OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 03:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari 800XE nenabiha, cerna obrazovka
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 23:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Mam tady nemocne Atari 800XE se 130XE(64x4) deskou (ale stale jen 64K RAM).

Zavada se projevuje tak, ze po zapnuti se objevi cerna obrazovka (pripadne jiny, napr. mirne nacervenaly, background podle toho, jak tocim s tim potenciometrem na desce.

Prvni vec, kterou jsem vymenil, byly RAMky, protoze se velmi rychle rozpalovaly. Po vymene za nove uz nehicujou, ale pocitac porad nejede.

Potom jsem postupne prohodil FREDDIE, CPU, ANTIC a GTIA s jinym fungujicim 800XE. Pocitac porad nejede, ale ten darcovsky i s vymenejma cipama jede, tzn. vsechny tyhle komponenty byly v poradku.

Taky jsem prohodil mezi obema pocitaci oba krystaly, ktere byly taky vsechny v poradku.

Pomoci logicke sondy a multimetru jsem provedl zbezne ohledani, napajeci napeti vsude ok, datova a adresova sbernice neco dela. AN2 mezi ANTICem a GTIA mi ale zustava v 0, coz je asi blbe (na druhem stroji pulzuje). Nicmene nevim, jestli je to nasledek nebo pricina.

Na FREDDIE pinu 2 pozoruju anomalii, kdy logicka sonda ukazuje spatnou uroven nebo rozpojeny obvod (proste nic na ni na tom pinu nesviti). Multimetr ukazuje napeti 2.47V (coz bych tak nejak ocekaval, pokud to ma kmitat mezi 0 a 5V. Otazka tedy asi je, jak rychle to pulzuje. Pin 1 a 5 pulzuji. Na tom druhem fungujicim 800XE pin 2 normalne pulzuje. Bohuzel tady se ty pocitace lisi, protoze ten druhy ma jiny model motherboardu s 64x1 pametma a i ten obvod s krystalem je jiny.

Rikal jsem si, ze bud je neco spatne s tim pinem 2 na FREDDIEM nebo s OS ROM (nepodarilo se mi ji prohodit, protoze bych ji na tom druhem stroji nejspis vyrval i s cestickama). Nicmene na tom nefungujicim se mi ji vyndat podarilo a ted ji mam hezky v patici. Uvazoval jsem, ze pokud je chyba v OS ROM, mohl by jit pocitac nabootovat aspon z cartridge (nebo se pletu?). To se ale taky nepovedlo - Galaxian nenabehl.

Tim padem mi zbyla jedina teorie, a sice, ze je neco spatne skutecne v obvodu pripojenem k FREDDIE na pinu 2. Pripominam, ze krystaly jsou dobre. Mam tam nejake netypicke kondiky, co vypadaji jako rezistory, akorat jsou nazelenale. Pak tam mam rezistor 240 ohmu a druhy, u ktereho mi multimetr v rezimu mereni kontinuity ukazuje nejakych 1200 ohmu (podle schematu, ktery mam, by tam melo byt 2200 ohmu).

Osciloskop nemam, tak to musim delat takhle drevne.

Nesetkal jste se nekdo s podobnou zavadou? Ma smysl pokouset se neco delat s tim krystalovym obvodem (jako napr. zkusit tam dat ten 2200 rezistor, vymenit kondiky)?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 12:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1719
Bydliště: Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 329 times
Ty hodiny, respektive oscilátor pro freddie_ho je řešen několika způsoby.
Někdy je tam krystalový osc., někdy obvod s tranzistory a někdy jen krystal s pár koďany a odpory(případně tlumivky).
Máš obě desky stejné ? Myslím, že ty dvou_dramkové desky měly jen ten krystal. Nejsem si jist zda tomu pak přiložení
sondy nevadí. Hodiny bych řešil tedy vždy raději až za ním, pin 37.
Tady je přibližně jeho vnitřní schéma:
http://www.bighole.nl/pub/mirror/homepa ... reddie.png

Jinak může být vadné MMU.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 15:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Ja tam mam prave jen krystal, dva odpory a dva kondiky. Na te druhe desce to je ale uplne jinak.
Pin 37 na FREDDIEm pulzuje.

Koukal jsem na MMU a za zminku stoji par veci:

- na pinu 8 (vstup RD5), pres pull-down spojen se zemi, a primo take s GTIA pinem 11 (vstup T3), sonda hlasi spatnou uroven a multimeter 0.82V, coz je o malilinko vic, nez log 0, ale asi to nebude vyznamne...
- pin 18 (/OS ROM CS), pulzuje; ocekaval bych, ze bude pulzovat i pin 19 (/CAS inhibit) - ostatne na tom zdravem XE to tak skutecne je. Nicmene na tomhle zustava pin 19 porad v 1. Muzeme pak dojit k zaveru, ze se RAM a ROM perou o datovou sbernici?
- pin 17 (/IO selected) je porad v 1, coz je zase jinak nez normalne

Objednam patice a zkusim prohodit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 15:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1719
Bydliště: Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 329 times
No a nechceš mi to hodit ? Nebo tě tahle přehazovaná baví ?
Stejně tak může být vadná osrom.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 16:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
No, zatim je to pro mne neco ne uplne obvykleho, tak me to prehazovani i bavi. Rekl bych, ze jsem se z tech nekolika desticek sestavenych a odpajenych a prohozenych cipu naucil i lepe pajet a uz se toho ani moc nebojim :-)
Logickou sondu mam chvilku, tak me s tim bavi sondovat. Porad jsem si ale nenasetril na programator EEPROM, tak kdyz to prohozeni MMU nepomuze, tak bych Tvou pomoc urcite a s diky vyuzil, neb bych stejne nevedel co/nemohl dal.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 17:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1719
Bydliště: Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 329 times
Dobrá, já jen aby to funkční atárko co máš nebylo samá patice apod. Prostě rozrochněné ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 18:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Tak ty IC, co jsem prohodil, jsem samozrejme dal do patic na obou strojich, ale myslim, ze zrovna tady jsem odvedl dobrou praci.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 21:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1719
Bydliště: Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 329 times
No já to mám raději bez patic, tak jak to bylo z výroby ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.11.2020, 19:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Prohodil jsem MMU mezi oběma stroji a bohužel můžu říct, že MMU byla taky dobrá. :-(
Fungující XE funguje i s MMU z nefungujícího XE a nefungující XE nefunguje s MMU z fungujícího XE.
Akorát jsem si teda všimnul, že mi pin 16 na MMU začal pulzovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.11.2020, 20:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Jeste koukam, ze jsem predtim psal nejaky bludny cisla pinu. Pro OS ROM CS jsem mel na mysli pin 15 a pro CAS inhibit pin 16.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19.11.2020, 23:23 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.11.2019, 17:24
Příspěvky: 87
Bydliště: Beroun
Has thanked: 19 times
Been thanked: 2 times
Tak rEVERz tu zahadu rozlouskl, cituji:

"kdybys ve vymenach vydrzel...je to basic rom"

Timto mu jeste jednou dekuji za nalezeni problemu i novou BASIC ROM!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 12:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2571
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 106 times
Been thanked: 191 times
No pak uz stacilo vymenit jen zdroj a bednu ne? :-) tak ale zas to ma v cajku a otestovane.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz