OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 04.06.2020, 01:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 04.05.2020, 22:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1205
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 184 times
Ahoj,

Keďže som doma na ošetrovačke, dal som sa do starých nasyslených vecí a padla rada na CT Speedup16.
Ide o prepínanie taktu pre STčka.
No všetko som zapojil na 8Mhz to beží v pohode, pri prepnutí na 16Mhz to na TOS 1.6 ide hneď do resetu na TOS 2.06 hodí 2-3 bombytj address error/bus error.
No tak som preštudoval všetky manuály čo som zohnal, jediné, čo mi z toho vyšlo sú pomale EPROMy moje majú 120ns, čo pri prepočte sedí na 8Mhz ak sa počíta prenos niekoľkými taktami.

Pre istotu som to hodil na skop ten takt pri 8 a 16 Mhz, obrázky v prílohe.
No neviem, veľmi tomu nerozumiem, tak by som odborníkov poprosil o zhodnotenie, pre istotu som dal na 16Mhz ešte jeden snímok, kde je vidieť, že tvar pulzov sa mení cca po 4roch. Amplitúda u oboch taktov rovnaká 3.7 V.

Jediné, čo som sa dočítal, že by to fakt mohli mať na svedomí pmalé EPROMy, bo ak je niečo v AUTO složke tak sa to veselo načíta a havaruje až po nabehnutí do GEM.
Ak by niekto mal nejaké návrhy, pripomienky, rady alebo skúsenosti s podobným problémom sem s nimi, poprípade by som chcel poprosiť ochotného kolegu ak by sa u neho váľali doma potrebné rychlé EPROMy 27c010/27c020/27c040 v DIL tak rád kúpim, a ani vôbec netuším, čo za rýchlosti by som potreboval a aké sa v tomto púzdre robyli alebo mám prejsť na PLCC ?

Dakujem všetkým za radu a pomoc !!!
:atari: :atari: :atari:


Přílohy:
16Mhz on CPU.jpg
16Mhz on CPU.jpg [ 75.85 KiB | Zobrazeno 673 krát ]
8Mhz on CPU m2.jpg
8Mhz on CPU m2.jpg [ 70.87 KiB | Zobrazeno 673 krát ]
16Mhz on CPU m2.jpg
16Mhz on CPU m2.jpg [ 72.72 KiB | Zobrazeno 673 krát ]

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 04.05.2020, 23:21 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 909
Has thanked: 19 times
Been thanked: 106 times
Můžeš zkusit nahrát TOS do RAM, jestli máš podezření na pomalé ROMky. Má to rozšíření vůbec nějakou cache, aby to mělo nějaký reálný přínos na výkon? Na obrázku, co jsem našel, žádnou na vrchní straně desky nevidím, takže bych s tím asi neztrácel čas.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 04.05.2020, 23:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1205
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 184 times
Ano to som skúšal SELTOS, no nepomohlo furt sa to vybombí, cache to nemá len je tam 68000 na 16Mhz, ktorá ešte čaká na celý komp, beriem to skôr ako také cvičenie, aby som sa niečo naučil.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 05.05.2020, 09:03 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 909
Has thanked: 19 times
Been thanked: 106 times
A máš tam opravdu 16MHz (respektive alespoň 12Mhz) 68000?
Každopádně můžeš to zkusit dodatečně přizemnit k desce tak na dvou místech a taky přivést extra 5V k CPU.
Taky bych zkusil dát 100nF blokovací kondenzátory co nejblíž napájecím pinům CPU, nejlépe přímo mezi příslušné piny patice CPU.

Taky nevím, jestli máš ten dokument, ale jestli máš IMP Shifter, tak se doporučuje dodatečný buffer na 16MHz hodiny. Vit přiložený dokument.

Příloha:
SpeedUp-16.pdf [84.22 KiB]
19 krát

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 05.05.2020, 20:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1205
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 184 times
No procák je si myslím v pohode aj shifter tiež nieje IMP viz fotky.
Ešte som urobyl jeden test podľa manuálu priviedol som 8Mhz miesto 16Mhz a všetko po prepnutí bez problémov funguje, takže je možné, že bude problém vo fáze 16 voči 8 Mhz idem pohľadať nejaké keramiky na experimentovanie.


Přílohy:
Proccessor.jpg
Proccessor.jpg [ 156.58 KiB | Zobrazeno 591 krát ]
shifter.jpg
shifter.jpg [ 139.65 KiB | Zobrazeno 591 krát ]

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 06.05.2020, 14:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1205
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 184 times
Tak som tie clocky hodil cez seba podľa mňa vizerá to posunuté a asi tam bude problém.


Přílohy:
16+8Mhz owerlay.jpg
16+8Mhz owerlay.jpg [ 108.15 KiB | Zobrazeno 558 krát ]

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 06.05.2020, 16:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1678
Bydliště: Praha
Has thanked: 240 times
Been thanked: 328 times
Co je na těch hodinách podivného ? Mně to přijde cajk.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CT Speedup 16 + prozba
PříspěvekNapsal: 06.05.2020, 17:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1205
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 184 times
rEVERz píše:
Co je na těch hodinách podivného ? Mně to přijde cajk.


Máš pravdu ja jak som lama tak vidím i to, čo neexistuje, pekne som si zrovnal a skutočne sa krížia a tak na cca 2V čož je TTL1 približne, takže OK. No ale to už neviem kde hľadať chybu, už len tie EPROMy ale bombí to aj s TOSom v RAM, tak neviem :suicide:

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz