OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 27 čer 2019, 13:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 12:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1113
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Píšu to do Atari sekce, ale týká se to vlastně všech hardware sekcí.
Plánuju si koupit novou TV k 8bitům. Požadavky mám tyto:

- nemihotání obrazu (nepříjemné 25Hz horizontální scanlines u PAL/NTSC signálů, které mají některé starší TV)
- úhlopříčka 19" nebo 20"
- SCART s RGB (a S-Video) signály
- Composite video
- vstup pro audio v režimu SCART (RGB)
- pokud možno PAL i NTSC

Můj favorit je zatím Samsung UE19H4000.

Nejasnosti:
- Píšou, že tato TV má 100Hz. Předpokládám, že je to nějaké přepočítávání frekvence kvůli plynulosti obrazu. Jak se to projeví na 8bitech? Bude 50Hz scrolltext plynulý? Na současných LCD tomu tak, jak víme, úplně není.
- S-Video konektory už se do TV nedávají. Jsou tyto S-Video vstupy součástí SCARTu u těchto TV (třeba kvůli C64)?
- Mají tyto TV ve SCARTu RGB vstupy? (ZX Spectrum 128, Amstrad CPC, ...)?

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 12:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1113
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
Factor6 píše:
Píšu to do Atari sekce, ale týká se to vlastně všech hardware sekcí.
Plánuju si koupit novou TV k 8bitům. Požadavky mám tyto:

- nemihotání obrazu (nepříjemné 25Hz horizontální scanlines u PAL/NTSC signálů, které mají některé starší TV)
- úhlopříčka 19" nebo 20"
- SCART s RGB (a S-Video) signály
- Composite video
- vstup pro audio v režimu SCART (RGB)
- pokud možno PAL i NTSC

Můj favorit je zatím Samsung UE19H4000.

Nejasnosti:
- Píšou, že tato TV má 100Hz. Předpokládám, že je to nějaké přepočítávání frekvence kvůli plynulosti obrazu. Jak se to projeví na 8bitech? Bude 50Hz scrolltext plynulý? Na současných LCD tomu tak, jak víme, úplně není.
- S-Video konektory už se do TV nedávají. Jsou tyto S-Video vstupy součástí SCARTu u těchto TV (třeba kvůli C64)?
- Mají tyto TV ve SCARTu RGB vstupy? (ZX Spectrum 128, Amstrad CPC, ...)?


xorry mělo to být v sekci 8bit

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 13:30 
Ahoj. Ja mam SAMSUNG LE32C450 na nej ide ATARI 130XE, ZX128K plus 2, SEGA... Ma 2xHDMI,VGA,SCART,COMPOSITE VIDEO,AUDIO IN,AUDIO OUT,RGB VGA.
Obraz je krajsi ako na mini 7" LCD povodne urcenom ako monitor do auta. Na SAMSUNGU je obraz omnoho zaostrenejsi... Ja som spokojny.

Neviem ako je na tom Tvoj typ. Musis pozriet propagacne materialy a parametre. Ale najlepsie urobis ze normalne zoberies Atari a ZX do elektra a vyskusas to tam... Predsa len nestoji televizor 5 korun... Budu sa predavaci chytat za hlavu, ale aj tak Ti to nechaju vyskusat.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 21 dub 2015, 14:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8037
Bydliště: Praha
Has thanked: 1092 times
Been thanked: 955 times
Jak píše Matej a jak už bylo napsáno mnohokrát. Vzít počítač do ruky a přímo na krámě zkoušet. Prodavačům jde o prachy, chytat za hlavu se nebudou.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 02:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 532
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 163 times
Been thanked: 137 times
Jak vlastně vy sběratelé oldcomp řešíte televizory k počítačům? Uvažoval jsem si s jednočipem udělat sw emulaci videosignálu, ale já bych to vlastně neměl ani do čeho pouštět. Modulovaný VF signál už nové TV neberou, tak asi jen RGB vstup. Ale co počítače co mají jen VF výstup? Musí se kvůli tomu udržovat i nějaké staré analogové TV, což bude větší problém než udržet při životě historický počítač?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 05:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 23:57
Příspěvky: 3175
Has thanked: 155 times
Been thanked: 244 times
Zatim vsechny televize, ktere mam, maji kompozitni nebo SCART vstup, a vetsina z nich i antenni. Od cinana se da koupit modul pro generickou LCD televizi, ktery ma haldu vstupu a umoznuje pripojit ruzne LCD panely, treba ze stareho notebooku.
Napriklad tenhle: https://www.aliexpress.com/item/HDMI-CV ... 37060.html

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 09:45 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 354
Has thanked: 2 times
Been thanked: 81 times
Citace:
Ale co počítače co mají jen VF výstup?


To jsou jaké?
Z většiny se dá vyvést aspoň to kompozitní video, ba se na to i prodávají kity (Atari 2600, 7800, Sinclair ZX81, Videopac, ...).

Problematické zůstávají:
* počítače používající oddělené synchronizace nebo vlastní zabudovaný monitor s oddělenými synchronizacemi (TNS SC/GC, Consul 2715)
* počítače se světelným perem - např. Thomson skvěle chodí s LCD přes SCART, ale pero si neškrtne
* TI 99/4A PAL verze (YUV výstup, externí modulátor - zřejmě by šel videomod na úrovni modulátoru, což Američani neřeší, protože mají RGB)
* Mattel Aquarius (Američani zkoušeli videomod NTSC verze, ale mělo to nějaký slabý signál. U PAL verze nevím)
* VTech Laser 300 a 500 (nikdo nezná zapojení "RGB" konektoru, navíc se spekuluje, že je to YUV)
* Sinclair QL - bez originálního monitoru chybí kus obrazu, lze řešit převodníkem na VGA, ale fungují jen některé


Citace:
Musí se kvůli tomu udržovat i nějaké staré analogové TV, což bude větší problém než udržet při životě historický počítač?


Problém bude, až nebudou lidi, co to umí spravit.

Televize jsou zatím nahraditelné jinou kvalitnější. Když někomu vyhoří televize Roadstar, bez problému připojí Telefunken.

Pokud to ale není dedikovaný monitor.
Nepřeju vám mrtvou obrazovku Vectrexu nebo Sharp MZ-80A.
Nebo když odejde monitor PcW (s jejich poddimenzovanými zdroji).
Nebo monitor s nálepkou Commodore nebo Amiga (od Philipsu s tím jejich věčně odcházejícím VN trafem) k Commodore nebo Amize. (Pokud tedy Amize esteticky nevadí náhrada za černý Telefunken nebo LCD).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 10:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1700
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
dex píše:
VTech Laser 300 a 500 (nikdo nezná zapojení "RGB" konektoru, navíc se spekuluje, že je to YUV)

To mne prosím zajímá. Laser 700 jsem kdysi provozoval s monitorem ORION. A možná se pletu, ale manuály k němu byly podrobné a obsahovaly i schémata...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 14:39 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 354
Has thanked: 2 times
Been thanked: 81 times
SCjoe píše:
Laser 700 jsem kdysi provozoval s monitorem ORION


Ono já viděl i tu třístovku (která proti dvoustovce prostě nemá kompozitní výstup a má mít údajně na DIN "monitor" konektoru YUV) s kabelem zakončeným SCARTem - ve francouzské verzi.
Akurát mi ji někdo vyfoukl, takže jsem nemohl zjistit, jak je ten kabel zapojený a zda se liší francouzská verze počítače od té mé (může mít uvnitř počítače nebo v kabelu YUV-RGB převodník).

U pětistovek se možná pletu a mají v základu vyvedeno oboje.
Mate mne, že jsem viděl verzi, která měla na DIN konektoru kabel na SCART (nepamatuju, zda měla kompozit) s AZERTY klávesnicí, druhá neměla DIN konektor na desce osazený, ale měla kompozit.

Což je dost časté - francouzské verze čehokoli mívají RGB na SCARTu, i když jinde po Evropě RGB nemají.
(Atari 7800, Videopac 7400, Nintendo NES, ba i ten TI 99/4A, například, o francouzských Thomsonech nemluvě).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 19:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1113
Has thanked: 241 times
Been thanked: 229 times
dex píše:
Což je dost časté - francouzské verze čehokoli mívají RGB na SCARTu, i když jinde po Evropě RGB nemají.
(Atari 7800, Videopac 7400, Nintendo NES, ba i ten TI 99/4A, například, o francouzských Thomsonech nemluvě).


Jenomže FR kompy a konzole běží v SECAMu, ne? I když já mám přeba FR verzi CPC6128 a ta je PAL. Ale to je možná tím, že nemá modulátor, ale (má mít) dedikovaný monitor.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 11 říj 2018, 23:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:40
Příspěvky: 1780
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 561 times
Been thanked: 426 times
Je to presne tak, protoze Frantici vsude tlacili RGB ve SCARTu a nepouzivali modulator, nadherne obesli nutnost kodovat barvu do PAL/NTSC/SECAM..

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> 12. - 14. 4. 2019 <<<
PL.Atariada.cz >>> 7. - 9. 6. 2019 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 14 říj 2018, 19:57 
Offline
Radil

Registrován: 26 dub 2015, 20:26
Příspěvky: 485
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times
Mohu postrádat Sanyo CE15LC17


Přílohy:
labelx.jpg
labelx.jpg [ 153.03 KiB | Zobrazeno 1722 krát ]
inputs.jpg
inputs.jpg [ 243.21 KiB | Zobrazeno 1723 krát ]
sanyo.jpg
sanyo.jpg [ 160.22 KiB | Zobrazeno 1723 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 10:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 532
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 163 times
Been thanked: 137 times
Nevíte, prosím, zda současné LCD monitory (ne TV) umí běžně zobrazovat i starý DOS CGA videmód 320x200 ?

Hraju si s emulací videosignálu pomocí ATmega. Obvykle se emuluje VGA videomód 640x480, který má 60 fps a horizontálně 32 kHz, což je dvojnásobek NTSC. CGA videomód odpovídá půlsnímku NTSC, s 60 fps a horizontálně 15 kHz. Ten by byl pro emulaci mnohem vhodnější, ale divím se že se k emulaci nepoužívá. Tak nevím zda není důvodem, že se 15 kHz u novějších monitorů už nepodporuje, protože jinak by se monitor dal běžně používat na zobrazení NTSC TV signálu. Vím že LCD monitory obvykle nepodporují 50 fps, takže PAL by na nich nejel. Zvažuji totiž, jaký videomód emulovat, nejlépe kdyby jel jak na LCD monitorech, tak i na LCD televizoru, což by CGA videomód (s více barvami) mohl být dobrý kandidát.

EDIT: A asi už nic, linky by byly "děravé", tak raději použiju VGA mód. (bohužel zprávu nelze smazat :-( )


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 23:19 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 13:24
Příspěvky: 782
Has thanked: 12 times
Been thanked: 92 times
VGA není zpětně kompatibilní s CGA (ani EGA). Je to jinde frekvenčně i elektricky (VGA - Analog RGB, CGA - digitální RGBI). 400 a víc řádků u VGA se dalo docílit buď prokládáním jako u TV nebo zdvojnásobením horizontální frekvence (což se stalo) a lowres s 200/240 řádky se vlastně "emuluje" vykreslením 2x stejného řádku pod sebe.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Menší LCD TV pro 8bit
PříspěvekNapsal: 26 bře 2019, 23:24 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 22:32
Příspěvky: 532
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 163 times
Been thanked: 137 times
Jo teď mi došlo, že ty CGA DOS hry jsem vlastně spouštěl vždy z EGA/VGA karty. Tedy ta tu CGA jen emuluje zdvojením linek, ale ve skutečnosti CGA na těch monitorech nejede, že jo. Jo tak myslím že to je už jasné. Ok děkuji za objasnění. Ušetřilo mi to spoustu času marného zkoušení. :-) (asi jsem to před X lety i věděl, ale kdo si to má tak dlouho pamatovat :D )


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz