OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

CT Speedup 16 + prozba
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=17&t=8539
Stránka 11

Autor:  Shony [ 04.05.2020, 22:21 ]
Předmět příspěvku:  CT Speedup 16 + prozba

Ahoj,

Keďže som doma na ošetrovačke, dal som sa do starých nasyslených vecí a padla rada na CT Speedup16.
Ide o prepínanie taktu pre STčka.
No všetko som zapojil na 8Mhz to beží v pohode, pri prepnutí na 16Mhz to na TOS 1.6 ide hneď do resetu na TOS 2.06 hodí 2-3 bombytj address error/bus error.
No tak som preštudoval všetky manuály čo som zohnal, jediné, čo mi z toho vyšlo sú pomale EPROMy moje majú 120ns, čo pri prepočte sedí na 8Mhz ak sa počíta prenos niekoľkými taktami.

Pre istotu som to hodil na skop ten takt pri 8 a 16 Mhz, obrázky v prílohe.
No neviem, veľmi tomu nerozumiem, tak by som odborníkov poprosil o zhodnotenie, pre istotu som dal na 16Mhz ešte jeden snímok, kde je vidieť, že tvar pulzov sa mení cca po 4roch. Amplitúda u oboch taktov rovnaká 3.7 V.

Jediné, čo som sa dočítal, že by to fakt mohli mať na svedomí pmalé EPROMy, bo ak je niečo v AUTO složke tak sa to veselo načíta a havaruje až po nabehnutí do GEM.
Ak by niekto mal nejaké návrhy, pripomienky, rady alebo skúsenosti s podobným problémom sem s nimi, poprípade by som chcel poprosiť ochotného kolegu ak by sa u neho váľali doma potrebné rychlé EPROMy 27c010/27c020/27c040 v DIL tak rád kúpim, a ani vôbec netuším, čo za rýchlosti by som potreboval a aké sa v tomto púzdre robyli alebo mám prejsť na PLCC ?

Dakujem všetkým za radu a pomoc !!!
:atari: :atari: :atari:

Přílohy:
16Mhz on CPU.jpg
16Mhz on CPU.jpg [ 75.85 KiB | Zobrazeno 2442 krát ]
8Mhz on CPU m2.jpg
8Mhz on CPU m2.jpg [ 70.87 KiB | Zobrazeno 2442 krát ]
16Mhz on CPU m2.jpg
16Mhz on CPU m2.jpg [ 72.72 KiB | Zobrazeno 2442 krát ]

Autor:  ctirad [ 04.05.2020, 23:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

Můžeš zkusit nahrát TOS do RAM, jestli máš podezření na pomalé ROMky. Má to rozšíření vůbec nějakou cache, aby to mělo nějaký reálný přínos na výkon? Na obrázku, co jsem našel, žádnou na vrchní straně desky nevidím, takže bych s tím asi neztrácel čas.

Autor:  Shony [ 04.05.2020, 23:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

Ano to som skúšal SELTOS, no nepomohlo furt sa to vybombí, cache to nemá len je tam 68000 na 16Mhz, ktorá ešte čaká na celý komp, beriem to skôr ako také cvičenie, aby som sa niečo naučil.

Autor:  ctirad [ 05.05.2020, 09:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

A máš tam opravdu 16MHz (respektive alespoň 12Mhz) 68000?
Každopádně můžeš to zkusit dodatečně přizemnit k desce tak na dvou místech a taky přivést extra 5V k CPU.
Taky bych zkusil dát 100nF blokovací kondenzátory co nejblíž napájecím pinům CPU, nejlépe přímo mezi příslušné piny patice CPU.

Taky nevím, jestli máš ten dokument, ale jestli máš IMP Shifter, tak se doporučuje dodatečný buffer na 16MHz hodiny. Vit přiložený dokument.

Příloha:
SpeedUp-16.pdf [84.22 KiB]
146 krát

Autor:  Shony [ 05.05.2020, 20:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

No procák je si myslím v pohode aj shifter tiež nieje IMP viz fotky.
Ešte som urobyl jeden test podľa manuálu priviedol som 8Mhz miesto 16Mhz a všetko po prepnutí bez problémov funguje, takže je možné, že bude problém vo fáze 16 voči 8 Mhz idem pohľadať nejaké keramiky na experimentovanie.

Přílohy:
Proccessor.jpg
Proccessor.jpg [ 156.58 KiB | Zobrazeno 2360 krát ]
shifter.jpg
shifter.jpg [ 139.65 KiB | Zobrazeno 2360 krát ]

Autor:  Shony [ 06.05.2020, 14:04 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

Tak som tie clocky hodil cez seba podľa mňa vizerá to posunuté a asi tam bude problém.

Přílohy:
16+8Mhz owerlay.jpg
16+8Mhz owerlay.jpg [ 108.15 KiB | Zobrazeno 2327 krát ]

Autor:  rEVERz [ 06.05.2020, 16:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

Co je na těch hodinách podivného ? Mně to přijde cajk.

Autor:  Shony [ 06.05.2020, 17:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: CT Speedup 16 + prozba

rEVERz píše:
Co je na těch hodinách podivného ? Mně to přijde cajk.


Máš pravdu ja jak som lama tak vidím i to, čo neexistuje, pekne som si zrovnal a skutočne sa krížia a tak na cca 2V čož je TTL1 približne, takže OK. No ale to už neviem kde hľadať chybu, už len tie EPROMy ale bombí to aj s TOSom v RAM, tak neviem :suicide:

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/