OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 09:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 11:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 857
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
Pustili jsme se s kolegou do dobrodružství...

Mechanika vypadá vcelku ok, byť utrpěla existenci v přítomnosti kuřáka, tak to není taková katastrofa, po umytí plastů, vyčištění a promazání kluzných ploch mechaniky, umytí PCB lihem... to je takřka nedetekovatelné. Nebyly v ní žádné zásahy kutilem, což je taky fajn.

Nejprve jsem nafotil stav, chvíli jsme se podivovali nad otočeným konektorem (4 barevné vodiče), ale naštěstní kolega našel, že to je výrobní vada a otočený konektor k motoru otáčejícím disketou je správně. Ověřil jsem dle schématu, že čidlo otáček je opravdu připojené na desku kam má a ne na tranzistor, který spíná motor.

Vytáhl jsem všechny velké IO z patic, komplet odpojil drive a teprve pak připojil napájení s proudovým omezením.

Načež se ukázalo, že to celé jde do zkratu a když do desky teklo 300mA aniž by na ní bylo víc než ty připájené TTL a pod... tak to už bylo hodně divné. Po chvíli pátrání jsem našel vadný kondenzátor C67 před stabilizátorem 7805 (Q7), stal se z něj pár ohmový odpor. Po výměně ok, +5V a +12V jsou tam, kde mají být.

Bohužel mám slabý 9-10V transformátor, nejvýkonnější asi jen 10VA, to na napájení sestaveného zařízení i s motorama nestačí (viewtopic.php?f=85&t=6883 ... náhradní jsem ještě neobjednal).

Váhám, jestli neodstranit zdvojovač napětí s CR15, CR16 a C71, aby se to celé dalo napájet stejnosměrným napáječem, kterých mám v zásobách mnohem víc... ale prozatím preferuji originální stav.

Mezitím jsem koupil náhradní řemínek zde https://www.ame.cz/remen-95-0-0-6-4-0-m ... 10699.aspx

Poměřením proužkem papíru jsem si nebyl jistý, jestli se 4mm široký řemínek vejde, objednal jsem proto i kratší 3.0 a 3.5mm široký (možná vhodný i pro něco jiného), ale 4mm (resp. 4.0x0.6mm průřez) řemínek, dlouhý cca 298mm (průměr 95.0mm) pasuje naprosto perfektně, zdá se napnutý akorát a ani náznakem neprokluzuje.

Další problém je propojovací kabel. Atari konektory nejsou zrovna v každém obchodě. Ten z 3D tiskárny, co mám, není nic moc, spíš nouzovka a Lotharek má nechutně drahé poštovné (ceny zboží bych akceptoval)... nechce se mi objednávat kabel, který se dá poslat skoro jako dopis v obálce a platit za poslání víc než za ten kabel (minimálně 50PLN, u dvou variant ze tří víc než dvojnásob). Opět k uvážení, nebylo by možná od věci příp. objednávku sloučit s někým dalším.

https://lotharek.pl//productdetail.php?id=113 (spolu s posláním to vychází minimálně na 90PLN, což je aktuálně okolo 544Kč + nějaká daň pro PayPal)

Kalibraci otáček, která mne čeká (a dostanu-li se tak daleko), nevidím jako problém, stroboskop si umím vyrobit třeba naprogramováním nějakého AT Mega, osciloskop mám...

No a pak nastane pro mne zatím velká neznámá - jak se to má po připojení chovat? Viděl jsem pár videí, kde to uživatel připojil, resetoval Atari a ono to začalo něco dělat, ale jak se to bude chovat, když nemám jedinou disketu? Myslím bootovatelnou s obsahem. A jak tu první disketu vytvořím, bude-li zařízení funkční?


Přílohy:
DSC01804-foto-pred-rozpojenim.JPG
DSC01804-foto-pred-rozpojenim.JPG [ 432.1 KiB | Zobrazeno 724 krát ]
DSC01891-foto_novy_reminek.jpg
DSC01891-foto_novy_reminek.jpg [ 359.87 KiB | Zobrazeno 733 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 11:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7593
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Tak jako hádal bych, že disketku si uděláš na PC, pokud v něm máš 5,25" mechaniku (lépe DD logicky).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 12:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
zxcygnus píše:
... když nemám jedinou disketu? Myslím bootovatelnou s obsahem. A jak tu první disketu vytvořím, bude-li zařízení funkční?

SDrive a nejaky disketovy kopirak?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 12:14 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7593
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
A tady to řeší via SIO2SD, ale jak říkám. DD diskety (180K) se dají zapsat normo na PC.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 12:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1411
Bydliště: Praha
Has thanked: 189 times
Been thanked: 260 times
Můžu ti půjčit kabel, nahranou disketu s něčím a případně cartridge s DOSem(třeba TTDOS)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 15:07 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 260
Has thanked: 0 time
Been thanked: 59 times
Nevím o tom, že by Atari diskety šly nahrávat na PC (neupravená 1050 NEPŘEČTE 180 K disketu!).

Pro propojení Atari s PC lze ale použít SIO2PC (v podstatě jeden MAX232) nebo SIO2USB (mám), software APE (Windows).
PC pak slouží jako "disketovka" k Atari (s možností zkopírovat disketu na reálný disk).

Druhá možnost je něco jménem "DOS ProSystem", kdy se reální Atari disketovka přes sériák připojí přímo k PC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 16 lis 2018, 15:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7593
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
http://www.horus.com/~hias/atari/#ataridsk
Ovšem neuvědomil jsem si, že 1050 neumí 180K. A PC řadič zase neumí 90K, no...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 21 lis 2018, 15:54 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 857
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
Transformátor je na cestě, SIO kabel je na cestě...

PC s 5.25" FDD nemám snadno při ruce, nebudu se ani pokoušet, disketový kopírák z SDrivu/SD2SIO se mi jeví jako nejschůdnější cesta, bude-li drive vůbec fungovat.

Byl by prosím odkaz na vhodné ATR image s kopírákem a DOSem? Resp. toto http://atari.mysteria.cz/free.htm ? Ale proč mi to nabízí .com soubor? Co s .com souborem na Linuxu?

Nebo něco z tohoto http://www.atarimania.com/list_utilitie ... 2_8_U.html ?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 21 lis 2018, 16:39 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 579
Bydliště: Praha
Has thanked: 39 times
Been thanked: 143 times
zxcygnus píše:
Transformátor je na cestě, SIO kabel je na cestě...
PC s 5.25" FDD nemám snadno při ruce, nebudu se ani pokoušet, disketový kopírák z SDrivu/SD2SIO se mi jeví jako nejschůdnější cesta, bude-li drive vůbec fungovat.
Byl by prosím odkaz na vhodné ATR image s kopírákem a DOSem? Resp. toto http://atari.mysteria.cz/free.htm ? Ale proč mi to nabízí .com soubor? Co s .com souborem na Linuxu?
Nebo něco z tohoto http://www.atarimania.com/list_utilitie ... 2_8_U.html ?



Stáhní si tento obraz diskety (.atr):
http://www.atarimania.com/utility-atari-400-800-xl-xe-dos-25_17584.html
a použij jej v SDrive nebo SIO2SD. Obsahuje standardní Atari DOS 2.5, který sám o sobě umí duplikovat disketu. Může tedy zduplikovat i sám sebe na disketu vloženou do mechaniky 1050.
Před započetím bude třeba nastavit 1050 tak, aby se tvářila jako mechanika číslo 2. To se provede pomocí malých přepínačů na zadní straně mechaniky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 22 lis 2018, 00:52 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 260
Has thanked: 0 time
Been thanked: 59 times
zxcygnus píše:
http://atari.mysteria.cz/free.htm ? Ale proč mi to nabízí .com soubor? Co s .com souborem na Linuxu?


Proč na Linuxu?
.com je pro Atari přeci. Přejmenuj si ho na .xex, to už se plést nebude.
Atari používalo historicky .com jako CP/M, a v pozdější době, aby se po přenosu souborů na PC daly rozlišit MS-DOS a Atari soubory, vymyslel někdo .xex.

Ale stejně to bude k ničemu, Autocopy je kazetový kopírák...

S těmi DOSy pozor, na Atari se používají minimálně dva různé logické formáty disket.
Jeden je odvozen od DOS 2, 2.5 (např. DOS II+), druhý od Sparta DOSu (např BW-DOS).
Vzhledem k tomu, že jeden ukládá adresář od začátku diskety a jeden od konce, je možné vytvářet i diskety, které jsou čitelné pod oběma skupinami DOSů - ale to je vyšší dívčí.

DOS II+ a SpartaDOS/BW-DOS používají příkazovou řádku, většina ostatních DOSů používá menu.

Kde sehnat DOS II+ samostatně nevím, ale je na většině Atari disket z Foreveru (a možná i na Flopu).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 23 lis 2018, 01:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 857
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
Další krůček k cíli, postavil jsem napáječ z

https://www.tme.eu/cz/details/bvei66210 ... -662-1090/
https://www.tme.eu/cz/details/z66-abs/k ... x/z66-abs/

Krabička má montážní sloupky (a dolní mřížku) na nevhodných místech, ale vhodnější krabičku jsem nenašel, takže jsem sloupky odstranil, zkrátil na cca 7mm, vyrobil z jednostraného kuprextitu desku (velké izolační vzdálenosti) a do sloupků zašrouboval samořezné vruty skrz tu desku. Teprve pak jsem na desku připájel transformátor i oba kabely.

Kabely jsou zajištěné stahovacím páskem, aby se ani v případě utržení nemohly propojit s druhou stranou. Duplicitně proti vytažení jsou zajištěné jednou smyčkou okolo kolíčku před průchodkou.

Zkompletovaný transformátor i s našroubovanými sloupky jsem těmi sloupky přilepil na dno krabičky (nějaké speciální lepidlo na ABS plast). To by hrozilo utržením, transformátor je těžký, ale pod víkem zbývalo méně než 1mm volného prostoru, takže jsem navrch transformátoru přilepil čtvereček 1mm tlusté gumy a krabičku sešrouboval. Vyšlo to tak akorát, že se tranformátor i s gumou pěkně přimáčkl a nic se nemůže hnout, ani kdyby sloupky nebyly přilepené vůbec. Působí to hodně kompaktně.

Pak jsme se konečně dostali k zapnutí mechaniky, stále ještě bez SIO kabelu. Mechanika si seekne a vrátí se na stopu 0, při vložení diskety se rozsvítí i druhá LED, kromě power, roztočí se a zřejmě se pokouší disketu číst, což selže (nejspíš je prázdná, nebo MSDOS, jedna z mnoha DD disket ke smazání) a hlavní motor se opět zastaví. Hádám, že to je normální chování, vypadá to tak.

... pokračování příště.


Přílohy:
trafo1.jpg
trafo1.jpg [ 325.62 KiB | Zobrazeno 477 krát ]
trafo2.jpg
trafo2.jpg [ 530.71 KiB | Zobrazeno 477 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 22:43 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 857
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
Od Lotharka dorazily kabely (jeden pro disketovku, druhý pro SDSIO a SDrive, obojí má teď provizorní konektory, SDrive nefunguje, ale to je na jinou diskuzi), takže jsme to s kolegou propojili a vyzkoušeli, vypadalo to nadějně, proto jsem udělal 50Hz blikátko se dvěma vysoce svítivýma LED (cca 1/10 střída), doladili jsme otáčky, načetli DOS 2.5 z ATR image z SD2SIO a zformátovali disketu, zkopírovali na ní DOS a nabootovali.

Takže Atari 1050 je oživena a zdá se plně funkční. Do upgradu se asi nepustíme, SD2SIO je přeci jen pohodlnější.

Jen na okraj - nepodařilo se nám DOSem 2.5 přečíst obsah žádného image diskety (Montezuma, Total Eclipse, Tomahawk, Int. Karate...), ani takový image duplikovat z SD2SIO na reálnou disketu. Hádám, že to je nekompatibilitou formátů.

Teď je proto na řadě Sparta DOS... kterým začít? Většina webů mne směruje sem http://sdx.atari8.info/index.php?show=en_download_beta

Dá se to použít na neupgradovaném Atari 800XL/XE s 1050?

Což mi připomíná, že tu kdysi kdosi nabízel kartridge se Sparta DOSem a dalšími utilitami, nezbyla někomu? Stačí plošný spoj.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 06 pro 2018, 07:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1411
Bydliště: Praha
Has thanked: 189 times
Been thanked: 260 times
zxcygnus píše:
Což mi připomíná, že tu kdysi kdosi nabízel kartridge se Sparta DOSem a dalšími utilitami, nezbyla někomu? Stačí plošný spoj.
Vzal jsem si jeden kus navíc na pokusy a nějak mě to pokusování pustilo. Tedy mám volný.
A lze ho používat na nerozšířeném atárku.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: oprava a oživování Atari 1050
PříspěvekNapsal: 06 pro 2018, 13:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 857
Has thanked: 112 times
Been thanked: 208 times
rEVERz píše:
Vzal jsem si jeden kus navíc na pokusy a nějak mě to pokusování pustilo. Tedy mám volný. A lze ho používat na nerozšířeném atárku.
Ok, mám zájem. Domluvíme se příp. přes SZ, jak a kde se sejdeme (nemusí být nutně do Vánoc, ale mezi svátky bych měl mít volno a hodlám ho věnovat alespoň z části retro počítačům, resty se hromadí...), ostatně mám u sebe SIO konektory pro Solarise.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz