OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 13.08.2020, 13:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 01.08.2020, 14:39 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 811
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
U Igyho jsem si (krom jiného) všiml zmínky o POKEY Max od Retronics, tak jsem se podíval podrobněji.

1) narozdíl od POKEY One se dá použít v počítačích Atari (POKEY One dělá jen zvuk, ne klávesnici a joystick; POKEY Max umí i paddles).

2) zatím jsou na eBayi či Allegru verze:

* mono (ve skutečnosti stejná jako stereo)
* stereo
* stereo pro Ultimate1MB (softwarově přepínatelné)
* stereo + COVOX
* quad (4x POKEY)
* quad (4x POKEY) + COVOX - tato verze ale nemá zapojen BEEP (málo vývodů).
(Liší se od sebe firmwarem a, pokud to mezitím nesjednotili, i velikostí FPGA - mono a stereo používalo menší FPGA než quad, takže Igiho informace "dá sa prepnúť na stereomód (2x POKEY) a tak isto sa dá prepnúť na režim 4x POKEY" není přesná.)
Quad není kvadrofonie, ale pořád stereo, ven jdou dva dráty - levý a pravý kanál.

Nicméně Poláci mají i třetí verzi s ještě větším FPGA, ve kterém mají vedle QUADu nacpaný 4x COVOX, 2x AY, 2x SID, a sní o FM syntéze (přepínání AY/YM) a zabudování Pauly pro přehrávání MODů.

Otázka je software - u Fandala jsem našel skoro 600 výsledků vyhledávání pro "stereo" v detailech, ale vůbec nic na dotazy "quad", "4x" ani "pokey".
TMC byl údajně psaný tak, aby quad podporoval, ale pokud rozumím dobře, jsou v tom nějaké chyby (vznikl v době, kdy potřebný hardware k otestování neexistoval).
A ani nahrávka quad Golden Axe mne nějak nepřesvědčila.

Jo, manuál ZDE.
Řídící registry.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 01.08.2020, 18:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 18.11.2013, 20:27
Příspěvky: 96
Has thanked: 5 times
Been thanked: 109 times
dex píše:
U Igyho jsem si (krom jiného) všiml zmínky o POKEY Max od Retronics, tak jsem se podíval podrobněji.

1) narozdíl od POKEY One se dá použít v počítačích Atari (POKEY One dělá jen zvuk, ne klávesnici a joystick; POKEY Max umí i paddles).

2) zatím jsou na eBayi či Allegru verze:

* mono (ve skutečnosti stejná jako stereo)
* stereo
* stereo pro Ultimate1MB (softwarově přepínatelné)
* stereo + COVOX
* quad (4x POKEY)
* quad (4x POKEY) + COVOX - tato verze ale nemá zapojen BEEP (málo vývodů).
(Liší se od sebe firmwarem a, pokud to mezitím nesjednotili, i velikostí FPGA - mono a stereo používalo menší FPGA než quad, takže Igiho informace "dá sa prepnúť na stereomód (2x POKEY) a tak isto sa dá prepnúť na režim 4x POKEY" není přesná.)
Quad není kvadrofonie, ale pořád stereo, ven jdou dva dráty - levý a pravý kanál.

Nicméně Poláci mají i třetí verzi s ještě větším FPGA, ve kterém mají vedle QUADu nacpaný 4x COVOX, 2x AY, 2x SID, a sní o FM syntéze (přepínání AY/YM) a zabudování Pauly pro přehrávání MODů.

Otázka je software - u Fandala jsem našel skoro 600 výsledků vyhledávání pro "stereo" v detailech, ale vůbec nic na dotazy "quad", "4x" ani "pokey".
TMC byl údajně psaný tak, aby quad podporoval, ale pokud rozumím dobře, jsou v tom nějaké chyby (vznikl v době, kdy potřebný hardware k otestování neexistoval).
A ani nahrávka quad Golden Axe mne nějak nepřesvědčila.

Jo, manuál ZDE.
Řídící registry.


Osobně neznám žádnou A8 hudbu pro quad Pokey. To počítám bude asi chtít nějaký nový tracker.

F.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 02.08.2020, 18:55 
Offline
Radil

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 545
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Dexi,
v článku opravené, ďakujem.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 08.08.2020, 05:16 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16.05.2013, 17:05
Příspěvky: 307
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 153 times
Been thanked: 103 times
Teoreticky by nemělo být moc obtížné upravit player RMT tak, aby přehrával 2 stereo skladby současně na 2 různých párech POKEYů. Jde jen o to, něco pro ten Quad POKEY složit. :-)

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 08.08.2020, 16:06 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 805
Has thanked: 146 times
Been thanked: 23 times
Hmm ak urobis player tak zlozim aspon na otestovanie. 16 kannalov = dam ze kazdy kanal 1 nastroj. Inak ma niekto PokeyMax?
Player by mohol byt:
Load part A ... 1 klavesa
Load part B ... 2 klavesa
Space = play


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 08.08.2020, 22:25 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 811
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
Citace:
Player by mohol byt:
Load part A ... 1 klavesa
Load part B ... 2 klavesa
Space = play

Co to ten člověk mektá? Rozumí tomu někdo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 09.08.2020, 09:18 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 805
Has thanked: 146 times
Been thanked: 23 times
No proste stlacis 1tku na numerickej klavesnici a nahras 8kanalovy subor strereo rmt nasledne stlacis 2 na numerickej klavesnici a znovu nahras 8kanalov stereo rmt. Nasledne stlacis space a zacne Ti hrat hudba. Ale to by pochopil aj ziak zakladky co som tym myslel... :) Vyhoda by bola ze ak mas zlozenu melodiu a dopasuvavas bicie tak nemusis vzdy loadovat cele. Staci 2 cast. Je to len koncept z pohladu hudobnika. Najlepsie by ale bolo mat PokeyMax tracker 16kanalov. Nanovo na PC a player na Atarku. Resp. Tracker na Atarku. Mozno 320x192 resp. VBXE aby sa to dajako voslo 16 patternov naraz. Je to idealne aby si videl naraz kde aky nastroj, nota je...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 09.08.2020, 09:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1223
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 185 times
A počul už niekto niečo od Tridého ? ;)

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 09.08.2020, 10:02 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 811
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 163 times
tridé píše:
No proste stlacis 1tku na numerickej klavesnici a nahras 8kanalovy subor strereo rmt nasledne stlacis 2 na numerickej klavesnici a znovu nahras 8kanalov stereo rmt.
Dobrá, nahrál jsem tedy dva osmikanálové moduly. A proč takhle blbě?
Každému je jasné, že se současným playerem musím mít pro Quad v RAM dvě skladby (každou pro dva POKEYe), proč bych je měl ale chtít nahrávat odděleně a každou LOAD operaci navíc vázat na stisk specifické klávesy?
Co když zmáčknu jen klávesu 1, nahraju jen jeden modul, a pak zmáčknu PLAY? Bude mi pak player skákat do prázdného místa v RAM, kde chybí těch druhých 8 kanálů?
A co obráceně, zmáčknu jen 2 a pak PLAY, tedy mi v paměti bude chybět první modul, co se tedy stane, když skočím do místa, kde předpokládám jeho přehrávací rutinu?
Citace:
Nasledne stlacis space a zacne Ti hrat hudba. Ale to by pochopil aj ziak zakladky co som tym myslel...
Ale já nejsem žák základky, prostě to nechápu.
Citace:
Vyhoda by bola ze ak mas zlozenu melodiu a dopasuvavas bicie
Co? Proč zrovna bicie? Kde? Odkud?
Citace:
tak nemusis vzdy loadovat cele. Staci 2 cast.
Proč zrovna druhá? Proč ne první? A proč to nemůžu mít v RAM celé naráz?
Představoval jsem si to spíš jako hudby psané pro STEREO - pokud není přítomen druhý POKEY, jsou slyšet jen ty tři (čtyři) kanály z prvního POKEYe.
Tedy i u QUADu je slyšet kanály jen z provního POKEYe (pokud mám jen jeden) nebo z prvních dvou (pokud mám stereo) a zbytek prostě nebude slyšet - hodnoty se prostě jen ukládají do hluchého místa v paměťovém prostoru, místo aby šly na POKEY.
Citace:
A počul už niekto niečo od Tridého ?
Bohužel ano.
http://asma.atari.org/asmadb/search.php?q1=2&q2=hudak&q4=1&q3=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 09.08.2020, 22:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1223
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 185 times
Ja som teda fekál hudobník, viz moje výtvory, ale niečo by som k Tridého muzike mal.

Základným vyjadrovacím prostriedkom hudby je melódia, rytmus a harmónia. S tou harmóniou pri 4 kanáloch je to ťažké ale dá sa aj arpegio. Melódia to je to čo si človek zapamätá tu som bohužial nič, žiaden motýv , no je to ťažké... a rytmus ten opustil nielen Daru :(. Samozrejme sa nečaká Gilmoure ale chcelo by to aspoň dodržiavať nejakú základnú stavbu sloha refrén atd. a ak mi to neide začínam cover verziou alebo aspoň vykradnem niekoho či už melódiou alebo soundom atd nech je vidieť, že sa snažím, nikdo nemôže vynaliezať koleso a tým napodobovaním sa dá skutočne veľa naučiť, a ak mi to potom neide tak sa na to vyseriem.

Teda nič proti Matejovi ale nechytilo ma to, resp. neviem si predstaviť takúto demo muziku na pokey ale asi som náročný, chcelo by to nejaký nápad, niečo ľahké, kryštalické zábavné. Alebo jak spieva Lubomír Tuček - "Upachtěná snaha je všech sraček příčina !".

Hauk domluvil jsem :lol:

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 10.08.2020, 20:54 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 805
Has thanked: 146 times
Been thanked: 23 times
Ooo ta vy ste vsetci sa dostali do billboard100 a zislali po 3 grammy a boli vystaveny v sieni slavy v muzeu pocitacovej hudby. Tie hente moduly su stare veci. Necham tak. Majstri sveta vsetci do jedneho...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 10.08.2020, 22:29 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1223
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 185 times
Oo trochu pokory nadhľadu a sebareflexie by neškodilo, stále sa porovnávaj s najlepšími a Draconus to není ba ani na Michala Davida to nemá :D

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 11.08.2020, 00:11 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 805
Has thanked: 146 times
Been thanked: 23 times
Michal David to je uz ina liga... Ved nehovorim ze som druhy Grayscale. Ja robim hudbu pre zabavu. Aj tu 8bitovu. A Zybex, Draconus a BMX simulator a Ninja na Atari ST boli prave veci koli ktorym som zacal skladat. Vies vacsina tych mojich veci z Asmi vznikla za 30minut pocas party. Tak ma hned nezahadzuj... Ako hudobnik ale uznaj ze mat 2x modul na nahratie a dopasovavat veci v druhom module ma zmysel ak neexistuje tracker pre 16 kanalov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 12.08.2020, 12:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1223
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 185 times
Ok tak urob cover od Michala k seriálu Sanitka a ber to ako výzvu noty nájdeš všade po nete a dokážeš aký si frajer a stačí na jednom pokeyi ;)

Ps to nebolo zhadzovanie ale konštatovanie a sám vieš, že pre teba ako Košičana mám slabosť :atari: :atari: :atari:

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: POKEY Max
PříspěvekNapsal: 12.08.2020, 18:02 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 805
Has thanked: 146 times
Been thanked: 23 times
@all: Mimo temu. To je uvolnena dokumentacia k PokeyMax??? Niekto sikulka v CR co by to zrobil. By som zobral 2ks quad s covox. Lebo na inych forach sa vypredali len taky fukot...

@Shony: No chystam normalny elektronicky album v Renoise Trackery ale budu tam aj Pokey/YM2149/TIA sample...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz