OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 23:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 19:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Zdravím,
Konečně jsem se dostal k tomu abych rozbalil poslední krabici ubytovanou na půdě a vypadlo mě z ní Atari ST520 takže řeším jak to vzkřísit a uvést v činnost.
Nikdy jsem na tomto 16bitu nepracoval, znám jen 800XL a pod.
Proto bych se rád zeptal jak přenést nějaké ty hry na tento komp a také jak zjistím konfiguraci případně další info o stroji ?
Mělo by se jednat o rozšířený model na 1040.
Z netu jsem postahoval nějaké gamesy, ale předpokládám že prosté překopírování na diskety asi nebude fungovat.
Případně bych potřeboval navést na nějaké vlákno nebo odkaz pro nováčky.
V jakém formátu mají být soubory atd.....
Potřebuji prostě základy.

Děkuji za rady.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 19:15 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Pokud máš jen holé ST a diskety,tak doporučuji stáhnout tento program:

http://atari.8bitchip.info/floimgd.php

zde návod : https://www.youtube.com/watch?v=rDnOX3e2kyU


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 19:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Ano mám jen holé ST (zatím) pokud mě to zaujme případně bych investoval do nějaké čtečky SD karet nebo do něčeho podobného.
Děkuji za návod, jdu se vzdělávat, stáhnul jsem zase celý balík her a programů (25GB) tak kdyby snad někdo něco sháněl asi to mám :-)

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 20:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Koukal jsem na to že v ST mám německý systém nevím jaká to je verze, když kliknu na DESK zobrazí se Tos Atari 1986,1987
Můžete mě doporučit nějaký testovací program který mě podá informace o stroji ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 20:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Já znám program Sysinfo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 07 kvě 2014, 21:03 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Stahnul zkusil a program will not work with this resolution

Edit: takže jsem to připojil k letitému monitoru a už mám nějaké výsledky

Type ST
Procesor 68000
Frekvence 8 Mhz
Tos 1.82
Gem verze 0.13
Screenmemory 3200
Total st ram 1024

Takže otázka je je to k něčemu ? Nebo mě čeká nějaká investice kdybych s tím chtěl pracovat ?
Rozuměj hrát hry.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 05:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Ten TOS 1.82 je asi chyba,mělo by to být 1.02. Tohle je naprosto standardní ST. Bude na něm fungovat 99% her.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 07:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Trafo píše:
Ten TOS 1.82 je asi chyba,mělo by to být 1.02. Tohle je naprosto standardní ST. Bude na něm fungovat 99% her.


Ano máš pravdu, špatně jsem to přečetl, je to opravdu letitý monitor robotron, zelený monochrom, ještě jsem nepřišel na to jak rozšířit obraz na TV je obraz skoro na celou obrazovku u tohoto monitoru je jen malý čtverec a od kraje je asi 8 cm volného místa.
Rád bych to připojil k LCD, tuším že nějaké normální řešení jako že bych udělal kabel asi nebude že ?
Jako nejhorší věc u těchto starých věcí vidím to že se nedají připojit k novému zobrazovadlu.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 08:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
A nebo tohle http://simonowen.com/samdisk/

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 09:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Na VGA ti půjde jen to nejvyšší rozlišení v monochromu. Ty menší barevné rozlišení přes SCART. Ještě existují převodníky RGB na VGA. Dají se koupit na eBay za pár stovek. Někdo si stěžuje na špatný obraz. Mně přijde celkem hezký.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 11:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1720
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 521 times
Been thanked: 378 times
ten TOS 1.82 se mi nezda, takovy neexistuje. Spis to vidim na 1.02. Na hry je to OK. Je to verze s vestavenou mechanikou nebo bez?
Kazdopadne bych k tomu koupil bud HxC nebo UltraSatan.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 11:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1720
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 521 times
Been thanked: 378 times
Trafo píše:
Na VGA ti půjde jen to nejvyšší rozlišení v monochromu. Ty menší barevné rozlišení přes SCART. Ještě existují převodníky RGB na VGA. Dají se koupit na eBay za pár stovek. Někdo si stěžuje na špatný obraz. Mně přijde celkem hezký.

jakej prevodnik mas? ja mam GBS-8220 a vysledek se mi nelibi

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 11:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2121
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
krupkaj píše:
ten TOS 1.82 se mi nezda, takovy neexistuje. Spis to vidim na 1.02. Na hry je to OK. Je to verze s vestavenou mechanikou nebo bez?
Kazdopadne bych k tomu koupil bud HxC nebo UltraSatan.


Je to verze z tv vystupem a z mechanikou. Tos je 1.02.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 11:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Na hry bohatě stačí scart a LCD telka (scart kabel se dřív prodával i na aukru, dneska asi už jen na eBay). Na hry není 640x480 potřeba. Prozatím si vystačíš s modulátorem v Atárku, i když ten obraz musí být docela hrůza.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Přenos her z PC na ST
PříspěvekNapsal: 08 kvě 2014, 12:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1000
Has thanked: 178 times
Been thanked: 119 times
Jasné,když nemáš LCD se SCART,tak koupíš malou CRT televizi za stovku v bazaru a pohoda.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz