OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 18:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 14:59 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 20.11.2020, 14:47
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Přeji všem hezký den,

od kolegy jsem získal sestavu Atari 520 ST. Nedaří se mi však načíst žádnou disketu. Diskety jsem pořídil na Aukru, některé jsem se pokoušel i nahrávat (jsou to opravdu 720k diskety a nahrával jsem je přes program na zabudované mechanice).
Nefunkčnost nejlépe ukazuje video:

https://uloz.to/file/YnI84p8BTe1L/atari ... brazda-mp4

Mělo by jít spustit bez stahování.

Rád bych se zeptal, jestli někdo tušíte, co s tím může být, resp. jestli byste byl někdo ochotný se na tento počítač podívat, bydlím v Praze. Event. bych ho i někam zavezl. Také bych byl rád za ověřenou disketu (disketa, která na jiném Atari tohoto typu funguje). Samozřejmě to nechci zadarmo.

Já jsem už začínal na Pentiích, takže s těmito stroji ani nemám zkušenost. Mám doma Commodore C64, ten mi funguje...
Na internetu jaksi nemůžu najít žádné rozumné informace. Jedná se o počítač s 512kB RAM, rozšířenější asi byly rychlejší... I v tom by mohla být chyba, avšak zkoušel jsem i jednoduché programy...

Přecejenom jedná se, alespoň dle mého názoru, o pěknou soustavu a přijde mi líto, aby nefungoval...

Děkuji mnohokrát,

Adam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 18:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1835
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 614 times
Been thanked: 455 times
Atarko se zda byt v poradku. Jenom poustis na mono monitoru hry urcene pro barevny monitor.

edit: jeste me napadlo nech ho nastartovat bez diskety. Melo by najet do desktopu. Jenom bacha bez diskety to trva nejaky cas, tak mu ho dej a nebud netrpelivy.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 22:50 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9225
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
Přesně to jsem chtěl napsat - nádherná sestava, závidim. Bral bych z fleku. Vše je cajk, ale ty hry prostě nejsou dělané pro monochrom. Samozřejmě existuje spousta her, které na monochromu běží, nicméně asi nemáš žádnou z nich.
A ne, rozšířenější Atárka nebyla rychlejší. CPU je u ST pořád stejné. Jen RAM je 512 nebo 1024kB. Případně se dá rozšířit na 4096, ale to pak některé hry prostě neběží vůbec. CPU je tam pořád stejné. Až STe má alespoň blitter, moje milované TTčko má 030ku a Falcon má 060ku. Stejně jako v Amize můžeš porhodit CPU za 68010. U Amigy s Fast RAM to má vliv na rychlost, u Atari teď z hlavy nevím.

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 20.11.2020, 23:46 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3800
Has thanked: 173 times
Been thanked: 288 times
Diskety si muzes vytvorit sam, pokud mas v nejakem PC fyzickou disketarnu. S USB disketarnama je to slozitejsi, fungujou jen ty starsi.

A ohledne rozsireni pameti - kdyby te nejaka takova hovadina napadla, tak to prosim nedelej :) Nerozvrtanych 520ek je dneska jako safranu...

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 00:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9225
Bydliště: Praha
Has thanked: 1367 times
Been thanked: 1082 times
Kubik píše:
Diskety si muzes vytvorit sam, pokud mas v nejakem PC fyzickou disketarnu. S USB disketarnama je to slozitejsi, fungujou jen ty starsi.

A ohledne rozsireni pameti - kdyby te nejaka takova hovadina napadla, tak to prosim nedelej :) Nerozvrtanych 520ek je dneska jako safranu...


Další slintal :-)

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 09:39 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3800
Has thanked: 173 times
Been thanked: 288 times
Ale tak ja nejake ty 520 mam, ale vsechny jsou prebastlene na 1MB nebo 2,5MB nebo tak neco... Bylo by skoda rovzrtat dalsi :)

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 21.11.2020, 09:44 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2128
Has thanked: 113 times
Been thanked: 402 times
Tak si udělejte výměnu, ty budeš mít originál kus a Adam vylepšenou mašinu ;-)

_________________
V první polovině letošního roku ve Švédsku zemřelo nejvíce lidí od hladomoru v 19. století.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 23.11.2020, 12:47 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 20.11.2020, 14:47
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Děkuji všem za komentáře a rady.

Před několika měsíci jsem to zkoušel připojovat přes anténní kabel k televizi a taky mi to blblo. Teď už mi to funguje... Takže jsem předtím zrovna chytil nějakou jinou chybu. Dokonce jsem tenkrát zkoušel víc disket. No, to už je jedno. Dokonce jsem teď na tom spustil i svůj vysněný Prince of Persia, je to teda proti DOS verzi těžší kvůli ovládání a po 3 kolech se to zaseklo, ale to bude chyba někde jinde.

Jen tak pro zajímavost - černobílá televize by taky byla problém? Nebo přes anténní kabel je to tomu počítači jedno? (Jen tak pro zajímavost - víte někdo?).

Ten černobílý monitor holt bude jen na okrasu - i když jsem přes víkend našel i pár her, které na něm spustím. Např. nějaké prastaré hledání min, ale i lepší.

Diskety si vytvářím přes 486ku (v jiném počítači zabudovanou mechaniku nemám). Ty staré diskety často hlásí nějaké chyby, novější (často i nepoužité) 1,44 MB diskety se zalepenou dírou a formátované na 720 kb fungují celkem dobře. USB mechanika je taky potřeba - abych to zkopíroval z počítače s internetem na disketu a pak do 486...

Rozšiřování paměti a takové věci nějak nejsou pro mě :-).

Ještě jednou moc děkuji.

Adam


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 23.11.2020, 21:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1856
Bydliště: Brno
Has thanked: 482 times
Been thanked: 162 times
Adam486 píše:
Rozšiřování paměti a takové věci nějak nejsou pro mě :-).
:thumbup:

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 23.11.2020, 23:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1835
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 614 times
Been thanked: 455 times
DO monochromu se pocitac prepne jenom pri pouziti monochromatickeho monitoru nebo specialnim kabelem k VGA. A jak pises monochrom je urceny spis na praci, nejake hry tam jedou, prekvapive docela dost, ale vetsina jich je pro barevne mody.

Neni spatny si poridit HxC nebo GOTEK a nemusis pouzivat diskety, jenom data nasypes na SD kartu nebo flashku.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 24.11.2020, 00:02 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 922
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times
Citace:
Jen tak pro zajímavost - černobílá televize by taky byla problém? Nebo přes anténní kabel je to tomu počítači jedno? (Jen tak pro zajímavost - víte někdo?).

ČB televize není rovnocenná monochromu.
Jde do ní normální barevný signál, to, že ona jej zobrazí v odstínech šedi, je její problém.

Monochrom je ovšem velmi cenný - na práci (člověk, zvyklý na monochrom, se až lekne, když připojí barevný monitor v lo-res).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Oprava počítače Atari 520 ST
PříspěvekNapsal: 24.11.2020, 15:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1835
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 614 times
Been thanked: 455 times
Ja jsem byl zase velice prijemne prerkvapeny jak je pouzitelne mid-res rozliseni na monitorech. V dobe. co jsem koukal na barevne mody na televizi, jsem se vzdycky desil, kdyz nejaky program vyzadoval mid. Pokud to slo, pouzival jsem monochrom a vzdycky to bude moje preferovane rozliseni. Ale ted na LCD je to mid dost dobre pouzitelne a je super, kdyz v nem muzes cist texty v 80 znacich v barevnem rezimu. Na TV bych se ale nikdy nevratil.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz