OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 16 lis 2018, 01:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: DOS oddíl na US pro přenos souborů
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 18:14 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Koukám na ten Gůkl, jak se asi jako dá pod ICD vytvořit DOS pártyšna. Ale nikde žádnej gloudnej popis. Mám od Ctirada (vielen dank) US se dvěma sloty. Tím pádem jsem si říkal, že nebudu muset řešit nějaký hybridní první oddíl. Jestli to dobře chápu, tak jednu SD budu mít pro Atari, druhou pro PC a s její pomocí přenášet soubory. Už jsem pochopil, že oddíl nesmí mít víc jak 128MB, což mě netrápí. Horší je, že nevím, jak ICD driver donutit, aby mi udělal DOS kompatibilní oddíl. A možná to neni ani nejlepší cesta. Proto prosím o co nejstručnější a nejrychlejší návod, jak udělat oddíl na SDčku, který bude čitelný/zapisovatelný jak pod TOSem 1.04, tak pod Win7. Díky

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 18:44 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 740
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Vykašli se na ICDčko a stáhni si od putnika hotový obraz SD karty i s hrama: http://atari.8bitchip.info/DiskImgPP1.html

Jenom to plácneš na kartu a jedeš. Navíc ten jeho driver má oddíly přímo čitelné pod TOS i DOS(win, linux, ..). Pokud máš víc RAM než 1MB, tak doproučuju nahodit TOS 2.6 z disku pomocí loaderu SelTOS. Už jenom možnost ovládat desktop klávesovými zkratkami (ctrl + písmenko otevírá příslušný disk) je k nezaplacení.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 18:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
To jsem samozřejmě udělal jako první, ale ani 1GB, ani 2GB image se v Atari nechytl. Zpětně jsem zapsaná data zkontroloval pod DRIMG a žádnou chybu to nehodilo.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 19:01 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 740
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
To musí chodit, nic jiného jsem snad ani nikdy nepoužíval. I když mám teda nějakou starší 2GB verzi. Kdy tu zapsanou kartu strčíš do PC, tak ty atari oddíly jsou vidět?

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 19:11 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 740
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Ještě mě napadá, jestli tam není problém SD/SDHC, která má jinak dlouhé sektory. Ale netuším, jestli to může vadit.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 19:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2082
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Také se mě to nepovedlo, mohl bych poprosit na přímý link na to co stáhnout ?
Nahrával jsem to, jak ve čtečce, tak přímo v notebooku.
Používám 1040STFm a satandisk.
Kartu jsem zkoušel SD i SDHC, po nahrání a zapnutí se prostě karta nepřihlásí do ST V PC je vidět.
Díky za radu.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 19:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
V PC vidím pouze první oddíl (WinXP a výš fičura), ale soubory se zobrazují zvláštně. Když dám ale ve DRIMG filetransfer, tak tam je vše OK. Nicméně Atari mi to nechytne. Někde jsem četl, že první oddíl u TOS1.04 nesmí být větší než 32MB. Možná tady bude problém, protože ty image mají první oddíl 256MB. Rád bych se tedy (místo řešení proč nechodí sputnikovo image) vrátil k původní otázce, jak vytvořit vhodný DOS oddíl, aby ho načetlo jak PC, tak ICD.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 20:03 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Tak jsem vpodstatě šel na věc krajně PCčkářsky (hamba mi). Přes EASEUS Partition Manager (dřívější Partition Magic) jsem nejdřív SDčko wipnul a pak na něm vytvořil 120MB FAT oddíl. První podmínka, aby byl ve Win čitelný, je samozřejmě splněna. Něco na něj kopnu a zítra uvidím, jak se na to bude tvářit ICD (už jsem Atárko uklidil).
Aneb proč nechci použít předpřipravený image - nemám to rád. Nedělám to ani na Amize. Takže i kdyby s těmi image bylo v nepořádku jen něco triviálního, stejně chci svůj vlastní disk, kde vím kde co mám a chci tam i aplikace.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 20:59 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 740
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Já si právě nejsem jistý, jestli to vůbec jde. Ono ICD ve skutečnosti nikdo nepoužívá. DOS/TOS kombinovaný formát umí HDDriver, ale má to omezení na jeden oddíl na zařízení, což by nemuselo vadit, pokud si uděláš jednu kartu standardně rozdělenou TOSem a druhou kombinovanou na přenos dat. O nějakém Mintu a dalších možnostech, které čtou přímo PC disky se asi nemá v souvislosti 1MB ST cenu bavit.

Ten Putnikův driver vznikl právě kvůli potřebě snadného přenášení karty mezi zařízením typu US a PC. To, že je vidět ve windows jenom první oddíl je bohužel omezení windows, které neumožňuje víc oddílů na výměnných zařízeních.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09 bře 2015, 22:27 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
Mě tedy ten 1GB image funguje v pohodě. Vyzkoušeny dvě různé karty. 2GB Transcend a 2GB SanDisk. Mega ST1, 1040STfm, 1040STE + Satandisk. Vidět je na PC pouze jeden oddíl. Na něj zkopíruju data a v ST je bez problému vidím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 bře 2015, 19:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Tak jsem si prostě poradil po PCčkářsku. Na druhé SD kartě jsem si vytvořil pod ICD TOS oddíl a krutě ho pod Win7 znásilnil DRIMG35. Prostě jsem na oddíl klikl a zvolil "File Transfer", narval tam soubory a přetáhl do Atari. A fachá to :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2015, 10:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Já prostě používám PARCP-USB a jsem v klidu.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2015, 10:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Tak,tak. PARPC je fantastické.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24 bře 2015, 21:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7528
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
ParCP mám doma, jasně. Ale prostě teď to nemohu propojit kvůli místu. A jde mi o nejjednodužší přenos souborů mezi PeCý a Atárkem.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz