OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 13 lis 2018, 19:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 18 říj 2014, 21:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7526
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Her převedených pro HDD je na netu spousta, ale co programy? Co byste doporučili na oturbené 16 nebo 28Mhz 68000 Atari za texťáky, playery, image viewery, kreslící soft, atp.? Samozřejmě všechno pro max 640x200, bo nemám scart kabel, co umí i 640x400.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 19 říj 2014, 07:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
640x400 jde zobrazit na VGA monitoru. Stačí jednoduchý kabel. Jde koupit na eBay,nebo vyrobit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 19 říj 2014, 08:55 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7526
Bydliště: Praha
Has thanked: 947 times
Been thanked: 886 times
Já bych raději jednokabelové řešení, tj. přes scart i 640x400.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 19 říj 2014, 10:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Dá se vyrobit přepínač,který rozezná jaký monitor je připojen a podle toho zvolí rozlišení. A jestli máš malou TV s VGA vstupem,tak z přepínače půjde jeden kablik do VGA a jeden na SCART. Jinak myslím,že přes SCART 640x400 nezobrazíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 19 říj 2014, 10:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 993
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
A právě většina uživatelských programů vyžaduje 640x400.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 19 říj 2014, 15:17 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 737
Has thanked: 12 times
Been thanked: 86 times
Rozlišení ST-high 640x400 (+ případný overscan) je základní systémové rozlišení a frekvenčně je ještě o něco výš, než základní VGA, takže na SCART zapomen. Na TV/RGB se dá použít ST-MID 640x200, ale je to kompromis co vypadá hnusně. O nízkém rozlišení nemluvě, to je tak na spuštění gamesky nebo dema případně nějakého kreslícího programu.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 18:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
Od te doby co mam dobre LCD, tak se mi ST-MID docela zalibilo. Jsou na nem sice hnusne roztazene ikonky, ale treba na praci se soubory je to fajn. Samozrejme na ST-HIGH nema. Driv dokud byly multisync monitory (treba NEC 3D) slo mit jednokabelove reseni. Nektere dnesni LCD monitory nebo projektory na VGA vstupu akceptuji i PAL RGB, ale moc bezne to neni. Zapojeni VGA i SCART kabelu mam tady: http://acm.atariportal.cz/index.php?sub ... les/ST_VGA

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 19:35 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 11:47
Příspěvky: 50
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 44 times
Been thanked: 1 time
pokial viem staci spustit softwerovy emulator monochrom monitora

a k tomu odporucam pre zaujimavost spustit virtual screen emulaciu, co urobi rozsiri desktop za hranicu monitora, cize realne to bude ako 2x2 ak si dobre pamatam

_________________
Amiga forever


Naposledy upravil eddie dne 11 led 2015, 19:41, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 19:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
to je o nicem, jo leda jako nouzovka. Zpomaluje to tezce cely system a navic je to vetsinou nejaky zmrseny interlace. Na dlouhodobejsi veci to opravdu neni vhodne.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 20:48 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 20:24
Příspěvky: 310
Has thanked: 9 times
Been thanked: 41 times
Monitor SM 124 byl vždy chloubou Atari ST, takže doporučuji sehnat, není tak drahý a je to krása i pro oči. Emulace mono je neopoužitelná !!!
Z programů pamatuji co se používalo běžně v STklubu...na psaní třeba skvělý editor MAT, kreslení STAD, Degas Elite apod...pro DTP Calamus....muzikanti slavný Cubase či Notator. Je toho spousta, chce to projít weby a kouknout na novější softy co jsou k dispozici :-)

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 22:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1701
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 510 times
Been thanked: 371 times
ja mam rad Arabesque (pro). Pro mono je toho hromada treba tracker AudioSculpture a sampler Merlin, na 3D modelovani CAD3D2 , nebo na 2D kresleni Technobox Drafter, nebo uplne obycejny AtariWorks. 95% produkcniho softu bezi na monochromu.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 led 2015, 22:13 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 zář 2013, 13:54
Příspěvky: 143
Bydliště: Praha
Has thanked: 15 times
Been thanked: 42 times
Úplně super je kombinace SM124 a virtuálního desktopu. Bez toho bych v Calamusu vůbec nemohl dělat. Stránku jsem měl zobrazenou celou a posouval jsem se po ní (na 1040 STE to bylo až neuvěřitelně svižné). Plocha pak byla 1280x800, jestli si dobře pamatuju.

_________________
http://www.cinemax.cz /// http://letdisk.wordpress.com

LetDisk / Hlava Kasandry / ALERT

[800XL / 1985]---->[520STM / 1989]---->[1040STE / 1991]---->[Falcon 030 / 1993]---->[Lynx 2 / 1994]---->[800, 600XL, 1200XL / 2013]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 zář 2015, 16:25 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 20:24
Příspěvky: 310
Has thanked: 9 times
Been thanked: 41 times
Mám tu dotaz (snad zapadne i do této kategorie, protože zajímavý prg to je)
neví někdo KDO je tvůrcem této utility? Nepodařilo se mi dohledat autora.


Přílohy:
Poznámka: Vhodné do adresáře AUTO
CS_KBD.PRG [23.62 KiB]
114 krát

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vhodné programy
PříspěvekNapsal: 11 zář 2015, 18:41 
Skus pozriet:
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=16525


Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz