OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 19 led 2019, 03:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 14 pro 2018, 02:18 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 276
Has thanked: 1 time
Been thanked: 65 times
zxcygnus píše:
Pokud ne, kde najdu vhodnější ovladač?

A kde lze stáhnout editor Čapek pro BT-100? Našel jsem jen Flop 55 s původním Čapek 1.1, který podporu BT-100 nemá.

Díky předem


http://ftp.pigwa.net/stuff/mirror/atari.turiecfoto.sk/soft/

Programů pro BT-100 je tam víc, Čížek, Čapek, Čapek v2, ale i hardcopy, Desing Master, popisky kazet, snad i různé verze těch ovladačů či TT-DOS, který má ovladač už v sobě...

Ten RT monitor (strojového kódu) od Fajty je tam taky.

Pokud stáhneš hotové ATR s driverem a nabootuješ, driver se nainstaluje.

Ovladač na Atari stačí


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 14 pro 2018, 20:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 17 kvě 2017, 11:13
Příspěvky: 80
Bydliště: Nováky, SK
Has thanked: 89 times
Been thanked: 11 times
Tiež cartridge s MDDOSom má zabudovaný ovládač. Ale predpokladám, že ak nejaký program BT100 nepodporuje, tak samotný ovládač nestačí.

_________________
8-bit
:atari:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 16 pro 2018, 00:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 882
Has thanked: 114 times
Been thanked: 226 times
dex píše:
Ten archiv je super, ještě jednou díky.

BT-100 už něco dělá, resp. podařilo se nám pomocí atadim http://raster.infos.cz/atari/forpc/atadim.htm vecpat jeden z ovladačů BT-100 na disketu a už to tiskne alespoň list z BASICu. Ta utilita naštěstí funguje i ve Wine, v mém WXP notebooku to definitivně vzdal napájecí konektor a než ho opravím (už mám náhradní, snad to je jen to a nic víc), tak je mimo hru.

Nejsem si zcela jistý, který z ovladačů to byl, nejspíš BT-100 v1 DISK ? Po všem tom kopírování a přejmenovávání...

Nicméně BT-100 už má svůj věk a řemínky v ní jsou vytahané. Jen pro info - délka vytahaného řemínku je cca 220 - 225mm, délka nového, které Tesla přibalila (a já je našel až pozdě, když už jsem nasadil jinou náhradu) je cca 200 až 204mm, tj. průměr zhruba 63 až 65mm, průřez čtvercový, zhruba 1.2x1.2mm, asi v pohodě může být i víc, 1.5x1.5 se tam určitě vejde.

Možná kvůli těm řemínkům se BT-100 chovala velmi zvláštně, při posuvu papíru se občas tisk zasekl dokud jsme nešťouchli do kolečka pro posuv papíru, pak se to zas rozjelo a tisk pokračoval... jakoby ovladač čekal na pulz z clonky, ale přitom netočil motorem, nebo něco takového. Posuv hlavy s jehlou byl zcela ok i když řemínek byl vytahaný stejně.

Něco podobného jsem se ZX Spectrem nezažil, ani s těmi vytahanými a prokluzujícími řemínky, takže nejspíš BT-100 vyzkouším s ním a snad se ukáže, kde je chyba.


Přílohy:
Poznámka: BT-100 v akci
DSC02172_dofora.JPG
DSC02172_dofora.JPG [ 431.65 KiB | Zobrazeno 409 krát ]
Poznámka: řemínky k BT-100
DSC02170_dofora.JPG
DSC02170_dofora.JPG [ 314.21 KiB | Zobrazeno 409 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 00:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 882
Has thanked: 114 times
Been thanked: 226 times
zxcygnus píše:
Něco podobného jsem se ZX Spectrem nezažil, ani s těmi vytahanými a prokluzujícími řemínky, takže nejspíš BT-100 vyzkouším s ním a snad se ukáže, kde je chyba.
Tak čistě hardwarem tiskárny to není. Vytisknul jsem dvě plné A4 z Desktopu zcela bez problémů. Další zkoumání nutné.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 11:45 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2145
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 74 times
Been thanked: 149 times
Mohu jednu rychlou ?
Za boha si nevzpomenu jaký je příkaz abych poslal na tiskárnu tisk programu LPRINT ? Uvádí se nějaké parametry ?
Díky

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BT-100 driver
PříspěvekNapsal: 18 pro 2018, 23:08 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 276
Has thanked: 1 time
Been thanked: 65 times
Tiskne se povelem LPRINT, výpis programu na tiskárnu LIST "P:" (pokud se ovladač tiskárny tak jmenuje - například k některým Epsonům se používal G:).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 36 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz