něco co nevím co je ?
Nějaká vnitřní cart ?
Je to tedy bastl prví třídy.

Tady ten zázrak je : http://jackfree.rajce.idnes.cz/Atari_800XL

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 02.05.2020, 11:57 
Offline
Nemluva

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 3
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj kluci, po pár letech jsem chtěl malýmu synovi ukázat, jak tenkrát fungovali 8bit počítače a po zasunutí cartridge s turbem mi naskočil self test a smaozřejmě chyby RAM. Koupil jsem tento týden u p. Bučka v Brně MHB 4164 a zkusil zatím jen ten "piggy" test, ale podle očekávání marně. Mám pocit, že 4164 nejdou úplně nahradit za 4264, který tam mám. (Až na tu jedno vlevo nahoře 4164, kterou tam mají asi všichni a neví proč). Mám 130 XE.
Tak bych se vás rád zeptal, kde tyhle paměti koupit a pak teda postupně pájet ven, dát patice a měnit, než narazím na tu špatnou?
Jsem teď do toho celkem zapálený, vyměnil jsem gumičky v XC 12, udělal AV kabel a jak čtu vaše příspěvky a možnosti SIO apod, tak to prostě musím rozjet :-D
Moc děkuji za jakýoli nápad, myšlenku. Jinak, kdysi jsem byl kolem revoluce mladým členem Atari klubu v Rožnově p. R. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 03.05.2020, 22:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1678
Bydliště: Praha
Has thanked: 240 times
Been thanked: 328 times
Předpokládám, že máš 130XE s 16-ti dram. Ty MHB4164 tam lze dát.
Která z nich to je nelze jednoznačně určit. Existuje diag.cart.která to umí, ale asi nemá smysl si jí na toto pořizovat.
Tedy buďto se pokusit lokalizovat případnou hřející(není pravidlem) a nebo prostě měnit postupně.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 03.05.2020, 23:13 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3571
Has thanked: 169 times
Been thanked: 272 times
Nekde jsem slysel, ze ta jedna jina je tam proto, ze standardne pouzivane pameti hrozne dlouho udrzi obsah po vypnuti, takze rychle vypnuti-zapnuti muze zpusobit problemy (jako treba ze se pocitac plne neresetuje). Proto se tam dava jedna jina, o ktere je znamo, ze neudrzi ;)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 04.05.2020, 19:04 
Offline
Nemluva

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 3
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Kluci, moc děkuji za rychlou reakci. Jako nespěchá to, ale už aby to bylo, těším se :D
To je zajímavé vysvětlení s tou jednou 4164, bych bral :-) A už se tedy připravuju na postupně měnit ,dokud to nenaskočí.. Třeba budu mít štěstí a bude to ta první, co budu měnit :D Já vím, ten Murphy....bude to ta poslední :lol:
Bohužel mi žádná nehřeje víc, už jsem to měl nekílikrát spuštěné i hodinu a na dotek stejný, škoda...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atri 800XL a self test.
PříspěvekNapsal: 08.05.2020, 19:41 
Offline
Nemluva

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 3
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak dnes mi to ožilo, byla to čtvrtá seshora zleva. Čekal jsem, že jich bude možná i víc, když jsem viděl větší počet chybných políček při testu.. Takže MHB 4164 tam funguje. Ještě jednou děkuji za radu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz