OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 zář 2019, 14:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 04 dub 2015, 10:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Ahoj,

Tak ako som sľúbil, niečo k IDE pre :atari: Megu a k doskám, ktoré som dal vyrobyť.

Ide o IDE ktoré navrhol Pera Putnick, presnejšie zjednodušená verzia bez oddelovačov zbernice, takže pripojenie disku musí byť čo najkratšie, je použitý jeden GAL 16V8 a jedna 74LS03N plus bižutéria, je nutné priviesť +5V a dva signály ACSI10, DTACK.
Ako bonus je vyvedený signál na výber romiek s TOS 2.06, kde ako vieme musia byť umiestnené inde v pamëťovej mape. Ten umožňuje bootovanie z IDE. Ale funkčnosť je podporovaná i nižšími verziami TOSu.

TU JE ODKAZ

Mám ešte k dispozícii 6 kusov PCB

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 04 dub 2015, 11:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
A ešte zoznam súčiastok :

GAL 16V8 DIL20
LED
R1 2K2
R2 R100
R3 2K2
R4 4K7
R5 R390
U4 74LS03N DIL14

Patice sú voliteľné ale doporučujú sa.
Na fotkách je vidieť ešte blokovacie keramiky na IO.

Niekde tu na fóre som čítal, že to už niekto implantoval a na doske bola nejaká chyba ?

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 26 črc 2015, 19:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Minulý týždeň dorazili naprogramované GALy od KRUPKAJe tak som dal dohromady prvý kus IDE medziksichtu. Pracoval na prvé zapojenie.


Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek


Posledný obrázok je meranie rýchlosti legenda v hornej časti. Je vydieť 3 kábliky, ktoré je nutné pripojiť ACSI10/Interupt, +5V a posledný biely je ROM2, slúží na výber TOSu 2.06, ktorý umožňuje i boot z IDE, staršie TOSy majú len podporu IDE.
Pripojená je CF SanDisk 256MB, nepotrebuje ani externé napájanie. Dokonca sa mi podarilo zohnať aj správny konektor do megabusu, a nemusím upravovať 40pinIDE konektory.
A tak toto bol ďalší krok k Ultimátnej Mege, zatiaľ má 4MB Ram, Ethernet a HDD.
Zostáva vypáliť TOS 2.06 a "nejak" poriešiť grafiku :?:
PS: Úprimná vďaka Honzovi Křupkovi za naprogramovanie Galov.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 20:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Nazdar chlapy !

Dostal som sa ku kompletovaniu IDE IF, takže ešte mi zostáva voľných cca 5ks, najvëčší problém sú Megabus konektory, stále nedostatkové, ale na GME občas majú.
Takže sa pýtam, má niekto záujem ?

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 20:41 
Ako si dostal obraz na LCD?
Ja kedze mam 2x MegaST4 tak zoberiem 2ks...
Som z KE.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 21:30 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 401
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 222 times
Been thanked: 74 times
Ja bych vzal ty zbyle 3. Pokud je to mozne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 21:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Jasne chlapci máte to u mňa zarezervované, všetky diely mám až na tie konektory, zatiaľ som zohnal 3ks. Cenu by som si predstavoval asi 400kč. Je to v podstate cena súčiastok a dosky.
Ešte pripomínam, že bez TOS 2.06 to nebude bootovať, ja používam pačnutý 1.04 ale zo špeciálnym driverom od Putnika. Tam ale potrebujete ROM adaptér, ktorý dokončujem.
Posledná otázka, chcete pripraviť kabeláž tj 2x spoj na +5V a ACSI10 ? Všetko je na Mege vyvedené na kolíky, takže žiaden problém. A je nutné formátovať HDDdriverom.

edit : Ešte ma napadlo ledka sa dá vyviesť na piny a potom niekam ... Napadlo ma použiť dvojfarebnú ledku a zapojiť do FDD ? Pretože ako indikátor v zakrytovanej Mege namá význam.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Naposledy upravil Shony dne 27 zář 2015, 22:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 22:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Matej píše:
Ako si dostal obraz na LCD?
Som z KE.


No na VGA monitor sa dá poslať len monochróm /640x400/, zapojení je na nete dosť.

Obrázek

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 22:32 
Cena je vpohode. Ja by som poprosil aj kabelaz. Diky.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 27 zář 2015, 22:59 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 401
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 222 times
Been thanked: 74 times
Ja take. Diky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 00:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
V GME majú Megabus konektory za 80kč Ebay vychádza s poštovným na 100kč. Háčik je v tom, že GME má len 3ks. Ďalej som rozmýšľal, že najideálnejšie je pripojiť CFkartu, čo by ste povedali na balíček IDE IF + IDE2CF + 1GB CF + naformátovaná + software na CF a boot disketa ? Samozrejme prepočítam cenu, nič si neprihadzujem, ide o službu komunite.

IDE IF - 400kč
CF2IDE adapter - 150kč
CF 1GB - 180 kč

+ nejaké drobné za kabeláž a disketu povedzme 800kč total ?

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 00:38 
Co by stala 4GB? Ci to nezoberie?


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 09:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 lis 2014, 18:29
Příspěvky: 1125
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 174 times
Matej píše:
Co by stala 4GB? Ci to nezoberie?


To by nemal byť problém.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 11:36 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:34
Příspěvky: 401
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 222 times
Been thanked: 74 times
Ja mam CF dost, takze by mi stacilo:

3xIDE IF
3xCF2IDE
(+kabelaz)

1xCF 4GB

Misto ledky PINy. Nacpal bych tam nejakou ze stareho PC.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari Mega ST IDE
PříspěvekNapsal: 28 zář 2015, 19:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:40
Příspěvky: 1786
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 566 times
Been thanked: 427 times
Shony píše:
Matej píše:
Ako si dostal obraz na LCD?
Som z KE.

No na VGA monitor sa dá poslať len monochróm /640x400/, zapojení je na nete dosť.

Jsem to chtel puvodne napsat do noveho threadu, ale kdyz uz se to nakouslo tady. Poridil jsem si BenQ monitor, ktery meli amigisti na OCP a potvrzuji, ze funguje i s ST a Falconem. Mel jsem ho na OFAM party a pripojoval jsem k nemu Atari ST v barevnem modu. Je to videt tady: http://www.krupkaj.cz/xgal/showpic.php? ... M11&obr=36
Zkouseli jsme i Falcona a to jak ve VGA, tak i v RGB http://www.krupkaj.cz/xgal/showpic.php? ... M11&obr=62 . ST zobrazuje v nizkem rozliseni velice hezky, monitor zvlada dobre i overscan. Bohuzel upscale ve strednim a vysokem rozliseni az tak pekny neni. Falcon v RGB modu jede taky velice pekne. VGA je pekne taky, ale to se ocekavalo. Jeste chci otestovat TT a snad prijde casem i na tt v hiresu.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> 12. - 14. 4. 2019 <<<
PL.Atariada.cz >>> 7. - 9. 6. 2019 <<<


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz