OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 06.03.2021, 03:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SDrive
PříspěvekNapsal: 19.07.2015, 14:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1802
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 398 times
Been thanked: 659 times
Jelikož pár lidí chtělo podklady ke stavbě SDrive v Eaglu, tak je tu dávám k dispozici. Kdysi jsem nechal vyrobit várku 10 kusů a jsou funkční. Oproti své původní verzi 1.081 jsem ještě prohodil kondenzátory u stabilizátoru, kde jsou špatně již v originálu a zvětšil pájecí plošky u SD slotu. Vystavil jsem to jako verzi 1.082. SIO konektory jdou koupit u Lotharka
http://www.lotharek.pl/product.php?pid=85
nebo ze 3D tiskárny od Tavvvy
http://www.krupkaj.cz/xgal/showpic.php? ... 015&obr=34
Ještě mám od autora i novější FW, který mimochodem umožňuje použít i SDHC karty s FAT partitionem 2GB. Nechtěl ho ale oficiálně uvolnit :-(. Doufal jsem, že časem vezme větší kompatibilní ATMegu a napíše nový FW s podporou FAT32, ale toho se od Bob!ka nedočkáme. Asi to čeká na Ctirada :-). Nebo se někdy dočkáme SDrive2 založeném na jiném čipu přímo od Bob!ka, kdo ví :-).


Přílohy:
SDrive2.JPG
SDrive2.JPG [ 499.26 KiB | Zobrazeno 12628 krát ]
SDrive1.JPG
SDrive1.JPG [ 674.25 KiB | Zobrazeno 12630 krát ]
SDrive_v1.082.zip [89.95 KiB]
486 krát

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 19.07.2015, 14:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1730
Bydliště: Praha
Has thanked: 254 times
Been thanked: 331 times
Pak ještě existuje verze NG:
http://www.kbrnet.de/projekte/sdrive-ng/index.html
která podporuje sdhc a fat32. Ovšem nevím že by jí někdo měl a řádně toustnul.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 20:44 
Offline
Prvnička

Registrován: 18.07.2015, 14:25
Příspěvky: 24
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díval jsem se tam, ale na schématu je SD, ne SDHC. Prolítl jsem to ale jen tak zběžně, tak jsem možná to důležité přehlédl, takže hloupá otázka. Když tam bude SDHC, tak půjde i 16 nebo 32 GB ? To bych si pak i udělal. A nebylo by pak lepší to udělat na desce přímo s konektorem do Atari jak uzavřenou krabičku ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 20:54 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 20 times
Been thanked: 108 times
2GB je limit FAT16, takže pokud tam má korektní podporu FAT32 a SDHC, měla by jít libovolná velkost.

Jenom dodám, že moje verze SDHC podporu má, ale protože neumí FAT32, tak se na kartě musí udělat FAT16 oddíl do 2GB, aby to fungovalo.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 21:01 
Offline
Prvnička

Registrován: 18.07.2015, 14:25
Příspěvky: 24
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Aha, tak to jsem špatně přispěvek od rEVERze pochopil. Ta verze by tedy měla umět hlavně FAT32 a potom i to SDHC, jestli to teď chápu. A proč tam jsou ty tlačítka, přepínače a LEDky?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 21:05 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 20 times
Been thanked: 108 times
Na přepínání disket (4+1), reset, indikace a nastavení SIO ID a write protect. Viz manuál: http://raster.atariportal.cz/hw/sdrive/sdrive.htm

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 22:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 18.07.2015, 14:25
Příspěvky: 24
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky za odkaz. Z toho, co jsem tam pochopil, tak máš starší verzi softwaru a když si nahraješ tu novou, tak by ti mělo jet FAT32 s SDHC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 22:17 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 949
Has thanked: 20 times
Been thanked: 108 times
Ale musíš vyměnit MCU za atmega 328p. A nekontroloval jsem, jestli sedí pinouty.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 23:23 
Offline
Prvnička

Registrován: 18.07.2015, 14:25
Příspěvky: 24
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak piny sedět nebudou, ale nemusí tam být nutně ATmega328P, je tam právě i ta původní ATmega32. Jak jsem pochopil, tak programy jsou pro obě verze švábů, takže by ti stačilo to jen přeprogramovat. Nic s tím neztratíš, protože si můžeš dát případně starou verzi zpět. Aspoň tak to z toho nákresu chápu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 17.08.2015, 23:56 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 23:26
Příspěvky: 348
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times
p32 píše:
Tak piny sedět nebudou, ale nemusí tam být nutně ATmega328P, je tam právě i ta původní ATmega32. Jak jsem pochopil, tak programy jsou pro obě verze švábů, takže by ti stačilo to jen přeprogramovat. Nic s tím neztratíš, protože si můžeš dát případně starou verzi zpět. Aspoň tak to z toho nákresu chápu.


Podle netu ty piny sedí (Atmega8-16u----Atmega328p.
Takže by mělo stačit jen prohodit čipy a přeprogramovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 18.08.2015, 06:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1761
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 124 times
rEVERz píše:
Pak ještě existuje verze NG:
http://www.kbrnet.de/projekte/sdrive-ng/index.html
která podporuje sdhc a fat32. Ovšem nevím že by jí někdo měl a řádně toustnul.


trocu zmetocna schema :-)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 18.08.2015, 08:29 
Offline
Prvnička

Registrován: 18.07.2015, 14:25
Příspěvky: 24
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Co je na to špatně? Já osobně ATmegu32 a 328P neznám, ale podle toho schéma by měla být ATmega32 asi zapojena stejně a ATmega328P zase jinak. Pro každou verzi je tam zvlášť program, asi jsou rozdílné kvůli parametrům. Je to tam tedy špatně nebo obráceně? Nebo jestli se jedná o označení vstupů z Atari, tak to je v pořádku.
Jinak jsem neregistroval, že původně je tam ATmega8-16PU. Myslel jsem, že tam původně byla ATmega32, ale jak tady už poznamenal JOeAim, stačí přehodit čipy a naprogramovat. Pokud o nic nejde, dal bych tam rovnou patici a pak se to dá rychle vrátit zpět vložením původního čipu.


Přílohy:
ATmegaX.jpg
ATmegaX.jpg [ 52.96 KiB | Zobrazeno 12449 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 19.08.2015, 15:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1761
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 124 times
p32 píše:
Co je na to špatně? Já osobně ATmegu32 a 328P neznám, ale podle toho schéma by měla být ATmega32 asi zapojena stejně a ATmega328P zase jinak. Pro každou verzi je tam zvlášť program, asi jsou rozdílné kvůli parametrům. Je to tam tedy špatně nebo obráceně? Nebo jestli se jedná o označení vstupů z Atari, tak to je v pořádku.
Jinak jsem neregistroval, že původně je tam ATmega8-16PU. Myslel jsem, že tam původně byla ATmega32, ale jak tady už poznamenal JOeAim, stačí přehodit čipy a naprogramovat. Pokud o nic nejde, dal bych tam rovnou patici a pak se to dá rychle vrátit zpět vložením původního čipu.



neprehladne je to preto ze to na prvy pohlad sa zda vymena jednoducha. ale tie puzdra su silne nekompatibilne.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 19.08.2015, 17:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1426
Bydliště: Kurim
Has thanked: 595 times
Been thanked: 432 times
zz_indigo píše:
tie puzdra su silne nekompatibilne.

A uplne jinak velke DIP40 vs. uzke DIP28;-)

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: SDrive
PříspěvekNapsal: 19.08.2015, 17:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1761
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 124 times
Martin8bity píše:
zz_indigo píše:
tie puzdra su silne nekompatibilne.

A uplne jinak velke DIP40 vs. uzke DIP28;-)


Presne. sudiac podla prispevkou vo vlakne ta schema zmiatla pritomnych do urovne ze si myslia ze vymena je mozna len vymenou cipu za mensi (vhodne umiestneny v patici)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 47 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz