OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 12:57

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 27 čer 2019, 09:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21 kvě 2013, 14:19
Příspěvky: 1111
Bydliště: Kutna York
Has thanked: 136 times
Been thanked: 174 times
Jsem jeden ze šťastných vlastníků tohoto krásného kousku, nicméně mám dotaz :)


mám všechny kolečka, jas i kontrast na max, ale zdá se mi, že je to stále tmavé. Dá se to poštelovat někde jinde nebo uvnitř, abych dosáhl větší světlosti ? Obraz je totiž krásně ostrej, ale tmavej :(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 27 čer 2019, 14:20 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 415
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 99 times
Asi v dubnu jsem o tom kvůli jinému monitoru mluvil s Filipem (opravuje CRT monitory).
Pokud si pamatuju, podle něj je to normální, spořebovává se materiál elektrody v elektronovém dělu a nalétává na luminofor, ten se vysvěcuje (u dlouhodobě zapnutých monitorů se osvětlené části luminoforu vysvěcují více a je pak na nich vidět stín "vypáleného" obrazu).
Doporučil mi nešahat na to a nehrát si s napětími.
S vyšším napětím létá z elektrody více elektronů, ale elektroda se spotřebovává rychleji (a okolní součástky na to nemusí být dimenzované). Závisí na způsobu provozování, ale svítivost CRT monitoru za 30-40 let může prý poklesnout o 20, 30, ale (u těch dlouhodobě zapnutých) i 50%.
Takže jeho doporučení bylo "nech to bejt nebo si sežeň jiný".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 28 čer 2019, 11:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8205
Bydliště: Praha
Has thanked: 1146 times
Been thanked: 982 times
JJ, novej - třeba tady: https://www.ebay.com/itm/MONITOR-ATARI- ... SwU1hblpsf
:-D
Tohle Poison asi nechtěl slyšet. Spíš bych mu poradil vzít to někam, kde se ještě věnují opravám CRTéček. Třeba si s tím poradí.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 28 čer 2019, 11:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21 kvě 2013, 14:19
Příspěvky: 1111
Bydliště: Kutna York
Has thanked: 136 times
Been thanked: 174 times
misticjoe píše:
JJ, novej - třeba tady: https://www.ebay.com/itm/MONITOR-ATARI- ... SwU1hblpsf
:-D
Tohle Poison asi nechtěl slyšet. Spíš bych mu poradil vzít to někam, kde se ještě věnují opravám CRTéček. Třeba si s tím poradí.


Ten je Nádhernej :) Ale 550 Eček ? ehm . . asi jdu vykrást banku. Přidá se někdo ? Co ? Nechce někdo na Falcona ? ;-) "Poisonovi parťáci" :)

no přemejšlel sem nad tím, mám tu ještě SC1435, který teda nejde skoro vůbec, tak že je vezmu tady do TV servisu, ale mám o ty monitory strach. Danhard mi nabízel opravu, ale je to pro mě hodně z ruky. Prostě se tam nedostanu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 28 čer 2019, 12:54 
Online
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 15:29
Příspěvky: 1977
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 310 times
Been thanked: 327 times
Já ho mám taky. Prostě jsem ho někde vevnitř pošteloval, taky byl dost tmavý. Je to vidět tady http://i.imgur.com/ttws1j8.jpg , štelovátka jsou na konci katodový trubice.

Už nevím přesně, co všechno tam jde nastavit, ale určo i bright. Jinak je tam H-size a V-size, Focus...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 28 čer 2019, 14:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 21 kvě 2013, 14:19
Příspěvky: 1111
Bydliště: Kutna York
Has thanked: 136 times
Been thanked: 174 times
Starej_Mraf píše:
Já ho mám taky. Prostě jsem ho někde vevnitř pošteloval, taky byl dost tmavý. Je to vidět tady http://i.imgur.com/ttws1j8.jpg , štelovátka jsou na konci katodový trubice.

Už nevím přesně, co všechno tam jde nastavit, ale určo i bright. Jinak je tam H-size a V-size, Focus...


moc díky, zkusim to trochu poštelovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari SC1224 dotaz
PříspěvekNapsal: 28 čer 2019, 22:07 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16 kvě 2013, 17:05
Příspěvky: 287
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 133 times
Been thanked: 91 times
Tak se při tom hlavně nezabij, jsou tam dost vysoký napětí :-)

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz