OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.03.2021, 03:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 09.03.2017, 23:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 818
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 234 times
Princip zařízení je podobný, velký rozdíl je ale v ovládání.

SIO2SD se primárně ovládá pomocí LCD a tlačítek na zařízení samotném. UI přímo pro Atari má také, ale je slabší než pro SDRIVE.
LCD prodražuje a zesložiťuje konstrukci.

SDRIVE se primárně ovládá pomocí UI přímo v Atari a jeho konstrukce je lacinější a jednodušší.
Osobně mi SDRIVE přijde pohodlnější na používání, právě pro dobré UI přímo na Atari.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 09.03.2017, 23:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16.05.2013, 17:05
Příspěvky: 309
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 157 times
Been thanked: 104 times
SDrive byl vyvíjen s ohledem na minimální cenu, takže nemá např. displej a jako rozhraní používá aplikaci pro Atari. Výběr imagí např. při hraní vícedisketové hry je tedy třeba provést před spuštěním hry, pak už se dá tlačítky na SDrive pouze přepínat mezi 4 předem zvolenými, což znamená, že hry na více než 4 strany nebylo možné plně hrát. Ale takových her je jen pár (tato nová verze by navíc právě tenhle nedostatek měla eliminovat).

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 10.03.2017, 00:00 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16.05.2013, 17:05
Příspěvky: 309
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 157 times
Been thanked: 104 times
Baktra mě předběhl. Ještě bych dodal, že SDrive je český vynález, zatímco SIO2SD je myslím polské, takže pro nás patrioty není jiná volba :D

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 10.03.2017, 01:01 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3959
Has thanked: 178 times
Been thanked: 297 times
Fajn, diky vsem za objasneni!

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 09:44 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.12.2015, 13:17
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Mám problém. Po zapnutí Atari mi nenabíhá SDrive, skočí to do Basicu a konec.
Na SDrive trvale svítí zelená LED (po zapnutí chvíli svítí červená). Když místo SDrive připojím kazeťák CA-12, tak hru nahraji normálně.
SD kartu jsem měnil za jinou, formát FAT16, nahrání SDRIVE.ATR a taky nic.
Možná jsem zapomněl, jak se SDrive spouští, musím držet přitom nějakou klávesu nebo něco ?
Dík.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 09:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1802
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 398 times
Been thanked: 659 times
Já bych první zkusil znovu vytvořit partition na SD kartě, přkládám návod pro Wokna. Máš SDrive s čipem ATmega8-16PU nebo ATmega328P-PU?

- cmd (spustím příkazový řádek)
- diskpart (v příkazovém řádku spustím diskpart)
- list disk (vypíše seznam disků)
- select disk=number (vyberu číslo disku paměťové karty)
- clean (vymaže stávající tabulku oddílů)
- convert mbr (vytvoří novou tabulku oddílů)
- create partition primary (vytvoří nový primární oddíl)
- naformátuji paměťovou kartu

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 10:31 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 20 times
Been thanked: 108 times
mamk píše:
Mám problém. Po zapnutí Atari mi nenabíhá SDrive, skočí to do Basicu a konec.
Na SDrive trvale svítí zelená LED (po zapnutí chvíli svítí červená). Když místo SDrive připojím kazeťák CA-12, tak hru nahraji normálně.
SD kartu jsem měnil za jinou, formát FAT16, nahrání SDRIVE.ATR a taky nic.
Možná jsem zapomněl, jak se SDrive spouští, musím držet přitom nějakou klávesu nebo něco ?
Dík.


Nerozpoznaná SD karta.
V prvé řadě musí samotný sdrive při zapnutí nebo vložení karty správně poznat, že má správnou kartu (pokud je to nejstarší verze SDrive, tak max 2GB SD, 1 oddíl FAT16 a nakopírovaný zavaděč SDRIVE.ATR v rootu karty). Po vložení takovéto karty (nebo zapnutí nebo reset sdrive) se musí rozsvítit všechny 4 LEDky D1-D4 a teprve teď je to připravené k bootu.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 10:50 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.12.2015, 13:17
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Mám 3 SD karty:
1. Kingston 512MB, FAT16, Cluster size:16 kilobytes - ze staršího foťáku
2. Kingmax 2GB, FAT16, Cluster size:32 kilobytes - původní, která fungovala v SDrive
3. Sandisk 2GB, FAT16, Cluster size:32 kilobytes - nová

SDrive se žádnou nefunguje, je tedy vadné ? Dá se to opravit ?
Je staré cca 3 roky, objednával jsem si to tady s několika dalšími nadšenci. Dík.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 11:03 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.12.2015, 13:17
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
[quote="solaris104"]Já bych první zkusil znovu vytvořit partition na SD kartě, přkládám návod pro Wokna. Máš SDrive s čipem ATmega8-16PU nebo ATmega328P-PU?

Mám ATmega328P-PU.
Zkusil jsem obnovit všechny karty jak v CMD Diskpart , tak i v SD kart formatter 5.0.1. Nepomáhá to.
Opravdu stačí mít na SD kartě jenom ten soubor SDRIVE.ATR a nic jiného ? (Kromě her samozřejmě.)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 11:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1802
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 398 times
Been thanked: 659 times
mamk píše:
Mám ATmega328P-PU.
Zkusil jsem obnovit všechny karty jak v CMD Diskpart , tak i v SD kart formatter 5.0.1. Nepomáhá to.
Opravdu stačí mít na SD kartě jenom ten soubor SDRIVE.ATR a nic jiného ? (Kromě her samozřejmě.)


Odkud jsi? První bych zkusil zkontrolovat kabel, jestli není nějaký drát utrhnutý, případně vysunutý pin ze SIO konektoru. Dále mě napadá, jestli se nějak nepoškodil FW v čipu ATmega. Já tam standardně dával bootloader, který si uměl FW aktualizovat. Zkus si z webu stahnout SDrive-m328.bin z balíku v1.5 a dát ho samostatně do rootu SD karty. Po zapnutí se ATmega přeflashuje, tuším chvilku bliká červená. Pak z SD karty smaž ten bin soubor a dej tam zpět sdrive.atr.
http://www.kbrnet.de/projekte/sdrive-ng/index.html
A nakonec jsem potkal SDrive, kde byl poškozený krystal. Asi to někomu spadlo na zem.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 08.09.2019, 12:21 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.12.2015, 13:17
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Problém vyřešen !
Solaris104 mi navedl směrem kontroly kabelu a konektoru. Při měření jsem nic nezjistil, ale pak jsem pozoroval slot na SD kartu, jestli tam není nějaký studeňák. Všiml jsem si při zasouvání SD karty, že karta nesmí být zasunuta na doraz, jinak se rozpojí jakýsi konektor na konci šachty.
Kartu jsem tedy povytáhl asi o 1 mm zpět a SDrive funguje se všemi kartami !!! Viz obrázek.
Díky moc všem za ochotu a zvlášť pak Solarisovi104 !!!!! :beer:


Přílohy:
sdrive1.jpg
sdrive1.jpg [ 107.83 KiB | Zobrazeno 3142 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 30.11.2020, 21:16 
Offline
Stydlín

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 7
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Kluci, nenaběhne mi po zapnutí ta černá obrazovka s nabídkou SDrive. Používal jsem do teď XC 12 přes Turbo cartridge. Zjistil jsem, že při zapnutí a podržení START+OPTION to skoro pokaždé spadne do Basicu a nenaběhně ta modrá bootovací obrazovka s bílým kurzorem vlevo nahoře. Až na x-tý pokus někdy náhodou. Takhle jsem přes SdriveMax pomocí Tape Emu nahrál nějaký demo na zkoušku.
Takže vůbec nevím, co teď s tím. V testu keyboard všechny klávesy funkčí...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 01.12.2020, 10:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 818
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 234 times
petr-corr píše:
Kluci, nenaběhne mi po zapnutí ta černá obrazovka s nabídkou SDrive. Používal jsem do teď XC 12 přes Turbo cartridge. Zjistil jsem, že při zapnutí a podržení START+OPTION to skoro pokaždé spadne do Basicu a nenaběhně ta modrá bootovací obrazovka s bílým kurzorem vlevo nahoře. Až na x-tý pokus někdy náhodou. Takhle jsem přes SdriveMax pomocí Tape Emu nahrál nějaký demo na zkoušku.
Takže vůbec nevím, co teď s tím. V testu keyboard všechny klávesy funkčí...


Jen několik hloupých otázek pro upřesnění.

1. Používáš původní SDrive nebo SDrive MAXX?
2. Když chceš bootovat z kazety - klávesy START a OPTION držíš ještě před zapnutím počítače?
3. Co se stane když se dostaneš do BASICU, zadáš příkaz BYE, podržíš START+OPTION a +ťukneš do RESETu. Skončíš v BASICu? Nebo na bootovací obrazovce?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 03.01.2021, 18:19 
Offline
Stydlín

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 7
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj, děkuji za reakci, rád upřesním cokoli, bohužel čtu až teď :-(
Používám Sdrive MAXX, kartu pozná - v dolní části displeje, modrá obrazovka, je nápis ready. Po vysunutí karty to píše chybová hlášení. Zkoušel jsem i jinou kartu (4GB ScanDisc FAT32, velikost, výrobce a stejné). Zvláštní je, že opravdu přes emu nahraju soubory CAS bez problémů.
Jinak BYE a následně START+Option funguje. Naskočí po klasickém tónu bootovací obrazovka.
Měl jsem slíbené od spolužáka na zkoušku 800XL, ale nemůžou ho najít, tak se pokusím sehnat někoho v okolí Prostějova, Olomouce, kde bych mohl SdriveMaxx připojit a zkusit. Dráty proměřený od pinů až na plošňák.
Doteď to fungovalo na 650 XL, tak nevím...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 16.02.2021, 10:06 
Offline
Stydlín

Registrován: 02.05.2020, 11:47
Příspěvky: 7
Bydliště: Prostějov
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak mám už třetí Sdrive, který na atari 650 XL, 800XL šlape a na mém 130XE stále stejný problém. Máte prosím někdo podobnou zkušenost, nebo mylšenku, v čem může být problém? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz