OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 čer 2018, 05:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 08:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Ahoj všem.

Mám tu jednu TURBO-záhadu :)

Používám cartridge TOOLBOX II se zaveděčem/kopírákem Visicopy - vše OK.

Teď jsem sehnal pro známého SUPER TURBO cartridge (viz screenshot) s kopírákem Autocopy v 2.2, který se chová divně.

Mé nahrané kazety nechtěl brát, tak jsem si myslel, že je to nekompatibilní turbo. Vzal jsem tedy "kazetu s drátkem" a Turgen a jal se zkoušet kterýpak to je.

K mému překvapení se chytil plugin TUTBO2000 - čili stejný, který používám já s VISICOPY.

Po nahrání do Atari a uložení na kazetu, se však zpět nechytil ani zaváděcí tón ani nic jiného. S Visicopy nahrávka na kazetě opět nahrát šla.

Prostě a stručně: kartridge Superturbo příjmá signál pouze z kazety s drátkem, a zcela ignoruje kazety s pásekm.

Dokéžete mi to někdo vysvětlit?


Přílohy:
superturbo_visicopy.jpg
superturbo_visicopy.jpg [ 222.59 KiB | Zobrazeno 1768 krát ]

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 12:17 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7035
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
A jiný kazeťák jsi zkoušel? Hádám, že ty MP3 kazety mají asi lepší přitlak k hlavě kazeťáku a tím i lepší "přenos".

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 12:34 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
A použitím jiného cartridge se jako přítlak kazety zvýší jo? :)

Jeden cartridge čte pouze z pc skrz adaptér, druhý z obou. Nepřečte ani svoji vlastní nahrávku.

Stejné Turbo 2000. Stejný záznam.

Kdyby to bylo tak jednoduché, nepsal bych to sem.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 12:44 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7035
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
Aha, tak jsem to špatně pochopil. Myslel jsem, že problém pouze s normálními kazetami.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 12:58 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Cokoliv z normální kazety, i to co si sám nahraje, ten superturbo nevezme. Ani zaváděcí tón.

Visicopy veme vše, i nahrávku toho superturba.

Superturbo veme pouze a jenom signál z kazeto-drátu.

Turbo loader nahraný z kazety taky přečte vše. Je to prostě divné. Kdyby to házelo třeba errory, tak to ještě pochopím, ale ani ťuk.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 15:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 126 times
Tak to je zatím záhada. AutoCopy 2.2 má sice "specifický" způsob vizualizace nahrávání (jenom fialová obrazovka, žádné pruhy), ale jinak nevykazuje žádné zvláštnosti (třeba citlivost na polaritu pulzů).

Napadá mne přelámaný drátek v SIO kabelu, jestli náhodou nezpůsobuje že turbo občas chodí a občas ne v závislosti na poloze magnetofonu.

Zobrazí AutoCopy 2.2 při nahrávání z kazety aspoň barvu pozadí jinou než černou? Barva pozadí indikuje rychlost. Tmavě fialová = normálních 2270 bd, světlejší či jiné barvy ukazují na rychlost vyšší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 17:22 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Jenom to problikává fijalově. Kdyby to byl HW problèm alias drát/kontakt, nefungovalo by to nikde.

Nejede peostě jenom kombinace AutoCopy+fyzická kazeta s páskem.

Večer dorazí Elektrikář se svým kazeťákem.

Taky nahraju AutoCopy z kazety, páč mi to nedává smysl.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 02 pro 2017, 17:32 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Tak jsem zkusil dalsi dva loadery a vše jede.

AutoCopy ani ťuk, ani stáhnuté z netu a nahrané do Atarka.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 08:54 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Tak záhada částečně rozluštěna.

Po připojení elektrikářova kazeťáku z něho leze tak 2x silnější signál. Vše mu funguje, takže mise uzavřena.

Nicméně jsem zkoušel asi další 3 zavaděče, a všechny mi s mým kazeťákem fungují. Jediný kdo má problém je AutoCopy (i nahrána zvlášť z netu).

Po rozebrání kazeťáku jsem zjistil, že mám asi jednu z prvních úprav na turbo. Je tam operák a nějaký šváb v DIL16 + drátek okolo původního kabelu.

Kdyby někoho napadlo, proč z toho leze tak slabý signál, budu za tuto informaci vděčen.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 12:08 
Offline
Prvnička
Uživatelský avatar

Registrován: 07 lis 2017, 21:15
Příspěvky: 18
Bydliště: Karviná
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Díky prohozených kazetáků a tvého Atarka, jsme i zjistili, že se ti povedlo rozjet ten první cartrige.
takže, Reversi, jak jsme psali o tom, že ten černý cartrige je špatný, tak u Kirona se turbo krásně načetlo a zjistil jsme že tam je nahrané turbo JRC, nebo něco podobného, až to budu zapínat, tak pošlu foto,
zatím díky oběma.
ahoj.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 12:11 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1317
Bydliště: Praha
Has thanked: 174 times
Been thanked: 235 times
elektrikar píše:
...Reverzi, jak jsme psali o tom, že ten černý cartrige je špatný...
Jen aby ostatní měli tucha ;-)
Je to cart. s osazenými pamětmi PROM(2x512bx4). Něco tak archaického jsem snad ještě neviděl ;-)

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 12:18 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Já jo, včera :)

Někdo vybrakoval Atari cartridge a vyměnil paměti.

Poprvé jsem viděl originál turbo Atari :D

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 19:19 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 126 times
Kiron píše:
Tak záhada částečně rozluštěna.

Po připojení elektrikářova kazeťáku z něho leze tak 2x silnější signál. Vše mu funguje, takže mise uzavřena.

Nicméně jsem zkoušel asi další 3 zavaděče, a všechny mi s mým kazeťákem fungují. Jediný kdo má problém je AutoCopy (i nahrána zvlášť z netu).

Po rozebrání kazeťáku jsem zjistil, že mám asi jednu z prvních úprav na turbo. Je tam operák a nějaký šváb v DIL16 + drátek okolo původního kabelu.

Kdyby někoho napadlo, proč z toho leze tak slabý signál, budu za tuto informaci vděčen.


Tak to je pořád stejná záhada, protože turbo zavaděče čtou data vždy stejným způsobem - zkoumají logickou hodnotu na vstupu DATA IN. To by měl dělat jak VisiCopy, tak AutoCopy. AutoCopy ale musí dělat něco trochu jinak. Zkusím AutoCopy prohnat disassemblerem a uvidím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 20:34 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 126 times
Myslím, že jsem na to přišel.

AutoCopy nemá měřící smyčku stejnou jako VisiCopy a mnohé další turbo zavaděče.

1. VisiCopy a jiné měří šířku celých pulzů jako čas mezi dvěma stejnými hranami v signálu
2. AutoCopy nejprve změří jeden "půlpulz" a pak druhý "půlpulz"

Jestliže je slabý signál,
Příloha:
weak_signal.png
weak_signal.png [ 22.15 KiB | Zobrazeno 1604 krát ]


zavaděč vidí pulzy jako na přiloženém obrázku
Příloha:
pulse.png
pulse.png [ 24.8 KiB | Zobrazeno 1605 krát ]


Zavaděči VisiCopy nevadí, že log. 1 netrvá stejně dlouho jako log.0, protože měří celkový čas mez dvěma stejnými hranami (v tomto případě mezi dvěma vzestupnými) a data načte.

AutoCopy naměří "příliš dlouhý či příliš krátký půlpulz" a místo čtení dat pak jen poblikává obrazovka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TURBOZAGADKA (Turbo záhada)
PříspěvekNapsal: 03 pro 2017, 21:32 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 říj 2016, 07:29
Příspěvky: 103
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Paráda. Nyní se mi bude hned lépe usínat :)

Díky za vyčerpávající rozbor.

_________________
Didaktik M, Atari 800XE, Commodore 64, PMD 85-1 .... a dál nebude NIC, bydlím v paneláku! :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz