OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 zář 2018, 23:17

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 10:41 
Offline
Kecka

Registrován: 14 kvě 2013, 08:08
Příspěvky: 44
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times
Vždycky jsem toužil po vlastnictví tohoto stroje, protože byl ve filmu Terminator 2 a to mi v tomto případě stačí ;).

Stal jsem se nyní majitelem zachovalého stroje a rád bych na něm zprovoznil "něco". Primárně mne zajímají hry jakéhokoliv druhu, dále techdema a nebráním se i nějaké extra vychytávce či kuriozitě - zkrátka chci z toho mít výstavní kousek, raritku ve sbírce, aniž bych uvažoval o "opravdovém použití".

Z toho vyplývají mé naprosto začátečnické otázky. Už jsem samozřejmě googlil a našel jsem nějaké odpovědi, ale vůbec nerozumím naprostým základům.

1) Ke strojku nemám nabíječku, jakou byste mi doporučili?
2) Jak do toho dostanu data z PC (tj. soft pososám z internetu, ale jak to dostat dovnitř)? Čekal bych nějaký USB-PoFo kabel nebo PCMCIA2CF kartu.
3) Jaké MS-DOS kompatibilní aplikace mohu zprovoznit (hry)?
4) Jak je řešena kompatibilita display u MS-DOS aplikací?
5) Jak se stroj zapíná a vypíná?
6) Po vložení baterek se zdá, že se stroj sám zapne, ale mám tam asi špatný kontakt, takže jsem tam musel nacpat kousek alobalu, abych to "nastavil" - předpokládám, že tohle se dá opravit. Anebo je nějaké jiné řešení?

Díky moc za odpovědi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 12:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
Ja jsem nedavno Portfolio trapil, fakt na doraz, a bobuzel jsem dosel k zaveru, ze je to uplne k nicemu, zadnou zabavu si s tim neuzijes.

1) Z hlavy nevim, muzu zapujcit.
2) Ja mam paralelni intefrace, muzu zapujcit.
3) Skoro nic, navic display je tak sileny, ze jakakoliv animace neni prakticky videt.
4) Nijak, neco funguje, ale vetsina ne, display ma tak mame rozliseni, ze vetsinou o tom nema smysl ani uvazovat.
5) fakt si nepamatuji.
6) Asi by to nejak opravit slo.

Muzu ti pujcit i pametovou kartu (rozsireni RAM/disku) a vubec co k tomu mam, ale dojdes k zaveru, ze je to uplne k nicemu, ja jse byl nakonec zklamany a zadnou srandu jsem s tim nezazil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 12:06 
Offline
Kecka

Registrován: 14 kvě 2013, 08:08
Příspěvky: 44
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times
OK, díky za reakci.
http://www.atari-portfolio.co.uk/librar ... games.html

Tady jsem našel nějaké hry, plus bych mohl zprovoznit nějaký BASIC předpokládám a v něm něco napsat - třeba jen textovku...

Poprosil bych tě tedy, jestli bys na Amiga párty vzal ten paralelní interface. Skrz něj teda nacpu data to vnitřních 256 kB ROM?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 12:16 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
2) Jak do toho dostanu data z PC (tj. soft pososám z internetu, ale jak to dostat dovnitř)? Čekal bych nějaký USB-PoFo kabel nebo PCMCIA2CF kartu.
Ako bolo uvedene, najlepsie cez paralerny interface
Pozor vsak - na nahranie SW sa dá vyuzit len RAM - a tej je v základe len 128 KB (v neskorších verziách aj viac), z toho je ešte cast pouzitá na video a cast musis nechat volnu pre samotny beh aplikacie, t.j. volnych mas v zaklade tak cca 60-70 KB.

3) Jaké MS-DOS kompatibilní aplikace mohu zprovoznit (hry)?
asi len par minitextoviek v textovom rezime s command line. celoobrazovkove su uz trosku problem - bod nizsie

4) Jak je řešena kompatibilita display u MS-DOS aplikací?
tak da sa zapnut rezim kompatibility s MDA, t.j. monochrom 80x25 znakov ale to je len simulovane - scrolovane

5) Jak se stroj zapíná a vypíná?
to si uz nepamatam, avsak ma to tusim len STANDBY rezim. t.j. ked su tam baterky, tak je to stale v stand-by - neda sa to vypnut uplne a pernamentne sa kontroluje scheduler, takze sa to automaticky zapina a vypina.

6) Po vložení baterek se zdá, že se stroj sám zapne, ale mám tam asi špatný kontakt, takže jsem tam musel nacpat kousek alobalu, abych to "nastavil" - předpokládám, že tohle se dá opravit. Anebo je nějaké jiné řešení?
nie som si isty, ale mam pocit, ze to je feature a nie bug. t.j. ma to tak byt.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 12:28 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
Do ROM nenacpes nic, je to ROM. Po resetu se na portfoliu nastavi kolik z RAM je ramdisk a kolik RAM (neni to nafukovaci jako na Amize, voli se fixni pomer). Ja mam nejake karty (flesky, davaji ze z boku), ktere jsou mechanika B: a maji 128KB, to na blbnuti staci, pak ti zustane RAM jen pro programy.

Nekdy ti hodim co mam, ale budes zklamany. Psat na tom program je tedy dobry challenge, to si uzijes.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22 bře 2016, 14:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1672
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 494 times
Been thanked: 359 times
Ja jsem sveho casu pouzival Pofo pomerne dost, v dnesni dobe ale uz asi na realne pouziti to nebude. Nicmene pekne se na tom psalo a tabulkac byl taky fajn. Takze k tomu co uz tu napsli ostatni bych jenom dodal

2. data se daji prenaset bud po paralelu nebo po seriaku. Bohuzel Pofo nema vevnitr zadny interface, takze nejaky budes potrebovat. Paralelni ma tu vyhodu, ze je pro nej vestaveny v Pofu prenosovy program. Ale progam na seriak se da prenest jednoduse v DOSu kopirovanim z portu. Chtel bych zkusit data prenaset pres seriak pres nejaky USB to serial adapter na PC strane.

5. stroj je v podstate porad zapnuty, jenom se uspava. Neboj baterie v nem vydrzi opravdu dlouho. Jenom je potreba dat pozor na baterku v RAM karte. Mam pocit, ze pri uspanem Portfoliu se RAM karta nenapaji.

Linku na UK archiv si uz nasel, takze jeste muzu pridat neco z nasich koncin http://portfolio.wz.cz/

Z Basicu je dobry Power Basic, takze se muzes realizovat v nem ;) Neni nutne mit posledni verzi, ktera sice umi kde co, ale je taky o dost vetsi nez treba v2 nebo 3

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 11:20 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
Kdysi jsem měl chvíli půjčené tohle ... http://ericlindsay.com/palmtop/pc3100.htm ... bylo to oproti portfoliu použitelnější. Dejve, tobě hlavně chybí ta periferie na vybírání bankomatů ;-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 12:13 
Offline
Kecka

Registrován: 14 kvě 2013, 08:08
Příspěvky: 44
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times
Takhle - já se nesnažím reálně na Portfoliu cokoli dělat, chci strojek jenom připravit na demonstraci. Nějaké hříčky, něco funkčního z MS-DOSu, Basic a to je vše, co bych chtěl.

Chápu tedy správně, že potřebuji nějakou SRAM kartu s baterkou, dále nějakej paralelní kabel. Nejsem si jistý, jestli chápu, co máte na mysli tím paralelním interfacem.

Mohli byste mi prosím dát konkrétní názvy těchto hardwarů? Předpokládám, že něco najdu ne eBayi.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 12:34 
Offline
Radil

Registrován: 07 kvě 2014, 09:29
Příspěvky: 488
Has thanked: 11 times
Been thanked: 33 times
Potrebujes takuto krabicku:
http://www.ebay.com/itm/Portfolio-Paral ... XKxnCQrlVA
a samozrejme aj kabel na prepojenie s PC cez paralerny port

pamatovu kartu nepotrebujes, ale v zaklade (bez rozsirenia) budes mat k dispozicii cca 50-60 KB na nahranie programu. A tam sa ti toho vela nezmesti, ci ;-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 12:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
Škoda, že sem nechodí Logout. Ten měl (a asi i má) docela slušnou sbírku věcí, které šly na Portfoliu provozovat.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 12:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1259
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 162 times
Dejve, ja ti to vsechno pujcim, vsechno potrebne mam. Neshanej to, tedy pokud ti to nekdo da zdarma tak si to vem, ale jinak to Portfolio je nuda.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 13:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2465
Has thanked: 124 times
Been thanked: 167 times
Pkud mas rad male strojky, tak bych se podival i po nejake HP 100LX, to uz je i pouzitelne - ma to normalni rozliseni displeje, jdou do toho standardni PCMCIA karty (SRAM, flash), klavesnice jakz takz ujde, bezi na tom vsechno, i nejake hry by tam mely jit, pokud maji CGA / Tandy grafiku. Mel jsem, z hlouposti jsem vymenil za Jornadu 720, a ted toho dost lituju. Ale predpokladam, ze Pofo je jednak mensi, jednak cool-tovnejsi :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 13:13 
Offline
Kecka

Registrován: 14 kvě 2013, 08:08
Příspěvky: 44
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times
@Kubik: Vím, že se snažíš pomoci - ale v tomto případě jde opravdu o rozchození Portfolia jako takového. Zcela nezávisle na tom chci hledat "HW DOSbox", tj. nějakej minilaptop nebo palm na úrovni DX4 pro hraní DOSovek až do SCGA standardu se zvukem, ale to sem teď nebudeme tahat ;).

@Dóďa: Dobře, tak ve Staré Škole? Že bychom na to chvilku koukli? Díky moc!

@RN: Díky za tip, ještě tu kartici najdu a časem koupím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2016, 14:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1672
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 494 times
Been thanked: 359 times
BTW da se udelat adapter na CF kartu, ktera se pak da do slotu misto puvodni RAM karty. Popis je k dispozici u Vlastika zde: http://vlastikd.webz.cz/atari/
Ja se do toho jeste bohuzel nepustil...

Mozna bych doma nasel nejakou 128K kartu, neni to sice original, ale samodomo. Najdu ji a otestuju a muzu pripadne poskytnout.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26 bře 2016, 12:18 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:30
Příspěvky: 188
Has thanked: 17 times
Been thanked: 35 times
davesade píše:
OK, díky za reakci.
http://www.atari-portfolio.co.uk/librar ... games.html

Tady jsem našel nějaké hry, plus bych mohl zprovoznit nějaký BASIC předpokládám a v něm něco napsat - třeba jen textovku...

Poprosil bych tě tedy, jestli bys na Amiga párty vzal ten paralelní interface. Skrz něj teda nacpu data to vnitřních 256 kB ROM?


Sem to kdysi mel a v tom basicu sem "nejakou" textovku delal pak se vybila baterka jak v karte tak v PF a bylo vsecko v hajzlu, hlavne sem k tomu nemel interfejs, takze k nicemu, ale jo na stredni sem si s nim uzil dost legrace.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz