OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 13 lis 2018, 19:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 18:49 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 448
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Zdravím, přátelé, jelikož jsem se stal novým majitelem Atari 1040 STE 4 MB RAM, chtěl bych vás poprosit o pomoc s mými začátky. Od roku 1990 mám za sebou kromě PC, ZX Spectrum 48 K a C64 (toho mám dodnes), takže jsem z hlediska Atari úplný nováček. Našel jsem si jak zde, tak na netu spoustu info a od vás bych chtěl poradit nejlepší variantu kudy se vydat a zrevidovat, jestli jsem vše pochopil správně.

Diskety:

Pokud budu chtít v Atari používat diskety mám smůlu, protože HD diskety, byť naformátované na DD blbnou. Je to tak?

Floppy Emu:

Můžu si pořídit emu disketovky na sd karty, což mi v mém případě zatím přijde jako nejlepší varianta. Mě ale zajímá, zda jí musím zapojit místo vykuchané interní mechaniky nebo jestli jí můžu používat se stejnými vlastnostmi externě (jako sd2iec u C64). Také mě zajímá, kde tento emu nejsnadněji sehnat.

Satan:

Další variantou je Satan, který jde zapojit externě, ale musí se na něj sehnat ovladač a aplikace určené pro hdd. Navíc u STE blbne DMA chip. Případné dodání Satana lze česky vykomunikovat s polským kolegou Dariem. Je to tak?

Image:

Mám spoustu stx souborů, ale jsou mi na nic, protože fungují jen v emu na pc. Takže musím sehnat st. Je to tak?

Práci s floppy emu, či se Satanem si představuju jako s SD2IEC. Nacpu imidže na kartu, vložím do zařízení, v TOSu kliknu na ikonu FDD, či HDD a rozbalí se mi adresářová struktura, vyberu si imidž vlezu do něj a spustím příslušný prg soubor. Je to tak?

Jinak zatím se hodlám věnovat pouze hrám a demům. Jaká varianta by pro mě byla tedy nejvhodnější?

Předem děkuji za rady a omlouvám se za dlouhý příspěvek. Těch info je ale tolik, že mi z nich jde hlava kolem.

Ještě jednou dík!!!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 19:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 701
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
Podľa tohoto http://exxos.www.idnet.com/IMPULSE/atari/last/gigafile/index.htm je "zlé DMA" mýtus.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 19:05 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Zareaguji jen na pár dotazů, zbytek zodpoví další, kteří se na Atari scéně pohybují aktivněji:
Jak které HD diskety. Obecně ale platí, že po přelepení HD okénka (párkrát se mi stalo, že nepřelepené sice WinXP naformátovaly na 720kB, ale na Amize neběžely) a naformátování na ST, by mělo být vše OK. Mám hodně HD disket, které provozuji jako DD na Amize a více-méně bez problémů.
Satan funguje jako HDD. Takže ne jako SD2IEC. Image tam nenahrávej, ale hry upravené na spuštění z disku. Budeš potřebovat ještě driver, aby si mohl s diskem na ST pracovat. Jsou dva dostupné, bohužel ani jeden zdarma.
Nepřímá rada, jen nasměrování: "Vadný" DMA chip jsem v době vlastnictví STE řešil. Satan s ním opravdu neběžel. Nicméně od té doby jsem na nějakém fóru narazil na info od jakéhosi Atari-guru, který psal, že vadný DMA prakticky není a dá se disk nějak rozhodit i na té problémové revizi. Bohužel už netuším, kde a kdo to psal.

Pro hry a dema obecně stačí diskety. Na ST je málo her, které způsobují křeče v zápěstí z neustáleho prohazování disket. Image disket se na PC dají zapsat celkem pohodlně (pod WinXP a níž + interní mechanika) přes FloImg (http://atari.8bitchip.info/floimgd.php).

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 20:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
macino píše:
Diskety:

Pokud budu chtít v Atari používat diskety mám smůlu, protože HD diskety, byť naformátované na DD blbnou. Je to tak?

Tohle pisou vsude mozne. Prelepene okenko a nezazil jsem, ze by disketa nesla (tedy pokud byla i predtim v poradku). Pravdou je, ze nektere novejsi a levnejsi typy byly po 4 a vice letech spatne citelne. Vetsina vsak chodi bez problemu, pri dobrem uskladneni...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 11 lis 2014, 21:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:23
Příspěvky: 358
Bydliště: Plzeň
Has thanked: 19 times
Been thanked: 108 times
Tak už vím, kdo mi to Atárko na Aukru vyfouknul :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 12 lis 2014, 07:08 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 448
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
FERY: Jo, to budu já.... ;)

Všem jinak děkuju za info. S těma disketama je to potěšující. Už jsem si stáhl ten zapisovač a nějaké ty st. Co se týče Satana, tak se mi potvrdilo, že je to zbytečně komplikovaná záležitost, takže bych se raději poohlédl po emulaci floppky. Byl bych vděčen, kdyby se tu našel někdo, kdo jí má, aby mi popsal, jak funguje a zda jí lze používat jako externí FDD.

Dík!!!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 12 lis 2014, 08:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7527
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Na externí zapojení "floppy emu" má odpověď zde:
http://rdemming.home.xs4all.nl/Atari/Dr ... /index.htm

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 12 lis 2014, 09:03 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
na emulaci floppky doporucuju HxC. Je sice drazsi nez konkurence, ale libi se mi to vic. HxC umi emulovat 2 mechaniky. a to jak HD tak SD. Muze se dat jako externi, ale potom je problem s bootovanim. Da se do atarka vestavet prepinac, jestli se ma bootovat z interni nebo externi.

uz jsem to tu psal, jak to funguje. Na SD kartu se nasypou obrazy disket a ty si potom vybiras pomoci aplikace. Muzes mit zaraz nastaveno az 16 sad pro diskety A a B, mezi kterymi si potom prepinas tlacitkama na emulatoru.

Nelze primo pouzit MSA nebo ST soubory. Musi se pred tim prevest do HFE formatu. Nastesti je na utilitka, ktera to umi udelat i v davce.

STX je opravdu nepouzitelne, musis si sehnat ST nebo MSA. Bohuzel treba na atarimanii maji kolikrat jenom STX. Asi nechteji mit na webu cracknute verze.

Emulator floppy je fajn, ale ma dve zasadni nevyhody. Je stejne pomaly jako floppka a na disketu se vleze malo dat. Jestli te Atari chytne, tak si ten US nebo interni IDE adapter stejne poridis ;)

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 12 lis 2014, 09:16 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
misticjoe píše:
Nepřímá rada, jen nasměrování: "Vadný" DMA chip jsem v době vlastnictví STE řešil. Satan s ním opravdu neběžel. Nicméně od té doby jsem na nějakém fóru narazil na info od jakéhosi Atari-guru, který psal, že vadný DMA prakticky není a dá se disk nějak rozhodit i na té problémové revizi. Bohužel už netuším, kde a kdo to psal.

psal to Exxos na Atari-foru, jenze on nepsal o pripadu na STE, ale popisoval problemy s klasickym ST a GigaDrivem (nebo jak se to menuje). Myslim, ze pridanim kondenzatoru ten problem v STE nevyresis. Nejlepsi by bylo, kdyby se k tomu vyjadril treba Jookie, ktery to meril a ma nawebu i nejake obrazky z osciloskopu.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 15 lis 2014, 22:02 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 448
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Zdravím všechny!

Díky moc za pomoc s mými prvními krůčky. :-)

Už jsem si vyrobil několik disket a otestoval Atárko. Vše šlape ok. Ono to nakonec s těma disketama až taková tragedie není. Uvažuju, že vzhledem k cenám US a HxC u nich snad i zůstanu, jako za starých časů. Jen se mi v TOSu nepodařilo přijít na to, jak přejmenovat adresář nebo soubor. Neví někdo? Taky jsem uvažoval nad tím, jak dostat třeba 2 hry na 1 disketu. Většina her ale potřebuje bootovat a navíc se nezobrazuje obsah diskety, tak asi smůla. Je ale škoda, když je na disketě hra, co spotřebuje jen 300 kb. Dalo by se tak ušetřit docela dost disket. Ještě by mě zajímalo, jestli je rozdíl mezi verzemi stejné hry na jednu a dvě diskety. Zkušení budou určitě vědět....

Podařilo se mi dokonce spustit i sysinfo. Docela dlouho mi trvalo, než jsem našel způsob. jak přepnout vyšší rozlišení. :-)

V průběhu testů jsem narazil jen na malý problémek. Nemám zatím video kabel, takže jedu na modulátor. Pokud je vše zapojeno je obraz ok, ale jakmile zahýbu s cinchem nebo zatlačím na horní plastový kryt v oblasti vypínače, obraz se rozzrní. Vypadá to jako studeňák. Měl jsem to i rozebraný, abych to okoukl a případně propájel lety vikláním namáhaný spoj, ale dostal jsem se jen pod plechový kryt modulátoru a dál ne, je pevně spojen s deskou a cinch je pod plošňákem. :-( Setkal se s tím někdo, řešili jste to?

Rád bych se také optal, zda někdo nemá rgb video kabel s audio cinchi pro ste nebo by ho dokázal zbastlit. Ten pitomej DIN 13 asi neseženu.

Dík!!!

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 16 lis 2014, 22:16 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 448
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 115 times
Been thanked: 36 times
Zdravím, tak koukám, že ještě ani nemám schválený předchozí příspěvek. :-( Mně se zatím ale podařilo vyřešit ten modulátor. Napoprvé ta chyba nebyla vidět. Tentokrát jsem to rozebral komplet (motherboard ven) a zjistil jsem, že pod tím lesklým krycím plechem je cinch totálně vyviklaný a prakticky utržený od stínění modulátoru. Okolo cinche jsem to tedy propájel a vše ok, obraz jak víno (v rámci možností mod.).

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari 1040 STE začátečník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2014, 15:52 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
Tady je link ja vyresit prepinac na Floppy A a B
http://blog.troed.se/2014/10/21/atari-s ... nd-b-swap/

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz